28 November 2010

Resepi Cuti #2 - Mashed Potato and Gravy

Assalamualaikum..
As what I promised,today post is about my second new recipe that I learned(Which is not really perfect)

MASHED/WHIPPED POTATO AND GRAVY

What?
Well,that's the food that you always eat at KFC..in the little tiny cup..
potato?don't know?..yellow round ball in a red white cup with an old white man face..

Here is the recipe for whipped potato and the gravy(the sauce)

Cara membuat whipped potato.
2 1/2 cawan emping Ubi Kentang (Potato Flakes)-bukan ubi kentang biasa
1/2 cawan atau 110gram marjerin
2 sudu besar butter
2 1/2 cawan air panas
3/4 cawan susu (full cream lagi best)
1 sudu teh garam

Panaskan air dan campurkan butter dan marjerin sehingga cair. Masukkan garam dan masak selama lebih kurang 2 minit. Masukkan potato flakes dan gaulkan sehingga empingan ubi itu menjadi seperti ubi lenyek. Masukkan susu sedikit demi sedikit mengikut kesesuaian. Resepi ini menghasilkan 6 hidangan whipped potato.
Jika anda tidak mempunyai potato flakes, gantikan dengan ubi kentang biasa. Cuma, ubi kentang tersebut perlu dibuang kulit dan direbus sehingga betul-betul lembut dan perlu dilenyekkan. Kemudian anda perlu mengurangkan jumlah air mengikut kepekatan whipped potato yang anda mahukan. Kerana ubi yang telah anda rebus telahpun mengandungi sejumlah air di dalamnya.
Cara membuat gravy.
1 1/2 sudu besar Shortening(minyak sayur) (dicairkan) atau butter cair
3 sudu besar tepung gandum/breading flour(orang panggil celup tepung)
2 sudu besar tepung All Purpose Flour
400ml stok ayam pekat
400ml air

Pertama sekali kita perlu menggabungkan Shortening (dicairkan) dengan 1 1/2 sudu besar tepung gandum. Gaul sebati dan masak di atas api kecil sehingga warna keperangan.
Kemudian tutup api dan masukkan baki tepung gandum dan All Purpose Flour dan juga stok ayam pekat dan air. Gaul sebati supaya kesemua tepung itu larut.
Kemudian masak di atas api sederhana sehingga menggelegak. Setelah menggelegak, perlahankan api dan biarkan selama lebih kurang 5 minit untuk memekatkan kuah tersebut.


*************

Report Ema tentang masakan ni.....
THE GRAVY IS HARD TO MAKE!
Aish..See the gravy(sauce) at the picture
Warnanya agak berlainan..mungkin terlebih tepung.
Tapi kalau tak letak tepung secukupnya,tak pekat..cair kuah dia.
Sepatutnya warna koko.Whipped potato pulak susah nak dilenyekkan menjadi selumat-lumatnya..
patut pakai lesung blogger-emoticon.blogspot.com


Tapi rasanya tetap sedap~
Puas hati~


27 November 2010

Resepi Cuti #1- Tat Telur .

Assalamualaikum..

Hari ni parents dan famili yang lain dah pun pulang ke kampung mak,Perlis..
Yang tinggal kat rumah..Hanya Ema dan Kakak Ema sorang ni yang kene duduk kat sini sebab ada persiapan yang perlu dilakukan untuk Konvo dia tak lama lagi..

Projek Ema semasa Famili lain tiada.HE3
Alang2 famili tiada..kerja Ema yang paling utama..
Ambil Alih dapur rumah!

Resepi pertama yang Ema cuba ialah
TAT TELUR

Terliur tengok Tat Telur..
Masa jamuan PSS n jamuan kelas pakat borong tat telur..
Blog Aisyah pun dah keluar gambar tat telur..
'Aish..Ni tak boleh jadi ni,ema kena cuba jugak membuat tat telur..'

