31 July 2010

Oral B

Assalamualaikum,

Fuh..oral bm dah tamat last week,
Yang tinggal hanya oral bi ROUND 2ND.
Nak tau kelas Ema buat apa?
Kitorang hanya buat presentation guna slide show untuk tajuk
-Guided writting
-Gulp and gasp
in makmal ICT,start Selasa ni..
2 benda kena siap..yang guided writing tu kitorang baca jer apa yang ada kat depan skrin..
Yang Gulp and gasp kitorang kena buat peta minda pasal jalan cerita 'Gulp and Gasp' in creative way..
dan yang palingg teruk.(HE3)..
kump Ema belum buat aapppaa lagi..pendek kata,tak ada usha lagi..
Ema ingat nak baca semula cerita 'Gulp and Gasp' tapi buku tinggal kat sekolah.aiyoo.
yang paling lawaknya,Yazmuiz yang sekumpulan dengan Ema dalam Forum BI.mula2 masuk kump Ema untuk round 2,pastu dia change kump-feed up dah rasanya tengok muka Fakh ngan Sal..HE3

Oral bm..CIK ATIKAH!
aduh..beria-ria sangat nak buat drama..
last2 kena berlakon kat dewan ilmi.(o.o)
Ema tak nakla..teringat ke kenangan masa f2..*chill*.~menyeramkan~
tak nak dah berdrama-drama..
NO!


30 July 2010

anda matang?



Anda dapat bertenang dan bersabar seandainya hajat anda tidak tercapai. Anda mampu menyembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku sebagai biasa. Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung.

Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka. Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat. Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain.

Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda. Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya. Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.

Anda memberi persetujuan kepada pendapat- pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang. Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati. Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu.

Anda menghadapi orang-orang tua atau orang- orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif. Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna. Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya.

Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai. Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka.

Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita.
Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur.




Sumber
I♥islam..

26 July 2010

'Susahnyer..senangnyer..'

Assalamualaikum,
'Susahnya..'
'Senangnya...'
Itulah antara ungkapan yang sentiasa meniup di telinga pengawas PSS yang mengendalikan pertandingan Jejak Maklumat dan Kuiz PSS..
Apa yang Ema dan Syuhada boleh kata..
'Mintak maafla...kita rasa soalan yang kitorang buat dah senang dah...'
Ha3.Suka tengok muka sesorang.
Pertandingan Kuiz PSS,
Peserta Kuiz berkerut mencari jawapan sampai tawaf blok kat Ibnu Rushd(kat pustaka)..semangatnya..yang tak kurang nya sampai masuk bilik guru PSS...siap mencari dalam fail-fail yang disusun rapi di dalam bilik guru PSS...ha3.Nasib baik tak selongkar laci-laci meja guru..
Dalam kalangan peserta kuiz PSS,tersesatlah adik Haziq Haikal seorang..kaum Adam tak ada yang sign up..ha3.Tapi best tetap best..
Pertandingan Jejak Maklumat..
HE3...yang nie memutar belit kepala peserta.Mintak maaf..Ema rasa soalan yang Ema dengan Syuhada buat dah senang dah tu..
Jejak Maklumat?Macam mana nak main?
okk,Kitorang bagi kertas mengandungi soalan..Contoh:
Lake ABC terletak di ________.(Reader Digest,world Atlas)..
Carilah jawapannya dalam buku Reader Digest,cara nak cari halaman mana kena pakai Minda dan OTAK..BESTkan..HA3..anda tidak akan terkata bila dah bermain pertandingan ni...
Kebanyakkannya merungut tak jumpa buku.tak jumpa muka surat...Yang kitorang typing error dalam soalan,Ema mintak maaf..
yang tak kurangnya meminta belas kasihan(jual mahal dulu,bila nampak diorang rungsing sangat baru kitorang tolong..He3)
DAN LANGKAH YANG PALING BIJAK PESERTA AMBIL..
~pergi masuk pertandingan kuiz (tukr pertandingan)~yang berlangsung kat pustaka
tak tahan nak cari buku banyak sangat kat bilik red spot..Ha3..
Tak apa..Ha.Antara orangnya Syukriah,(shussH jgn kabo syuk saya kabo)..Tapi Syuk ambil langkah yang bijak sebab Syuk antara pemenang pertandingan Kuiz..=)
Konklusinya,first time Ema kene handle pertandingan Minggu Membaca bersama rakan-rakan PSS dan Bilik Sal yang lain.Experience is precious..Terima Kasih..Syukran Jazilan
Syuhada,CT,Fatin nadhirah,Nade',Fatimah,Hafiza,Dik Elle..terima kasih..yang PSS muslimin,entahla macam mana....tak mari tanya pun~
"Sesungguhnya pengetahuan seseorang itu tidak boleh menandingi pengalamannya"(John Locke)
"Bacalah dengan nama tuhanmu Pencipta"

