27 November 2016

Baking Class di UIA




Assalamualaikum


Semester ni tiba-tiba nak merasa juga pengalaman masuk kelas baking di UIA. Kali ni aktiviti di organize by Mahallah Fatimah. Yang Baking 1.0 tak pergi, making bread. Suka bread tapi nak masuk kelas baking cake. Dapatla juga join baking class 2.0.

RM20 untuk student. Katanya baking cupcake and brownies dan deco sekali. Free lunch provided..








Part 1 - Vanilla Cupcake

Baking class by staff UIA yang buat part time business bakery. Credit to Mrs. Shafa  


Resepi (40 biji - small cup size)
1 cawan butter
2 cawan gula kastor
4 biji telur 
2 sk esen vanila
1 1 /4 cawan tepung gandum
1 3 /4 cawan tepung superfine
1 sb baking powder
1 cawan susu sejat

Cara-cara

1. Pukul butter dengan gula kastor sehingga kembang. 

 2. Masukkan telur satu per satu. Kemudian masukkan esen vanila.





3. Ayakkan tepung. Masukkan tepung dan susu sejat berselang-seli dalam adunan butter. 









4. Masukkan adunan dalam acuan cupcake sehingga penuh 3/4.  Lebih-lebih nanti boleh tumpah dalam oven.





 5. Masukkan dalam ketuhar suhu 165 celcius dan masak selama 20 minit. 








FINISH





PART 2 - Deco-deco


Tadi tengok-tengok kak shafa buat kek. Ingatkan kita boleh buat cupcake..
Kali ni, bolehla main-main sikit.






Kak shafa ajar hias menggunakan fondant dan buttercream. Fondant dah disiap adun termasuklah buttercream. 1 bekas already-made fondant cost about +/- RM20.

Messy betul pakai tepung merata rawa. Apron tak ada. Kita dah pakai serba hitam...gaya macam kena baling tepung.

Kesudahannya..
Inilah cupcakes Ema



Fuh! Sakit mata..My precious cupcakes


Nak buat bola sepak, tak jadik. Kena detail, tak ada masa nak detail. Jadilah bola keranjang di padang bola.. 

Kumbang datang nak kutip bunga di atas cupcake 😏

Satu untuk Ema, satu untuk nani..
since ramai yang balik, kumbang tu Ema bagi ke Kak D yang berseorangan dalam bilik.



Antara hasil sisters bersama



 ****



Senang juga rupanya buat cupcake. Bolehla try buat kalau ada jamuan makan-makan dekat rumah. Ema suka buat dessert tapi elak buat kek. Dulu suka-suka buat kek tapi skill tak ada, adalah kek merekah atau bantat. Suka mak. 

Tapi masalah Ema, I'm not a fan of buttercream. Manis. Even our family don't like buttercream much. Whipping cream is better. 


p/s: Sedihla jugak sebab bayar RM20 tapi tak dapat belajar buat brownies semalam.


25 November 2016

Masa untuk appreciation dan ...vacation



 Assalamualaikum

                                                              


Where are there? Mereput Ema, biotech sorang-sorang dalam dewan. Dr. Mukai lagi advance, datang 10 minit lagi awal dari Ema....lepas tu hilang balik. Japanese is really punctual :D... 
....Katanya start pukul 2.00 petang. Tentatif tak dapat.. 😟



Anyway. Ini kali terakhir meraikan bersama-sama pencapaian kawan-kawan Biotech yang lain. Walaupun ada kelas English, kita nak jugak celebrate naik pentas 🙈



Happy happy faces...with love






Say....GENETICALLY MODIFIED ORGANISM 😀








Berketar-ketar Mr. President nak selfie tu



Bunga-bunga Biotech



Kak Liza: Macam mana CGPA? 3.8 berapa?
Me        : Err...tak lepas pun. Waktu 1st year kita acclimatization...



In the mean time, family spam wapp group the gambar dari Legoland....


