29 April 2011

Diari Perkhemahan Perdana

Assalamualaikum

Minggu ini adalah minggu kokorikulum SMKA Tok Jiring.Dan sebagaimana yang kawan2 F5 tahu,aktiviti terakhir yang dijalankan seperti  setiap tahun adalah aktiviti perkhemahan perdana~

Perkhemahan diadakan pada hari selasa selepas solat Zohor berjemaah di mana kitorang form 5 tidak mengikuti majlis perasmian minggu koko sebaliknya kitorang serbu bas!!

Acara mengangkut para peserta berjalan start dari kol 2.Namun,ada ramai yang tak naik bas sebab ramai yang ada hal lain cam p ambik netbook ngan mengikuti majlis penutup.

21 April 2011

Contest Blog Saya Smart


Tag  dari kak Sarah > saya tak tahu se "smart' mane blog Ema nie..Hu3





1. wajib follow blog nie ( tuan punyer contest punyer blog~)

2. terbuka kepada semua orang~

3. buat satu entry mengenai contest nie dan tag kepada 4 orang 
  • hakimah
  • piqa
  • fakhy
  • Ambo tok tau la...sape nak masuk.Mailah pakat masuk.Sekadar main2 pun tak apa..~



4. last sekali..tinggalkan link peserta pada comment box kat bawah page nie 



Oh yer!
Pemenang pertama : RM150
Pemenang kedua : RM100


20 April 2011

Last Debate - ucapan apresiasi


Assalamualaikum..

Alhamdulillah...Tadi dah pun habis debat peringkat negeri..

Satu pengalaman manis yang tidak boleh dilupakan.
Terima Kasih semua..
Walaupun "gembira" sebab dah habis,ada juga perasaan sedih nak tinggal debat nie..
But...Life must go on.

Final debat tadi antara SMKA Tok Jiring tadi dengan SMK Sultan Ismail


19 April 2011

Harapan

Assalamualaikum~

Harapanku hanya satu...

GOV GOV GOV GOV GOV GOV GOV

GOVERNMENT DAPAT ESOK!!
DAPAT JADI GOVERNMENT ESOK
..
AMINN
AMIN YA RABBALAMIN

DAPAT GOV ESOK..
DAPAT GOV ESOK..
DAPAT JADI GOV ESOK


GOVERNMENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P/S: post ini tiada kaitan dengan politik semasa atau menyokong mana2 pihak secara terbuka..cuma harapan..
DAPATLAH JADI GOV UNTUK TOMORROW DEBATE!!

Bilik akses



3:15 p.m.
Bilik Akses


aSSalamualaikum

Hello blogger..Tertarik nak tulis satu post waktu nie sebab terkenangkan memori waktu 1st time berlatih debate kat bilik ni..Bilik yang bakal menjadi sejarah.Bilik Akses~

CEPAT SUNGGUH masa berlalu..
Dekat kerusi inilah,komputer inilah dan meja inilah 1st time Ema guna untuk buat research debate..
Bila fikir balik..
BANYAK KENANGAN pahit dan manis~bersama2~

Kat bilik inilah jugak ema debate 1st time depan orang..
(HA3..ada jungle sebelah bilik akses ni)

oh..ada ucapan dari budak sebelah saya nie..

FARHAH : pastinya bilik menjadi satu sejarah yang kekal abadi dalam sanubari.Tentunya satu hari nanti saya akan menceritakan ..dok3..saya akan menangis terkenangkan kembali suka duka (berpa kali ulabng..tak yakin)...mengahrungi cabaran berdebat..dok tau  la..

~Itulah kata2 FARHAH..Debater dan juga ex musuh saya~dalam pertandingan poster..Saya benci dia..

Ok~Nak sambung berlatih..
Maroh cikgu tau saya main blogging..

p/s: Last time debate lam bilik akses nie nanti......(Kalau kalah....=.=) *farhah nangis*


18 April 2011

So Many Reflections Today

Assalamualaikum!