23 July 2010

Terima Kasih Fakhriah~

aSsalamualaikum..
T.T.Blog layout yang warna hijau comel 2 dah hilang.
Kenapa?Entahla.Kata website tu,'under maintenace'
So,Ema mencari blog template/layout yang lain sementara menunggu website tu pulih balik..
Setelah lama mencari,akhirnya..
pilih jugak template ema yang dulu + serabut ni..
AHH
ditambah lagi dengan tidak boleh upload video sembelih ayam baru-baru ini..
uhh..
Tapi,
Fakh YM xdi..dia hantar email..satu gambar
Bila tengok gambar tu,Ketawa terbahak-bahak..
ha2..serleng sungguh la fakh nie..saje jer nak kene ke orang..
gambar tu nampak..STYLO..kata orang.materealistik..
macam gambar nak masuk akhbar paper muka surat depan..
Fakh kata geli tengok gambar tu.Tak tahan tengok(macam2 la bunyinya)
Ha3..
Terima kasih fakh..
Bukan sebab Gambar..
sebab menceriakan hari ku ini~

22 July 2010

Preparation for tomorrow...

Asslamualaikum,
Fuh..next week dah.Sekejap sahajakan.
Apa yang ada next week?
Insya-Allah,Pusat Sumber Sekolah SMKA Tok jiring akan menganjurkan acara-acara menarik minggu depan sempena Minggu Membaca yang menjadi acara tahunan sekolah.
Cuma,tahun ini minggu membaca dilakukan secara besar-besaran.Dengan perasmian insya-Allah oleh PK I kita,En Harun di Dewan.Sekejap sahaja.Kalau beri kerjasama..
Acara lain yang sudah dikenalpasti ialah :
  • Pertandingan kuiz BA
  • Kuiz PSS
  • Pertandingan Menulis esei BM/BI
  • pertandingan jejak maklumat
  • pertandingan cipta kulit buku
  • pertandingan logo PSS
  • tayangan video
  • PESTA BUKU (HOORAYY!!)
  • resensi buku

Kumupulan Ema sedang melakukan persiapan untuk aktiviti Kuiz PSS dengan Jejak maklumat.Alhamdulillah,semua berjalan lancar walaupun ada sedikit kesulitan.

Hari ini juga diadakan kursus membina blog PSS...errr..dan Ema termasuk juga.Fasilitator untuk para guru dan PSS ialah Teacher Rosidah dan ia berlangsung di makmal ICT petang tadi.Kami belajar basic2 membuat blog.Ramai guru yang menghadirkan diri..perempuan ramai.Lelaki-Cg Harun Math sahaja yang nampak.Riuh makmal ICT dengan gelagat cikgu - cikgu yang turut jadi anak muridnyer.Macam-macam.Ada yang tak boleh sign in google sebab tulis password = username,ada juga cikgu yang 'meloncat-loncat ' bila dah siap buat blog.cikgu,cikgu..best.Perolehannya?Ema mendapat idea-idea untuk menceriakan blog ema..~.~...

p/s:Dengar ura-ura mengatakan PK I kita bukan lagi pk I kita.Dengar-dengar dah jadi Guru Cemerlang!Tahniah Cg.Harun.Kalau dah jadi guru cemerlang,tak boleh jadi PK I(kata kawan)..persoalannya-sipakah penggantinya?Pn Hajjah Anisah?atau guru BARU!