So,Inilah  
RESEPI TAT TELUR

Bahan Kulit: 
500 gm tepung gandum 
11/2 cawan majerin 
1 sudu besar lemak sayur/crisco 
2 sudu besar gula 
1 biji telur 

Cara. 
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti. 
2. Masukkan telur dan gaul rata. 
3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat. 
4. Lletakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil 
(petty tin) yang sudah digriskan. 
5. Cucukan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin] 
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C. 
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat. 
8. Bakar semula 5 minit. 
9. Sejukkan dan hidangkan. 

Filling Kastad 
1 cawan susu cair 
4 biji telur 
1 cawan gula 
1 cawan air biasa 
1 sudu besar tepung kastad 
1/2 s/teh vanilla 
sedkit pewarna kuning 

Cara: 
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati. 
2. Tuangkan keatas kulit tat yg telah dibakar separuh masak 


***********

First time membuat tat telur..
Agak membanggakan~he3~
Rasanya?Memangla Bez...
Dah berapa tat telur dah ema makan..
Rasa mual pulak makan banyak..
Ema tak rasa Ema boleh tengok dan bau tat telur lagi buat masa ni,lebih2 lagi bau filling kastard yang sangat kuat

***********


Tat telur ni comel tapi dah  separuh




Yang nie pulak terlebih masak kat atas tu.Nasib baik belum hangus lagi

Tat Telur paling comel yang ema buat..

Yang rupa betul2 macam tat telur dan tak hancur sudah di makan kakak..

p/s:Ema dah nak muntah..Bau tat kuat sangat..HELP ME
     Oh!Ada satu lagi resepi baru yang ema cuba,tat sempat nak post..Sedap jugak,cuma sukar nak buat sikit

26 November 2010

Kunci Ke Syurga

Assalamualaikum,

Ema datang lagi!
Dan kali ni ema nak membawa satu cerita yang ema baca di internet,tak lain tak bukan.Blogspot.
ANDA HARUS BACA!Sebab cerita ini kisah benar dan akan tertarik dengan cerita ini

Perihal Seorang lelaki muslim yang telah membawa Sekumpulan Besar orang Kristian memeluk Islam..

25 November 2010

Bulan Ogos dan Sifatnya

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua blogger

Baru balik dari blogwalking.Dalam berjalan-jalan dan bersiar - siar di 'Taman ICT',Ema tersempak dengan satu page blog seorang Hamba Allah ni.Isinya mula-mula pasal khawin muda (-.-') dan kenapa blogger ni suka sangat cakap pasal khawin dalam blog dia ni.Haks2.Jangan tanya Ema kenapa.Tapi,yang mencuri tumpuan adalah terdapat dalam postnya tentang kajian Dato' Dr Fadzilah Kamsah terhadap bulan dan sifat orang yang lahir pada bulan tu,sekali imbas memang 'eye-catching' dan teliti betul kajian Dr Fadzilah dan sifat2 orang yang lahir pada bulan tu.

Jadi Ema tertarik dan nak tengok jugak hasil kajian yang dijalankan Dr Fadzilah Kamsah pada bulan kelahiran Ema BULAN OGOS!ARUSTUS!AUGUST!


Nilah hasil kajiannya : bulan Ogos

* Suka berlawak.
* Mudah tertawan padanya.
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
* Berani dan tidak tahu takut.
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
* Pandai memujuk orang lain.
* Terlalu pemurah & bersikap ego.
* Nilai harga diri yang sangat tinggi.
* Dahagakan pujian.
* Semangat juang yang luar biasa.
* Cepat marah & mudah mengamuk.
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
* Sangat cemburu.
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
* Cepat berfikir.
* Fikiran yang berdikari.
* Suka memimpin & dipimpin.
* Sifat suka berangan.
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
* Belajar untuk bertenang.
* Sikap kelam kabut.
* Romantik, pengasih dan penyayang.
* Suka mencari kawan


KONKLUSI : Daripada hasil kajian yang dinyatakan Dr Fadzilah Kamsah,Ema mengaku (HE3) yang 80% kajian yang diperolehi memang terdapat pada Ema,sama ada kelemahan atau kekuatan..Bila lihat sekali lagi sifat2 yang ada kat Ema,memang tak percaya..mungkin ada sifat yang ada pada ema yang Ema tak mengaku..he3...tapi sifat yang ema paling suka sangat sensitif tapi..yang merajuk perlu ditimbang balik

dan yang paling menggaru kepala..'Semangat juang yang luar biasa..'..Setakat ni,ema tak rasa lagi SUPER POWER atau menjadi SUPER HERO berjuang..=D

dan yang ema tolak dan tak terima terus ' Kelam Kabut',memang dah tolak awal2 kuasa sepuluh..


