29 November 2011

Biology Test


aSSAlamualaikum




IT IS CRUCIAL TOMORROW!!
biology test is next.Three papers as usual.
Hoping to achieve A+
MUST ACHIEVE A+
so don't be lazy and study smart (a bit sleepy today)
Nasib baik paper kimia tak susah (except for calculation paper 1,Cg Zul blaming someone on the phone over a dreadful question on chemistry "Nak suruh jawab bi ke,nak suruh jawab kimia??"..^_^)
And paper 2.Section A is Easy as ABC~But essays are quiet challenging.Section b 2 question abput alloy and another one about Food preservative..and soap/detergent..SOO...I ended up answer both.
Section C....
GUESS WHAT!Section C SPM chemistry paper betul2 sama ngan soklan TRIAL!SUPERB!
taapi,ema tak ingat jawapan dia,...so.i passed.Jawab soklan lagi stu yang lebih mdah
.For paper 3 design,well,the prediction question came out.But,i don't remembered the step in order.But who cares,as long as i know what to do...

SO!CHEMISTRY IS OVER and let's focus to
BIOLOGY!!!!!!!!!!!

first step to study biology is..to stop writting blog post


p/s:Pelajar Sains sekolah biasa akan habis esok periksa SPM....Ema ada dua minggu lag ^_^.and 2 more days for school


22 November 2011

Prosedur Pengurusan Permohonan Kemasukan Ke IPTA, TEVT (POLITEKNIK) & ILKA SESI AKADEMIK 2012/2013





WARNING!!PENTING untuk semua yang berhajat untuk masuk IPTA,TEVT dan lain

Click this <link> for more..
p/s:CRUCIAL TO READ!





16 November 2011

Pesanan kemasukkan IPTA


Petang dan salam sejahtera

Peringatan untuk pelajar lepasan SPM 2011 dan sedang periksa SPM NOW!

Beli tak lagi NOMBOR UPU?
Mungkin ada yang sibuk dengan study sampai lupa nak beli nombor UPU.Kalu yang dah tahu tu jangan lupa pergi beli yer,jangan tangguh menangguh,takut lalai dan lupa pulak.Tarikh tutup beli nombor UPU ialah - 30 November

Boleh beli nombor UPU kat BSN berhampiran.
Cara mudah bagi yang mungkin tak tahu..
just ambik borang colour biru&putih kat BSN yang tertera DEPOSIT/BAYARAN/TUNTUTAN

isikan apa yang patut dan pergi ke kaunter
oh!jangan lupa ambik nombor yer eh~
permohonan kemasukan IPTA menggunakan nombor nie bermula 9 Januari hingga 2 April  2012

dan untuk tahu kalendar pembelian no ID untuk kemasukkan institusi pengajian lain2,bolek click this <LINK>


p/s:Just finished History Papers today!AND IT WAS OKkkk!!thank you for all helpers~

13 November 2011

0 DAYS

Assalamualaikum


And a very warm welcome to my blog.
ESOK SPM!!!!

I COULD NOT BELIEVE IT!!!!!!!!!!!!!!
still,,feel relax as always.Walaupun berdebar.Set in my mind that tomorrow and the days afterward will going to be ok!

Just want to make a speech..HUHUHUK3

erm...Saya,Salma Malihah ingin buat ucapan formal kepada semua insan2 yang saya kenali secara rapat,jarang-jarang atau tak pernah jumpa tapi mengenali.

benornyer,Ema nak ucap AMPUN,seribu keampunan kepada semua insan2 tersebut.Minta maaf atas segala kekurangn ema dan kelemahan ema yang terpaksa ema 'kongsi' dan 'tunjukkan' kepada anda sekalian..
Buat kawan2,minta maaf banyak banyak sangat sebab ema sangat kurang dari segi personaliti yang mungkin terguris ramai pihak tanpa disengajakan atau sengaja(HUK3).Dan minta maaf sebab bertindak diluar dugaan-perangai kurang tak betul,melompat sana sini,suara kuat atau suara terlalu SELOW sampai tak dengar - apa kaitannya dengan maaf ema nie?
Minta maaf jugak atas kelakuan ema yang mungkin suka kacau orang,buat lawak tak betoi-i'm speak without think first sometimes,lebih2 lagi kalu OVEREXCITED.minta maaf.dan minta maaf juga atas sikap ema yang tiba2 series,nampak marah sampai mengguris hati orang lain.I'm sorry.I'm Monophobia.sorry.Sorry to kawan-kawan lain yang mungkin tak kenal ema,tapi mungkin tak suka ema sebab ema nie tak pandai nak bersosial sket.Asifuuu.Dan minta maaf jugak kepada kawan baikku Cik Fakhriah sebab ema selalu jadikan dia bahan buli ema sebab nak kabonyer ema selalu sayang fakhriah dulu,kini dan selamanya T.T.HUK3.
Kepada cikgu SMKATok Jiring.
Syukran Jazilan!!!Uhibbukum JIDDAN!
terima kasih tak terhingga atas segala ilmu yang dicurahkan.Dan minta maaf juga dihulurkan jika pernah menyakiti hati cikgu sekalian atau tak dengar kata cikgu,dan juga perbuatan saya yang kurang beradab sopan atau perbuatan yang kurang menyenangkan yang saya buat.Minta maaf.
Dan Halalkan ilmu kami CIKGUKU SEKALIAN