21 July 2010

Sembelih Ayam~

Assalamualaikum
Alhamdulillah,hari ini SMKA TOK JIRING telah selamat (he3) menyempurnakan ibadat sembelih AYAM!
seramai(he3) 90 ekor ayam telah ditempah khas untuk disembelih tanpa rela.
10 ekor 1 kelas.Alhamdulillah,Semuanya berjalan lancar walaupun ada yang menjadi bangkai.
Kem ini diadakan setiap tahun(Mengikut kata2 kakak2 senior)bertujuan untuk melatih para pelajar SMKA Tok Jiring untuk mengetahui cara pemyembelihan ayam secara halal iaitu sehingga putus urat halkum ayam.
Bez?SUDAH TENTU!.First time tengok ayam kene sembelih..Kesian?ermm..x
Tapi Ema tak sempat nak sembelih ayam aka tak mahu.He3.Sibuk menjadi camerawomen.
Macam-macam gelagat sesorang potong ayam.Yang paling ku kenang,ayam yang tiada kepala lari lintang pukang.Yang tak dilupai,bau ayam sentiasa dikenang.





terror tikah..

Bersedialah AYAM!!!HA3




Taklimat sembelih oleh Ustaz Syed

Ingat Najmi?Kawan Ema yang Ema kata dalam post sebelumnya?tak ingat?Yang Ustazah 'tilik' tapak tangan dan hanya budak ini sahaja yang PALING lembut dalam kelas 4KAUTHAR.Tengok,ayam relaks jer ngan najmi..Fuh

HA3.suka2.Mat Hanif kejar ayam masuk longkang..


KEPALA AYAM!!!Mana badan?


Tu dia..


Proses mencelur ayam untuk membuang bulu ayam.


Cara membuang bulu ayam tanapa mencelur-oleh ustaz Aziz



Ayam berempah~yum~
Mat Hanif boleh jadi menantu -kata ustazah Akma

JENG JENG JENG!nielah KAKAK ema~


Ya Allah..Dah jadi kentucky ayam~
~ayam goreng + ayam bakar berempah~
Selera kawan2 makan.Ema tak selera.Hu3.Kenang ke ayam yang baru sembelih.Ya Allah..
TAMAT - more pic dekat bawah blog

ampun tuanku putera Muizzudin Syahir~
p/s:Ema terkenang bau ayam bila tengok gambar ayam2 nie..Hu3..Cik Syafiqa,di mana kamu nie..?

17 July 2010

i'm a stubborn person

Assalamualaikum,
Baca tittle post kat atas nie..
oh yer..betul.
Ema seorang yang stubborn..degil..sangat degil..
walaupun orang pujuk macam mana pun Ema tetap degil..
Nak tau kenapa ema tulis post nie?
Sebab ema tengah stubborn..
Ema sedang menjadi seorang yang Degil sebab kakak tengah pujuk Ema..
Kenapa?Sebab Ema stubborn?
Sebab kakak Ema kata ema 'merajuk'..
macam2la..
Ema 'marah'..
betul betul....errr...
sedih..tak puas hati..
AAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!
Ema nak kurung dalam bilik sampai pagi besok!
kenapa?Sebab Ema stubbborn?kuat merajuk...AHHH!!!!!!!
Study..just go study ema..

14 July 2010

Congrats Teacher!

Assalanualaikum,
Because today post is about my English Teacher,-so i gonna SKIPPING! - who just transfer here from LONDON!..naahh.juz kidding,actually she from Sekolah Titingwangsa(uuuu)..
Such a nice teacher~
OKK...!
remember i babbling something about my teacher absent these past few days and it really annoyed me and my friends to do our eng oral which suspended almost 1 month (HE3..but we all manage to complete our english forum oral this week),
4 al kauthar got a news from our teacher that..
she said something about 'month'..
Then everyone whispering and i'm blurring(-.-')
Then I'm found out that my English Teacher..





IS PREGNANT!

HOORAYY(no idea why i'm hooray-ing)
Congrats Teacher Rohayu Binti Daud.
It's look like teacher gonna have your second child in 6 month(count yourself the baby age in the tummy)
And i recklessly asked teacher loudly and excitedly if it boy or girl(now i'm the excited one)..
People gave me stare..HA3.Stupid me.
Oh yeah.Tomorrow is temu murni.By any chance.Teacher will show us the video she took of our Eng Oral.And that include everyone footage of our oral.READY TO COVER MY FACE TOMORROW!


p/s:Today in BIO.we have a PICNIC in lab!Everyone brought their own fruit(yum3)

13 July 2010

Alhamdulillah~



Ema ingin kongsi kegembiraan buat Semua orang yang membaca.
Dah baca announcement sebelah?HE3
pasal peraduan mengulas buku pTS..
nak tahu...