p/s: Suka berangan?..(giggleblogger-emoticon.blogspot.com)

24 November 2010

Cara Penggunaan Facebook Yang Boleh Menyebabkannnya Menjadi Haram




Terlebih gambar


Ramai di kalangan wanita hari ini sudah mempunyai facebook, mungkin sudah menjadi lumrah wanita yang biasanya inginkan kecantikan dan pujian terhadap kecantikannya. Oleh itu, semakin ramai wanita yang memuatkan gambar mereka, sama ada jarak dekat, sangat dekat (sehingga memenuhi kotak gambar) dan jauh (beramai-ramai atau seorang diri). Ditambah pula lagi dengan gaya , aksi dan fesyen yang pelbagai.

Agak pelik juga kerana sebahagian mereka sudah bersuami dan kelihatan suami mereka memberikan sepenuh keredhaan atas tayangan gambar sedemikian kepada khalayak, tanpa sebarang rasa cemburu dan prihatin. Lebih merbahayakan, ramai pula lelaki yang menontonnya, sebahagiannya memberikan pujian, malah ada yang berani bergurau senda, dan membuat 'lamaran' nafsu.

21 November 2010

Jadual Cuti

Salam Kembali..

Sahaja menulis..
*guruhhh*

Okk...kenapa tiba-tiba guruh pulak ni?
Biasa...musim tengkujuh di bulan monsun timur laut..

Report Cuti Ema hari ni ialah..
Ema dapat tahu kelmarin yang famili nak balik Perlis pulak ahad depan..
Ema pelik jugak,sebab cuti raya baru ni dah balik dah.Biasanya balik sekali sahaja setahun ke Perlis..
Kadang2 dua kali sebab tok ayah masuk hospital..
herm..
Tok Ayah masuk hospital lagi,tok ayah dah kerap masuk hospital sebab sakit tua sejak kebelakangan ni..
tapi bukan sebab tu sahaja kot famili Ema nak balik Perlis..
ema rasa2 ada hal famili jugak nak kena settle..

DAN!
Ema dapat tahu jugak yang kakngah(kakak yang tue sekali-#2) x ikut sama..
bila dengar tak ikut
'Hai,kena duduk rumah jugakla ema ,nampaknya kena jugak teman budak ni..'
-kakngah- 'Teman ehhh~'

Bukan duduk rumah sebab tak nak ikut..
tapi ada hal yang dia kena siapkan...
Persiapan Konvokesyen UiTM Dungun..
UUUUUU~
Macam Ema pulak rasanya nak kena konvo~HE3~
lagi..dia nak kene kerja kat Monsun Cup nanti..
Katanya -'Cari pengalaman..'

Ema yang kena teman pun rasanya dah boring jugak duduk rumah sahaja..
daripada duduk sorang tunggu dia balik kerja..


~lebih baik ema duduk bersiar2 kat rumah Fakhriah..~
Parents fakhriah pergi Haji..Niela chance Ema ceroboh rumah fakhriah~blogger-emoticon.blogspot.com
he3..

nasib baik jugak semuanya perempuan~

p/s:Kerja Ema tak ubah seperti tweeting..tapi,ema tak ada account twitter..=D

20 November 2010

Kesabaran menjadi tembok

blogger-emoticon.blogspot.com
Dah lama ema bersabar dengan sikap orang macama ni..
Nak di tegur..Sudah
Ulang jugak.
Dah buat lagi..
Macam tak ingat dunia..
Kalau ema buat diam,ingatkan Ema tak kisah?

