29 May 2015

Keep Calm and Smile?



Assalamualaikum


My Energy is draining OUT

After Medical Biotech paper last wednesday, 
I don't feel like my usual self..

It was a silent moment until now

I cannot smile (tunjuk gigi, kih3) to my friends..
I cannot feel joy and happiness
I cannot feel hyper like always..nak terjah masuk compartment roomate and kacau macam biasa pun tak ada
I cannot do random things 
I cannot be weird
I cannot shout my Idol name "Kak tasneeeeeemmmm"  who is always 10 meter away from me....

I was alone with my classmate in the lift two days ago...

"Salma ok?"
"Yer..kenapa?"
"Senyap jer, biasa cakap banyak.."



Yes.. I pot pet pot pet a lot, tell lame jokes and bluntly speaks to other, kacau diorang, pop out of nowhere.. even in the lift...But, I don't have energy to do that these couple of days...



But I feel tranquility and calm, i can give them smile..fake smile , untuk menjaga hati dan perasaan....But, what am I suppose to do. They realize..

Like my roommate said..

"kalau perangai pelik tu, maknanya normal..tapi kalau senyap..ada yang tak kena la tu..."

Ingin jugak tahu apa masalahnya.....

At least people around me tak sakit kepala, menjerit2, feel disturbed untuk sementara waktu.. hahha..



Keep calm and smile ^_^ 



p/s: Kak Haza nak buat "picnic steambot and puding koktail" Ahad nie..I'll go with all the energy i have..Go GO TAMAGO!

12 May 2015

Prospek Kerjaya Bioteknologi?



Assalamualaikum


Minta maaf banyak sangat sebab tak sempat nak baca semua komen bakal-bakal junior CFS, Kak Ema sibuk dalam minggu terakhir lecture dengan kuiz before study week start minggu depan. Siapa yang ada email akak, akak dah reply, yang tinggal komen kat Shoutbox, akak pergi golek masuk tinggal komen dekat SB blog korang. Yang tinggalkan mesej dekat post, akak dah reply. Kalau ada terlupa nak reply, bolehla alert akak yer~ Nak tanya lagi pun boleh..

30 haribulan nie masuk CFS? Ramai tengah dalam dilemma nak pergi ke tak Taaruf Week, nak kena bawak apa, pantang larang CFS. Ada juga yang dah pandang jauh kehadapan. Look at beyond~

*************************************************************

Afiqah asked me..Apa prospek kerjaya pelajar lepasan Biotech?
"A lot" is too general... 


Last sem, seniors ada buat pameran untuk memberi penjelasan pasal semua degree yang terdapat di kuliyyah of Sciences. One of it is Degree of Biotechnology. Ada  bahagian career for biotech;









In case tak nampak. Lepasan biotek ada peluang kerjaya sebagai;

  • Biotech Green House Specialist
  • Clinical Researcher
  • Botanist
  • Laboratory technicians
  • Scientist
  • Cytogenetic Technologist
  • Genetic counselor
  • Bioprocess Technologist
Tak faham boleh tanya Prof Google. Kedengaran seperti satu profession yang agak janggal. Wujudkah manusia ini di atas muka bumi? 

Prospek Kerjaya Bioteknologi sangat luas. Which path do you prefer? Research? Academic? Entrepreneur? In my case, Ema prefer Akademik. So i'm aiming toward becoming a Lecturer. Insha-Allah.Amin..

Other prospect of careers, you can click these links (i don't want to plagiarize or do citation):

Boleh baca BLOG INI. Seorang pelajar lepasan Bioteknologi Edinburgh and sedang ambil PhD.

Basically it is too many, but people are not aware of it. It is not well-known career like doctor, lawyer etc. Well, scientist is famous i agree >.<. At least they contribute something to the biotech industry -behind the scene- and people are unaware of such career. Do they know they even exist??
Let just broad up our mind and think bigger. The main thing is, lepasan Biotek tak boleh lari dari penyelidikan dan pembangunan (R&D). So, love Science, love Biology and its children...


p/s: Tengokla kerjaya apa, kebanyakkannya 'terperangkap' dalam bilik. Scientist=lab=confinement



Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...