Today..WE!The Debate Team are DETERMINE To Win the quarter Final with our case line : we want to do it for ourselves and everyone else that depend on us

My issue as the Prime Minister is it will be a shame if we lose at the first round.
Since Malay Debater team "broken down" in semi final due to the strong opponent and Pantun lost in state level due to same question ask and sympathy given to the "enemy"..The only academic cocuricular activity left is currently...ENGLISH DEBATE

At first we are determine and strongly want to win the first round.But,after winning the first round,we don't care any more if we lose or win..Of course,as SPM candidates,we feel that we need to "rest" + it is not us who willing to enter Debate ( Ema also THE DULL one among other debaters during the first meeting discussing about Debate..)..But..
Everyone are giving their moral support and i can remember Aimi said (pemantun sekolah)
"Tebus kekalahan pantun..Wak molek!"

Even teachers are giving their support and the one who rather..Excited and high spirit to enter the next round..
Well...I at  first reluctant to replace Farhah as the 1st speaker for opp team for the next motion.Since i already the 1st speaker for gov.But then,the teachers just said to pick three of us to stay and hold on with our position.Yet,Mardhi is still the third speaker and Qilah Amin and Ema either 1 or 2nd speaker..I tought if I only Prime Minister,draw lock,and get the opp team..I WILL BE HAPPY! becozz i can actually be the spectator~
But,selfish of me think that way...stupid me..
At.oh!!!Let me first rest my case today to continue with my reply speech on today Event At SMK Chalok.Thus,i as the blogger Of Memory mel0dy would like to..to..confirm that we already won the quarter final..
Thank you~

***

DIARI DEBAT

Hari ni debat BI.Sebagaimana yang Ema tulis kelmarin,perasaan tak berdebar cuma masalah nak ingat teks,and..itu jerla.Tak boleh takut atau tak,sebab kene tengok debater sekolah lain lu..

lepas perhimpunan,mula2 g rayau g ambik kain solat.Tunggu kat van,lame juga k eh.Ada sorang budak ni tak sabar nak naik van PIBG baru sekolah.hak2.Tinggi jugak nak panjat naik van sekolah.hu3.Akhirnya,8.00 a.m. Kami bertolak ke sekolah CHALOK,Setiu..

Setelah sampai ke sebuah sekolah yang terletak 40 minit jarak perjalann dari SMKA Tok Jiring.Setelah sampai..daftar,terus ke Dewan tertutup dia.Macam mini bilik lecturer kat U tu..Yang dewan besar,sekolah lain gune.
We,as the opposition are against the motion that Today's Students Are Spoilt.
Sekolah Ajil pihak lawan kami.2 permpuan 1 orang laki(3rd speaker).Tapi tengok body language budak laki nie,tak risaukan Ema..he3..
1st round start
Alhamdulillah,semua berjalan lancar.Kami memenangi 1st round.
kate teammates 
"lepas nie,semi final dok kisoh do menang ke kaloh.."

selepas refreshment.Draw Lock.Dapat GOV.walaupun kecewa sebab tak target nak dapat OPP.Kuat sikit isi opp.Namun,itulah.terima jerla.1 jam dikuarantin disebuah bilik F5 kecil.muat2 23 kusi meje.Sepanjang kuarantin sempat lagi galok same yer..ada tak sabar nak p tandas,skodeng gambar atas meje..macm2 la..ha2.patutnyer fokus ke teks kekgi.he3

Ok..
TIME FOR DEBATE

our opponent is SMK Sg Tong,setiu.2 girls 1 boy.Happy ah.But,diorang nampak semangat.betul2 semangat.
1st one to start..Ema le.
Apa yang dicakap ema pun tak boleh nak ingat mana.tengok teks tek.Ada banyak fakta yang diberitahu,last2 di smash oleh chief Judge Mr Mohan..katanya..
"We don't want to know these datas.Who's care"

But,teacher Salmi kata,data ini la penting.