SALAH

Dalam hati,ema pohon sangat orang tu berhenti b
uat macam tu..
Betul2 mengangu hidup Ema..
Siapa suka dia buat macam tu?Ema?
Sakit jiwa Ema di buatnya..
Kalau boleh nak sangat menjerit..
Nak kata..
'BOLEH TAK BERHENTI!'

blogger-emoticon.blogspot.com
Hanya Allah sahaja tahu bagaimana perasaan Ema sekarang..
Kalau boleh Ema nak sangat dia berhenti buat perbuatan tu..
menganggu rutin orang lain..
betul2 sakit hati..

Tapi..
Ada benda yang menghalang ema daripada bertindak ikut nafsu dan kemahuan sendiri..
Kesabaran ema menebal dalam hati..
Entah kenapa..
nak kata tak terdaya nak suruh dia berhenti ganggu..ema tak tahu..
Bersabar jerla..
Kadang2,benda tu sahaja yang boleh selamatkan kitorang kan..
Kasihan dekat orang tu?Kenapa?


Harap2 dia sedar2 la dengan apa di buat pun..
Hobi pun jangan lah sampai menganggu kehidupan orang lain sampai tak tahu waktu siang petang malam...
Jangan Sampai Merapi Ema Meletup Sudahla...

Ya Allah..sampai bila la Ema boleh sabar...........

p/s:Post ini hanyalah luahan Ema yang lama terpendam.Daripada melekat duduk sahaja dalam ema..eRM..]
saja2 nak tulis..sebab rutin harian sedang diganggu...Dan bini betul betul betul mengjengkelkan..T.T


19 November 2010

Tulisan dan Karakter

1.KECONDONGAN
i)Condong ke kanan
Extrover,suka bercerita,berkongsi maklumat dengan orang lain,peramah,pemurah,suka bercampur orang,mudah memimpin,mudah menunjukkan kasih sayang dan berani.
ii)Condong kekiri
Introvert,Suka menyimpan rahsia,tak suka berubah,agak pemalu,amat setia kepada kekasih,keluarga,organisasi dan negara tetapi tak suka bercampur dengan orang dan agak pasif.
iii.Tegak.
systematik,mudah mengawal diri,suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia,suka ambil jalan tengah.
iv.Campur-campur.
Emosi tidak tetap seperti remaja yang belum matang.

TEKANAN
i-Tekanan kuat.(berbekas di bahagian belakang)
Sihat,cergas,pantas dan aggresif
ii.Tekanan yang ringan(lembut dan tidak berbekas)
Kurang bertenaga,kurang sihat dan mudah sakit.

KERAPATAN

i-Jarang-jarang.
Tidak suka bercampur dengan orang,kurang mesra dan sedikit boros.
ii.Rapat-rapat
Suka bercampur dengan orang lain,jimat,kedekut,dan bergantung kepada orang lain.

BENTUK TULISAN
i.Tulisan yang tajam-tajam
Rasional,pandai mengurus,bersistematik,banyak menggunakan otak sebelah kanan(logik)
ii.Tulisan yang bulat-bulat.
Emosional,prihatin,pengasih,kepekaan tinggi,penyayang,banyak menggunakan otak sebelah kanan (kreatif)

PADA PALANG HURUF T (t)
i Tinggi
tahap aspirasi tinggi
ii.Rendah
Cita-cita rendah,mudah berpuas hati.
iii.Tengah-tengah.
Usaha dan pencapaian di tahap sederhana

PADA HURUF J,G,Y,Z

i.Kecil,pendek,dan tidak sempurna
tidak pandai menyimpan emosi,kurang rajin,tidak pandai mempamer kasih sayang walaaupun sebenarnya perasaan itu ada dalam diri.
ii.Ada ekor besar,panjang dan sempurna
Pengasih dan penyayang,pemurah,tahap emosi yang jelas,mudah kasihan rajin.

18 November 2010

Fever


Fever oh fever..
Why now..
HUHUHU

Stupid fever..

oh...

'Selamat hari Raya Aiduladha'

16 November 2010

Selamat tinggal





blogger-emoticon.blogspot.com Salam buat ex- (T.T) pelajar FORM 4 AL KAUTHAR sesi 2010!

