2 February 2018

Pendaftaran postgraduate di UPM



Assalamualaikum


Alhamdulillah, boleh buang status PATI setelah 1 bulan merayau dikawasan UPM. Tiada lagi usaha untuk avoid kena tahan Pak Guard, tak boleh menikmati kemudahan sebagai warga UPM (Wifi, library access etc.)


Suasana bilik pendaftaran di Kompleks Akademik A, UPM



Ingatkan nak tunggu duit Yayasan Terengganu masuk, tapi ayah kata pakai dahulu duit yang ada. So, rabu lepas Ema registered as a Master student in Food Science dengan nani (panjangkan jodoh kita). Prosesnya senang kalau certain perkara dah disettle awal-awal.



Checkpoint 1: International student


Checkpoint 2 : Medical check up
Ema buat medical check-up di pusat kesihatan UPM. Sekejap je kalau tak ramai orang, dalam 1 jam, fee RM 68.90 (GST included). Kalau korang pergi check-up selain UPM, kena datang PK UPM ni juga sebab nak kena sign medical Dr. UPM.Boleh juga bawa report medik waktu registration.


Checkpoint 3: Registration check list
Nasib baik Aina cakap awal-awal. Registration list kata bagi option bawa ori and copy of Degree certificate OR Academic Transcript & Senate letter. Ema prepare ori & copy Degree certificate sahaja. Lagi satu, 2 gambar background BIRU, tak apa tak berukuran passport asalkan kecik.


Checkpoint 4: Fee Payment 
Yang ni pun settle awal-awal before register. Bayar sama ada di CIMB branch or CIMB click (bawa history transaction with IC). Dia boleh pay pakai electronic debit card machine tu, tapi hari tu alat tu bermasalah. Tak pasal-pasal student kena bayar manual - cash.


Checkpoint 5: Registration
Daftar. Dapat matrik number, ID and PSWD, tarikh-tarikh penting (no orientation), Email student (penting untuk registration dalam laman web academic, Researchgate, google scholar etc.)


Checkpoint 6: Matric Card
Gambar yang dikepilkan bersama discan, dan matric card siap dalam masa 10 minit (kalau tak ramai dan datang bukan dekat lunch hour). Kalau datang nak dekat lunch hour, siap petang. 


SIAP REGISTER. Senang dan cepat daripada daftar foundation, degree. Al-maklum, postgraduate student berapa kerat sahaja.



STICKER KERETA @ BAHAGIAN KESELAMATAN
Lepas tu bolehla korang settle hal kolej. Oleh sebab Ema tak menginap kolej, Ema ke bahagian keselamatan. Pakai borang latest 2017, bawa lesen dan geran asal. Sticker siap on the spot.


LIBRARY MEMBERSHIP
Kami bukan nerd yer. Memang hajat nak pinjam buku. Datang Library, register matric card (yang shiny baru) untuk  library entrance. Bila dah daftar as student, on the spot jadi ahli library. Kalau UIA dulu, kena daftar separately as library member. Tapi Ema tak explore habiskah, sebab buku  rujukan dia ada dekat beberapa ketul rak sahaja berbeza dengan UIA yang ada 3 tingkat  penuh dengan buku rujukan pelbagai bidang #SisConfius...weird


WIFI
Wifi? Hotspot UPM. Aktifkan dulu ID dengan PSWD, baru boleh guna hotspot@UPM


p/s: My BFFFFF high school nak nikah dah T.T


19 December 2017

Rose for you as a farewell



Assalamualaikum
and greetings




From my first impression, that person looks mischievous, looking reluctant, not taking thing seriously...

Then I watched that person grow up and mature but still have that goofiness air.

That person looks sensitive, look like a crybaby but very outspoken. Doesn't afraid to show his opinion and stance to the public.


The way people see you are different than the way I see you. 
People may perceive you as an admiration, as an inspiration, a rare talent or negatively etc.

You have been part of my life more than the people I actually met face to face. 

You have suffered a lot, and I'm sorry that people around you could not give a better reason for you to hold on.

I know you have a lot of worries, but we did not know it was that horrible.

To see you surrounded by flowers, it supposes to be beautiful, but why is a heartbreaking scene.

