24 April 2017

Jungle Trekking FRIM Kepong



Assalamualaikum 


'Jangan ambil apa-apa kecuali?..'

'Jangan tinggal apa-apa kecali?..'

'Jangan bunuh apa-apa kecuali?..'

Itu pesanan (dan teka-teki) ranger selaku pengiring group kitorang sebelum masuk hutan FRIM.
Jawapannya senang dan quite witty..


******

Lawatan ke FRIM was organized to fulfill our subject requirement. Previous year masuk Taman Negara Pahang tapi tahun ni aktiviti kitorang adalah jungle trekking di FRIM. Bayaran dikenakan RM6.50, the rest Department Bioteknoologi managed. 

1 batch ada 76 orang. Dipecah kepada 4 kumpulan dan diketuai seorang pengiring. Satu pengiring bayarannya ~RM120/group. Bertuahla pergi ramai-ramai. Max orang 19/group. 

Walaupun banyak tempat menarik yang menjadi tarikan FRIM, but the most -must-thing-to-do bila datang FRIM adalah Canopy Walk. Jambatan gantung sepanjang 150 m pada ketinggian 30 m ni memang perlu cuba. Selain  dapat tengok panorama hutan dan hirup udara segar, kita juga dapat tengok KL dari sini!







Sayangnya, kitorang tak dapat naik pun. Oleh sebab jambatan ini hampir capai 'tarikh luput' dan pokok-pokok pun dah semakin tua, hanya 60 visitor/day dibernarkan naik. Last day to try is before 25 June 2017 before it will be officially close. Akan ada jambatan baru (inshaallah) tapi unknown bila nak siap. 




Oleh sebab tak boleh naik atas, kita tengok bawah. Ikan Naga aka Arapaima. Gergasi. Lebarnya mencecah 2.5 meter. Uniknya ikan dominant ni, kita kena tepuk tangan untuk panggil dia. Makanan favouritenya ialah ayam dan..ikan.



Sebelum masuk hutan, selfie dulu


Research Gallery


Galeri FRIM menempatkan hasil kajian dan produk yang dihasilkan FRIM. Galeri pameran pun ada untuk mengenali flora dan fauna yang terdapat di hutan. Mostly banyak kayu. Serba serbi kayu. Siapa yang sukakan material kayu memang akan suka.



Jungle trekking

Jungle trekking mengambil masa 1 jam dalam laluan sepanjang 1.5  km. Guide lead dan membawa kami mengenal hutan, pokok, daun, serangga dan 'phenomena' yang terdapat di hutan FRIM.




Putat Laut 


  

Pokok yang ditebang FRIM - kerana tua dan berisiko akan tumbang

Crown Shyness


Antara pemandangan cantik serba indah yang perlukan masa untuk mengahyati. It just perfectly 'untouched'. Bak kata guide, daunnya tak bersentuh, macam mahram. 😌😳 . Pemandangan ini hanya terdapat di 3 tempat di bumi ni, dan FRIM adalah salah satunya. Pokok yang menghasilkan crown shyness tu pokok kapur. Gambar ni pernah diambil oleh photographer National Geographic



1241514.  Crown shyness among secondary growth trees, Selangor, Peninsular Malaysia
Courtesy of National Geographic






Kami banyak diberi penerangan pasal pokok, daun dan serangga yang kami jumpa tengah jalan. Haiwan memang tak ada sebab dia dah mark kawasan kami lalu. They can smell us. Tapi malam-malam, kancil, musang and wild boar akan keluar, tapi di kawasan lain.  Memang low chance untuk tersempak dengan haiwan waktu jungle trekking.


Sorry la ya tak ambil banyak gambar cantik-cantik. Handphone biasa-biasa. Yang cantik tu sebab orang yang ada DSLR ambik. 




