18 June 2017

Final Year Project #15 Viva


Assalamualaikum


Lalu dekat hallway, terdengar Dr cakap dekat classmate.


"Tahniah, awak dah graduate"


****



Selasa, 13 Jun 2017 
pukul 9.45 am. 

Waktu untuk literally 'throw everything' depan examiners.



What is Viva?
Viva ialah oral examination. Setelah berhempas pulas buat research and projek akhir tahun, pelajar perlu menulis kajian (tesis). Akhir sekali kajian ini perlu di bentang depan examiners. Simplest explanation yang Ema boleh bagi. 


Presentation perlu simple, straight to the point, dan highlight main point. Tak perlu panjang sebab examiners dah tahu projek kita. Ini bukan research proposal defense. Apa yang diorang minat ialah bahagian result sahaja. Selebihnya ialah komen dan pembetulan tesis.



My experience
Boleh tahan gemuruh sebab examiners expert dalam kajian yang Ema buat. Nervous pun nervous. Sempat tido kejap pagi sebab sleep deprived, physical needs. 

Masalah. 30 minit sebelum start VIVA session, komputer venue Ema -2- rosak, LCD warna kuning. Venue 3 ada virus shortcut. Mana tak kerut muka FYP coordinator. Ingatkan tempat dah ok, sekali dugaan. 

Problem solved. Tukar venue, dan pinjam laptop orang. 

Kehulu kehilir luar venue. Ema no. 4. Tengok classmate keluar masuk venue. Alang-alang examiners sama, cubalah nak dengar experience dorang selepas VIVA. Ha2. Ada yang OK, ada yang tak puas...




IN VIVA






Bila classmate no.3 keluar terus Ema masuk sambil lemparkan senyuman dan lambaian kat classmates lain. Dalam hati, rasa sengih sorang-sorang macam kerang busuk..

Start presentation. Prof dan Dr tak tengok pun slide awal-awal sampailah slide method. Adalah grammar tunggang langgang. Present result pun ada terlupa ayat. Selesai present sebelum habis 10 minit, masa yang diperuntukkan. 5 minit untuk Q & A.

Soalan yang memang kena attack, dekat result.




"From you error bar (excel), it should be...So, why..."


"Don't use this use, it sounds like you are twisting the word.."


"I checked your reference for method, but I did not find this. Are you sure you take this method from this author"  
- yang serious bila Prof cakap macam tu, terus muka jadi kerut dan masam. Akhirnya settle juga kat luar venue. Confrim ada 😎.


" Why do you think Malaysia is still using this chemical.."


" From your result....it didn't seem your product is safe.."
- yang ni Ema spit out all the journal yang Ema baca untuk back up


" What is Lauric Acid..Why C12:0"


" What is MCFAs?"



Alhamdulillah. All went well. Tak ada terketar-ketar. Silent moment - except terkesima dekat reference part tu. Keluar  venue tak terkata betapa gembiranya hati ni. Minor correction. Walaupun semua orang minor correction. 1 malam edit thesis nak hantar ke kedai pulak. Minggu nak balik raya oiiii. Kalau hantar lambat nanti tak raya Ema.



Lepas habis viva second day, semua pakat serbu padang MPK. Iftar ramai-ramai~~





Ramai dah masuk masjid dan balik. Ema pun tak ada dalam gambar 😣



Final Year Project #14 Submission dan Study




Assalamualaikum


Selamat berpuasa!

Semakin lama Ema re-read thesis, semakin banyak pula jumpa correction. Bila minda dah bersih tak kusut, lagi senang untuk cari kesalahan. Ejaan, wording, sentence, bibliography yang 3 kali check pun ada yang miss. Apapun, still boleh baiki. Harap tak beri effect teruk kat markah. 



Study bahagian yang maybe akan jadi target examiners. Part yang rasa lacking tu, prepare la kena soal. Usually results and discussions. Kalau tak nak kena soal, jangan tulis dalam slides. Done. 



Edit slide satu persatu. Daripada 21 cut down kepada 16. Walaupun slide tu tak banyak word per slide. Apapun, tak perlu mereleret. Examiners dah baca dah thesis awal-awal. 




