Biskut brownies crispy

May 07, 2021


Assalamualaikum


Biskut raya! Ema buat raya moden, sebab tetamu memang tak ramai, jadi sesuaila buat biskut yang boleh makan, macam makan snek dan cepat habis.





Resepi brownies crispy ni Ema ambil dari Seminit Resepi YT channel  




  • 2 biji telur
  • 100 gram gula aising
  • 100 gram tepung halus
  • 80 gram butter
  • 240 gram dark chocolate
  • Secubit garam
  • 1 sudu teh Esen vanila
  • coklat cip dan rolled oat *hiasan*



  1. Pukul telur dan gula hingga sebati. Kemudian masukkan tepung halus. Kacau rata.
  2. Kemudian masukkan pula esen vanila.
  3. Cairkan chocolate dengan butter menggunakan kaedah double boiler, atau menggunakan microwave. 
  4. Satukan adunan chocolate bersama adunan tepung. Kacau rata.
  5. Tuang adunan ke atas loyang beralaskan baking paper dan ratakan .
  6. Taburkan hiasan coklat cip dan oat dan bakar suhu 150°C selama 20-25 minit.
  7. Potong brownies ketika masih panas.






Spread. Jangan terlalu nipis dan terlalu tebal. Nanti kena ejas timing. Kalau nipis, cepat hangus. Kalau tebal, lambat masak. Tapi, kalau still cakey lepas masak, boleh masuk balik oven. 









Nipis kan? 



Kosong. Macam kek brownies.





4 comments:

Saya komen

Powered by Blogger.