buat famili yang tercinta.Minta maaf jugak banyak2 kalau banyak salah dan silap.Parents terutamanya.Kan senang jika mereka memahami kita kan?He3

Buat BLOOOGGERRRRRRZZZ yang baca blog Ema,SENIOR!JUNIOR!SAME BATCH!ORANG TUA!BUDAK YANG TERSALAH TEKAN BLOG EMA!ATAU READERZ YANG SUKA BLOGWALKING..follower and so on - especially who READ THIS NOW
Ema mohon keampunan tulus ikhlas dari hati ema sendiri setelah lama berblogging dekat sini sampai tak perasan dalam kelancaran menaip blog sehingga terguris perasaan orang 2 yang membaca,sharing apa yang tak sepatutnya,menulis sesuatu yang tak patut ema share.Mohon maaf.Dan juga kawan2 blogger sekolah ema,walaupun jarang2 kita bercakap kat sekolah,tapi selalu blogwalking kat sini.Terima kasih banyak dan maaf jugak ema nak ucapkan buat anda sekalian.Ema memang SAYANG anda semua!Terima kasih

Dan for a special person.I 'met' this person last year.Kinda weird,rocky start.But thank you for lightning up my life with your smile and give me courage.Should i ask for apologies from this person???

***
OK!sesi mohon maaf dengan formalnya dah tamat.
I'm off.But,i'm not guarantee that i would not open and updating my blog at all.hey,i need leisure time too.Not 1 hour of ~happy time~ during WAR!.15 minit cukupla.Esok dah start perang.Subjek Bahasa Melayu.Going to fight with all my strength.....and brain..and pencils and so on....

WISH ME LUCK

P/S:How many times did i say 'sorry' or maaf in this post?DARE TO COUNT!

12 November 2011

Jamuan PSS 2011

Assalamualaikum

Today is the last day for FEAST!!!

JAMUAN AKHIR TAHUN PSS 2011
At...Quinara Resort


It is a bit raining...but it start to rain cats and accompany by dogs :p

Tak ramai cg yang datang.Pihak pengurusan sekolah tak datang belako (huk2).Guru pss ada la mari 3 orang.Terima kasih sebab datang.Hari ni ema datang dengan hati yang gembira(tak handle jamuan) bercampur debar(spm) beserta perut yang lapor(LAPOR!).Ada yang datang dengan buku2 macam datang nak buat study group.


Everything is splendid.terliur ema nak makan dessert kek yang nampak sedap.Tapi,ema kena tarik ngan uyah sekali dengan tiqah.Cg suruh dengan cg kat meja makan cikgu,nak isi tempat kosong kat meja buffet.Hidangan yang ada lain sedikit dengan hidangan untuk pelajar.Agak kecewa sebab tak ada dessert kek =(..Yang ada nasi goreng mamak(?).Cg kata tak macam nasi goreng mamak pun.Ada mee goreng n..sayur.Dan jugak kuih apa entah.Cg kata kuih dia tak lembut seasli.Hak2.Cikgu cikgu.Nak buat camna,budak2 baru belajar,buat kuih,chef yang ajar.Lepas tu,AKHIRNYA!!DESSERT!ALA CARTE!
dia bagi puding yang come~
Oleh sebab terlalu "semangat" nak makan,ema makan dulu..Ema suka puding dan kek.kalu makan,mesti ema taste n judge.Masin atau masam,atau manis.macam pengkritik pulak,atau macam Ratatouille?.Tapi,HUk4.Rasanya sangat ..tawar.T.T.Namun,nikmat harus disyukuri.Sampai licin ema makan.Sesudah habis,baru cg kata..
"tawar la puding nie..jangan makan ngat.."
"Ho.Salma makan habis dah tu.."