Budak laki sekolah yer memang betul2 perangai sifat kelakian betul..rude sketla..kot,tak apalah.
Diorang punya isu tak berapa jelas dan issu yang terlalu panjang.Sedangkan,tajuk ini lebih kepada opposition.Namun,diorang tak manfaat sebaik mungkin opportunity tu.Idea ada,tapi kefahaman tak ada.
Kelemahan juga pada tok jiring yang putar belit gov ngan kerajaan dan di"tarik" oleh concept yang di bawa opp yang mengatakan internet hanyalah tool(medium patutnya)..
Bila orang izin laluan..
"It's just only a tool!"memang nyaring..
tapi,jawapan tu jerla dia bagi sokmo..Nasib baik dia terima POI daripada sekolah Ajil yang terima 1 SAHAJA izin laluan sepanjang perdebatan.Strategi?
Kitorang pun tak berapa sehati sejiwa dengan tajuk nie (internet) sehinggakan menimbulkan kekeliruan dalam kalangan juri.Malahan,kami sendiri ada kelemahannya tersendiri..

Alhamdulillah...
HAHAHA.suke ema.Masa dia umum pemenang nya..
Ema dengar sekolah Labuan.Ema ingat kan sekolah pembangkang.Memang Hepy tepuk walaupun sedih sket sebab kalah..Tapi,Qilah tibe2 semangat tepuk.
"Wakper semangat tepuk..?"
"GOV!!GOV!!"
"Gov?????$?@$"
memang sedih berbaur gembira..
Sedih sebab ada lagi selepas ni.gembira sebab berjaya..

Selepas perjumpaan dengan Mr Mohan,en mohan telah beri komen kepada kami yang semamng bernas walaupun ada kelakar dan kurang dipesetujui.Tapi,terimalah jugak.ok~

Lepas ni Final State Level.Tapi,letih BANGET nyer..
tak tahu dah nak fikir apa..nak kene buat teks gov sekarang..ops..solat tak lagi nie.Ya Allah.Nak golek pulak..

Bersabar Ema..ada 2 hari lagi.Pastu boleh rest buat waktu yang panjang sekali~
ingat Teacher Salmi kata : 
"Kita memang nak  p final,tapi bukan nak g final jer.tapi nak menang final"
Bila dengar memang T.T
Tapi~I have a great supporter and helper!
Aqilah,Mardhi,Farhah,zahirul,fahim and Sulaiman (anda memang membuat saya  belit..but,Anda bagaikan belian  dalam kalangan permata)


17 April 2011

Tomorrow..prepare


Assalamualaikum...

Err.....
AAAA....
ahh..

Tak tahu nak cakap apa..Cuma nervous untuk esok punyer debate.
Teks pun tak ingat sepenuhnya.Banyak la peeking nanti..
Tone pun tak menentu.Banyak lekat.Rosak jadinya debate.Harap tak pakai micrphone esok plus esok punyer audience harap2 tak ramai~

Ok!
Esok jadi third speaker ..memang teruk jugak rasanya.
Kebanyakkannya mungkin cakap spontan.Memang Ema 100% tak boleh nak susun ayat molek2 lam english.Mungkin akan ada radio rosak.

Walaupun position nie Teacher Salmi suh Mardhi duduk sebab dia lebih better..
But,I'm redha jer..

Namun..
ada sedikit masalah kesihatan..harap2 tak berlarutan sampai esok.Tak pasal2 pergi debat muka nanti nampak cam orang chubby kemerahan..haish..

..mungkin bnyk peeking teks esok.
Cuma,harap dapat lepas round 1..dapat g round 2 mungkin lege sikit sebab jadi 1 speaker..Disadvantages nyer kene ngafal la teks gov ngan opp.
pronounciation pun kene jelas cam mardhi - teacher suruh..

But..
kita tengok jerla tomorrow camner..pack awal ke pack rabu nie selepas final round atau berhenti di semi sahaja.
Mohon doa supaya esok berjalan lancar sekali..


GOING TO EAT!!


16 April 2011

PIBG dan Hari Anugerah Kecemerlangan





Assalamualaikum

Hari ni ada perjumpaan PIBG and Hari Anugerah Kecemerlangan..
And yes!Ema..Anda diundang!
Bukan sebagai ibu bapa,namun sebagai pelajar..
Alhamdulillah.Arigatou Gozaimasu

PIBG start pukul 8.00.Kata ke Mak,suh p kul 10 lebih..sebab Anugerah stat kol 11..Tak apalah,mak pun awal pagi pergi skool dulu..ada keje.
Pagi tu foya2 lu..tak ada apa yang perlu diperdebarkan..
Tengok adek2 masa rehearsal..suke sungguh..

