18 November 2017

IIUM 33rd Convocation



Assalamualaikum


Minutes before entering hall,


Classmate: Jangan lupa pin topi! Nanti jatuh macam student dalam video tu
Me           : Jatuh? Student mana tu πŸ˜†πŸ˜
Classmate: Student UIA. Convo kelmarin
Me          : 😨


It was claimed that the student is suffering from Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Patients may become hyperactive and unable to control their impulses. Nervousness from convocation may trigger that. But look, he graduated from Bachelor of  Islamic Revealed Knowledge and Human Science clap πŸ‘.




****


Dapat last session and last Kulliyyah to be presented. Excited sebab dapat juga attend convocation ceremony. Sebelum bertolak, mak sempat tanya "nak make up tak?" , sebab muka bareface. Bila mak volunteer, accept jerla. Last time pakai make up waktu convocation tadika. Akward. Ema ingatkan pakai makeup waktu majlis tunang/akad ker πŸ˜„.


Ada yang nervous gelaban sana sini. Dalam hati Ema, naik pentas ambil scroll yang tak sampai 10 saat, main objective, senyum dan dapatkan shot menarik. Kalau tak, ayah criticize nanti. Ha3. Before queue naik pentas, sempat ayah mesej pesan suruh tengok kamera dan senyum.




Dalam imaginasi orang yang tak pernah convo ni, bayangan indah sorakan kegembiraan dan keseronokkan sana sini. Realitinya, keserabutan sana sini. Before masuk dewan kalut cari entrance, dalam venue, merungut lapar, dahaga, mengantuk. After venue, snap gambar cepat-cepat dan berkejar balik rumah kalau duduk jauh. 



Tapi perasaan gembira dan puas mesti ada. 5/6 tahun struggle setiap hari dalam kelas, siapkan assignment, report, gaduh dengan group mate, kena hentam dengan lecurer, thesis dan study exam. Aside from all those bitter memories, don't forget sweet memories yang hanya korang pernah rasa, no one else. Bittersweet memories. Last sekali dapat penghormatan untuk terima scroll pengiktirafan sebab berjaya menghabiskan pengajian dengan jayanya









I did something pre-convo.. Nope, I did not take any pre-convocation picture. I photoshopped them . Not mine, but my classmates~ I shared them in our group chat as countdown for our D-Day. It a waste to not share, although it looks hideously photoshopped, I did my best. Here is my treat~









SPECIAL APPRECIATION 
for my 5 years in UIA/IIUM





p/s: First time datang UIA dengan parents. UIA Gombak dapat bad reputation dari ayah >.<. Still questioning kenapa budak Kuantan tak dapat graduate dekat UIA Kuantan.




9 November 2017

Brownies Berkedut (step by step)




Assalamualaikum





Sejak hari raya haji baru-baru ini, Ema nak buat brownies. Teringat dekat brownies yang classmate sponsor sempena our last day together kat IIUM...first time makan, lupa sudah rasanya macam mana. Resepi brownies diambil dari blog Kak Azlita.














400 gm coklat masakan (dark chocolate)
150 gm unsalted butter
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
4 biji telur
1 sk esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri (diayak)
30 gm serbuk koko (diayak)




1. Cairkan mentega dan coklat menggunakan kaedah double boil.
2. Satukan gula kastor, gula perang, telur  dan esen vanila. Gaul menggunakan whisk.
3. Tuangkan adunan telur dan gula ke dalam adunan coklat dan gaul sehingga sebati.
4. Masukkan campuran tepung dan serbuk koko sedikit demi sedikit. Gaul sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang 10' x 10' yang dilapik kertas kek  dan oleskan butter di bahagian tepi (yang tidak berlapik).
6. Bakar adunan di dalam ketuhar selama 30 minit pada suhu 160 celsius.
7. Apabila sudah masak, biarkan kek di dalam oven dengan pintu oven terbuka sedikit selama 15 minit.






First time buat brownies. Alhamdulillah berkedut. Ema ikut pesanan Kak Azlita. Ema gunakan Beryl's chocolate coins sebab yang itu sahaja dipaket 500 gm. Instead gunakan serbuk koko jenama Cacao Barry, Ema pakai Van Houten sebab CB dijual 500 gm. Mahal pulak tu, tak berbaloi untuk guna 30 gm sahaja.





After 30 minit, kedut tu tak muncul. Brownies still tak masak kat bawah bila pakai toothpick test. So Ema shifted the racks to the lower one. After extra 8 minit, baru masak.  Ema tak nak overcooked nanti bahagian atas kering dan terlebih rapuh. Walaupun sebenarnya dah nampak rapuh, tapi tak la teruk. After 15 minit post-bake inside the oven, kedut-kedut tu muncul.