Curtain call with En. Farhan selaku guide and Dr. Zarina - our lecturer

In the end, it was a splendid but short adventure. Walaupun tak dapat canopy walk, nak pergi waterfall -- pun tak dapat. kena jalan 1.5 km dan semua lapar tunggu makanan.. Asyik terperut depan laptop siapkan thesis sampai tak boleh tidur malam. Takut imnsonia. Tapi lepas balik trip, alhamdulillah dapat tidur awal dengan nyenyak. Next trip in calendar biotech. 2 Days 1 night dekat Kempville, kuantan. 


p/s: Currently in hate-love relationship sebab wifi uia laju sangat tapi block Sci-hubb access (slowing the thesis writting).


12 April 2017

Final Year Project #11 Menulis tesis bukan menulis buku



Assalamualaikum




Kalau ikutkan planning FYP, kerja-kerja lab perlu siap hujung bulan Mac. Bakteria asyik tercemar, eksperimen tak menjadi, ulang, ulang dan ulang..... 


Sekarang, ramai tanya. Dah habis lab work ke..? Perasan atau tidak (batchmateku), Ema tak pernah mengangguk, menjawab YA dan jawapan seangkatannya. Walaupun waktu tu Ema tengah sibuk, kehulu-hilir bersih lab bench. Sebab SV belum bagi "green light"..Adalah tersebar kata Ema dah siap dikala orang ramai masih swipe access card lab. Sensitif kot (rasanya) dengar orang siap awal ni  



But, now...


Alhamdulillah. Habis ikut jadual. Perasaan bercampur baur. Gembira sebab kerja lab dah habis dan boleh terus ke fasa seterusnya. Sedih sebab sentimental. Tengok lab coat yang bawa balik rumah, chlorox 1 hari, bawak balik semula UIA. Tup tup Dr kata tak perlu buat lab work dah. Tak payah nak tambah method lagi. Lab coat jernih putih tergantung dalam locker..."Bila lagi nak pakai lab coat ni..."

Ema menulis tesis umpama berada dalam penjara. 5 hari mereput dalam bilik really ignite my social needs..
Ramai juga tanya.."Dah start buat tesis ke?..."







My thesis planning is, bukan siap lab work baru buat tesis. I think that is a bad planning for anyone. Introduction, literature review, materials and methods..semua dibuat dalam tempoh working in lab. Termasuklah bahagian kecil, references, appendix, approval page etc. (you know what I mean...). Simpan otak untuk menulis bab results and discussions. Sementara otak kanan berkaraoke sebab Wifi UIA laju, otak kiri lenguh membaca artikel. 






Hari ni Ema meneroka "dunia luar". Sebab ada appointment gigi, first day RCT dengan dentist UIA..Tak ada planning nak singgah thesis room pun. But sometime you need to push yourself (fighting laziness). Allah bantu orang yang bantu diri sendiri. Waktu tengah tunggu bas sambil main fruit ninja dengan fikir arah tuju  seterusnya (Bilik or Thesis room), Kak Syada (PhD student) berhenti di bus stop

"Nak pergi mana?"

".................."

"KOS (kuliah sains)"


*******

Waktu tengah lepak di bilik classmate, Ema belek-belek satu thesis atas meja dia.

"Spacing (tesis) ni 1.5...Spacing kita kena doucle-spacing kan..."

"A'ah..Ikut je template format yang Dr bagi.."

"Alapadan sudoh....*tepuk dahi*"


Baru tahu ada template sebab tahun sebelum ni dia tak bagi template...Gigih sister ni menaip satu-satu. Cut & paste jer sepatutnya. 2 kali kerja....sip tea. 

Full thesis template by IIUM FYP coordinator.....salute


And after round of visits, I'm more confident in writting my thesis with few twisted results i got. It's quality not quantity. May Allah ease us all




p/s: Ema selalu imagine. Kalau dapat menulis buku akademik umpama satu nikmat. But my writting is bad......


4 April 2017

Self introduction


Assalamualaikum



I did write something about my self being introvert in the past. I want to keep writing about it because...I am an introvert. Introvert is my unique identity. 





I came across this video today. It suppose to help others recognize and identify an introvert. But, are the traits really true or is it just bluffing? ....










I keep nodding, laughing and smiling throughout the whole video because it really describing a person like me. It reminisced me of the past time when I have trouble and blank moments as an introvert.