EMA pemenang tempat pertama bagi kategori ulasan novel remaja&kanak-kanak minggu kedua..
YIPEE!!!


*kecik nama.HE3*

HA3..suka2.1st time menang peraduan PTS kesayangku..Ha2..



P/S:sahabat2 ku cubalah.hanya mengulas secara on9.100 p.p dn lebih.Ulas buku sebanyak mungkin!

12 July 2010

short Diary~

Salam...
Tak ada apa yang pena komputer menulis untuk menulis important event dalam kehidupanku setakat nie..
Dan baru ku tahu blog nie penuh dengan sarang labe..Fuh
Dah 2 hari sekolah dan inilah perkembangan hidupku setakat minggu nie

  • BM oral 2nd..1st time kitorang tak tahu bila buat(hu?)..rupa2 nya cg Bakar ambil yang presentation komsas masa 2..Dan preparation Fakh dan Sal Alhamdulillah.Cuma sekat2 lupa sedikit.oh yer..dan oral BM ema pasal diskusi/perbincangan sesama partner
  • Oral BI (aHHHH!!)..dah 1 bulan lebih mengafal.Tak sampai turn2 lagi.sebenarnya tak pakai turn cuma,budak lelaki yang 'slow'(ampun,tapi benar) dan Teacher Rohayu yang tak hadir entah kenapa..Harap2 sihat walafiat.Dan Oral BI 4ak ialah FORUM!yeah!dan campur lelaki dan perempuan.oh.group ema muiz(lega2)Dan 3 sahaja kump belum buat termasuk kump Ema.Harap2 esok boleh la buat oral.
  • Fizik Ema semakin pening kat pressure terutama aplikasi pressure..Cikgu tanya,faham x?Senyap tak jawab.He3..
  • minggu nie kena settle persediaan untuk 'bulan membaca' SMKATJ .Mari sini nak beritahu satu pengumuman.PSS SMKATJ akan mengadakan Bulan (minggu) membaca(macam tahun2 lepas,cuma tahun nie besar-besarn sket)pada 25 -29 julai.Perasmian di Dewan oleh pengetua.jangan risau.pendek jer aturcara nya.Aktiviti yang dijalankan sepanjang minggu ialah-esei BM,BI,kuiz PSS/jejak maklumat,peraduan mencipta logo,mencipta kulit buku,Pesta Buku dan ada lagi ..insya-Allah,sijil ada ^__^.
  • BTPM memberikan Perpustakaan Sekolah 3/5 bintang sahaja.Masih jauh lagi dari sekolah kita nak menjadi SBT
  • AHHHH!EMA RASA MACAM NAK CABUT GIGI EMA...HA3..tolongg.Ema sakit gigi T.T.

p/s:kemasinan air garam lebih sedap darpada kemasinan air laut

8 July 2010

Jangan Remukkan 'kokoro' yang sedang diremukkan....

Mungkin soalan Ema ajukan agak pelik,tapi..
Jika anda mempunyai teman rapat dan kawan anda ini rasa sedih hati..
Adakah anda lari..atau anda sentiasa di sisinya..?

Soalan ni simple jer..tapi Ema sendiri tak faham..dan Ema merasai situasi ni agak pelik dan memberikan persoalan..
Ya,memang perkara ni happening kat dalam diri Ema..
Ema mendegar kata-kata kawan Ema ni,dan membuatkan persoalan Ema selama ni terjawab begitu saja..

'Ma..kalu MA suka.orang lain suka,Kalu Ma sedih,orang lain sedih gok..'
''takut ah nok dekat..takut kena maroh kekgi..'

2 la kata-kata daripada kawan-kawan Ema yang sebenarnya banyak lagi..tapi sama jer maksud ngan kata2 dekat atas ni..

kata-kata pertama amat tersentuh apabila didengar.Betapa prihatinnya seorang kawan.
Tapi,bila didengar kata-kata kedua..
REMUK hati Ema.. Shitsuren..
Kata-kata ni antara kata-kata yang diucapkan oleh salah seorang kawan Ema yang paling Ema sayangi,hargai dan memang sayangla katakan.(HE3)..

