14 August 2016

Remember 22



Assalamualaikum



Remember the day you were born? Of course you don't




Remember every year we will celebrate your birthday. 
Sometimes we will have birthday party, inviting all these unknown children 
The fun things was..to prepare the door gift and opening up the gifts




Remember when you first time went to LIMA Langkawi
Your crying was louder than the jets.
And you always agonize about that until today.
"Why i cried. it just jets, not a human-sized ultraman........."




Remember when you thought you are the youngest. 
7 years later, this came..
and another one, 
and another one....





Remember your kindergarten days.
You tried to 'runaway' but got caught..........Twice.



Remember your 14th Birthday, the whole class sing Happy Birthday and someone gave you candy. You acted like a child *facepalm*





Remember your last day in high school. 
An anonymous left "something" on your table.
You keep it close to you all the time.
And then you feel apologetic 
because you lost it 1 1/2 years later....



Remember when you entered University/foundation studies for the first time. 
1 year later you entered degree,
You think back....

"What just I did!??"





Remember your first date
You went to Thailand, Vietnam, China, Egypt, Korea and Japan for 3 hours







Remember how happy you were when submitting your Khat during exam,
and you took a  picture...
And then you realized you missing something in the art.......#fail





Remember you met this people, 
and the rest become history...



Happy 22nd Birthday
May You create more wonderful memories

Kih3




2 August 2016

Postgraduate Seminar Day



Assalamualaikum





Fakulti sains dan teknologi makanan UMT menganjurkan seminar day untuk postgraduate. One of the purposes for this event is for the Master and PhD students to share their progress and also to present their proposal to others. Sambil tu judges akan menilai presentation diorang, give marks and comments  and lastly...prize giveaway.


Disebabkan program ni kekurangan runner, Ema volunteerkan diri untuk jadi runner. =)




The  room I was in-charge of






Kerja Ema adalah untuk memastikan slides ready dalam laptop, LCD n PA system ok dan kutip borang markah. Supposedly setiap kali students habis present, Ema kena kutip borang tu lepas tu  berlari hantar ke runner lain yang tengah key in markah dekat bilik lain. Tapi, Ema hampir buat adegan tarik-menarik kertas dengan judges. 

'Yer, sabar...'

'saya tau...'

'Sekejap...'

'Aish awak ni, tak sabar betul..'

Ha3. ya ya judges, lepas tu Ema tunggula lama sikit untuk kutip bagi mengelakkan buat action drama (kih3)..


Judges hot seat



Bila dah siap semua present, Ema terus berlari ke makmal sebab nak ambik gambar experiment gel SDS-PAGE yang fail for the 13th time dan prepare untuk repeat experiment again. Ema skip jer closing ceremony dan lunch sebab result experiment lagi penting T.T.

***


Witnessing the presentation of Master and PhD students gave me a tiny idea  on what its like to succeed as postgraduate students. Research students need a lot of attribute to achieve that. Perseverance, hard work, soft skill and etc. If you have good ideas but fail to present and deliver them to your audience, it is like falling into a hole before the finishing line.







It also make me think....what will I going to do next.

...



I was in charge as a runner in Agriculture students room...
I am a food biotechnology student.
90% of the presentation is hard to grasp. 
I want to become runner in Food Science room because they present stuff that doesn't clogging my brain 90% of the time and also give me a brief idea on what to do next. 
I got no luck.

But one of the thing that grab my attention is one of the student showed this beautiful, cool, breath taking image of microscopic view using my favorite Scanning Electron Microscope (SEM)

My goal in lab is to use and master (inshaAllah) using that Scanning Electron Microscope so that i can see more things i can't see with my naked eyes beautifully *_*







At the end, this postgraduate student kindly gave free dessert to eat. Of course i must eat it! Dessert is my favourite meal ~
There was cheese tart, cream puff and chocolate cake (?)
I took ' cream puff' when it turned out to be 'tuna mayonnaise puff'










 

29 July 2016

Reporting dari tempat intern



Assalamualaikum



Last day untuk minggu ke 7. Ada baki 4 minggu lagi untuk habis intern.

