24 March 2018

Master Journey #5 Rusa mati ditengah-tengah



Assalamualaikum and Happy Saturday


Ibarat pepatah melayu, "Gajah sama gajah berjuang, pelanduk mati ditengah-tengah". Itulah perumpamaan situasi Ema sekarang. Kalau A nak macam ni, B bagi cadangan macam ni, C pulak kata tak boleh..kita juga yang jeopardize. Tak pasal-pasal halt plan masuk laboratory sebab semua instrumen nak dipakai dan dibeli tak ada tempat placement (again). 

Sebab itulah bila nak sambung Master, kena pastikan alat ada, kalau ada, kena secure penggunaannya. Kalau tak ada, boleh beli ikut grant. Kalau beli, ada tempat nak letak, dapatkan approval dulu. You need to take that into consideration. 

Anyway, at least Ema boleh menumpang tempat di institut lain for now. Think positively, I still can use (borrow) and start my lab work at other place. Menumpang secara sah namanya. As long I have plan B, Ema tak nak fikir pasal masalah antara orang atasan ni sekarang. Main SV dah start on-leave until December. I need to polish that problem-solving skill, teamwork and independent skill yang diajar waktu degree dulu. Ha3. 

I don't want to depend soo much on my supervisor.  If I can solve it, please let it solve with ease. 


p/s: Don't you think "Sebab lecturer tak nak ambil awak dalam lab dia" a bit.... too not-so-kind-word. Don't speculate that. 

6 March 2018

Master Journey #4 : Graduate Reserch Fellowship (GRF)




Assalamualaikum

 and konbanwa


Saja nak speaking Jepun, semenjak dua menjak ni nak pick up balik formal Japanese lesson yang dah berhabuk lama tinggal. Teringat sensei-Jannah yang ajar jepun waktu di UIA. Jam pertama, belajar writing and speaking. Sebelum balik, tengok sambil belajar anime "Lovely Complex" yang penuh dengan kansai-ben. 







Tapi hari ni bukan nak share pasal japanese language, hari ni share pasal UPM. One of the merits bila sambung UPM ialah financial assistanse untuk pelajar local mahupun international. One of the schemes mostly UPM students MUST apply is GRF or GRA. Ema cerita GRF dulu.



Syarat

GRF or Graduate Research Fellowship adalah antara bantuan kewangan yang disediakan untuk pelajar yang memenuhi syarat;

1. Permohonan adalah terbuka kepada semua warganegara Malaysia yang telah ditawarkan tempat untuk mengikuti program PhD atau Master (mod penyelidikan) di UPM.

2. Permohonan juga adalah dibuka kepada semua pelajar UPM yang sedang mengikuti program PhD atau Master (mod penyelidikan). Walau bagaimanapun, mereka mestilah memenuhi syarat berikut


  1. Status pengajian adalah “Baik”. Pelajar yang berstatus “Menangguh” atau “Probation” tidak layak untuk memohon.
  2. Semester pengajian semasa tidak melebihi 3 semester bagi pelajar Master dan 5 semester bagi pelajar PhD (semasa permohonan dikemukakan).
  3. Tidak mengikuti program siswazah UPM secara split programme.
  4. Memperolehi CGPA peringkat Bacelor 3.000 ke atas bagi Kluster Sains/Teknikal dan 3.500 bagi Kluster Sastera/Sains Sosial.



Bentuk Pembiayaan 


1. Pengecualian sebahagian yuran pelajaran seperti berikut:

 Perubatan
 Sains
 Sosial Sains
 Master
 RM1,200.00
 RM900.00
 RM700.00
 PhD
 RM1,600.00 
 RM1,400.00 
 RM1,200.00

2. Calon yang berjaya akan menerima elaun bulanan iaitu sebanyak RM1,300.00 untuk pelajar Master dan RM1,500.00 untuk pelajar PhD.

💮💮💮💮💮💮💮💮

Nampak menarik bukan? Pelajar UPM tak boleh melepaskan peluang ni sama sekali. Sebelum dapat tawaran UPM, dah kena aim nak apply biasiswa ni. 

TAPI!

Not everything is free in this world adik-adik semua. Dalam laman web GRF, hanya ada perkara di atas. Tapi, admin lupa nak tambah sikit lagi. 