Kenapa Si Dia kata begitu?Masa tu,Ema memang bad mood.Sedih.Gusar.tak boleh control feeling.
Ema fikir..Ema rasa dia lebih matang dan memahami perasaan dan makna seorang kawan..
Ema memang perlukan dia nak tolong rendahkan 'suhu' perasaan Ema.Huu...
Bila dengar kata gitu,lagi remukla hati yang memang sedang diremukkan.
Bila dengar orang kata muka Ema garang bila bad mood(Ha3),macam singa nak makan orang..Ema rasa tu personaliti ema yang memang ema tak nak orang tengok sebab menakutkan jugak bagi Ema..(sabar Ema,sabar)

Kalu boleh,Ema cuma mintak Si Dia-yang tak boleh beri nama DAN JUGA YANG KAWAN-KAWAN EMA LAIN!Janganlah lari dari Ema..kalau Ema buat muka macam Singa ker..muka macam lolipop ker,macam aiskrim ker..sayangilah Ema(HE3),janganlah lari,cuma kena pandai cakap dengan Ema,untuk yang sentiasa ambil berat tentang perubahan feeling Ema masa tu,syukran jazilan.Sememangnya sahabat sejati sukar di cari.Tapi jodoh dah sedia menannntti!HAHAHA..~gurau jerla~tapi inilah hakikatnya..


Takedo,Ema. CHAIYOKK!!!!!GO GO EMA!

p/s:Okk~nak tahu-masa BAT tadi ustazah Zainun 'tilik' satu persatu tangan kitorang..kitorang tak tahu tilik pasal apa,ada orang kata tilik anak dapat berapa,suami/isteri berapa(HA3)-last2 ustazah beritahu yang tilik personalti kitorang jika seorang itu garang/lembut.Ada ramai 50/50..garang ada jugak..Yang LEMBUT~ sorang jer kelas Ema..nak tahu siapa?NURUL NAJMI IDAYU,Ema panggil dia anak Ismail sebab ayah dia Ismail~tapi dia tak marah pun..kan lembut,tapi dia panggil ema anak mohammad,Okk.Tapi,dia memang lembut..tak pernah tengok dia mara/tinggi suara sejak sekelas F1,F3 N F4.Dia senyum sokmo.Ema punya tilikan..ZERO.no comment.entah kenapa ustazah tak kata apa-apa kepada sesetengah drpd kitorng.kalu tilikan tak jelas tanya befday berpa.Tadi Ustaz A pun kene tilik,tak dgr ustazah kate naper.ada satu lagi cara tilikan yang jelas di muka kita, nak tahu camna cara nak tahu die garang atau tak..Ema tak nak berithu sebab,sebab..HE3.TAK NAK!

6 July 2010

Leader...~


Assalamualaikum,
Terdetik dari hati Ema untuk tulis satu post yang agak,'kontroversi'
Ha3.Takla...cuma ingin melontarkan persoalan mahupun ingin berkongsi pendapat.


PEMIMPIN


menjadi pemimpin keluarga,
menjadi pemimpin kaum,
menjadi pemimpin satu organisasi,
menjadi pemimpin Negara,
dan yang paling mulia,menjadi pemimpin islam dan membawa islam ke arah kemajuan dan menegakkan agama islam.Besar sungguh tanggungjawab seorang pemimpin.
Namun,sebelum kita memimpin orang lain,mampukah kita memimpin kita sendiri ke arah kebaikkan dan ke jalan yang lurus?


Tapi,topik Ema dan pendapat Ema berfokuskan mengenai pemimpin di Sekolah..


Hazim Hilmi,
Mohd Hasbullah,
dan Akhi muzammir (yang paling ema suka sekali-he3)

Nama2 ni tak asing lagi dalam hidup pelajar SMKATJ..
seorang pemimpin yang menggalas tanggungjawab yang besar dalam organisasi SMKATJ..
Dan tak lupa,Mohd Hilmi (betul tak..?tukar ngan halimi.Huk3)
Kita nampak sahaja diorang lalu lalang setiap hari,muka biasa jer..relax
Sedar tak sedar,sebalik muka diorang,di sudut hati diorang..mereka menggalas tanggungjawab yang besar..yang sesetenganya tidak sanggup menggalas tanggngjawab ini sebab mereka tahu akan 'responsibility of a leader'
Merekalah pemimpin..