Terima kash buat semua pelajar tingkatan 4 sebab mencipta pelbagai kenangan buat ema..

yang sedih,yang menggembirakan,yang mencuitkan,yang menyeronokkan,yang menakutkan,yang memalukan dan segala kenangan yang tertanam dalam kepala Ema..

Tak percaya pulak yang 4 al-kauthar dah menjadi kenangan dan sejarah dalam hidup ema (T.T)..

Kenangan yang baru memang banyak..bermula dari awal tahun ema berderet..semua benda baru..jumpa kawan baru,pengalaman baru..(ha3...tahun ni la rasanya banyak bermalam d tempat lain2 di bawah pengurusan sekolah..pengalaman berharga yang tidak boleh diganti..)..dan..jumpa B !ha3..fakhy~saya baru jumpa 1 B ..fakhriah dah jumpa banyak B..saya jugak yang kalah..walaupun 1 B di final exam baru nie - baru dengan kekalahan yang agak tipis!ema tak akan putus asa!....YUP!

Ema nak katakan jugak classmates Ema tingkatan 4 ni yang paling baik dan sporting dan meletup * (kata adam dan stacy) dan paling rapat.....dan emalah yang paling gembira dan bertuah dapat classmates macam tahun ni

Kawan baru yang baru kenal tahun ni...PIQA!aimi dan pinah yang baru pindah...fasha sandha~FARAH! kalau pndah jugak next year,sah pipi farah sebelah kiri pulak yang kena!yang lainnya majoriti sekelas dengan ema dari F3..dan sebahagian dari majoriti 2 sekelas dengan ema sejak dari F2...terima kasih banyak sebab bantu ema..syukran..

BUAT FAKHRIAH!

Markah anda final baru2 ni memang Cemerlang!!!Saya bangga menjadi mama anda~HEHE~..insya-Allah,ada rezeki,boleh sekelas tahun depan sama2..kalu tak ada ....jangan lupa saya neh~

DOA EMA JUGAK!!!(walaupun agak mustahil)....Moga-moga 4 al-kauthar tahun ni boleh kekal 5 al-kauthar(HA3)...........
!!!!TOK SOH NEBENG NGAT NOK DOK KELAS 5 RAHMAN LAKER!!!!!!...
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com


blogger-emoticon.blogspot.com

terima kasih buat kawan-kawanku semua..

selamat tinggal pink 4 al-kauthar~

selamat tinggal ladybird~

selamat tinggal kakakku Cg Azlina..(HUHUHUHU..saya gembra dapat jumpa kakak tahun ni)~

selamat tinggal honeymoon~

selamat tinggal semua....~



AHLAN WASAHLAN SPM

AHLAN WASAHLAN EMA

10 November 2010

Kau dan Aku..isi hati

'Kita tak sama taraf'

Jangan sekali sebut perkataan tu..
kalau taraf kita berbeza jauh sekali pun...
bagai kutub selatan dan kutub utara...
bukan sebab tu kita berkawan...
Ema menerimamu dengan seikhlas hati..

Berbeza taraf sekali pun...
diri mu tetap sahabat baikku..

Wahai sahabat-sahabatku..
kuatkanlah diri mu,hati dan jiwamu...
walapun ema tidak boleh melakukan apa-apa untuk mengungkit kembali senyuman di bibirmu wahai sahabatku - sahabatku...

maafkanlah ema...
maafkanlah ema..
maafkanlah ema..
maafkanlah ema..
maafkanlah ema..
maafkanlah sal...


p/s:Sekarang bukan masanya ema untuk bergembira dengan result ema hari ni..T.T..Ema
blogger-emoticon.blogspot.com dengan apa yang terjadi dengan kawan-kawan ema hari ni.

