27 June 2014

Mini Puff Puff



Assalamualaikum


Tengok anak bulan malam nie! ....


Mini Cream Puff..Minggu lepas cuba buat Japanese Cream Puff...Pffft. Memang leper boomerang. Alhamdulillah. Hari nie menjadi walaupun Beg Paiping baru beli bocor dalam masa 10 saat..Plastik untuk piping pulak dah habis T.T. Tak apa, dah settle semuanya. Perkara untuk settlekan seterusnya ialah sumbat semuanya dalam mulut. Yum yum yum.. 



Sumber resepi: Diari Zaliedana

p/s: YEAY! Mak buat Laksa Penang~~~




25 June 2014

Jauh melencong


Assalamualaikum...


Blog: Kenapa perlu tulis blog malam ni?
Cik Ema : Sebab ada perkara untuk direkodkan dalam tulisan dan menaip lebih laju dari menulis. 10 tahun akan datang, boleh baca balik and ingat balik...harap-harap blogspot masih wujud waktu tu..dan tetap dijadi pilihan. Aminn

25th day. Alhamdulillah result final dah keluar. Sejujurnya memang tak mengharapkan pertambahannya cuma mengharapkan penurunan yang tak banyak..dan memang tak banyak -0.1.. Next sem subjek lagi mencabar dari yang lepas, dan mestilah tak boleh pandang rendah subjek English Writting macam subjek BM yang lepas, tapi siapa sangka subjek BM boleh peragkap orang.. cuma perlu banyak menghafal perkara dalam genetik and lagi banyak eksperimen!! Yes!! oH, And berharap Ustaz Razak dapat ajar balik subjek UNGS sebab Ema nak Ustaz Razak share ilmu dengan kitorang lagik..

Minggu lepas jugak Ema pergi ke...Selangor, menginap di rumah mak saudara dan shopping, berpindah ke rumah abang kat Presint 11? Putrajaya..dan shopping .. pastu ke Melaka..dan shopping ..dan kirim buah mempelam  untukKakak kat UiTM Melaka...and sight seeing. Last sekali tengok panorama Melaka di puncak ialah 6 tahun lepas.. Apa yang berbeza?.. Tak ada...tak.. Eye on Melaka dah bergolek entah ke mana

Ema tak ambik banyak photo..sooo...thanks Professor Google

Undangan group Whatsapp.. Soalan pertama. Kenapa Ema masuk group nie???? Group apa nie? Senang jer kan, admin just add number sesiapa untuk masuk group, and ahli group - tanpa accept or decline- trus masuk group. Whatsapp kena update benda nie, silap haribulan masuk group "anonymous" . Walaupun boleh exit..ahli group lain pasti tanya - "Siapa yang keluar tu..". Lagi seronok, ahli group lain dapatkan contact no ahli group lain. I have been kept my number in secret for a long time, I hope it stay that way unless for necessary purposes. Alhamdulillah, setakat nie semua ahli group saya baik~ 

Sebenarnya..Ema jauh melencong. Ema cuma nak cerita pasal undangan group whatsapp oleh my old classmate, Cik Syuk..I don't know what happen but suddenly the conservation jadi pelik. Baru exist for two days tanpa banyak detail discussion tiba-tiba tanya siapa nak ajar apa..........Ema ingatkan group saja2 untuk batch spm 2011..

Mungkin diorang dah bincang kat  Facebook. I have no excuse to say to Mr. Zuckerberg.. Baru je habis tengok cerita The Social Network kat Fox Movies.. .Cerita menarik. Kalau ada test tentang sejarah penubuhan Facebook, Ema mungkin boleh jawab 1-2 soalan.

Jauh melencong lagi. Pendekkan cerita. They plan for tutoring untuk budak asrama.
First, i'm flustered sebab dapat opt untuk ajar orang~ Dapat tambah pengalaman jadi tutor untuk future references~
Second, untuk budak SPM..I almost forgot the tricks to answer SPM questions.
third... Ema tak ada lesen... 


Sekian..untuk cikgu BM saya..Saya mintak maaf jika Laporan Minit Mesyuarat saya tak cukup panjang...sehingga...

Oh! And I shall never talk or giving message at the moment where my mind is not aligning with my action which shows how immature I could be..


p/s: Oh yes bulan Ramadhan!!!



I'm babbling again in this post..for no educational reason but as a Treasure












8 June 2014

Kalau dah jodoh tak ke mana



Assalamualaikum


Entah waktu bila dalam kelas dua orang ni tersangkut berpaut di hati masing-masing, tiba-tiba buat announcement hari perkahwinan.

Tanggal 7 Jun 2014, lahirlah satu pasangan dari Keluarga Biotech 131~ For both of my classmates, Kak Adilah and Anuar, Selamat Pengantin Baru!!. Mintak maaf sebab tak dapat menghadiri Akad Nikah kat Penang. Jauh kot! nak pergi susah.. Teringin sangat nak tengok hari bersejarah dalam kalendar Biotech 131..T.T










Alhamdulillah, dengan sekali lafaz (^_^), Anuar and Kak Adilah sah menjadi suami isteri.




Malu-malu jer Kak Adilah, Anuar pulak dengan  muka teruja overexcited dia tu.. Hak3. Tahniah..