Tanggungjawab penerima GRF
1. Perlu membantu kelas (makmal) minimum 4 jam/ minggu 
2. Perlu menulis dan menghantar artikel kepada journal as first author (article journal requirment depend on Master and PhD). Kalau tak, tak boleh graduate.
3. Perlu membuat kajian 8 jam sehari. Bahasa mudah, datang UPM ikut office hour,  8am-1pm,2pm-5pm. Cukup 8 jam. Wajib punchcard/thumbprint.
4. Perlu graduate dalam tempoh 4 semester (Master) dan PhD...(Ema lupa).

Selain daripada terikat dengan syarat kontrak lain.. 
Walaubagaimanapun, UPM mengalakkan kita memohon MyBrain. GRF student boleh apply MyMaster. Oleh sebab MyMaster tak menyediakan elaun sara bulanan,(hanya bayar yuran dengan beri elaun bantuan tesis), kitorang boleh apply both. Except penerima GRF dari kalangan PhD, diorang perlu memulangkan balik elaun GRF jika layak dan bersetuju menerima MyPhD dari MyBrain15. Kenapa? MyPhD bagi elaun bulanan. Macam itulah bunyinya. 

Ema ingat nak tunjuk contoh surat tawaran GRF, sekali dengan borang-borang lain as guidance. Tapi dah submit office tadi. Another thing! Tawaran ni perlu dipohon setiap semester sebab kontrak hanya valid untuk 1 semester. 

GRA?
GRA or Pembantu Penyeldiik Siswazah adalah bantuan kewangan yang berasal dari geran penyelidik (Salma, 2018). Apa beza dengan GRF? GRA kena buat kerja penyelidikan pensyarah dibawah geran yang memperuntukkan biasiswa kita. Contoh GRA di bawah geran "kajian antioxidant dalam pokok pandan". Alamatnya, buatlah kerja tu walaupun kajian Master/PhD buat pasal "antitumor pokok lidah buaya". Nampak tak betapa Ema nak avoid sangat buat kerja yang menambahkan lagi beban sebab tak ada kaitan dengan projek postgrad. Bertambah sakit kepala Ema nanti. Syarat lanjut ada di sini.

Tapi Alhamdulillah, bila dah dapat bantuan, meringankan beban nak fikirkan isu kewangan. Tapi duit GRF masuk lambat sikit, Untuk bulan Mac ni, baru boleh dapat elaun pertengahan/hujung bulan April. Sabarlah. (Buka akaun CIMB awal-awal ya. CIMB sahaja)
Kelmarin masuk pukul 8, terus start mengadap laptop buat literature review sampai petang. Mana tak rasa light migrain disebelah mata kanan. InshaAllah instrument, consumable yang diorder akan sampai, bolehla Ema masuk lab secepat mungkin ^_^

p/s:Permohonan MyBRAIN pun dah dibuka~ Ingatkan MyBrain sediakan elaun untuk pelajar Master..huk4. Tersalah pandang.

27 February 2018

Master Journey #3: Kutip madu dan bee bread kelulut



Assalamualaikum

and Good evening


It has been two months since I arrived at UPM, and almost 1 month after registered. Officially doing my works as a Master student, but experiencing series of delays for my laboratory works because of papers and document.


Sampling is one of the main activities in starting a research lab work. (Malay mode). Unless, research berkaitan engineering, mathematics atau physics etc.. Sampling can be exhausting -  travelling around, masuk hutan, menyelam dalam laut dan sebagainya. In my case, Ema kena bertarung dengan lebah. Alhamdulillah, spesies lebah ni yang berprofil garang, tiba-tiba baik tadi.


Hari ni pergi sampling dekat ladang kelulut Batang Benar, Nilai. Trigofarm. Last time pergi Segamat, pulang dengan hampa sebab ladang tutup. Hari ni gembira sebab dapat bawak balik hasil ^_^.




Stingless Bee (Kelulut) colonies in a box.



Aina, Dr and En. Owner collecting stingless bee honey together

This is what it looks like up close These are pots, not comb. Different from my early imagination, beautiful hexagonal comb. My dream was shattered.

 Selepas Ema crushed open the pots
It looks like this



While they were collecting honey, I collected stingless bee bread.. It looked, crushed.
Were you expecting another kind of bee bread?



Bila Ema cakap nak kutip bee bread, mesti korang semua ingat roti sarang lebah yang gebu panas  bersama pistachio, badam dan diselaputi sos butterscotch. Orang lain pun ingat macam tu.


IT'S NOT PEOPLE!




Rather than STUDY this Bee Bread, I rather EAT it


Bee bread  ialah makanan baby-baby lebah. 

