20 September 2014

Survival IM 6




in Carrel Room C 116


Assalamualaikum


Pagi yang cerah untuk declare hari ni dah nak masuk 2  minggu Ema duduk kat Kuantan. Tapi awal semester ni Ema duduk kat luar yer. First time dapat duduk dalam rumah dengan housemate lain. Sudahla tak ada kereta, motor..lesen pun tak ada. Alhamdulillah, tumpang kereta housemate. 

Student IIUM hampir memonopoli kawasan perumahan  Indera Makhota.. Ema dapat rumah di Indera Makhota 6..Tak jauh pun dari UIA. 5 minit sahaja dah sampai. 

Sebenarnya kalau ikutkan hati, nak sahaja duduk kat dalam IIUM. Tapi, sebab new intake ramai sangat and the new Mahallah is not open yet for the new residence, senior-senior kenalah duduk kat luar demi junio-junior ni ... Nak dijadikan cerita, ada sahaja classmate yang duduk kat dalam. Tak nak cerita panjang-panjang.. I am now a resident of IM 6 dengan  housemate ku 7 orang yang lain.






2nd Floor








1st Floor






These pictures are not from my house. It is my neighbours'. But the interior design is likely the same.. 
Some of us really enjoy  the freedom staying outside. For me, there are a lot of pros and cons ..

One of the bad point living outside..
- Far away from University Facilities! Ema tak ada lesen, kesian la kalu asyik minta housemate tolong hantarkan ke UIA sokmo. Bus schedule is not fixed and the bus stand is too far away from my house. 
- Safety..
- Wifi......T.T.T.T.TT.T.T.T.T.

The Pros?
- He3.. Usually our lunch only cost around RM1.00-2.00. Complete meal with rice, lauk-pauk and water. Alhamdulillah
- Discussion with classmates. My classmate is my housemate. My lab partner is my housemate. My group member is my housemate.Done.





1 September 2014

Macaron pemanis mulut



Assalamualaikum


Dia bulat cantik bersinar. Kulitnya licin , berwarna-warni disertakan filling yang lazat. Nampak enak bukan Si Macaron ni. French Macaron ini bukan sebarangan dessert. Rasanya sangatla........ manis?? Kata bloggers lain. Ema tak pernah makan pun (kih3) sebab tak pernah sekali pun Ema jumpa depan mata sendiri.

Nak beli? Woish. Katanya 1 biji ukuran macam duit 50 sen harganya mampu mencecah RM4/biji. Kenapa mahal?

Mungkin kerana kandungan badam yang mahal dipasaran. Sebab lain bagi Ema kerana cara membuatnya yang agak cerewet bagi amatur macam Ema ni.
Bila baca kaedahnya..
"Oh senang sahaja nak buat..pastikan ni ni..kalau tak nanti ni ni.."

Bila nak buat. Macam-macam ragam jadinya.
Hasilnya?





Nampak takk!! Mestilah tak menjadi kerana
  • Dia tak berkaki!
  • ada air poket
  • Retak
Kalau ikut kata bloggers lain, ni disebabkan oleh over-folding waktu macronage ( proses kaup balik putih telur+badam+gula aising)..
Tapi bila fikir balik, tak ada pulak adunan tu nampak cair ...Cantik jer
Why oh why En. Macaron



Apapun yang tak menghampakan ialah Fillingnya. Ema buat coklat ganache. First time buat, alhamdulillah. Sodap.  Boleh sahaja nak letak Nutella - rm17 , buat filling berperisa sendiri - raspberi, blueberi, buttercream etc




Walaupun letih buat, mestilah kena rasa macam mana Macaron ni boleh menggoda orang ramai. Waktu 1st makan tu...
.. Mak Oiiii!!!

MANIS! SWEET!!!


Ema ada baca rasa Macaron yang sweet, Ema suka sweet. Tapi sweet Macaron nie..T.T. Ya Allah. Macam minum air gula! Nak tak manis macam mana, gula aising dah kat 180g campur lagi 65 gula kastor.. Kenapa......

Tapi.. Ema simpan dulu dalam peti ais. Kasi sejuk. Bila try lagi kali ke-2..
"Eh, sedap la pulak walaupun manis.."

Dah ngap dua biji dalam mulut sambil menaip post ni~ Tapi sediakn jugaklah 1 gelas air kosong...Manis la cik oii.. 1 biji la sehari, bila badan kurang glucose, bolehla buat makan T.T

Itu sahaja catatan masakan  Ema si amatur for today. Ema ingatkan nak buat Kek Tiramisu sebab mak Ema dah suka kek Tiramisu Secret Recipe tu.. Tapi bahan tak ada so, buat lidah kucing dululah sebelum balik Universiti next Sunday. Oh, mak Ema pun mengidam Fruit tart.....o_0


p/s: This is how a perfect Macaron should look like.
 



Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...