5 December 2017

Interview Master UPM






Assalamualaikum




Salam sayang dari Ema. 27hb Nov baru-baru ni Ema ke Universiti Putra Malaysia (UPM) Serdang untuk menghadiri satu temuduga bagi melanjutkan Master di bawah satu projek oleh research team UPM.


1 week before that, ada iklan melayang dalam whatsapp tentang pencarian student untuk pursue Master dalam research berkaitan sains makanan, functional food. Tawaran menarik, universiti pilihan Ema untuk sambung Master...apa lagi, rembat la tawaran. 

Ema email ke Dr, and it takes 5 days for a reply walaupun Ema ada satu lagi tawaran Master untuk panggilan interview (But less interested), attached with Resume,  academic transcript and FYP thesis. Ema dapat panggilan untuk diinterview the same morning pergi hantar parents ke airport untuk tunaikan umrah. 

Sebelum interview, prepare la apa yang patut. Baca sedikit sebanyak pasal tajuk. Walaupun mengantuk tahap nak tidur waktu nak ke UPM, pergi dengan positive mind. Kata kawan, "Lecturer nak kenal-kenal, bincang pasal projek"




Fakulti Sains dan Teknologi Makanan UPM. SOURCE: Google



Sampai UPM, go on the interview. 

"Please introduce yourself"

..Dr. tanya tau dari mana pasal Master offer walhal Dr. tak buat official advertisement lagi

"Why pursue Master"

"What do you know  about..."

"What is "term"'

Tiba-tiba

"What is the mechanism for the..."

Like...REALLY?. Ha3. Tak buat lagi literature review pasal mechanism, memang sah-sahla Ema jawab "I don't know". Takkan nak bantai jawapan sekali, mana boleh. Lepas tu, Dr. tanya lagi


"Pernah publish paper? Kenapa rasanya FYP awak tak dipublish dalam journal?"

last-last, do you have any questions?

Tanyalah pasal grant apa, kenapa Dr berminat buat projek ni (Ema nak dapatKAN idea nak tulis significance of study KAH3), etc.


Walau teruk bagaimanapun korang rasa interview tu berjalan, just remember to know the basic knowledge pasal research, know the research title etc. Walaupun tak master (pun intended) lagi, just so you know the key to acceptance. Like me, Dr cakap,

'Okkla, saya nak student yang interested dengan research jer. Kiranya saya ambik awakla, tak payah dah saya nak iklan lagi.'



Seal Deal


Application due date 30 Nov 2017, untuk February 2017/2018 intake. Memang kerut mata, dahi siapkan application form lebih-lebih lagi siapkan simple proposal for application attachment. Sekarang tunggu offer letter before proceed  to the next step..





p/s: Excited pasal Master research more than FYP research >.<



26 November 2017

Mini cheesecake (Step by Step)




Assalamualaikum 



Nampaknya pantai timur dah nak start banjir. Setiap hari hujan, dari pagi buta sampai tengah malam. Esok pagi nak fly g KL, ada interview Master dekat UPM, doakan Ema berjaya ya. Amin. 

Apapun, hari ni Ema nak try satu dessert yang lama di"pin" di Pinterest.  Kenapa nak try? Sebab cheese, mini, crispy, ada caramel topping dan CHEESE.

Resepi yang Ema try hari ni - Mini Cheesecake with Apple, crisp and caramel topping. 





Sumber: Cakescottage.com
Serving: 12-16 pcs








For crust
1/4 cawan gula perang
1 cawan crumb biskut "Digestive"
3/4 cawan "instant"/ "rolled"  oat
1/2 cawan mentega cair

For cheesecake
500 gm cream cheese (suhu bilik)
2 sb tepung jagung
1/4 cawan gula perang
1/4 cawan gula kastor
1/2 st serbuk halia
2 st esen vanilla
1/2 st serbuk kulit kayu manis

For crisp topping/ "Streusel"
1 cawan tepung gandum
1 st serbuk kulit kayu manis
1/4 st garam
6 sb mentega (suhu bilik dan TIDAK dicairkan)
1 biji epal hijau/ granny smith dipotong kiub kecil

For caramel topping
50 ml air
100 gm gula kastor
1 sb mentega







1. Panaskan oven pada suhu 180 celsius.
2. Gaul bahan-bahan untuk Crust sehingga sebati.
3. Sediakan muffin cup dalam muffin tray (3x4). 
4. Kaup 1 sudu besar campuran crust dan tekankan di dalam muffin cup sehingga mampat.
5. Bakar crust di dalam oven selama 5 minit. Sejukkan.
6. Kemudian, pukul bahan-bahan untuk Cheesecake menggunakan eletric mixer sehingga lembut. 
7. Tuangkan campuran cheesecake ke atas crust. Tinggalkan ruang untuk epal dan streusel.
8. Campurkan campuran crisp/ Streusel dalam mangkuk lain menggunakan tangan. Dengan hujung jari, gaulkan sehingga campuran berketul dan "crumbly".
9. Susun lapisan atas cheesecake dengan epal, diikuti dengan taburan crisp/ Streusel. 
10. Bakar pada suhu 180 celsius selama 25 - 30 minit. 
11. Setelah siap, sejukkan dan simpan di dalam peti semalaman atau sehingga sejuk. 