"Balik kekgi kene practice "bow" ngan ucap terima kasih datuk banyok2.."
"guane nie..aq tak pandai bow la..."

Bile dengar balik.Teringat tahun lepas ngan kawan2 masa hari anugerah kecemerlangan untuk PMR punya..macam2 ragam ada.Tak pasal yang Ema ingat Ema 'menyerenget' masa ambik hadiah..Aish..Lupakanlah yang lama,maih Ema citer yang tadi punyer..


10.00 a.m 

Pergi sekolah cam bese.Parking penuh punyer!..enth kenapa.last2 parking dalam kat parking moto pelajar.Dahla mari lmbt.Aish.Daftar n mak pun daftar jugak.Suke mak boleh cabutan bertuah,ha3..Tengok kat dalam dewan..
MAMPAT.penuh.Terkezut ema bila dewan penuh ngan ibu bpa.Biasanya tak macam nie.yang memberangsangkan,cikgu kata lambat sebab parents ramai tanya..bagus pibg tahun nie

Semua penerima hadiah di'kuarantin' kat lam kelas 3 ikhlas.Tak ada apa yang boleh dibuat selain keluar kertas,pen........tulis teks bahas =.=
Selepas habis PIBG...ambil tempat masuk dewan..
Oh yer!
Ema ketawa riang melihat pasukan ...er...apa nama yer  baju hijau koko tu..Kadet?Berkawad tadi..Semangat per!bagus sgt..bila kawad....tak ade smgt pulak tahun lepas.Kita tengok la yer tahun ni guaner(minggu depan tu minggu koko....)


Dalam dewan

Dipengerusi oleh Ustaz ngan Cikgu Suriani.Nak kate ke Ustaz benornye.."Rileks...cakap ster suter..." - tapi,patutkan Ema kata begitu?

Mula pengetua cakap..pasal kejayaan SPM n PMR.lepas tu ambil peluang nak mintak tolong ahli dun kuala nerus,dah ada peluang,ambik jerla..Nak mintak tolong dengan masalah banjir asrama n nak buat..apa tu dipanggil.Yang dekat padang sekolah tu ada tempat duduk seat bertingkat2 tu...HA!yang tu la..

Pastu Ayah Din cakap..Pasal PIBG.semngt betul ayah din!Suke Ema...

Lepas tu baru Ahli DUN kuala nerus cakap..Puji sekolah tok jiring bla2..yang tarik minat Ema..dia cakap

  • Nak tukar nama Tok Jiring.Itulah yang dibincangkan dalam mesyuarat PIBG.mungkin jadi Smka Haji Abbas..SMKAHA..Wahhh
  • Banjir tu..Tak ada apa yang boleh diperkatakan kecuali masalh antara urusan bandaran ngan menteri pendidikan
  • Yang padang punyer construction..akan dipertimbangkan
  • HA!YANG NIE! "Saya akan menyumbangkan wang kepada sekolah tok jiring.kalau sekolah lain saya sumbang RM5000..tok jiring saya ..."  Adalah parents menyampuk suruh bagi RM50 000.ha3...LAST2."Saya akan sumbangkan RM1O 000"..sambil tunjuk ke pelajar kat bawah "Ha,tu pelajar tersenyum tu..." - Suke Ema..
Lepas tu..Nasyid!
video

Tak sabar tengok nasyid..Suke ngat..Mule2 masa diorang start nasyid,Ema berdebar ke syahir syukri ngan Hanif.Ema pun gigit jari jer..Takut pitching lari ngan salah nyanyi macam rehearsal baru2 nie..Alhamdulillah,ok.Namun,yang menggeli hati penonton,gaya persembahan sorang ni.Tak nak mengunkit-ungkit kelemahan.Boleh diperbaiki lagi!Sebab nasyid sekolah akan bernasyid  di peringkat kebangsaan kat SMKA durian Guling..FAKHYY!!~durian gulinggg~