Ema direct sahajalah..
  • Anda suka menjadi pemimpin?adakah sebab nama?kedudukkan?
  • Apa yang anda lakukan jika anda seorang pemimpin?
  • Anda pernah tertanya.Kenapa orang pilih aku?Adakah aku sangat hebat memimpin?Atau mereka ni saja2 jer nak pilih aku?muka handsome/cantik kot..?
  • Anda sentiasa berharap nama anda dipilih untuk menjadi calon,walaupun anda masih kabur dalam personaliti anda sebagai pemimpin?
  • Anda berasa cemas kalau memegang sesuatu jawatan,kerana takut tidak mampu melaksanakan tanggungjawab dengan baik?
  • Apa motif anda kalau ingin jadi seorang pemimpin?
  • pernah terfikir untuk cuba sedaya upaya untuk mejadi pemimpin?
  • Anda memilih rakan anda sebagai pemimpin dan sebaliknya?pernah begitu?
  • Anda pernah bertanya kepada rakan anda kenapa mereka memilih anda sebagai pemimpin mereka?
  • Anda pernah geram atau marah atau kecewa kalau tidak dapat satu jawatan yang anda inginkan,tidak kiralah anda nie seorang pemimpin kaliber atau tidak..
  • Anda pernah 'meganalisis' pencapaian anda dlm menjadi seorang pemimpin?
  • Adakah anda percaya bahawa dalam diri setiap orang mempunyai keupayaan dan kebolehan untuk memimpin,tidak kira untuk hal kecil mahupun besar?


Anda fikir dengan persoalan2 yang Ema lontarkan tadi?Atau anda seorang feelingless?
Ema cuma ingin berkongsi pendapat Ema,nescaya semua orang ada pendapat dan pandangan mengenai seorang pemimpin.Kalu ada.kongsi2 lah yer..hE33333333..
Okk..
Sekian,
Salam






3 July 2010

Diari dari Pulau Redang

Seramai 34 pelajar SMKA tok jiring telah terpilih untuk menyertai satu program iaitu program 'Khidmat Bakti dan penghayatan alam' di Pulau Redang.Dan Ema salah seorang dari yang terpilih(suke).

Khamis,1 July
34 orang pelajar SMKATJ dan cikgu2 sekali bertolak je Jeti Shahbandar pada pukul 8.30pagi.Kami menaiki Feri Sejahtera ke Pulau Redang pada pukul 10.30 pagi.Perjalanan ke Pulau Redang hanya memakan masa 1 jam setengah.Alhamdulillah,kami selamat tiba ke Pulau Redang lebih kurang pukul 12.00 tghri dengan pemandangan indah pulau2 sekeliling pulau redang..dan kambing biri2 -.-'.Pengangkutan bas dan van membawa kami ke tempat penginapan kami di SEKOLAH RENDAH PULAU REDANG.SK Pulau Redang adalah satu2nya sekolah di atas pulau ini.Ketibaan kami disambut juga oleh Guru Besar SK pulau redang.Setelah mendengar taklimat kami diminta untuk bergegas menyiapkan diri menyimpan barang2 dan solat zohor sebelum melakukan aktivi pertama kami.DAN!kami semua ter'kejut' melihat pengangkutan kami ke pusat ko,sebuah lori membawa kambing.satu pengalaman tak dilupai.Di pusat ko,Cg Isa bersiap sedia untuk memberi taklimat kepada kami untuk...SNORKELLING.yeah,Ohh..erm..kami dibekalkan google dan sepasang BY aka jaket keselamatan.Destinasi kami seterusnya,TAMAN LAUT(hoorayy!).Kami menaiki bot untuk ke taman laut yang tak jauh dari pulau redang.Di sana,kami di beri 'brief' sekali lagi tentang tmn laut dan langkah2 keselamatan mandi di taman laut.Selessai briefing,aktiviti pertama kami bermula.'WATER CONFIDENT'.
Kami dipecahkan kepada 2 kumpulan,muslimin dan muslimat,setiap kumpulan ini akan di ajar cara berenang dalam air,memang Best!walaupun ema sedikit takut sebab tak pandai berng,mujur ada BY.Setelah di ajar berenang oleh jurulatih,kami diminta untuk memakai google,mdan bersedia untuk snorkelling!Memang masa ni ada yang kurang confident,termasuk Ema.1st time.Last2,jurulatih 2 masukkan muka Ema dalam air.Memang teruk pada awalnya + cemas + sukar breathing..ema berjya juga belajar snorkelling (HE3).Sekali dah boleh snorkelling bolehla melihat ikan2 yang come~.Jurulatih hanya sempat membawa satu group pelajar puteri ke tengah laut dengan pelampung untuk melihat coral yang memang,cantik!.Alhamdulillah,aktiviti kami tamat dalam lebih kurang pukul 7 malam.
Pada malamya pula,kami dibawa oleh guru2 untuk berjumpa dengan adik2 pulau redang di masjid Pulau Redang jauuh di atas bukit,dengan kaki.Kesian.Aktiviti seterusnya ialah memberi usrah kepada pelajar thn 6 SK Pulau Redang.Pada pukul 10.30 mlm,semua pelajar pulang dan merehatkan diri = TIDO.