Like you separate a friend and a 'special' friend. I bluntly tell my classmate she just a friend and another one is my 'best' friend even though we are in the same close-knit group chat. So sorrey.



Image result for friend  and best friend  meme




I never speaks first in a discussion because I prefer to think it through first. When I'm confident, then I speak.....by that time, someone else already speaks for me (same idea as mine),so I just kept silent and think something else.... It makes me feel like i'm less contributing to the group..




That's what I'm struggling and pushing myself with this senior year.




The most lucky thing is, we treasure our bond with close friend and make them feel special 💕. We share secrets, but most of the time I wrote a diary. Something I wont share with others.  I wrote when I was 12, when I was 13,  15,  17,  20 and when I was 22. I even writing one currently. 



I laugh at one point becoz it makes me 'pathetic'.........I ain't tell ya what it is



p/s: Someone is worried about me since our class is going to have a 2D 1N outdoor activities this May.  Have mercy for this introvert and un-athletic- me. 



29 March 2017

Wedding & Planning




Anak mama dah kahwin~Tahniah

Kelmarin bawa balik rumah batchmates perempuan...dan lelaki (For the first time ever bawa kawan sekelas lelaki). Mak pun 'panic'...


Assalamualaikum


Perancangan Allah siapa yang tahu. Waktu bonding time dulu-dulu dengan roommates -siapa kahwin dulu-, Ema selalu jadi mangsa 1st. Dalam diam-diam, rupanya ada orang dah bertunang tak cakap.


Tahniah my ex-roommates, Kak Ana. 

 




Pengantin perempuan berani, buat tetamu gelak..

'Pegang la tangan suami tu (taking photo)'

Sepantas kilat pegang tanpa segan silu , malu tak boleh nak menyorok si suami. Haha. Kalau dah ada video, boleh jadi highlight dah

Bagusla satu tak malu, satu malu..balance




Keep it up bawak buku ke mana jua


Lepas kenduri kahwin Ajil, take time untuk singgah rumah di Kuala Terengganu.

The day before, call mak.


'Ma, nok kepok lekor'

'satar, satar,'- inani

'Ma, ada orang nok satar'

'Kena makanan terengganu ke?'

'😄'



Asalnya, sister sahaja, pun tak ramai nak ikut pergi rombongan. Tiba-tiba rombongan jaulah Kak Ana ada brothers, so......



Mula-mula malu sebab tak pernah ajak classmate lelaki singgah rumah since Ema tak berapa rapat dengan mana2 sejak sekolah, dengan kawan perempuan Ema lost control sikit -crazy-



Tapi bila fikir balik, mestilah diorang lagi segan. Tuan rumah tak boleh malu-malu bila ajak tetamu datang rumah *women up*. Bila lagi nak ajak classmate ramai-ramai datang rumah




Boleh tahan akak2 ni. Terjah masuk bilik Ema, Ema pun terkejut. Bukan sebab diorang, tapi sebab bilik Ema kucar-kacir. Inilah terjadi bila tak balik rumah 3 bulan. Silap hari bulan, jadi setor barangkali...



Sesi makan keropok lekor 3 jenis ....dan makanan terengganu yang lain





Terima kasih datang rumah semua. Kak shy yang lama nak datang rumah pun dah tercapai hajatnya. Dia buat drama komedi dekat rumah, nak terjatuhkan gelas air berkali-kali, campak pinggan sebab nak sambut pinggan terjatuh atas lantai (???)..apapun, I still love you kak shy ❤💚





Sebelum balik, sempat mengusik sesama sendiri,

'Lepas ni ajak la lagi, siap bina khemah lagi, OPSSSS'

'...' Ema

'Masjid bila nak bina?'

'Tu masjid (kampung) dah ada...' Ema


Lastly, thanks guys for 'behaving' well in front of my parents 😃






p/s: Soo far, no wedding planning. 23, free, single and struggling (and excited) to finish Degree 😎

p p/s: Tapi setakat ni planning nak pergi kursus kahwin kat UIA. Murahhh #SisPromoteUIA




Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...