26 May 2018

Master Journey #6 Pengalaman Interview MyBrain15



Assalamualaikum and a very wonderful weekend


Due to MyBrain15 popularity among Postgraduate students, many students have been searching on the internet for MyBrain15 interview experiences. However, there is limited information shared by the previous interviewee. .....

---

MyBrain15 




MyBrain was initiated in the year 2015 according to Malaysia 9th plan. There were two (now 3) scholarships under MyBrain15;
1. Master Degree (MyMaster) 
2. Doctor of Philosophy (MyPhD). 
3. PhD Industry(MyPhDIndustry).*NEW2018* 



---

Tawaran buka sekitar bulan Mac. Untuk MyBrain15 2018, tawaran buka awal Mac sehingga 31 Mac 2018. Biasanya, kawan-kawan, lecturer atau institut pengajian akan alert students. Sekarang zaman teknologi, buka sahaja Twitter, FB etc bagi yang ada. Alert dekat sana.



----

Semakan Panggilan Temuduga mengambil masa hampir 3 minggu selepas tarikh tutup tawaran. KPT hantar SMS notification on tarikh dan waktu mula semakan online sehari-dua sebelum. Nak beritahu yang bukan semua berjaya dapat panggilan temuduga. Sebab gagal interview call is a mysterious matter.

 
#TabahSis



Gap antara tarikh semakan dengan tarikh temuduga tak jauh pun. This is my interview call.






Preparation




Checklist MyBrain15 interview


Kenapa ada (*)?. Yang (*) tu sebab bukan semua interviewer nak tengok. 

Datang awal, take attendance dan sit patiently dekat luar bilik. 





Cara interview dijalankan







It was a group interview. Ada yang masuk bertiga, ada yang masuk berlima. Sampai 6 pun ada! Interview dijalankan dihadapan 3 orang interviewers - pensyarah luar. Mereka tidak semestinya expert dalam bidang pengajian interviewee. 




Skema temuduga?



Item permarkahan interview waktu Ema;



CLICK TO ENLARGE. Item penting dalam interview


Basically cara ditemuduga lain-lain according to interviewer. But, the general questions asked were;

1. Self-introduction, about research, research progress, any publications
2. Current issue (local)
3. Current issue (global)
4. Extracoccuricular work, volunteering work


Ni soalan interviewer kepada group Ema hari tu.

1. Self-introduction, about research, research progress, any publications
2. ANY Social issue
3. Education issue (Why postgraduate research is important to our country)
4. Extracoccuricular work, volunteer



Sesi temuduga mengambil masa hampir 20-30 minit. Simple kan? Rasanya ramai yang tersangkut dekat soalan isu-isu. Tak boleh nak goreng (bahaya) or tak alert isu semasa. 

Waktu temuduga sekarang tengah hangat dengan isu PRU-14. My interviewers don't want to hear about GE14 because that is too common. Lots of unimagined questions;

BREXIT effect to education, pendapat tentang TMJ bayar perbelanjaan semua pelanggan Jusco, berapa pingat Malaysia kutip dalam Komanwel last week..





They say, "Interview is like a first date".So, work hard to impress your date......I mean, the interviewers.




P/S: Since kerajaan dah tukar, entah la apa yang terjadi dengan nasib MyBrain applicants and recievers

5 May 2018

Home, I'm coming home


Assalamualaikum and good evening


I almost feel like rebelling these past few weeks. Pressure coming from all different sides. Sometimes you wish you could run away, and the best place to run away is home. I could "run away" but not literally "run away". I could run away weeks ago, but I have responsibility. I told myself, 

"you desperately need to take a break before you break yourself"

I made sure I finished up all my lab works.  I actually booked a flight ticket, the earliest as possible. I didn't even tell my supervisor of my 1-week vacation. I bought it like 2-3 weeks ago, and told her 2 days ago.  Ticket first, afterwards tell (her). GE14 is like an excuse for a long break, or maybe because I got lucky GE14 is in between my holiday. 