untuk karamel (optional)
1. Masakkan air bersama dengan gula. Biarkkan mendidih sehingga larutan gula bertukar perang keemasan. DENGAN SEGARA, tutup api dan masukkan mentega. Gaul sehingga buih hilang dan tuangkan ke atas mini cheesecake.





Caution: Jangan sekali rasa/sentuh karamel ketika panas (walaupun sudah tiup). Can cause painful burn and blister. Water boil at 100 celsius. Karamel boil at 180 celsius.... 






Tadaa!!. Quite happy with the outcome. Ema ubah sikit resepi asal sebab resepi crisp/ Streusel tak menjadi. Tak crumble langsung. Jadi tukar resepi dan ambil dari web Martha Stewart.

Lagi...owh. dalam resepi asal pakai rolled oat. Ema pakai instant oat. Tak nampak oatnya. Rasa pun tak rasa mana.






Komen resepi.

Ada bahan-bahan yang mungkin jarang dipakai Malaysian macam serbuk cinnamon, ginger dan rolled oat. Alhamdulillah, Ema ada semua (except rolled oat) since famili suka pakai spices dalam masakan. 

Dapat kek cheese saiz kecil pun sudah memuaskan. Kadang-kadang bila kita beli sepotong kek pun tak habis. Lebih-lebih lagi kek tu tinggi macam jual dekat Secret Recipe. Crisp seeloknya tak buat tebal-tebal. Susah nak potong dan makan. Ratio crusts to cheesecake maybe ken besarkan lagi. More cheesecake layer and lesser bottom crust layer (3:1). Overall cheesecake sedap :D. Maybe manis sikit. Kurangkan gula jika perlu. Ema bagi ✯✯✯✯ dari 5 stars.


Ema dah try banyak resepi with cheese-based. Since I like cheese, siblings pun suka cheese. Bekalan cheese sentiasa ada. Kena beli lembu tambat belakang rumah nampkanya XD. Maybe next time buat dessert lain pulak. Hujung minggu ni parents balik Umrah, dah ada idea untuk next simple dessert to try. In the meantime, nak pergi prepare for tommorrow Master IV.






p/s: Woww. This is my 700th post. ๐ŸŽ‰

20 November 2017

Kenangan di UIA PJ #farewellCFSPJ



Assalamualaikum

Dah dapat iklan, 31 Dec 2017 is officially the last day UIA PJ beroperasi and open to public. UIA PJ menempatkan majoriti pelajar asasi UIA - selain Gambang dan Gombak. Ema sempat menetap kat sana selama 1 tahun. Walaupun kenangan tak  banyak disebabkan hectic schedule as 1 year programme student, I still has weird, fun, intersesting, exhausting, not much horrible experiences at CFSPJ.








Hashtag ni sebenarnya diguna pakai oleh IIUM.fm di twitter untuk commemorate CFS PJ. Banyak kenangan ex-CFS share, mostly not soo good - scary, naughty and adventurous moment. Since I got no beak to Tweet, I will share mine in this post.


Ema remember bila,

Ruang ampaian Mahallah KC kecik. Kalau sidai memang kena pakai penyangkut. Kalau baju orang lain dah kering, boleh tolak ketepi. Ada sekali depan mata Ema, baju Ema yang baru sidai, sis tu tolak ketepi. Dalam hati, jiwa membara ๐Ÿ˜ ๐Ÿ”ฅ.


First time duduk asrama dengan roomate baru. First night, litup dengan selimut dan sedia untuk tidur, pada pukul 9 pm. Roomate culture shocked ๐Ÿ˜Ž

First time stay library sampai solat Jumaat. Lampu malap sedikit, alunan ayat suci al-quran berkumandang through speaker. Ema menelaah textbook like a good student. Until ada sorang bro duduk tegak lama, dari jauh tengok Ema.Sorang lagi bro datang, dia pun mengadu "Budak ni tak nak balik.."..............."Sis! Library dah tutup ni"

Roomate selalu balik lambat tengah malam. 3 pagi baru masuk bilik. Sebab dia pergi layan drama Cina NTV7 pukul 2 pagi.


Mahallah Khadijah (KC)

Robbery depan bilik. Malam tu, sepakat dengan roomate halang pintu bilik dengan meja study. Laptop Ema letak bawah tilam. Projek yang bertahan hampir 1 minggu.