Hari ni jugak...pelbagai peluang telah Allah berikan kepada ema,tetapi Allah tidak mengizinkan ema mendapat lebih daripada tu...tetapi peluang yang Allah berikan telah sedikit sebanyak membuka hati ema dan menyedarkan hati ema...syukran...Apa yang akan terjadi selepas ini?
Ema tak tahu..
apa yang ema tahu.....
ema kena persiapkan diri ema untuk apa yang terjadi pada kemudian hari.
Mungkin Allah akan beri kekuatan kepada Ema untuk berdepan dengan 'apa yang selalu menjadi masalah ema',supaya ema dapat menjadi diri Ema yang sebenar.
Dan menerima hakikatnya,yang ema berada di dunia realiti..bukan fantasi..
Apa yang ema boleh buat...ialah Senyum~
dan jangan kusutkan kepala orang lain~ DANNNN!!~ERMM....erm...
BERSEDIA DENGAN PERSIAPAN JAMUAN PSS ESOK!
ohhhhhhhh!!!!!
herm...
Ema akan buat yang terbaik! CHAIYOKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oh,fakhriah..anda masih ber'hutang' dengan saya!tiada yang lebih baik daripada membayar hutang anda dengan kemesraan anda sendiri~

8 November 2010

7 November 2010

Kusut

Assalamualaikum...

Wahai blogku...periksa memang dah habis periksa...
Maknanya,bolehla enjoy sikit cuti lepas periksa ni..
Tapi,selepas cuti ni jugaklah semakin kusut kepala dengan kerja yang banyak perlu di lakukan...
Sekarang pun dah tersangkut dengan kerja PSS untuk jamuan yang dihandle oleh PSS F4 dan anak beranaknya yang lain...

Hari ni,pi sekolah.
Memang banyak perlu dilakukan..
siapkan kertas kerja jamuan,cek hadiah cenderamata tengok kewangan PSS,nilam,sijil...
kalau boleh..nak golek3 duduk lam pustaka tadi -.-

Yang paling mengkusutkan kepala ema yang serabut nie...
kewangan jamuan PSS...
Kitorang ada masalah dengan duit jamuan di mana ada dalam kalangan PSS ni yang buat dunno jer pasal yuran PSS...atau apa sahaja alasan yang di berikan ...
yang menyusahkannya,kitorang yang handle jamuan..
Draft bajet pun,kira-kira pun ngam2..
cukup2 makan...
alhamdulillah,ada sumbangan dari orang2 yang pemurah hati..
yang tak membayar yuran pss - yang diorang ingatkan yuran jamuan tu,sedar2 la...akibatnya...adik2 dan kawan2 tu terimala akibatnya nanti ngan Cg CT...
kak2 abang2 form 4 pun dah kusut kepala nak layan korang semua..
banyak lagi perlu dibincangkan dan disiapkan..
tak nak pergi jamuan..xperla..
bayar tu WAJIB...


kertas kerja jamuan banyak kena baiki...(ema tengok kertas kerja MPP untuk dijadikan rujukan)
ada juga yang salah..nama cg Siti yang salah tu..ema minta maaf cg..
Cg Bakar pula tak ada sampai Rabu ni,semakin kusutla kepala ema nak kena baiki semua kertas kerja..
nampaknya,kena serahkan ke Puan Anisah juga untuk tanda tangan ..hermmmm...

Sijil pertandingan bulan membaca yang berlalu berbulan2 yang lalu pun,baru siap dicotadi..
tu pun setelah lama menunggu dicop..tugas seterusnya...berjalan2 di koridor sekolah esok..
hu3

Esok ada kelas Bio .
nak bincang paper 2...HUHUHUH
Ema tak nak tengok bio paper 2...
susah bio paper 2..
bila dengar nak tanda...lagi gemuruh hati..


*****************************

Tadi paper dapt...
Add Math ( -__-),SEJ (0O0),PQS (HOORAY!!)..PSI(alhamdulillah)
Add math tu..doa2 la cg upgrade sket markah,nak tukar gred...hu3..kalau cg dah tetap tak nak tukar ..kita terima sahaja wahai kakakku Teacher Azlina
Sej...dengar ura2 dari fakhriah yang tanda kertas ema...bolehla tahan...
PQSSSS
Mendebarkannn..TOV - 80,mid year - 60 ,oti3 - 50...(luahan rahsia..T.T)
Ustazah dahla tanda kertas lam kelas,lagi mendebarkannnnn..
alhamdulillah..

