6 Trend blogspot dulu-dulu...

February 06, 2021
 
Assalamualaikum






Kelakar baca tweet diatas, sebab Ema antara yang masih aktif berblogging. Tahun ni dah masuk tahun ke-13. Dah banyak trend Ema lalu-lalang, hadap, main, join dan sebagainya. Bila baca semua comment yang duduk reminisce zaman dulu, rasa macam Ema survive zaman purba.

How I started blogging
Tahun 2008. Ada seorang classmate yang in-charge of making the Class Blog. Nampak interesting, Ema sebagai manusia normal, join the wagon dan buat blog ni. Follow classmate yang lain. Last-last, tinggal Ema sorang sahaja di sini.

The trends
Tak semua trend survive. Ada yang masih lagi digunapakai. Since Blogger ada membuat improvement, certain old features were removed. Blogger ada kelemahan dia. That's why people go to more simple and famous social networking like Twitter, Insta, FB etc.

Ema ringkaskan 6 old trend Blogger/blogspot yang membuatkan Ema rasa tua.




1. Coding template


Lenguh nak cari code sebab tak ada subheading. CTRL F pun tak boleh dalam box tu.

Old blogger template susah kan. Kena main edit HTML untuk create the most creative blog site. Lain dari orang lain.. Walaupun Blogger ada sediakan basic template, tapi nampak terlalu biasa. Sanggup belajar pasal coding berjam-jam untuk hias dan customized Blog page. Lepas tu nak kena cari code dalam template pula susah sebab kena go line by line. 

Ada yang sanggup hire template editor. Ema pula belajar photoshop sebab nak bagi header nampak cantik. Lepas tu belajar doodle... #fail

NOW
Guna sahaja template yang sedia ada, atau cari free template design or buy from a website. Blogger juga ada menyediakan additional templates yang lagi attractive dari yang dulu-dulu 😂.





2. Playing with widgets


Sekarang tinggal 26 gadget options. Dia dah buang yang ridikulus nonsense gadget.


Buka blog, mesti ada shoutbox, ada jam, kalendar, waktu solat, ada countdown kahwin/couple/anak, ada lagu playlist, cursor snow, cursor tinggal effect glittering, ada page effect (something falling from the upper page), ada kena bagi makan ikan koi kat bawah...lepas tu fascinated sebab ikan tu follow cursor. Cuba untuk jadikan blog itu interactive. 

NOW
Ada yang kata penyebab utama blog lambat loading ialah sebab banyak gadget. Lepas improvement couple years ago, Blogger cut short the available gadget. Dari berpuluh-puluh, tinggal 26 ketul.

Blog sekarang kebanyakkannya dah simple dan minimal. Letak perkara wajib dan sesuai ikut blog niche. Profile, total page view, number of follower..and then social networking button untuk direct the page to their more active site.





3. Tagging 
100Q's tag


Jawab >10 soalan dan tag blogger seterusnya untuk jawab. Macam chain letter pulak.

NOW
Bertahun lamanya, Ema tak nampak dah Blogger yang buat tagging post. Sekarang masih lagi kekal dengan giveaway. Untuk promote blog dan support other blogger.





4. Tutorials

List of tutorial by LyssaFaizureen. Mother of Tutorials.


Ini bukan tutorial cara belit tudung. Tapi tutorial letak favicon, tutorial nak buat blockquote, tutorial nak letak shoutbox...Macam encyclopedia, especially those yang baru start. Ada satu masa, Blogger buat upgrade. Jadi coding bertukar. Tutorial jadi tak valid. Gelabah cari tutorial baru untuk fix blog. 

NOW
Tiada tutorial. Sebab blogger sudah advance, banyak features sudah tersedia ada. Blogger pun hanya rujuk pada post lama untuk cari tutorial.





5. Lagu
Lagu sendu, lagu rancak, OST, lagu comel-comel.. Tapi, annoying juga sebenarnya. Sebab bising. Ema letak jugakla. Lepas tu rasa menyibuk. Ni yang jahat kalau tak jumpa butang pause/stop kat webpage. Terpaksa silent kan laptop.

NOW
No more sound. Buka spotify, mainkan lagu-lagu yang korang nak dengar sementara blogwalking.





6. Nuffnang


Source of income for Blogger. Ema pernah dapat RM1, rasanya...paling tinggi! 

NOW
Google Adsense


---------------------------------


Ada lagi trend yang masih digunapakai sekarang. Macam...shoutbox. Tapi, ada orang tak letak SB sebab katanya tidak profesional. Blogger niche juga dah banyak berubah. 