They said, to remove sadness, is by remembering happy moments. But some of my happy moment is including that person. I can't think of any happy moment except to distract myself with works...



rose for you



You said,
"You did a good job today, you worked so hard"


I said,
Thank you. No one ever said that to me. You eased me.



You said,
"It’s okay if you’re out of breath. No one will blame you. It’s okay to make mistakes once in a while. Everyone does that. To say it’s okay, even though it’s only words of comfort"

I said,
I will keep carry on. Even if no one notices me. Everything will be just fine.




You said,
"I feel like I’m alone. I don’t want to make it obvious to you. I’m used to just holding it in.Understand me"

I said,
Did you write that about me (jokingly)? Somehow you understand me. Thank you. 



Those words are not for us, is actually for you.

I'm sorry we did not realize it sooner. 


You asked us to tell you 'You did well' as a farewell. So, here goes...


You did well,
You have worked hard,
You suffered a lot,


Lastly, thank you for everything. I will remain supportive of the remaining even if that world does not exist anymore.  



5 December 2017

Interview Master UPM






Assalamualaikum




Salam sayang dari Ema. 27hb Nov baru-baru ni Ema ke Universiti Putra Malaysia (UPM) Serdang untuk menghadiri satu temuduga bagi melanjutkan Master di bawah satu projek oleh research team UPM.


1 week before that, ada iklan melayang dalam whatsapp tentang pencarian student untuk pursue Master dalam research berkaitan sains makanan, functional food. Tawaran menarik, universiti pilihan Ema untuk sambung Master...apa lagi, rembat la tawaran. 

Ema email ke Dr, and it takes 5 days for a reply walaupun Ema ada satu lagi tawaran Master untuk panggilan interview (But less interested), attached with Resume,  academic transcript and FYP thesis. Ema dapat panggilan untuk diinterview the same morning pergi hantar parents ke airport untuk tunaikan umrah. 

Sebelum interview, prepare la apa yang patut. Baca sedikit sebanyak pasal tajuk. Walaupun mengantuk tahap nak tidur waktu nak ke UPM, pergi dengan positive mind. Kata kawan, "Lecturer nak kenal-kenal, bincang pasal projek"




Fakulti Sains dan Teknologi Makanan UPM. SOURCE: Google



Sampai UPM, go on the interview. 

"Please introduce yourself"

..Dr. tanya tau dari mana pasal Master offer walhal Dr. tak buat official advertisement lagi

"Why pursue Master"

"What do you know  about..."

"What is "term"'

Tiba-tiba

"What is the mechanism for the..."

Like...REALLY?. Ha3. Tak buat lagi literature review pasal mechanism, memang sah-sahla Ema jawab "I don't know". Takkan nak bantai jawapan sekali, mana boleh. Lepas tu, Dr. tanya lagi


"Pernah publish paper? Kenapa rasanya FYP awak tak dipublish dalam journal?"

last-last, do you have any questions?

Tanyalah pasal grant apa, kenapa Dr berminat buat projek ni (Ema nak dapatKAN idea nak tulis significance of study KAH3), etc.


Walau teruk bagaimanapun korang rasa interview tu berjalan, just remember to know the basic knowledge pasal research, know the research title etc. Walaupun tak master (pun intended) lagi, just so you know the key to acceptance. Like me, Dr cakap,

'Okkla, saya nak student yang interested dengan research jer. Kiranya saya ambik awakla, tak payah dah saya nak iklan lagi.'



Seal Deal


Application due date 30 Nov 2017, untuk February 2017/2018 intake. Memang kerut mata, dahi siapkan application form lebih-lebih lagi siapkan simple proposal for application attachment. Sekarang tunggu offer letter before proceed  to the next step..





p/s: Excited pasal Master research more than FYP research >.<



26 November 2017

Mini cheesecake (Step by Step)




Assalamualaikum 



Nampaknya pantai timur dah nak start banjir. Setiap hari hujan, dari pagi buta sampai tengah malam. Esok pagi nak fly g KL, ada interview Master dekat UPM, doakan Ema berjaya ya. Amin. 

Apapun, hari ni Ema nak try satu dessert yang lama di"pin" di Pinterest.  Kenapa nak try? Sebab cheese, mini, crispy, ada caramel topping dan CHEESE.