*Situasi rekod markah lam buku ustazah*
A : Shafiqa berapa
B : .........
A : Salma berapa...
B : 71

HOORAYY..Alhamdulillah..
terpeguns sebentar..keras ketung (?) lam 1 - 2 minit
fakh ngan Na pun takut tengok muka tiba2 stone...
ha3...sorry..mula 2 tak percaya..senyap lu...
lama2 tanya mula

sal : fakh,saya dapat 71 ker..
fakh : Ho.....

PSI pun okk..
math mode...
tadi syuk n kimah suruh ambil sendiri paper ..
nak ambil dah,tapi cg semua hura- hara belaka pasal juruaudit nak datang..
cancel la nak ambil paper ngan syuhada tadi..hermmmm...

Tomorrooww...
sambung kerja PSS balik

2 November 2010

*SCREAM*

AHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


assalamualaikum

T.T

Paper hari sungguh terukk...
teruk x3
teruknya dekat paper 2..
Ya Allah....soalan......
terkelu nak jawabnya ada tu tinggal terus semua 1 soalan tu ..(jawab jugak !...ikut logik dan ingatan samar2)
ema tak faham dia nak apa..soalan dia...
ema tak ingat nak buat cam mana...
ema confius..
Yang senang2 pun senang kuasa 2.......ema boleh lupa
T.T

ema smooth writting kat esei jer
HUHUHUHUHUU.......
Kenapa nie..
Teacher Azyati,sorry teacher...
Masa nak tanda kertas ema teacher jangan pening kepala teacher....
sorry banyak banyak teacher.....

paper 3
peruncingan dapat..tapi ematak percaya peruncingan..tak ada lam buku praktikal atau buku rujukan..
ema sempat belek buku pun eperiment yang dekat 2 dengan peruncingan tu...

last2....masuk sebiji...
yang sedihnya,eperiment 1 tu ema konfius.....konfius....konfius...

Design eperiment..he3hehe3...
masuk effect concentration of CO2 lam photosynthesis...
belekla buku2,tak adanya lam buku praktikal...
pandaila kitorang yang jawab periksa nie design..macam2 bentuk ...


Paper 1 - no komen


Tu jerla periksa yang ada hari nie...memang *terharu* betul tengok kertas2 tadi...

Dan Akhirnya...


FINAL EXAM FORM 4 bagi kelas Sains OFFICIALLY END!
*not included sivic paper and PJK paper*

1 November 2010

Wait for the last..

Assalamualaikum~

Wahhh....kejap sahaja masa berlalu rupanya.
Esok last paper untuk subjek penting Form 4 iaitu Biology bagi kelas sains dan perdagangan bagi kelas akaun(rasanya)

Paper minggu nie memang 'killer' betul..
Fizik paper 1 - 3 ahad lepas..
Alhamdulillah...semuanya ok....walaupun ada sedikit putar belitnya di kertas 2..
Soalan..mana ada senang kan ~

Kimia paper 1 -3 tadi....
OHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
bukan Hydroxide~
Nak kata betapa pening kepala dan putar belitnya kepala nie...memang tak terkata..
paper 2 la yang membuatkan ema sakit kepala sakit hati sakit la rohani dan jasmani tadi..
Equation yang simple salah buat...
tak ingat process electrolysis untuk soalan esei,last2 jawab ikut logik ema~
ada jawapan jawab betul dah rasa tapi rasa cam tak logik pulak jawapannya, pun ada...
jalan kira tak tahu betul ke x.....ema pakat buat jer...T.T
ema rasa markah low la paper 2 T.T
*sobs*
ingat nak cover untuk paper 1 n 3...
paper 3 tadi tinggal 1 procedure...sebab..
1- tak penting kot..
2- tak ingat la ayat procedure tu :p

paper 1 ...............................................................................




Biology~

Esok biologi!
Ema nak buat yang terbaik untuk paper 2 nanti!
paper 1 pun yang memang sukar untuk peroleh markah 40/50 dan ke atas..semuanya sebab cuai -.-'
paper 3...
design experiment tak tahu masuk mana satu~
ema tak tahu nak baca eperiment mana satu...banyak sangat
Ya Allah...banyak jugak nak kena baca..


T.T


Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...