Hak2,ketawa cikgu.Buat malu saya pulak.Sedap pe tawar2,HUK3.manis lagi la sedap ^_^.
Lepas tu agenda cabutan bertuah.Alhamdulillah.dapat jugak hadiah hamper.yang BESTNYA!!ADA KUACCIIIIIIIIIIIIIIIIII
ema suke.
Dan terima kasih cg untuk hadiah extra tu.Walaupun tak menjalankan tanggun gjawab dengan sebaik2 nya tahun nie,terima kasih setinggi gunung untuk hadiah tu.Tahniah jugak untuk Amira syahirah untuk best SAL room prefect dan adik Fathin Nadhira for best lower form librarian











Quiet blurryyyy..YUP.this is THE PUDDING!!!!!

Quiet..OKk.SO SWEET.

SWEEETTT!!!!KUACI!!





AND THANK YOU FOR ALL THE LIBRARY COMMUNITIES!!LOVE YOU GUYS!
TERIMA KASIH UNTUK SEGALA-GALANYA
DAN EMA BERBANGGA UNTUK BERKHIDMAT DENGAN PUSAT SUMEBR SEKOLAH TOK JIRING.SYUKRAN JAZILLAN.UHIBBUKUM~
dan selamat study untuk semua pengawas Form 5 dan yang tak hadir ke sekolah esok=_='
dan untuk Cg Siti Hamedah,thank you for accepting me as a librarian eventhough not in a formal way

P/S:TONITEEE!!watch the perfoming act in AIM 18(want to watch a 14 year old boy) and go back to STUDY T.T


11 November 2011

Keep ur head in the game

Assalamualaikum

Keep ur head in the game orr...Erti kata lain,keep ur head on the book.
Not sleeping.
he3,,saje je reka ayat tu.Bad english words.
ENGLISH EXAM LESS THAN 3 DAYS!!!

SCREAM AND YELL!!
literally just scream and yell.Not just because exam..
Because someone here in Malaysia..
One of the cutest boys out there..
HAK3.ema jadi tak betul =___=
I'm talking about this guy


Mungkin ada orang dengar lagu dia kat Hitz.fm
"Waiting outside the line"..Not lovey dovey song.
but macam the "the climb"..Ema love these kinds of inspirational songs.Macam kak long.kan~
Just reading his tweets about malaysia.almost DOZEN of it,He wrote so much about malaysia.and ema love it.~entah kenapaa.....
Mungkin dalam kedebaran  untuk menghadapi periksa 2 hari lagi sampai banyak  dengar lagu sambil study,sehingga dalam kelas dengar lagu.hek3.Fakhriah perasan ema dengar lagu lam kelas sebab ema asyik main "gendang2" meja..Besties mesti tahu ler.

gREySoN cHANCe..
OHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Teringat pulak Charice pun ada datang ke malaysia bulan lepas.Penyanyi Dari Filipina yang berbakat besar.I used to have goosebumps everytime i heard her sings when she just 15-16?,but now..i'm ok with it.The first goosebump,when charice sang with Super Junior member,sapo ehh...Ema tak ngafal name sorang2..Not a korean freak yet and still happy with the status
Oh,and the MR.Chance is still 14 years old ^_^


p/s:Everyone making fuss about 11.11 on 11/11/2011.."Feeling lucky on 111..1.1..?"..yA Allah,tak kisahla tarikh apa pun ema dan kawan-kawan periksa minggu depan,moga2 berjalan lancar.Amin..


6 November 2011

Can't believe =__=

Assalamualaikum

3 days off from school...is a SHORTEST TIME YOU EVER FEEL IN YOUR LIFE!!AND THESE DAYS ARE THE TIME YOU WILL NEVER WASTE FOR EVERY SINGLE INCHES OF MINUTES!!NOT EVEN A SINGLE BLINK AND DAYDREAMING!!!!!!

********
apa khabar kawanku~
Harap2 sihat belako.Ema sihat selalu.Cuma sakit kepala duk ngadap Sejarah 3 hari ni.luckily manage to belek2 n review n hafal for form 5 topics.Form 4 insya-allah akan habis cepat- form 4 bolehla tahan dari form 5.Thanks jugak kepada pihak2 yang baik hati membantu ema buat analisis Sej  > Cg Aziz,blog2 mana yang ema singgah,Syahirah for the book and tak lupa anak mama yang rajin baut analisis trial spm.Sekarang,taklah meletup kepala ema ngafal semua tak tentu hala..