There's no "SEMESTER BREAK" as a postgraduate student. You may read somewhere, the supervisor doesn't "supervise" or supervisor just wants results, due date. Supervising is a side job - they are also a teacher, a researcher, a parent etc. Sounds freedom. But when you are tied to a contract, you are bound. Right now, I don't care much. Just cut my allowance, my health is my priority. 





Is it Sring?
Oh, It's Summer
Wait..no.
It is still Spring
I wish I could go to Hanami
Do I have the chance to experience Hanami?
If I stay like this, can I go Hanami?




p/s: Hanami (花見, "flower viewing")



24 March 2018

Master Journey #5 Rusa mati ditengah-tengah



Assalamualaikum and Happy Saturday


Ibarat pepatah melayu, "Gajah sama gajah berjuang, pelanduk mati ditengah-tengah". Itulah perumpamaan situasi Ema sekarang. Kalau A nak macam ni, B bagi cadangan macam ni, C pulak kata tak boleh..kita juga yang jeopardize. Tak pasal-pasal halt plan masuk laboratory sebab semua instrumen nak dipakai dan dibeli tak ada tempat placement (again). 

Sebab itulah bila nak sambung Master, kena pastikan alat ada, kalau ada, kena secure penggunaannya. Kalau tak ada, boleh beli ikut grant. Kalau beli, ada tempat nak letak, dapatkan approval dulu. You need to take that into consideration. 

Anyway, at least Ema boleh menumpang tempat di institut lain for now. Think positively, I still can use (borrow) and start my lab work at other place. Menumpang secara sah namanya. As long I have plan B, Ema tak nak fikir pasal masalah antara orang atasan ni sekarang. Main SV dah start on-leave until December. I need to polish that problem-solving skill, teamwork and independent skill yang diajar waktu degree dulu. Ha3. 

I don't want to depend soo much on my supervisor.  If I can solve it, please let it solve with ease. 


p/s: Don't you think "Sebab lecturer tak nak ambil awak dalam lab dia" a bit.... too not-so-kind-word. Don't speculate that. 

6 March 2018

Master Journey #4 : Graduate Reserch Fellowship (GRF)




Assalamualaikum

 and konbanwa


Saja nak speaking Jepun, semenjak dua menjak ni nak pick up balik formal Japanese lesson yang dah berhabuk lama tinggal. Teringat sensei-Jannah yang ajar jepun waktu di UIA. Jam pertama, belajar writing and speaking. Sebelum balik, tengok sambil belajar anime "Lovely Complex" yang penuh dengan kansai-ben. 







Tapi hari ni bukan nak share pasal japanese language, hari ni share pasal UPM. One of the merits bila sambung UPM ialah financial assistanse untuk pelajar local mahupun international. One of the schemes mostly UPM students MUST apply is GRF or GRA. Ema cerita GRF dulu.



Syarat

GRF or Graduate Research Fellowship adalah antara bantuan kewangan yang disediakan untuk pelajar yang memenuhi syarat;

1. Permohonan adalah terbuka kepada semua warganegara Malaysia yang telah ditawarkan tempat untuk mengikuti program PhD atau Master (mod penyelidikan) di UPM.

2. Permohonan juga adalah dibuka kepada semua pelajar UPM yang sedang mengikuti program PhD atau Master (mod penyelidikan). Walau bagaimanapun, mereka mestilah memenuhi syarat berikut


  1. Status pengajian adalah “Baik”. Pelajar yang berstatus “Menangguh” atau “Probation” tidak layak untuk memohon.
  2. Semester pengajian semasa tidak melebihi 3 semester bagi pelajar Master dan 5 semester bagi pelajar PhD (semasa permohonan dikemukakan).
  3. Tidak mengikuti program siswazah UPM secara split programme.
  4. Memperolehi CGPA peringkat Bacelor 3.000 ke atas bagi Kluster Sains/Teknikal dan 3.500 bagi Kluster Sastera/Sains Sosial.



