1 September 2017

Apple Strudel



Assalamulaikum


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke-60
"NEGARAKU SEHATI SEJIWA"

dan 

Salam Aidil Adha




Ema buat apple strudel bulan puasa lepas. Mengidam nak makan pastry. Kebetulan ada puff pastry square dalam peti sejuk. Disebabkan takut tak cukup doh, Ema sumbat banyak jugak isi epal dalam pastry. HE2. Jadi agak kembung.

Lepas tu terlebih sapu telur kuning, nampak hangus sikit bahagian tu. Apapun, boleh la try kalu nak buat. Banyak resepi boleh buat bila dah ada puff pastry square frozen. Tak payah nak uli doh from scratch, lenguh kena uli, masuk keluar peti lepas tu lipat balik banyak kali. 

Hari ni baru nak tulis report and share dekat blog tentang hasil apple strudel Ema. Walaupun rupa bukan macam Queenies', manis dan masam isi epal still sedap. Mungkin kena kurangkan isi, sebab cepat kenyang. 







Servings: 12 pcs




2 paket puff pastry square jenama "Kawan"
5 biji epal hijau (Granny Smith)
100 gm kismis hitam
100 gm gula perang
1 sb mentega
1/4 st serbuk kulit kayu manis
secubit garam





1. Buang kulit epal dan epal dipotong dadu. Rendam dalam air selama 10 minit dan tos.
2. Masukkan mentega, garam, gula perang dan serbuk kulit kayu manis
3. Masukkan kismis hitam dan masak sehingga air kering. Sejukkan.
4. Sediaka dua doh pastri berbeza ukuran. Untuk lapisan bawah, ukurannya ialah 2.25 inch x 3.25 inch.
5. Untuk lapisan atas, 2.5 inch x 3.5 inch.
6.Untuk doh bahagian atas, lorekkan garisan doh tanpa putus.
7. Buka sedikit lorekan doh tersebut.
8. Letakkan inti epal di tengah doh lapisan bawah.
9. Tutupkan inti dengan doh yang dilorek tadi (lapisan atas)
10. Susun di atas loyang dan sapukan telur sekeliling pastri. 
11. Bakar di dalam oven bersuhu 190 celsius selama 20-30 minit.


















Agak burn atasnya. Kurangkan sapuan kuning telur yer!





30 August 2017

Potato Fritters





Assalamualaikum








servings: ++ 15 biji bersaiz kecil dan nipis









3 cawan ubi kentang/ubi keledek  (diparut kasar) OR 3 biji ubi kentang bersaiz sederhana
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sb serbuk lada hitam 
1 st garam
2 sb paprika
1 batang daun bawang (*Ema ganti dengan 2 sb serbuk daun parsley)
1 cawan keju cheddar (diparut)
1 cawan lobak (diparut halus)









1. Campurkan semua bahan dan gaul rata. 
2. Panaskan minyak tohor dalam kuali.
3. Masak sehingga kuning keemasan.









Ubi kentang tu Ema keringkan pakai tisu kertas untuk serap moisture. Nanti senang melekat (selain pakai tepung), tak la hancur bila goreng. Musim hujan ni makan ubi kentang tak pun ubi keledek. Sedap. Ema cicah pula dengan keju jalapeno dan mayonaisse. Saiz pula tak perlu setebal begedil. Buat nipis, lagi rangup and kruk kruk. Ema rasa letak 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis lagi sedap rasanya








15 August 2017

23 years of living




"Daddy, I want to sit there," cried and fussed a little foreign boy. 

"But there's an 'aunty' sitting there," his father calmly said to him while laughing to his wife about it.

I looked down and my inner soul just yelled at me, "I'm not AUNTY. I just turn 23 today.......,"








*****

Assalamualaikum



It was raining at KLIA2

Good morning from Puchong. It's been raining since I touched down 11 pm last night at KLIA2. The weather is literally crying, celebrating my return to KL. It was my first flight in 7 years and the first one traveling alone. Oh boy, I forgot how thrilled it was flying and landing, it was like playing in a theme park. 

I booked a seat beside the window, apparently, this little boy kept whining and crying. Poor kid, he wanted to take my seat. I'm sorry. He's cute though.    


Yesterday was also my 23rd birthday. Just like every other year, we celebrated with modesty. So no big cake, ha3.  Just wishes from my closest friends and family. Thank you. it made my day. At least I got to buy a slice of carrot cheese cake from 'Secret Recipe' at Terengganu Airport before departing. But I wanted to vomit, I don't know either it was the cheese and walnut or my nervousness... 



My Birthday Cake



As my gratitude for your well wishes, here is a cool picture of me...





















OR NOT
😤




Syukran Jazilan and all praise to Allah for giving me nikmat to breathe for 23 years. 






p/s: Ready for an adventure of babysitting in Puchong 💪

30 July 2017

Semak Giliran Haji Secara Online



Assalamualaikum


Musim haji hampir tiba. Hampir 1 bulan lagi kita akan sambut Hari Raya Haji. Kumpulan pertama dari Malaysia ke Madinah dah sampai. Kita yang asyik duk baca kisah orang pergi Haji, kita ni agak-agaknya bila boleh pergi Haji? Daftar ke belum Haji?


Tempoh menunggu haji paling lama ialah 89 tahun. Itupun kita bertuah sebab Raja Salman bersetuju untuk naikkan kuota jemaah haji Malaysia, hasil daripada perbincangan baginda sewaktu menziarah Malaysia 2 bulan lepas. 


Jika anda memiliki akaun tabung haji, dan sudah daftar haji dan lupa giliran, anda bolehla menyemak giliran anda (status pendaftaran haji) di Portal Rasmi Online Tabung Haji.




CARA SEMAK GILIRAN HAJI



1.  Log in website atau daftar jika tidak memiliki akaun online. Pastikan anda mempunyai nombor akaun tabung haji (tertera dalam buku tabung haji) beserta nomobor pin akaun. 









2. Klik pada link Semakan Pendaftaran Haji.







3.  Masukkan nombor akaun Tabung Haji .







4. SIAP. Lihat pada Tahun Peruntukan Haji.




*********

Kalau ikutkan pada sistem giliran ni, Ema umur 90 tahun *HAHA*, baru boleh menunaikan haji. Tapi itu tahun maksimum, anything can happen. Bila Allah jemput lagi awal, Alhamdulillah. 

Macam abang Ema tunai haji umur 28 tahun kerana dipilih sebagai petugas/ketua rombongan haji dibawah program bla bla bla. Sayangnya kakak ipar tengah sarat mengandung anak sulung. Kalau tidak, dia pun boleh ikut sama.


FAKTA
 Kos Haji ialah RM 19, 550  ( RM 9, 950 bayaran haji + RM 9, 570 subsidi)
 Kuota haji meningkat kepada  30,200 berbanding 27,900 orang (<2016)
 Antara syarat utama pendaftaran haji ialah mempunyai minimum baki akaun RM 1, 300






Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...