Pendek cerita.Bagi hadiah.Periksa dalaman dulu.Ema duk belkg sekali..nak buat camner..takdir..
Penerima anugerah memang ramai,namun..agak kelakar jugak..Ema suke tengok Chad.Belari keanak-anakkan sekali ambik hadiah.Ema kate ke inchi,abang dia macam kartun ambil hadiah.Suke inchi.BTW.pink inchi tadi~

KAK ZULAIKHA ISMAIL~

video



Akhir kata..Everything turns out to be smooth.And ok~And great!
BUT!After anugerah..terus ke bilik Akses untuk LAST PRACTICE!!!
YEssss!Bukan practice volleyball.Tapi debat punyer~he3..

 (kah2..tengah syok dengar fahim bahas menggunakan....BISKUT..teaher salmi - "doh,awok nok bawok biskut ni g bahas kekgi...?" )


Terima kasih kepada CIkgu Salmi n Teacher Dayang kerana sudi luang masa bersama..
Terima Kasih Allah kerana memberi peluang kepada hamba-mu yang tak beberapa layak tadi..

Insya-Allah.We going to do our best.I have a feeling that we maybe not going to be the 1st in state level (which i'm excited!!!)..But we are going to do our best to not make a fool of ourselves in the competition..Yes..


p/s: Tak sabar...EXCITED!Bila habis debat I can go back to my old life back..But I hope not to soonnn..Quarter must pass.Semi and Final is optional~he3...

oh yer...

MY ALLERGIC IS BACK....MY CHEECK IS RED...!!
Ema,hang sumbat apa lam mulut hang semenjak 2 menjak nie...


14 April 2011

"Terima Kasih"......







Nak ucap "terima kasih" ke sorang nie yang menyebabkan Ema yang cuba  menahan air mata semenjak kelmarin lagi n akhirnya jatuh berderai juga sebentar tadi.....Anda telah mengubah persepsi Ema kepada anda.Ema memang MARAH sangat dengan kata-kata seorang nie walaupun bukan direct ke Ema tetapi kata-katanya kepada kawan sekelas Ema malah menganggap apa yang terjadi kepada kelas Ema "mainan" dia sehingga boleh menyakiti hati Ema sendiri...Anda mungkin bukan meyakiti hati Ema tetapi apabila anda menyakiti hati kawan Ema,anda betul-betul telah menyakiti hati Ema..Anda telah meremukkan hati Ema.Anda mungkin bukan berada dalam situasi kami,tetapi anda memang teruk  sebab kata-kata anda memang menganggap kami hanya "bermain2" dalam hal dunia ini.Setiap kali Ema baca ayat-ayat dia,memang tak tahan perasaan.Nak marah,nak sedih..kecewa.


Adakah kata-kata itu "ikhlas",perasaan sebenar anda untuk berkata begitu..?


Jika Ema berada ditempat kawan-kawan Ema yang disakiti itu,adakah anda akan kata perkara yang sama?......................




p/s:maaflah sebab post kali ni emo sangat sebab Ema tengah emo sekarang nie...kepada si Dia,Ema harap  dia jauh lebih baik dari apa ynag ditulisnya..Anda bukan berada ditempat kami.Satu perkara yang terlintas di minda Ema ..."sumpahan  5 ikhlas"..bukan sumpahan  yaang karut lagi megarut tu.Namun,sebagai metafora bahasa bagi situasi yang kerap berlaku setiap tahun yang bukan di atas kehendak kami sendiri.....1 lagi persoalan.Salah ke kalau orang anggap kita bijak padahal kita tidak berasa begitu sedangkan si "bijak" itu berasa kecewa dengan persepsi ramai terhadapnya yang meyebabkan semua orang menjauhi diri dari Si "Bijak?"..kenapa anda melayan kami macam tu.(sori,putar belit sket ayat).....................


Sekalung kemaafan kerana ayat post ini terlalu direct dan tak berniat nak jatuh maruah sesiapa.Cuma luahan hati yang tidak mahu dibukukan dalam hati...