Jumaat,2 July
Pukul 6 a.m.,semua pelajar dikehendaki bangun.Aktiviti seterusnya ialah MENGAJAR!.Kami sekali lagi dipertemukan dengan adik2 thn 6 untuk mengajar mereka SN dan MATH.err,kebanyakkan kami nie..lupa cara2 nak mengajar Sains.Jadi kami same2 blur dengan pelajar mengajar SN.He3.selesai pada pukul 12,kami diminta untuk menyiapkan diri untuk aktiviti seterusnya.SNORKELLING...LAGII!!.mengikut perancangan,snorkelling kami di taman laut.Namun,atas sebab masalah2 tertentu.lokasi kami dipindahkan ke Pasir Panjang.Kami bertolak agak lewat lebih kurang 3.30 petang ke pantai.Kami tiba disebuah pantai,dan kami ingatkan 2 la pantai pasir panjang.Rupanya,TIDAK.perjalanan kami yang sebenarnya bermula.Tanpa pemberitahuan tentang penukara aktiviti nie,kami dibawa cg2 memasuki hutan meredah bukit bukau.Ya Allah,kitorang tak tahu sejauh mana jalan hutan 2,denganlaluan yang agak curam + batu licin + perjalann yang sangat jauh,kami dan cg2 agak keletihan.Tak pasal2 kene masuk hutan.Setelah hampi 1 jam berjalan dalam hutan bukit,kami akhirnya SAMPAI KE PASIR PANJANG!hooray!.Pelancong dari serata dunia ada kat pantai 2.Dan perjalann kami merentasi pantai untuk ke tempat snorkelling memang menambahkan kepentn kami.Kami diberi masa 30 mnit untuk mandi di pantai .Walupun masa agak TERLALU singkat,kami tidak mahu sia2 peluang yang ada,setelah merempuh hutan yaang besar.Ha3.kami semua REMPUH laut dan terus snorkelling.Laut di pasir panjang tidak sedalam taman laut.Walaupun ikan kurang.Dan Alhamdulillah,(Hooray),Ema dan kawan2 sempat dibawa oleh cg Isa ke tengah laut untuk melihat Coral yang sememangya beautiful.30 minit lebih berlalu dengan pantas.Kami pada awlnya disuruh untuk niat wudhu' sebelum rempuh air laut tadi,sebab kami kena solat.Oleh sebab tiada surau disediakan,kami solat di atas jalan raya yang sedang dibina.Pengalamn tak dilupakn juga.Perjalan pulang pada pukul 630 bermula!Kami mengejar masa sebelum tibanya malam hari.Memang sesorang dah keletihan,dengan Ustaz yang memang 'menipu' kitorang(ha3).'kejap lagi sampaila..sebatang rokok sahaja lagii.'dengar tak bunyi lori 2..'..Alhamdulillah,perjalana turun bukit hanya mengambil masa 30 minit shj.Oleh sebab pelajar puteri jalan dulu masuk hutan,peljar puteri naik Lori dulu.muka sesorang dah nampk keletihan dan agak pucat...
Pada malamya pula..FREE TIME.kenpa?Ha3..Cg2 laki dah siap pasang Screen BESAR kat dewan(komputer ngan TV SK redang dekat Luar bangunan..memang tak ada orang curi punyer).Ema agak dah.'Nak tengok bola la tu..',dan sangkaan Ema tepat.Semua pelajar lelaki kumpul belaka,nak tengok BOLA.Dengar2 Brazil lawan Belanda.Memang suara lelaki memecah kesunyian..'GOLL!!''OHHHHH''GOOLL!!'memang susah nak tidur.Ha3.