Nasib baik tak stress kepala nie,AKHIRNYA!dapat jugak beli Music Player kat PC FAIR~^_^..HORAY~.TAPI =__=;.Self service la.Kenala korban duit raya lepas nak beli.Nasib baik murah.kui3.Namakan raya korban.Abih semua benda nak kena korban.Hari nie pun tak gerak mane.Korban masa ngadap buku sejarah,tak kuar umah ikut family g rumah sepupu.Sudah la Kilat sambung menyambung tadi + duduk sorang rumah.Nasib baik  tak blackout.Syukur

7 Hari 
Believe it or not.Percayalah sebab lepas nie tak ada dah nombor 7 nie,nanti jadi 6,5 dan bla bla.7 HARI TU!bukan pendek.Esok nak belajar subjek lain pulak.MINGGU DEPAN (tak percaya rasanya minggu depan dah SPM) ,ada BM,BI,History dan Mathematic Modern.HISTORY is the biggest threat.but,bila rajin ngadap buku sejarah 3 consecutives days nie,insya-allah.Ema yakin boleh jawab SPM dengan selamatnya dan jayanya.Harap kawan2 pun macam tu.

Selasa > pergi Wisma for..dengar ceramah?hak3
Khamis > majlis salam restu dan jamuan F5 kat Quinara Resort
Sabtu > jamuan akhir tahun PSS kat Quinara..Resort..




3 November 2011

Strugglerr


Assalamualaikum......

STRUGGLING!!
STRUGLING SEBAB NAK P PC FAIR~

PC fair kat TTC hari nie sampai luser.
nak kene pergi nie.huk3.Nak kene dapatkan satu...
MP 3!!! Dah lame mengidamkan dapatkan MP3.Tak dapat2 jugak.
PC fair ade nie,inilah masa yang sesuai.lagipun,ada promosi murah nie~Jimat duit ema borong MP3 kekgi~Kui3~
tak pun..dapat kan satu iPOD nano.Kan ellen?





TAPI.Study jangan lupa tau yer~~



2 November 2011

History...





When you are troubled in history and no mood (VERY SAD MOOD -escpecially for SPM)...What to do?


Ema tak nak belebel panjang pasal ..
"History banyak nak kene cover,berdebarnyerr..atau,history nie nak kene hafal sini situ sana.."


SO..

My answer : Just laugh and smile
MY answer number 2 :



WATCH ELLEN!!!!!!!!









It really make my day a happy day~~~

CHOP CHOP...GTG study. NOW!!!



1 November 2011

Bulan W.A.R

aSSalamualaikum

dan ..Selamat berperang,sebab bulan ini adalah 

BULAN YANG SANGATTT CRUCIAL!!!


Crucial!!!!Sebab calon-calon spm akan start berperang dalam masa....13 hari 
^_^
13 hari bukan panjang  tu yer adik2 sekolah rendah dan adik2 sekolah menengah bawah.Pendek sangat dah tu.Inilah masanyer untuk cover subjek yang pasti,orang akan telaah dengan LEBIH DEEPER subjek yang memang diorang tak pernah telaah sedalam-dalamnya..Contohnya,Sejarah~

Pergi saje ke mana-mana group dalam kelas ema,semuanya ngadap buku sejarah.Nie kes berdebar belako nak jawab esei ngan struktur nanti.
*scream out loud...*
Sangat berdebar dengan sejarah.Huk2,bukan sejarah jer eh,subjek minggu 1 SPM  nak kene cover jugak tu eh (minggu2 lain,slow and steady lu~PQS last sekali tu~).BM n BI (Saper kate tak penting subjek nie eh!)
lagi...*thinking*..

I couldn't help myself to think that i'm almost graduate..Atas sijil,atas kertas..mungkin sudah graduate.Tapi,officially.Not yet.Selamat jalan sekolah.
Teacher Yati pun dah kata tadi..
"Nie kelas last bio awak,minggu depan tak ada kelas dah "
T.T,EMA PASTI AKAN MERINDUI MAKMAL BIO DAN KUSI YANG SELALU BUAT MASALAH KE EMA

Okk,stop the jiwang jiwang and start focus.Nak jiwang2 nanti la masa salam restu minggu depan + makan kat Quinara Resort.Dahle makan dah ngan PIBG kat Quinara bulan lepas,minggu depan PSS pun nak makan kat Quinara.Memang die buat special offer ke Sekolah ke ni sampai semua nak serbu Q resort belake..

to ema : Study molek..Jangan malas (ayat tulerr)
Jangan asyik buke laptop dan tengok cerita.Kata fakhriah > "..lepas SPM la.."
jangan berdebar.Just relax.Dan jangan FREAK OUT


p/s:Ema luper.Hari jadi mok cik hari nie.

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...