Bas GATE. Tak perlu risau pasal nak pergi terminal beli tiket bas. Setiap negeri ada persatuan anak-anak negeri yang sediakan bas. 



Tempat lepak sementara tunggu oranag keluar kelas.

SMAWP panas. Lepas tu Annex sejuk sampai tahap wujudnya ais. Salam dengan madam after class, terkejut madam sebab tangan Ema dah macam ais..

Roomate kena kejar and stalked by stranger dekat Jaya One

Nampak ada poster advertise "Running Man Malaysia" akan diadakan dekat Mahallah KC UIA. Dalam hati sangat confuse dan percaya, "Running Man datang UIA?". Waktu tu naif and blur pasal korea and variety show. (rupanya ada ceramah motivasi/agama)

Pernah sekali tiba-tiba ada sister terjah masuk bilik. Satu bilik terkesima..........................................."Ada technician kat luar"

2 minggu sekali ajak roomate/classmate pergi MidValley, naik RapidKL atau Metro Bas  semata-mata nak dapatkan Milo

Kantin/Cafe/Bilik beli makanan Mahallah KC yang kecik. Nak masuk ibarat ke medan perang. Bila sorang keluar, sorang masuk. Macam tag team sebab berhimpit.

Bilik Ema ada tembok di tengah-tengah. Ruang tengah jadi sempit. One day, sementara roomate A tengah solat sebelah katil Ema,  roomate B datang sembang dekat katil Ema. Waktu A nak bangun dari sujud, punggung A terlanggar B, lalu kedua-dua terjatuh sembam,  A sujud balik. Solat batal sebab semua gelak.๐Ÿ˜†




Rasanya kalau nak cerita semua, memang susah. Banyak tempat menarik macam London Bridge, Ali Bistro, Kafe UK, Central Spine etc. CFS PJ meant a lot to me walaupun duduk 1 tahun. It also contribute a lot to this blog sebab blog post Ema pasal CFS IIUM PJ  is the most popular one ๐Ÿ˜. Now, CFS IIUM PJ is closing, I'm expecting a dropped in pageview ๐Ÿ˜‚




18 November 2017

IIUM 33rd Convocation



Assalamualaikum


Minutes before entering hall,


Classmate: Jangan lupa pin topi! Nanti jatuh macam student dalam video tu
Me           : Jatuh? Student mana tu ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜
Classmate: Student UIA. Convo kelmarin
Me          : ๐Ÿ˜จ


It was claimed that the student is suffering from Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Patients may become hyperactive and unable to control their impulses. Nervousness from convocation may trigger that. But look, he graduated from Bachelor of  Islamic Revealed Knowledge and Human Science clap ๐Ÿ‘.




****


Dapat last session and last Kulliyyah to be presented. Excited sebab dapat juga attend convocation ceremony. Sebelum bertolak, mak sempat tanya "nak make up tak?" , sebab muka bareface. Bila mak volunteer, accept jerla. Last time pakai make up waktu convocation tadika. Akward. Ema ingatkan pakai makeup waktu majlis tunang/akad ker ๐Ÿ˜„.


Ada yang nervous gelaban sana sini. Dalam hati Ema, naik pentas ambil scroll yang tak sampai 10 saat, main objective, senyum dan dapatkan shot menarik. Kalau tak, ayah criticize nanti. Ha3. Before queue naik pentas, sempat ayah mesej pesan suruh tengok kamera dan senyum.




Dalam imaginasi orang yang tak pernah convo ni, bayangan indah sorakan kegembiraan dan keseronokkan sana sini. Realitinya, keserabutan sana sini. Before masuk dewan kalut cari entrance, dalam venue, merungut lapar, dahaga, mengantuk. After venue, snap gambar cepat-cepat dan berkejar balik rumah kalau duduk jauh. 



Tapi perasaan gembira dan puas mesti ada. 5/6 tahun struggle setiap hari dalam kelas, siapkan assignment, report, gaduh dengan group mate, kena hentam dengan lecurer, thesis dan study exam. Aside from all those bitter memories, don't forget sweet memories yang hanya korang pernah rasa, no one else. Bittersweet memories. Last sekali dapat penghormatan untuk terima scroll pengiktirafan sebab berjaya menghabiskan pengajian dengan jayanya









I did something pre-convo.. Nope, I did not take any pre-convocation picture. I photoshopped them . Not mine, but my classmates~ I shared them in our group chat as countdown for our D-Day. It a waste to not share, although it looks hideously photoshopped, I did my best. Here is my treat~









SPECIAL APPRECIATION 
for my 5 years in UIA/IIUM





p/s: First time datang UIA dengan parents. UIA Gombak dapat bad reputation dari ayah >.<. Still questioning kenapa budak Kuantan tak dapat graduate dekat UIA Kuantan.




Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...