Sabtu, 3 July
Tak sangka,hari ni hari last day kami kat Pulau Redang.Perasaan nak balik memang ada,perasaan nak duk lama sikit pun ada.Nak buat camna.Aktiviti last kami,khidmat bakti kepada masyarakat.Kami diminta untuk membersihkan kawasan sekolah dan seterusnya bergerk ke Masjid di atas bukit untuk kerja pembersihan masjid.10.00 pagi,kami bergerk ke pantai ,nak buat apa Ema tak tahu.Sikit sahaja lagi nak sampai.Kami kena U-Turn balik sebab jalan tutup untuk ke Pantai.Huk3.jauh 'jenok' kene jalan balik ke sekolah.Aktiviti setersnya,packing untuk BALIK!!11.45 a.m.Kami semua diangkut sekaligus untuk ke jetty dengan Bas.feri untuk kami pulang ialah pukul 1 petg.Sebelum balik,kami sempat beli souveneir di tepi jalan.Alhamdulillah,tukang jual 2 mak saudara Nabilah Md Harun.Dapatla diskaun sket(HEHEHE)..Kami juga bertembng dengan Ustazah Akma Mohammad(PQS)yang tengah Vacation dengan family ustazah yang balik satu feri dengan kitorang.Feri Sejahtera 3 meninggalkan jeti Pulau Redang pada pukul 1 petang.Feri kami hanya mengambil masa 1 jam 15 minit untuk ke jeti shahbandar.Perasaan ema sampai di darat memang feelingless.Ha3.Sedih ada,relax ada,happy pon ada.Bas Tok jiring menunggu kamin dihadapan pejabat pos.Kami semua selamat smpai di perkarangan Tok Jiring pada pukul 3.15 petang.



Secebis kenangan dari Pulau Redang~












Tak lepas jugakla bantal kesayangannya die..



Gateway to ferry



Ce teka tangan saper depan Ema nie.huk3







Boring sngguh duk dalam feri T.T











naik van/bas ke SK Pulau Redang



View dari SK pulau redang


Taman permainan tak dilupakan juga.He3


Kuarters penginapan guru perempuan


Waktu subuh,memang nyaman betul + dikelilingi bukit






mengajar SN n MATH...padahal,sains kitorang sendiri tak ingat.T.T




Tak sabar nak p snorkelling


HA3.yang nie lawak nyer.Pengangkutan kitorang untuk ke jetty dan pantai.memang BEST!


Menung doh sorang2..lori lambat sampai..



View dari Pantai Pasir Panjang





Solat di atas tempat pembinaan jalan

OHH..NIGHTMARE!tapi sungguh MENYERONOKKAN + keletihan

Take turn nak solat asar

Atas Lori!..Best duk kat depan skali ;..Titanic moment katakan..

Letih selepas pulang dari jungle trekking..




Aish..ikhlas tak tu buang daun kering.^_^

Seblum bersih...MAIN BUAI Dulu.Kelakar la diorang nie..
Tangga ker..

Tangga ker..

View di atas bukit..


Buat ape 2?Saja..kibas kibas..

Tak sabar Dik Lah nak balik..

Beg2 yang mampat dengan baju busuk + pasir



Selamat jalan PULAU REDANG.Ila Liqo'i


DAH SAMPAI!!suka lagi Dik Lah..


Dah pengsan rupanya dia..
BANYAKNYER BEG DIA..gurau jer~2 beg orang lain
p/s:memang banyak kenangan di Pulau redang.Pahit,manis dan tak lupa ~masin!~.Ia adalah pengalaman yang tak dapat dilupai dan sukar diperolehi dalam hidup Ema.

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...