Kepada si Dia tu...Ema tak nak layan sangat dengan anda.Walaupun seteruk mana kata-kata anda,anda bukan penghalang untuk Ema terus berjuang...LAGIPUN!~Debat 4 hari lagi~wohoo~tak sabar nak dibebaskan dari sangkar burung perdebatan ni~~~Khemah pulak 2 minggu lagi..OHH (fakhriah mesti tak sabar..almaklum,budak ni tak pernah p khemah)



12 April 2011

Strength...Chikara

Assalamualaikum

Sekarang adalah waktu untuk stress...1 minggu lagi untuk debate
Dapat pulak 1 berita dari teacher Normala.Berita yang menggembirakan namun terselit kesedihan....

Dapat surat dari JPNT pasal debat.
Katanya..

Quarter final : KTU VS Hulu Terengganu
Tempat : SMK Putrajaya,Setiu
MOTION : TODAY'S STUDENTS ARE SPOILED

Semi - Final : ...VS ....
tempat : SMK Putrajaya,Setiu
MOTION : INTERNET IS THE CAUSE OF MORAL DECLINE IN TODAY'S YOUTH

finale :  winner Zon A vs winner Zon B
tempat : ??
MOTION  : MAKING HISTORY COMPULSORY WILL PRODUCE MORE PATRIOTIC CITIZEN

***

Banyak sangat ttttt Ema nak kata..Yang MENYAKIT kepala buat Ema kurang gembira.Walhal,Ema buntu..sangat buntu..

MARAH PUN ADA...kata JPN,motionnya pasal "History.."..Sekali,dapat surat 1 minggu sebelum pertandingan(tadi).Tajuknya ialah ketiga2 tajuk yang telah dipertandingkan di Peringkat Daerah bulan lepas....
HAI JPN..syarat2 dah pun kata : tajuk yer  kena  kabo 2 MINGGU sebelum pertandingan. 

Antara yang merisaukan,tajuk Student Spoiled tu,sklh SMKA tok jiring tak berlawan langsung sebab sekolah yang bertndg tu back out..
Terus ke tajuk 2 untuk semi.Internet.Draw lock dah 1 hari sblm pertandingan semi tu.dapat opposition..
yang history tu baru final round .dapat opposition.
Yang history tu Ema tak risau ngat sebab 1 minggu lepas dah berlatih dah.
Yang RISAU ema..
Ema kene jadi menteri 3 isnin nie dibawah tajuk "student".confirm.
Ema tak tahu Ema boleh tak bidas hujah orang on the spot.Lebih2 lagi tak tengok kertas.Herm.Ema tak boleh jadi macam mardhi..best speaker yang jadi 3rd speaker.

Yang ke-2.internet.
Nasib baik ema yang berlawan mase semi baru2 nie jadi 1st menteri untuk pembangkang.Malangnya,kitrang tak sedia langsung isi gov,sebb dapat opp.Setelah dibincang,dengan berat hatinyaa Ema terpaksa menerima sebagai menteri 1 untuk gov.

Rungsing la nak ngafal 3 tajuk nie last minit gini..
Syuk,kene jangkit ngan syuk doh syukkkk..
Farhah yang kate firasatnya kite masuk Final berkata,peluang semakin cerah..
Ema jugak dulu kata,sampai 2nd round pun dah happy (1st kenelah menang tu)

Ingatkan,1st round dapat opposition untuk tajuk History.Sekali,camni..aish..buat orang kelam kabut.Nasib baik dia tak kabo mase hari pertandingan kan~he3~~


OPS.main tenet pulak.Nak kene siap keje BM untuk esok and nak kene buat teks .........

^_^

Give me strength..can't wait untill debate finish..

I Hope I can smile happily again.Hope soon..

OHH!kelam kabut tadi lam dewan pasal siapa sebenarnya yang naik pentas hari anugerah sabtu nanti.Nasib baik masalah diselesaikan dalam masa singkat.Nak buat macam mana,kesilapan teknikal keluar nama.

p/s: Thank you fakhriah..Sorry fakhriah sebab basahkan kain fakhriah..


9 April 2011

Catatan 09/04/2010

Tarikh : 09/04/2010
Masa : 22:14

i'm missing to..