Bahan-bahan untuk hasilkan bee bread as demonstrated by Professor -I-forgot-his-name



Rasa madu kelulut masam. Masam. Masam. Emphasizing masam sebab bila nak masak ayam madu, rasa tak sedap. Ha3. Ema beli juga madu dekat Tesco sebab mengidam nak masak dan makan ayam madu. 

Ternak lebah kelulut boleh bawa hasil lumayan, tapi bergantung pada banyak faktor seperti cuaca, musim, lebah tu sendiri etc . Ayah Ema pun tengah mencari kotak kelulut nak letak dekat dusun. Hari tu survey kedai di Rantau Abang, RM 450 satu kotak. 




Beautiful flower vine. Pokok bunga "Air Mata Pengantin". Source of nektar untuk kelulut.


Ingat nak tengok live action movie "Fullmetal Alchemist' walaupun tak pernah follow up cerita tu, tapi esok ada 2 briefing pagi dan petang. Must have a nice rest. 




p/s: Kelas yang available untuk assist Lab ialah kelas "Product Developement" dan "Restaurant Service". 
Basically, satu kelas masak-masak dan satu kelas.....hidang makanan. Ema yang bukan asal degree niche-food sangat rela masak-masak dari service makanan.



2 February 2018

Master Journey #2: Pendaftaran postgraduate di UPM



Assalamualaikum


Alhamdulillah, boleh buang status PATI setelah 1 bulan merayau dikawasan UPM. Tiada lagi usaha untuk avoid kena tahan Pak Guard, tak boleh menikmati kemudahan sebagai warga UPM (Wifi, library access etc.)


Suasana bilik pendaftaran di Kompleks Akademik A, UPM



Ingatkan nak tunggu duit Yayasan Terengganu masuk, tapi ayah kata pakai dahulu duit yang ada. So, rabu lepas Ema registered as a Master student in Food Science dengan nani (panjangkan jodoh kita). Prosesnya senang kalau certain perkara dah disettle awal-awal.



Checkpoint 1: International student


Checkpoint 2 : Medical check up
Ema buat medical check-up di pusat kesihatan UPM. Sekejap je kalau tak ramai orang, dalam 1 jam, fee RM 68.90 (GST included). Kalau korang pergi check-up selain UPM, kena datang PK UPM ni juga sebab nak kena sign medical Dr. UPM.Boleh juga bawa report medik waktu registration.


Checkpoint 3: Registration check list
Nasib baik Aina cakap awal-awal. Registration list kata bagi option bawa ori and copy of Degree certificate OR Academic Transcript & Senate letter. Ema prepare ori & copy Degree certificate sahaja. Lagi satu, 2 gambar background BIRU, tak apa tak berukuran passport asalkan kecik.


Checkpoint 4: Fee Payment 
Yang ni pun settle awal-awal before register. Bayar sama ada di CIMB branch or CIMB click (bawa history transaction with IC). Dia boleh pay pakai electronic debit card machine tu, tapi hari tu alat tu bermasalah. Tak pasal-pasal student kena bayar manual - cash.


Checkpoint 5: Registration
Daftar. Dapat matrik number, ID and PSWD, tarikh-tarikh penting (no orientation), Email student (penting untuk registration dalam laman web academic, Researchgate, google scholar etc.)


Checkpoint 6: Matric Card
Gambar yang dikepilkan bersama discan, dan matric card siap dalam masa 10 minit (kalau tak ramai dan datang bukan dekat lunch hour). Kalau datang nak dekat lunch hour, siap petang. 


SIAP REGISTER. Senang dan cepat daripada daftar foundation, degree. Al-maklum, postgraduate student berapa kerat sahaja.



STICKER KERETA @ BAHAGIAN KESELAMATAN
Lepas tu bolehla korang settle hal kolej. Oleh sebab Ema tak menginap kolej, Ema ke bahagian keselamatan. Pakai borang latest 2017, bawa lesen dan geran asal. Sticker siap on the spot.


LIBRARY MEMBERSHIP
Kami bukan nerd yer. Memang hajat nak pinjam buku. Datang Library, register matric card (yang shiny baru) untuk  library entrance. Bila dah daftar as student, on the spot jadi ahli library. Kalau UIA dulu, kena daftar separately as library member. Tapi Ema tak explore habiskah, sebab buku  rujukan dia ada dekat beberapa ketul rak sahaja berbeza dengan UIA yang ada 3 tingkat  penuh dengan buku rujukan pelbagai bidang #SisConfius...weird


WIFI
Wifi? Hotspot UPM. Aktifkan dulu ID dengan PSWD, baru boleh guna hotspot@UPM


p/s: My BFFFFF high school nak nikah dah T.T


Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...