Hokkaido Chiffon cake (step by step)

April 12, 2020

Assalamualaikum

BAKING TIME! 

Hokkaido cake - lembut dan gebu. Selepas tapis resepi-resepi yang dikongsi online, Ema dediced untuk follow resepi hokkaido cake dari blog "my little favourite DIY". Dia umpan Ema dengan kek Hokkaido yang smooth, naik cantik, tak seperti most hokkaido kek yang wrinkle and shrinked. 






Serving: 60 biji mini cupcakes.




Komen. Manis. Mungkin kena kurangkan gula dari 90g/5 biji putih telur kepada 70g/5 biji telur putih. 

Nampak tak  step no. 5 tak menjadi. Liquid kurang, sepatutnya konsistensi batter cake sedikit cair macam larva, bukan jadi satu gumpalan. Ada kek yang naik cantik bentuk dome, ada yang jatuh flat..

Ema pakai tepung gandum biasa instead of tepung kek. Tepung kek lagi halus mulus, putih dan kurang protein dari tepung gandum biasa. Dia beri tekstur lembut pada kek berbanding tepung gandum biasa.   


SOURCE: Baking a Moment


In the end, Ema boleh makan lagi ⁽ᵗᵃᵖᶦ ᵐᵃⁿᶦˢ ˡᵉⁿᵗᶦⁿᵍ. ˢᵒᵇ³⁾. Anyways, next time Ema akan still pakai resepi ni , tapi buat modification sikit resepi.



Beat egg white until STIFF PEAK



Untuk kastard. Ema ambil resepi Kak Azlita macam biasa, cuma ditambah 100 ml whipping cream yang dipukul hingga kental aka stiff peak. Gula tak letak dalam whipping cream sebab kek dah manis.








Baking is one of the ways for me to live in this monotonous time.

Nak tambah projek apa lagi cuti MCO/PKP ni.... Sis ingat nak biak bakteria.






2 comments:

  1. Nampak sedap! hehe
    rasa nak buat je tapi sekarang kena cari resepi yg kurang guna telur. huhu

    ReplyDelete
  2. @Nana Liena
    Buat pudding atau agar2

    ReplyDelete

Saya komen

Powered by Blogger.