Bentuk Pembiayaan 


1. Pengecualian sebahagian yuran pelajaran seperti berikut:

 Perubatan
 Sains
 Sosial Sains
 Master
 RM1,200.00
 RM900.00
 RM700.00
 PhD
 RM1,600.00 
 RM1,400.00 
 RM1,200.00

2. Calon yang berjaya akan menerima elaun bulanan iaitu sebanyak RM1,300.00 untuk pelajar Master dan RM1,500.00 untuk pelajar PhD.

💮💮💮💮💮💮💮💮

Nampak menarik bukan? Pelajar UPM tak boleh melepaskan peluang ni sama sekali. Sebelum dapat tawaran UPM, dah kena aim nak apply biasiswa ni. 

TAPI!

Not everything is free in this world adik-adik semua. Dalam laman web GRF, hanya ada perkara di atas. Tapi, admin lupa nak tambah sikit lagi. 

Tanggungjawab penerima GRF
1. Perlu membantu kelas (makmal) minimum 4 jam/ minggu 
2. Perlu menulis dan menghantar artikel kepada journal as first author (article journal requirment depend on Master and PhD). Kalau tak, tak boleh graduate.
3. Perlu membuat kajian 8 jam sehari. Bahasa mudah, datang UPM ikut office hour,  8am-1pm,2pm-5pm. Cukup 8 jam. Wajib punchcard/thumbprint.
4. Perlu graduate dalam tempoh 4 semester (Master) dan PhD...(Ema lupa).

Selain daripada terikat dengan syarat kontrak lain.. 
Walaubagaimanapun, UPM mengalakkan kita memohon MyBrain. GRF student boleh apply MyMaster. Oleh sebab MyMaster tak menyediakan elaun sara bulanan,(hanya bayar yuran dengan beri elaun bantuan tesis), kitorang boleh apply both. Except penerima GRF dari kalangan PhD, diorang perlu memulangkan balik elaun GRF jika layak dan bersetuju menerima MyPhD dari MyBrain15. Kenapa? MyPhD bagi elaun bulanan. Macam itulah bunyinya. 

Ema ingat nak tunjuk contoh surat tawaran GRF, sekali dengan borang-borang lain as guidance. Tapi dah submit office tadi. Another thing! Tawaran ni perlu dipohon setiap semester sebab kontrak hanya valid untuk 1 semester. 

GRA?
GRA or Pembantu Penyeldiik Siswazah adalah bantuan kewangan yang berasal dari geran penyelidik (Salma, 2018). Apa beza dengan GRF? GRA kena buat kerja penyelidikan pensyarah dibawah geran yang memperuntukkan biasiswa kita. Contoh GRA di bawah geran "kajian antioxidant dalam pokok pandan". Alamatnya, buatlah kerja tu walaupun kajian Master/PhD buat pasal "antitumor pokok lidah buaya". Nampak tak betapa Ema nak avoid sangat buat kerja yang menambahkan lagi beban sebab tak ada kaitan dengan projek postgrad. Bertambah sakit kepala Ema nanti. Syarat lanjut ada di sini.

Tapi Alhamdulillah, bila dah dapat bantuan, meringankan beban nak fikirkan isu kewangan. Tapi duit GRF masuk lambat sikit, Untuk bulan Mac ni, baru boleh dapat elaun pertengahan/hujung bulan April. Sabarlah. (Buka akaun CIMB awal-awal ya. CIMB sahaja)
Kelmarin masuk pukul 8, terus start mengadap laptop buat literature review sampai petang. Mana tak rasa light migrain disebelah mata kanan. InshaAllah instrument, consumable yang diorder akan sampai, bolehla Ema masuk lab secepat mungkin ^_^

p/s:Permohonan MyBRAIN pun dah dibuka~ Ingatkan MyBrain sediakan elaun untuk pelajar Master..huk4. Tersalah pandang.

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...