Setakat ini Ema sibuk tolong budak FYP prepare sample 4 minggu. Lepas siap tu (lega betullll), Ema masuk lab untuk buat protein analisis dari sumber X. Experiment untuk determine berat protein. Nampak ciput kan, tapi banyak cabarannya dari segi kesabaran, being sistematik, responsible, must have critical thinking etc. Nasib baik lab assisstant tu baik. Ada jugak yang buat Ema kecut perut.



In simplest way, kerja Ema tak senang, tak susah. 
Tak sikit, tak banyak. 
But quality is better than quantity. 


I learn a lot of things that can help me to work in the lab n in the future.

I also learnt to recycle things =). 

I learnt that this thing (picture below- alat sedut liquid) cost RM200++ something. 1 batang RM 15++. Selama ni buang masuk tong sampah lepas guna sebab dah ''tercemar. Oleh sebab Ema tak dapat desirable result experiment countless time, ulang banyak kali sampai habis guna 1 box ++.



This is called tip





Dalam lab storage ada  tinggal 1 box lagi. Akhirnya, Ema basuh alat tu macam students UMT yang lain. Ema tinggal tip tu dekat sink untuk direndam, bila datang balik, ada student lain dah ambik.....................


Tu baru alat, bahan kimia dah banyak dah Ema pakai sebab asyik repeat experiment banyak kali. Elaun kerja tak ada, entah duit geran mana dia pakai nak tambah stok >.<












Next week  start lecture visit dan UMT ada Seminar Day Postgraduate Students. Ema inshaallah jadi runner sahaja. Lecture visit contribute 40 % towards the whole marks.



p/s: Takziah buat my best friend in high school, Cik Fakhriah yang kehilangan ayahanda tersayang. Al-fatihah


p p/s: Baru tahu kena bayar yuran semester. Ingatkan free jer. Rupanya kena bayar Rm7.50 (Insurans). Tak pasal2 nanti kena 'barred' sebab tak bayar yuran ><

17 July 2016

Ward & Wedding


Assalamualaikum

Jumaat lepas ada dua events yang berlaku serentak. 


******

Adik Ema terkena acute appendicitis. Sakit dekat appendix sebelah kanan perut tu.. Parents bawak pergi hospital pagi tu. Akhirnya kena surgery untuk buang appendix. Surgery yang dipanggil Laparoscopic something.





Surgeon tebuk tiga lubang, kiri dan kanan perut dan dekat pusat. Nasib baik tak belah perut. 2 jam operation tanpa sebarang komplikasi. Bila dah buang tu, agak besar jugak appendix tu bengkak. Katanya tunggu masa untuk burst sahaja. 

 Lepas sedar, adik Ema kata sepatah ni ..

"bosann..."

lepas tu dia silentkan doktor2 yang bising.

"shhhhhhhh"


Budak-budak. ha3. Dapat leave 9 hari.





*******




Jumaat malam pulak. Pasangan kedua Biotek 131 menamatkan zaman bujang. Tahniah!

                                                            Alahai gembiranya Kak tirah :D



Keesokannya diorang buat kenduri dekat Temerloh, Ema of coursela tak dapat datang..Sedihnya. Wedding day pasangan pertama 131 pun Ema tak datang, apatah lagi yang kedua. Tapi kalau diorang buat kenduri sambut menantu, Insha-Allah Ema datang sebab dekat jer rumah suami dia dengan Ema.




Batch Biotech 131 yang hadir




persoalan Ema seterusnya,







Sekarang dah dengar macam ada dua pasangan biotek 131 tunggu giliran ....
Ni macam nak set record jer




p/s: Finally! Setelah 5 minggu LI, Ema dapat masuk lab T.T. 



Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...