Tengah fikirkan persiapan mental ....dan fizikal. Bulan puasa, takut perut krok krok bila present. 


22 May 2017

Last Biotech 131 Dinner Night & Family Day



Assalamualaikum



'The Moment' when the boy dropped his phone. #CAUGHT ON CAMERA. Legend says the creatures under the lake are worshipping the phone.

****



Okay. Joke aside. PHOTO SPREE!!.Last gathering untuk family biotech. Instead of organizing malam 'glamourous' dan penuh 'formaliti' and Dress Code, kami dikerahkan untuk membayar RM50 for 2D 1N BBQ Night dan Family Day di Kempville Resort, Kuantan. 



As soon as arriving, semua berlari nak pergi makan keropok Lekor Kemaman



BBQ NIGHT






Macam scallop. Maybe Ema try masak nanti










Baby Prodigy!



 First time selepas 5 tahun berputih mata dalam event 'Lucky Draw', Ema dapat bawa balik biskuuttttt




FAMILY DAY


Next morning, 'Aktiviti Lasak'. Instruktor tak ada, semua berkeliaran main sesuka hati tanpa paksaan. Dangerous, sebab bak kata Ema, sister dan brother, dua-dua sama 😈



Sori cameraman sebab jerit marah. Lain kali jangan hayun bila Ema ada, 'culture shock' nanti



Tak sempat nak mendayung rasa macam dah nak tenggelam  sebab orang sebelah duk menggelabah  :P 💕 Kak Shy




Orang Sabah nakk kahwin Disember tuu. Untungla siapa yang dapat memikat hati Kak Fatin Beautiful





Bila isteri menggandung sebelah tengok, si suami kena nampak macho



Saya suka berpaut



Dan berpaut







Sukan lasak atas air




Try to make this picture appropriate



Ada pantai tapi tak dapat pergi

Sister duk mereput tunggu gate bukak dan pergi dive kat pantai






AND IT'S A WRAP



P/S: Thank you for all the moments until now

13 May 2017

Kelas tamat maka kita...



Assalamualaikum

Apa perasaan bila dah tamat kelas. 

Tak perlu....
berkejar ke kelas? 
risau bangun lambat? 
Fikir nak pakai baju apa, pilih tudung mana?
Mengadap screen projektor bagai bertahun lamanya?
Risau kena target dengan lecturer?
Nak menghadam pula 'suapan-suapan' yang melimpah-limpah....









Siapakah anda seterusnya - researcher, lab assistant, biotechnologist, lecturer, Dean, Professor, writer, entrepreneur, environmentalist, Chef, swimmer/diver, research assistant, businessman/woman, CEO, father, mother, a good old friend..... GOOD LUCK






Kelas dah tamat, so the first movement is to clean and clear all the notes. Ema banyak notes kertas sebab Ema suka print hardcopies. Minta classmate iklankan dekat junior, kot-kot ada yang nak. Tapi no response. 



My notes are arranged neatly..ni baru separuh


Instead of buang,




Kita

Image result for burn notes meme












 Recycle!


Thank You uncle


.......


"Salma tak pernah tidur dalam kelas"
dalam hati, Ema tersengih sorang-sorang....



Hakikatnya. Itu benar. 
Kenapa?
Sementara belek notes-notes lama, jawapannya memang dah tertulis terlukis di situ


'normal' notes look like this


 When I feel sleepy and bored in class















When you pull your friend into a mess




ADVANCE LEVEL OF BORREEDOMM!!






Masih ingat lagi. 
Kelas 'English for Occupational Purpose'.
Sitting at the front row.
Rasa mengantuk dan bosan melampau.
Nani perasan, dia terus bagi.............note book dia
Dia suruh lukis sambil google character Luffy One Piece yang dia minat
The rest is ART.

Rasa macam memberontak dalam kelas sebab 2 jam ignore class like it was invisible...




Conclusion

Kalau mengantuk,
lecturer bagi permission untuk makan, minum, keluar pegi tandas...
gunakanlah sebaik mungkin......






Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...