Macam itulah trend Blogpsot yang sempat Ema rasa. Blog Ema dulu bersepah dengan edit/features/widgets, lepas tu tone down sikit nak nampak cantik-comel. Lepas tu terus rombak, akhirnya jadilah blog site yang simple macam ni. Tak nak serabut mata pembaca.

Ema pun kadang-kadang tak consistent in writing. Kalau tengok blog archieve, rancak Ema menulis waktu di sekolah menengah, lepas tu bilangan post merundum selepas masuk Universiti. Tiba-tiba naik balik tahun lepas sebab blog komuniti aktif balik (❁´◡`❁)

Insha-Allah, Ema akan keep on writing in this blog. Usually post sharing experience Ema as a student atau buat artikel ringkas untuk kongsi maklumat. Harap dapat diteruskan sehingga selamanya, bolehla tunjuk kat anak. Mama  menulis entah macam apa dulu-dulu..

Janganlah Blogger shutdown macam friendster sudah.. 


22 comments:

  1. Saya lama hiatus tahun lepas Baru active , betul banyak trend . Tapi masih ada trend yang dipakai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yesss!
      Ada lagi yang masih evergreen (╯▽╰ )

      Delete
  2. trueee !!! widget tu kalau boleh nak guna smuaaa.. the blog mmg lambat betul loading .. noow kalau boleh nak kemas kan letak apa yg perlu saja hehe h

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. bnyk tu nak guna
      layout atie dah ok dah tu sekarang

      Delete
  3. best la blogging zaman dulu sebab dulu ramai blogging buat macam main social media. banyak share personal life, blogwalking sana-sini, tukar-tukar hadiah dengan blogger lain apa semua. sekarang dah tak ramai :')

    ReplyDelete
  4. rindunya main tagging2 tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10 soalan bolehla..kalau 100...
      tak larat dah nak jawab

      Delete
  5. yes dulu media sosial tak banyak. kita tukar-tukar jenguk blog je utk cari kawan baru. now cuma yang betul suka menulis je yang aktif blogging. tu pun tak ramai :'(

    pernah komen juga pasal nuffnang. penat exchange klik dgn kawan-kawan blogger tp tak cecah pun rm10 haha. now guna adsense alhamdulillah dapat juga kumpul $60 XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's okay. Even till the last, Ema akan still menulis. Even dapat cucu-cicit [un still tulis.

      Wah $60! Alhamdulillah

      Delete
  6. Yang lagu tu annoying sikit walhal diri sendiri pun letak jugak. Elok tengah blogwalking tengah malam tetiba keluar lagu rock. Adeh..

    dulu ada tutorial dan selalu tengok macam mana nak letak favicon la, nak edit color semua tu.

    Tapi sekarang yang masih relevan segmen dan giveaway ..

    ReplyDelete
  7. Sakit telinga..at least pasang la lullaby. Ada juga mood nak baca

    Itulah..tak ramai yang masih setia pada Blogger. Susah + tak ada idea nak tulis panjang-panjang.

    ReplyDelete
  8. Oh pernah asa blog di friendster.
    Singgah sini baca kenangan. Saya masih ada widget lama macam peta dunia dan jam. Hehe jenis susah berubah.

    ReplyDelete
  9. rindunyaaa zaman blog lama tahun 2010. lepas tu blog lama da tutup, tak import lagi data lama ke blog baru. sekarang ni jak baru start blogging, tu pun gigih laa nak edit template. mula nak pakai template denim lama tp sbb da tinggal lama, last2 cari premade template jak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. premade template pun design dah ok compare to yang lama2

      Delete
    2. premade template much better. kemas jak hehe biasa laa zaman2 dulu semua nak meriah bagai kat blog hehe

      Delete
    3. bila tengok balik, rasa semak. hahaha

      Delete
  10. Zaman dulu cuya try mcm2 template yg comel2...
    sampai skrg masih nk blog nampak comel..ngeh3

    cuma dah tak letak lagu dah..chatbox masih ada...

    tak pandai coding2 ni..dulu2 impian nak buat doodle sendiri,tak sangka impian tercapai.
    alhamdulilah..yang penting kena banyak bersabar dan percaya kepada kuasaNya.

    ^^Y

    ReplyDelete
    Replies
    1. 👍🏻👍🏻👍🏻💛💛💛

      Comel macam tuan dia

      Delete
  11. Yaaa.. saya start dari 2010... Memang macam macam dulu... Memang refer blog Lyssa tu buat coding.. gila semangat semua nak try... ahahahahah.. Tapi now... nak yg simple.. dan malas godek coding bagaim.. upah kwn tlg tgk dam edit.... sebab x berani la nak kacau sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni Lyssa baru update smlm . hahaha

      Simple. I like it..
      Blog Ema ni pun dah hampir terlajak simple.

      Delete

Saya komen

Powered by Blogger.