                                     

Herm..tak apalah. Esok nak masuk kelas baking. Gembira hati dapat baking 🍰


16 November 2016

Final Year Project #5 Proposal Defense



Assalamualaikum

I'm taking  time for myself to recollect what had just happen these past 2 days while sipping on my favourite Milo ice........... Here we go.


It is probably another faithful day lepas hantar proposal kepada examiners. Nerve wrecking as it can be. Proposal Defense. Kenapa perlu?... Sebab nak lihat kefahaman pasal research proposed, bagi pendapat dan cadangan dan juga menilai research.


Dropping a pen is like a crime


This year, semua students kena ada di venue proposal defense unlike last year. Dulu tak bagi masuk sebab tak nak bagi soalan bocor..Tahun ni bagi masuk, boleh dengar dan lihat segala drama yang berlaku - thriller, komedi, little bit of action and plot twist etc. Soalan bocor tu semestinya.


It was like a cinema



My Proposal Defense
Dah lama tak rasa kecut perut gara-gara presentation. We all did mock presentation sesama classmates a night before. Berbagai soalan keluar like shooting bullets. Its good to do practice with your friend aside from your supervisors. Tapi still cannot shake it off the nervousness. Dalam hati Ema "Please la terima method ni, please la terima method ni..".

D-day
Ema orang ke-10 present depan examiners yang terror dalam bidang research FYP Ema. Ada yang dapat examiner yang bukan expert atau kurang knowledge dalam research students dia examined. So, mostly dorang tanya easy question yang students boleh jawab untuk clarification.

So, I need to prepare la dengan soalan and knowledge about my research. Awal tu cuak sebab lama sangat orang lain bentang. Rasa macam nak pergi depan and present. Bila Ema bentang dekat depan dah jadi macam syok sendiri. Sengih tak tahu malu depan Dr. *tepuk dahi* . 

Sesi Q n A, soalan yang keluar pasal general knowledge and comment on method. Dahla Ema tak faham soalan yang sangat simple walaupun tahu jawapannya. Kurang markah propsal defense. Kebetulan nampak markah Examiner 1 bagi, markah defense nak hampir separuh...


Image result for tamaki dark corner
My feeling after Proposal Defense

Rasanya, soalan mock presentation classmates semalam lagi susah daripada soalan examiner. I will do my best to improve and strengthen my knowledge on my research!



....

Generally, soalan examiners sepanjang Proposal Defense berlangsung;
1. Literature Review
2. Clarification of statements in slide
3. Methodology...mostly
4. Basic knowledge on research subject
5. Suggestion and opinion 
6. Review and comment on written and submitted Research Proposal 
7. Slides and Research Proposal contradiction
8. Definition...
9. Gantt chart (be realistic)
10. Materials used

Tengok examiner. 
Kalu buat research science-based tapi dapat examiner bidang mathematics, of coursela soalan examiner senang. 
      "In a single sentence, please tell me about your research"


Kalau examiner otai, dia tanya knowledge 
      "Give example of phenolic, what is monolaurin.."

 Ada yang suka technical part....
     "Tell me how you do sampling. Do we have FTIR here..?What the purpose of         this analysis?"

Kalau dah bidang dia, dia nak test knowledge atau bagi pendapat berdasarkan experience sendiri 
      "From what I know....so, how will you..?"



Pesanan ringkas examiner: 
"Just take what (examiners) said as constructive criticism. Don't feel down." (Dr. Tan, 2016)
Dr. Tan is such a nice person. END



Post effect Proposal Defense
Secara nyata, everyone are starting to mimic and talk like an examiner now :P.



p/s: I love Dr. Aisyah as an examiner and I dont have any favourite lecturer. oh! It used to be Dr. Phang until she flew away to Australia I heard.

p p/s: I prepared placard to cheer for Inani presentation and she didn't even notice it #SisKecewa

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...