Rasanya? Rasa dan bau chocolate yum yum yum πŸ˜. Memang sedap. Walaupun ini 2nd time makan brownies, teksturnya mampat dan lagi moist dari chocolate cake moist. Mungkin kena ubah sukatan gula sebab mak rasa manis walaupun adik kata ok. Ema rasa manis sikit. Tak sure Beryl's choc tu unsweetened/ semi-sweet/ sweetened. Overall, Ema akan flag recipe ini untuk diguna pakai next time. Kak A.A pun dah ambil resepi ini πŸ˜„




🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁




Update. Selepas 2 bulan MIA, baru dapat menaip balik. Al-maklum, Ema tak ada twitter, facebook, instagram etc. Blog ini jerla tempat orang berpeluang untuk stalk recent aktiviti Ema (selain What's App).


Ke mana Ema menghilang?

Some knows yang Ema sedang 'bonding' dengan anak saudara, Aaira yang sudah masuk 4 bulan. First time bonding waktu umur dia 1 bulan 1/2. Dah tamat kontrak dengan abang selepas 2 bulan setengah bersama, jadi kena hantar balik Terengganu. 

In the meantime, minggu lepas bonding dengan ex-classmate dekat UIA Gombak. Kitorang pergi kutip jubah graduasi. Gambar pre-convo? Ema tak ambil langsung, bahkan Ema tak pakai lagi jubah. Still wrapped in plastic. Then I realized, my selfie skill is getting better. 



Ke mana Ema menuju?

Isnin 13 Nov 2017 nanti InshaAllah Ema akan ke majlis graduasi di UIA Gombak. Belajar di Kuantan, convo di Gombak. Sebab tulah tak ada feeling nak ambil gambar dekat Gombak. 

Then, I'm still on planning, researching and surveying all the possible course I will be taken next. I'm planning carefully. Mak tanya 'Dah daftar ke belum?'. Kalau sambung Master semudah sambung Degree, I'll be clicking, typing, sending and kicking my legs in just a day.




p/s: I usually got everything planned out. For the first time ever, I'm uncertain.

1 September 2017

Apple Strudel



Assalamulaikum


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke-60
"NEGARAKU SEHATI SEJIWA"

dan 

Salam Aidil Adha




Ema buat apple strudel bulan puasa lepas. Mengidam nak makan pastry. Kebetulan ada puff pastry square dalam peti sejuk. Disebabkan takut tak cukup doh, Ema sumbat banyak jugak isi epal dalam pastry. HE2. Jadi agak kembung.

Lepas tu terlebih sapu telur kuning, nampak hangus sikit bahagian tu. Apapun, boleh la try kalu nak buat. Banyak resepi boleh buat bila dah ada puff pastry square frozen. Tak payah nak uli doh from scratch, lenguh kena uli, masuk keluar peti lepas tu lipat balik banyak kali. 

Hari ni baru nak tulis report and share dekat blog tentang hasil apple strudel Ema. Walaupun rupa bukan macam Queenies', manis dan masam isi epal still sedap. Mungkin kena kurangkan isi, sebab cepat kenyang. 







Servings: 12 pcs




2 paket puff pastry square jenama "Kawan"
5 biji epal hijau (Granny Smith)
100 gm kismis hitam
100 gm gula perang
1 sb mentega
1/4 st serbuk kulit kayu manis
secubit garam





1. Buang kulit epal dan epal dipotong dadu. Rendam dalam air selama 10 minit dan tos.
2. Masukkan mentega, garam, gula perang dan serbuk kulit kayu manis
3. Masukkan kismis hitam dan masak sehingga air kering. Sejukkan.
4. Sediaka dua doh pastri berbeza ukuran. Untuk lapisan bawah, ukurannya ialah 2.25 inch x 3.25 inch.
5. Untuk lapisan atas, 2.5 inch x 3.5 inch.
6.Untuk doh bahagian atas, lorekkan garisan doh tanpa putus.
7. Buka sedikit lorekan doh tersebut.
8. Letakkan inti epal di tengah doh lapisan bawah.
9. Tutupkan inti dengan doh yang dilorek tadi (lapisan atas)
10. Susun di atas loyang dan sapukan telur sekeliling pastri. 
11. Bakar di dalam oven bersuhu 190 celsius selama 20-30 minit.


















Agak burn atasnya. Kurangkan sapuan kuning telur yer!





30 August 2017

Potato Fritters





Assalamualaikum








servings: ++ 15 biji bersaiz kecil dan nipis









3 cawan ubi kentang/ubi keledek  (diparut kasar) OR 3 biji ubi kentang bersaiz sederhana
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sb serbuk lada hitam 
1 st garam
2 sb paprika
1 batang daun bawang (*Ema ganti dengan 2 sb serbuk daun parsley)
1 cawan keju cheddar (diparut)
1 cawan lobak (diparut halus)









1. Campurkan semua bahan dan gaul rata. 
2. Panaskan minyak tohor dalam kuali.
3. Masak sehingga kuning keemasan.









Ubi kentang tu Ema keringkan pakai tisu kertas untuk serap moisture. Nanti senang melekat (selain pakai tepung), tak la hancur bila goreng. Musim hujan ni makan ubi kentang tak pun ubi keledek. Sedap. Ema cicah pula dengan keju jalapeno dan mayonaisse. Saiz pula tak perlu setebal begedil. Buat nipis, lagi rangup and kruk kruk. Ema rasa letak 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis lagi sedap rasanya








Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...