  • have my old life back
  • do my homeworks
  • lay down on bed,play computer without worries
  • do lots of revision
  • play with my bros and sister
  • clean my bedroom often
  • watching TV
  • study for exam
  • study peacefully in class
  • hang out with friends
  • do something i want to do
i can't wait after 18 April 2011..After that,i can do everything i want from the list above,i can have a big smile and a relief in inside me...And i can have my moments as senior peacefully.




6 April 2011

Never say no to Panda

Assalamualaikum..

Hai guys..
Just want to share something..FUNNY,HORROR and CUTE and SCARY thing..
A person just tweet this on his twitter and i rather found this Video really OPEN EYES and give me a second tought to PANDA and it TRUE nature




It's a spanish commercial with eng sub..



Just havin' a relax time on this lovely evening~

5 April 2011

Form 5 + koko = ??

Assalamualaikum

See.Read tajuk atas pun dah pasti anda tak boleh menambahnya kerana ia tiada kaitan  dengan matrix atau equation "normal".kerana ia hanyalah sekadar metafora sahaja..

Tahun lepas,ingat lagi.Macam2 plan koko.,,nak jadi wakil nie wakil tu..Kalau tak silap,F4 semangat nak forum,sekali tak ada..semangat nak wakil sekolah untuk ke Karnival Kerjaya dan bla3

Sekali tahun nie..Penuh aktiviti dan pemilihan untuk wakil sekolah (Padahal takder pemilihan,terus ambik jadi wakil sekolah..)
contohnya :

Debat BM

form 5 : Syukriah,Amir

Yang syukriah tu sebenarnya tak terfikir langsung nak masuk sebab cg yang suh masuk.Last2,masuk jugak.Syuk pun nak tarik diri last minit masa peringkat daerah baru2 nie..sebab banyak keje.Akhirnya,masuk jugak.Alhamdulillah,menang jugak peringkat daerah.Bagus kan~Akhirnya ,ke next round.Berusaha siang dan malam sampai kol 12 pagi.kelas tak masuk2..persiapan untuk peringkat negeri yang bertempat di SMKA tok jiring sendiri.Alhamdulillah,sekolah kami 'membelasah' sekolah ...sekolah.(maner eh?) dengan hebat pada 1st round.Namun,sekolah kami tumbang pada semi final kerana mengakui kehebatan sekolah Nurul Ihtifa' yang begitu gah menyampaikan bahas mereka tanpa gentar.Begitulah cerita perjalanan debat BM di mana syuk buat Ema JELOUS betul,suka la dia..BEBAS dari sebarang kekangan stress debat..

PANTUN

form 5 : Aisyah,Aimi,syahirah farhanah,Inchi!!(Insyirah),nazlaini

Pertandingan pantun.Memang kelam kabut sekali cg2 yang nak buat pemilihan pantun nie..Yerla,pertandingan 1 minggu lagi ( iaitu TADI)
selepas ujibakat,mendengar pelajar2 membaca pantun.Ramailah pelajar form 5 jadi pemantun dan sorang jer f4,Intan Dayangku Intan Liyana.Sekali lagi.Macam biasa.Tak Masuk kelas la..Bila tak masuk kelas,berhari-hari...macam2 la rasa meruginyer =.= 
Malam kelmarin,pemantun2 dan cg jurulatih ada latihan cam bese..Sekali,dikunci oleh pengawal dalam bangunan.Mengambil masa +30 mnt untuk lepaskan diri dari pintu gril.

Tadi bertanding di Sekolah teknik..Dekat jerr...lalu simpang T depan jalan sekolah.sampaila..naik van PIBG pulak tu,cg kata , kalau kalah,jalan kaki balik belaka.
Alhamdulillah.Lawan sekolah mengabang lekor n sekolah Ema tak ingat .Menang..Bagus2~Esok semi-final pulak,Oh!Tahniah  untuk pemantun terbaik iaitu
INCHI!che wan insyirah adik ex pemantun Che wan Irsyad tahun lepas .ada dalam blood family upenyer.Katanya,lawan esok mungkin up sikit challengenya.Yang tadi tu kacang jer.Wah.Hebat sekali pemantun2 kita nie.


