18 February 2017

Final Year Project #8 In slump



Assalamualaikum


Dah macam-macam ragam budak FYP tahun ni. Ema antara golongan yang tengah bergelut untuk buat satu benda yang simple tapi tak dapat nak buat. Duduk mereput setiap hari dalam Lab. 

Next week nak kena submit progress report lepas tu nak kena present. Diorang expect result, tapi result katanya banyak dah ke laut. Ema punya tak ke laut tapi tak turun dari langit. Entah apa salah silapnya. Pilot test ok, bila buat betul, KO







Nak kira bacteria atas plate,tapi...Nilah main dengan bacteria. Entah apa salah silapnya. Kata kak shy, dia keluar pigment colour biru........





p/s: Wifi@IIUM-2.4Ghz.. Dah upgrade dah. Dah start tidur lambat balik 😪

23 January 2017

My own room



Assalamualaikum


As soon as I open the door, all I did was staring blankly to four walls. It kind of a weird feeling. Quiet and empty somehow. 

Reminds me of those days when I return to UIA. There are four of us in a room. All was...........WAIT A MINUTE. It's still the same. XD. I inhabited  a "cave" back then too. The difference is, no one will shout "SIAPA TU??".
And I have my own view after almost 2 years of sun blocked.



Bigger now ~ 3.5 x 2.5 m room


I will probably need ear plug during sport season soon



Even this room feels like a containment. Bilik muhasabah diri. 

Enough with mood swing and back to reality. Even if we are not roommates anymore, we are still neighbors ^__^. This neighbor will make sure the other neighbors are not starving. So I make Portuguese egg tart. First time. Lazy to make the dough so I bought Puff Pastry Square. It kinda burnt, but It was filled with 💓




#SisterCuba



****


My best companion is visiting me again like every other year.
It used to put smile on my face but now I want to say
"I'm fine now.."
But I still smiling, like meeting an old friend 



Image result for rain smile

I wish for peace and serenity for years to come.






p/s: I came back home after 12 weeks in UIA kuantan even though i lived in Terengganu sip tea

p  p/s: This room has super awesome fast WIFI. Blessed


15 January 2017

Throwback #1 Buku biodata



Assalamualaikum


Dulu trend, sekarang kenangan. 


Duduk mengemas meja study dengan longgokan buku cerita bertimbun-timbun. Terselit jugak buku yang dahulu jadi 'keperluan' waktu sekolah rendah. Buku biodata
Siapa yang tak pernah tulis dan isi buku biodata? Majoriti ramai pernah walaupun sekali kan, terutama yang lahir awal 90-an.




Antara buku biodata yang ada dalam simpanan. Ada lagi, malas nak usung




Tahun 2006, waktu tu Ema darjah 6 lepas UPSR. Siapa yang nak datang, datangla. Siapa tak nak, tak payah. Yang datang pun bawak mainan set game -Monopoly, Saidina, Chess, dam etc. Tapi yang perempuan ke hulu ke hilir duk usung bawak buku biodata masing-masing. Mencari mangsa nak suruh isi maklumat biodata sendiri.

pen warna-warni
Sticker cartoon
Lukisan cantiik-cantik..



Birthday dia 2 hari lepas~ Ema ingat sahaja







Tulis pasal nama, alamat, tarikh lahir, cita-cita etc. lepas tu bagi ucapan ringkas. Apa yang penting, design kena lain dari yang lain :P. Walaupun dah ada buku biodata, pergi juga kedai alat tulis beli buku biodata baru sebab nak tambah koleksi. Kesian kawan, kena tulis 2-3 kali perkara sama







Usahkan kawan, cikgu pun kena terjah. Sorang-sorang pergi sodok buku biodata kat muka cikgu nak suruh tulis. Kena beraturla sampaikan cikgu yang duk sebelah pun menunggu - dengan harapan anak murid tu mintak dia isikan jugak






Tapi sekarang kan dah canggih. Social media macam Facebok, twitter and whatsapp etc. Senang sahaja nak trace kawan lama. Isi buku biodata macam nak buat profile setting. Tapi tak ada option privacy and tak up to-date. Notification pun tak boleh XD. 





Bukan buku biodata, tapi terhibur bila baca 






p/s: Bila tengok cita-cita masing-masing tulis 11 tahun lepas, berapa ramaikah yang dah berada di laluan yang ingin di tuju. Ema tahu yang Ema bukan di antara mereka itu.




10 January 2017

Eat, Pray and Love UIA



Assalamualaikum



Harap tak terlambat nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2017.



Bila dah masuk akhir tahun, buat jer program, join sahaja tak kisah bayarannya. Reason sebab akhir tahun, jadi tak apalah keluar duit banyak sikit. Tapi no no no, Ema rasa kena juga berjimat cermat. Walaupun tak join pun tak apa sebab boleh jumpa lagi dalam program------------ yang lagi murah.

p/s: Program yang Ema maksudkan ialah Program Makan-Makan 




Program Makan 1:  Kuliyyah of Science Annual Grand Dinner. 
Cost: RM18


Actually, Ema tak attend yang ni but nak replace someone yang tak datang, kenalah datang tapi bayar separuh ^_^. Tema Melayu Tradisional. Sister umpama pakaian nak ke kelas tapi glamorous sikit. Brothers, macam nak pergi masjid. 

Terhibur dengan persembahan Boria, dikir barat dan nyanyian pelajar. 2nd hand embarassment tengok classmate perform tapi enjoy sahaja.

Makanan....hmmmm......Banyak kelemahan dari segi kuantiti dan kualiti. Boleh pulak dia buat survey Cirit Birit the next day. Apapun harap next time buat AGD tak jadi macam ni lagi. Amin




Foodies Biotech

Ada yang macam nak bersanding, ada yang macam mak ayah orang. Tapi semua cantik-cantik belaka




LOL. Someone is missing in our portrait. Nak doodle, tapi malas






Program Makan 2: Department Biotech BBQ Dinner
Cost: RM 5


Yang ni terus Ema sign up and bayar bila announcement keluar. Berbaloi dan tak formal. Santai-santai di tengah malam. ha3. Sumbat sahaja nasi goreng, teh o ais yang sodap sangat, ayam, udang, sosej, kuih muih, ais krim...memang enjoy



Pakai baju korporat Biotech 131. Bila lagi nak pakai sama-sama



Tak payah nak doodle dah 









Program Makan 3: Pot Luck Foodies Biotech 131
Cost: FREE OF CHARGE 😁




Yang ni lagi best. Ha3. Lepas kelas, sediakan perut. Dr. Tan memang suka Pot Luck. Tapi this sem kurangkan sikit makanan. Therefore, Dr. Tan beli ~10 Pizza Hut regular saiz berbeza toppings. Dr Normah pulak buat tiramsu yang sedap. Ada mee and air koktail, kuih n cookies ikhlas sponsor dari classmate lain. Terima kasih








Take the opportunity to eat pizza yang tak pernah rasa. In the end, pizza cheese topping is the winner!





Program Makan 4: One Year programme dinner
Cost: RM 30

Program untuk budak CFS IIUM 1 year programme yang nak graduate. Ha3. Asalnya sign up. Tapi bila tahu fee, terus drop. Lagipun, waktu CFS Ema tak berapa kenal ramai orang, I was lost at that time.




Image result for we are what we eat





Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...