Resepi yang Ema try hari ni - Mini Cheesecake with Apple, crisp and caramel topping. 





Sumber: Cakescottage.com
Serving: 12-16 pcs








For crust
1/4 cawan gula perang
1 cawan crumb biskut "Digestive"
3/4 cawan "instant"/ "rolled"  oat
1/2 cawan mentega cair

For cheesecake
500 gm cream cheese (suhu bilik)
2 sb tepung jagung
1/4 cawan gula perang
1/4 cawan gula kastor
1/2 st serbuk halia
2 st esen vanilla
1/2 st serbuk kulit kayu manis

For crisp topping/ "Streusel"
1 cawan tepung gandum
1 st serbuk kulit kayu manis
1/4 st garam
6 sb mentega (suhu bilik dan TIDAK dicairkan)
1 biji epal hijau/ granny smith dipotong kiub kecil

For caramel topping
50 ml air
100 gm gula kastor
1 sb mentega







1. Panaskan oven pada suhu 180 celsius.
2. Gaul bahan-bahan untuk Crust sehingga sebati.
3. Sediakan muffin cup dalam muffin tray (3x4). 
4. Kaup 1 sudu besar campuran crust dan tekankan di dalam muffin cup sehingga mampat.
5. Bakar crust di dalam oven selama 5 minit. Sejukkan.
6. Kemudian, pukul bahan-bahan untuk Cheesecake menggunakan eletric mixer sehingga lembut. 
7. Tuangkan campuran cheesecake ke atas crust. Tinggalkan ruang untuk epal dan streusel.
8. Campurkan campuran crisp/ Streusel dalam mangkuk lain menggunakan tangan. Dengan hujung jari, gaulkan sehingga campuran berketul dan "crumbly".
9. Susun lapisan atas cheesecake dengan epal, diikuti dengan taburan crisp/ Streusel. 
10. Bakar pada suhu 180 celsius selama 25 - 30 minit. 
11. Setelah siap, sejukkan dan simpan di dalam peti semalaman atau sehingga sejuk. 


untuk karamel (optional)
1. Masakkan air bersama dengan gula. Biarkkan mendidih sehingga larutan gula bertukar perang keemasan. DENGAN SEGARA, tutup api dan masukkan mentega. Gaul sehingga buih hilang dan tuangkan ke atas mini cheesecake.





Caution: Jangan sekali rasa/sentuh karamel ketika panas (walaupun sudah tiup). Can cause painful burn and blister. Water boil at 100 celsius. Karamel boil at 180 celsius.... 






Tadaa!!. Quite happy with the outcome. Ema ubah sikit resepi asal sebab resepi crisp/ Streusel tak menjadi. Tak crumble langsung. Jadi tukar resepi dan ambil dari web Martha Stewart.

Lagi...owh. dalam resepi asal pakai rolled oat. Ema pakai instant oat. Tak nampak oatnya. Rasa pun tak rasa mana.






Komen resepi.

Ada bahan-bahan yang mungkin jarang dipakai Malaysian macam serbuk cinnamon, ginger dan rolled oat. Alhamdulillah, Ema ada semua (except rolled oat) since famili suka pakai spices dalam masakan. 

Dapat kek cheese saiz kecil pun sudah memuaskan. Kadang-kadang bila kita beli sepotong kek pun tak habis. Lebih-lebih lagi kek tu tinggi macam jual dekat Secret Recipe. Crisp seeloknya tak buat tebal-tebal. Susah nak potong dan makan. Ratio crusts to cheesecake maybe ken besarkan lagi. More cheesecake layer and lesser bottom crust layer (3:1). Overall cheesecake sedap :D. Maybe manis sikit. Kurangkan gula jika perlu. Ema bagi ✯✯✯✯ dari 5 stars.


Ema dah try banyak resepi with cheese-based. Since I like cheese, siblings pun suka cheese. Bekalan cheese sentiasa ada. Kena beli lembu tambat belakang rumah nampkanya XD. Maybe next time buat dessert lain pulak. Hujung minggu ni parents balik Umrah, dah ada idea untuk next simple dessert to try. In the meantime, nak pergi prepare for tommorrow Master IV.






p/s: Woww. This is my 700th post. 🎉

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...