SPEECH CHOIR 

form 5 : 10 orang

Yang ni bar punyer.Tadi diorang baru berlatih.Dengar sket tadi (curi2 dengar bilik kat ICT)..Kate nak masuk lagu  Bet On It (High School Musical) ngan lagu I Will Survive (suke lagu nie..pasal wanita,hak2)
Yang masuknya,orang yang masuk debat BM ,tak terpilih pantun..he3.
TAPI!choir best!
tak stress!Tak perlu hafal text dan jawab spontan.tak perlu POI atau memikir hujah.ngafal lirik jer.
TOGETHER
All for one and one for all!
Buat yang terbaik ye ahli choir sekolah walaupun dengar kata ada kat terengganu je speech choir nie

FORUM

Form 5 : belum buat pilihan lagi

Pilihan tak buat lagi!
Tapi!
Dah ada form 5 yang nak masuk..kelas depan2 la yang Ema tahu..sebab nak tebus kekecewaan tak masuk tahun lepas punyer.hak3..
Masa ni la nak masuknyer,bila pulaknya





DEBAT BI

form 5 : Aqilah,Farhah,Mardhi n ME

Ohhhhhhh..nak diceritakn sejarahnya dah dikatakan pada post sebelumnya.Pada awalnya,pemilihan dilakukan masa Ema tak mai sekolah.Dia pilih Aqilah n Mardhi.Yang disangkakan audition hanya meleset dari pemikiran ema kerana  terus dipilih bersama-sama Farhah.Awalnya memang DUNNO.Biar kebeno.Form 5 nie nak masuk debat.Tak terfikir langsung nak masuk debat.malah tak pernah tahu cara  bahas ni.Alhamdulillah,segala tunjuk ajar guru,adik2 dan kawan memang kita semangat untuk bertanding sebab persediaan memang cukup.Setelah menang tanpa betndg straight ke semi,semangat merundum sebab tajuk bahas lain.Ditambah dengan tak sebati dengan tajuknya.Memang sedih + nak putus asa.ya Allah.Alhamdulillah,lawan untuk semi nampak tak menggoyahkan kami.Namun,yang final memberi saingan hebat.Agak TERKEJUT (seriousss) + tak boleh cakap bila menang.Sebab satu sahaja Ema ngan Aqilah fikir, "nampaknya ada lagi latihan lepas ni.." dan sebab lain,secara kasarnya,sekolah teknik "menyerlah" tapi mrkh kurg n eyen contact kurg
Kami tak menolak rezeki,nak juga menang .Namun,kami nie form 5.dah nak pekse.Kalau nak libat koko boleh jer.Tapi,tak nak berat2..Memang ia perlu untuk menang..tapi,gitulah..
impak yang Ema dapat,silibus pun tak tahu mana,banyak tinggal p&p,dan yang paling teruk.Rasa Terikat(sebab tu jelous ngan syuk tu)..ada 13 hari untuk pertndgn peringkt negeri.Latihan setelah final daerah ( 8/3 ) = 1..BARU SEKALI!...cg dayang pun sakit tak mari 2 hari.Buat same sendiri pun sibuk ngan pejumpaan nuqobat,kkq,mpp,kawad..macam2...

NAMUN!!Kita akan berjuang juga!sebab kalau kami kalah,kami akan kalah bermaruah (kata Syuk)..kami akan berusaha!YES!

konklusinya:
SEBENARNYA...majoritinya,f5 nie sebenarnya nak masuk kokorikulum erti bak kata lain nak jadi wakil sekolah untuk 10%.namun,camtulah..nak masuk mestilah ada risikonya.kalau terima cabaran dan risikonyer,tak apalah.
Jadi...
Apa yang terjadi apabila form 5 melibatkan diri dalam kokorikulum saat tahun genting nie,lebih2 lagi kokorikulum yang memerlukan KOMITMEN TINGGI!


P/S:Terima kasih tukang courier yang bagi barang ema tunggu 1 bulan lepas lagi =.='


1 April 2011

Apabila Si Budak menipu





Sofi : Kak,ade orang baling tuala ke sofi mase sofi solat tadi...
Ema : *mate menyengat ke arah 2 budak laki dalam bilik *



Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...