Huk3. Ucapan Ema, 
  • Moga-moga perkahwinan Kak dilah n Anuar berkekalan hingga akhir hayat. 
  • Moga dirahmati dan di bawah payung lindungan Allah~
  • Anuar tolong jaga Kak Adilah baik-baik tau sebagai suami yang soleh and Kak Adilah, jadi isteri yang solehah and masing-masing dapat memenuhi tanggungjawab masing-masing sebaik mungkin.
  • And, kedua-duanya dapat menempuh segala cabaran suka duka bersama dengan tabah~ Usia muda, anything can happen and remember Allah sokmo~


After effectnya, macam-macam jenaka di buat..

" Siapa pulak selepas ni, bagitau awal-awal, senang nak ejas jadual.."
" Jangan pulak awk skodeng diorang dalam kelas.."
" Budak-budak biotech tu tengah khusyuk dengar khutbah ..bukan pengantin jer.."
" Ada orang tengah consult dengan tok kadi tu.."





Lagi good news, Our lecturer Prof Dr. Nurziana akhirnya menamatkan zaman bujang beliau 2 hari lepas  tanpa inform kitorang T.T. Muda lagi, tapi dah ada kerjaya yang cemerlang and she is a respectable and a straightforward person and a strict leader~ Thank you sebab ajar kitorang Organic Chemistry selama 1 tahun ~



3 June 2014

Breath : Friends


Assalamualaikum


Bantal golek wangi, meja study, pokok-pokok, tingkap-tingkap~ Apa khabar? Tilam empukku..Kamu di mana?? Inilah jadinya bila tuan empunya tiada dekat rumah, ada sahaja benda kena ubah/hilang/buang/tambah. Tak mengapa, dah ditarik tilam empukku ke tempat asal. Janganlah kita bertindak zalim wahai Blogger-Blogger sekalian yerp~

Alhamdulillah. 1 tahun perjuangan kat bumi UIA sebagai pelajar Bioteknologi. Exam sem nie! Memang mantap soalan. Orang kata, benda lepas jangan dicerita. Cerita kesilapan atau cerita cinta lepas(?), termasuk jugak cerita exam lepas. Tapi nak komen jugakla sebab i felt something wrong with this sem Exam, and it is not the questions fault because the lecturers put on a good "fight" with us but i was not prepared for that. It wasn't hard but I didn't put my armor properly for a melee. And yes I fell.

Apapun. I want to summarize things , things that I have done and things I learnt quiet a lot from my friends and the lecturers.

SEM 1

It was the beginning of my year as a real University Undergraduate Student. I know things is not going to be simple as High School or foundation studies. I was anticipating but not as anticipated as I was about to enter Foundation Studies. I already experience the campus life at PJ, i love it. Especially balancing my life as a student ( i juggling a lot with the constraint time table for 1 yr programme ) and lead a life as a responsible young adult and muslimah. After it all end, i was desperate for the holiday but lie beneath, i don't want to leave PJ  soon, especially my dear roommates whom i barely know for 1 year. 

Back to Kuantan. New thing for us. We don't live in the same area as we did in PJ. Equipped with mass transit, lot of interesting places to go and just almost 15 minutes away from the hustle and bustle of KL. In UIA kuantan, it just you and the nature. Together. Making families with the monkeys, kittens, lizzards, giant "komodo dragon" , stray python (glad i didn't encountered one)..It was new. But i came from rural area, and i like PJ, but as time goes by,  I like Kuantan and its calm and peace nature sound.

1st time datang UIA Kuantan, mestilah rasa tak tentu hala sebab kenapa? Majoriti 95% pelajar sana memang dah geng sejak dari CFS lagi and they walked in pack! So, bila budak 1 year programme masuk mencelah, bukan main susah nak mencelah masuk and make new friends T.T.. Terima kasih sebab ada Inani ( 1yr prgme jugak) same degree and same class. We both are the only 1 yr programme student in biotech 131 and practically 1 or 2 year older than the others. I have no one to talk and therefore bermulalah saat "sengsara" and bahagia nani yang terpaksa melekat dengan Ema. I've been thinking a lot since people always look at us as IF  we are bestie. Why(?) Kalau Ema tak ada, orang tanya Nani Ema kat mana, Kalau Nani tak ada..Errrrr.usually orang tanya Nani sebab Ema kurang aktif ikut programme luar :P.







 Our personalities are really Different. She's strong and cool, I look squishy and weird, She's good at sport,  I fail them, She's relax, I am noisy/loud but shy, she looks mature, I act like a younger sister ( they said i have "aegyo"?? =_=). .Too many contradictions and incompatibilities, I also felt we are like fire and ice. And she is the only one person on this planet who felt uncomfortable calling me "Mama". But in the end, many people didn't know,  my maturity and seriousness come when I handle job or works load. So, most of the normal time, it was hidden like a trump card. So that's where me and Inani are the same, we share the same "principle" in our duties and same dislikes. Oh! And we  like something "bright" and "shiny". We "fight", but still we can laugh or annoy each other . Yang peliknya, we understand each other  -sometimes, i think-.KIH3. Ada juga hal di mana kami sekepala~ But she tough! She tough and sabar with me (eventhough you want to punch me, i don't care)~ Kih3. Kudos to her. thank you. May Allah bless you and ease your life and cease your hardship, and now you can have a relax and happy time at home for 3 month.




Later , i made new friends and "Soulmates"  . Thank you for the sisters~ I don't know the brothers actually, but they sometimes -some- can be unpredictable, annoying, mischievious but -some- are reliable, responsible and helpful. Thank you whomever u r , no need to mention..


 Half of my dear biotech 131 family











Continue..


p/s: Planning for baking this holiday! I hope for....Tart, cake, cookies..Please let them work. Aminnnnnn.. Oh! And My bestie Fakhy birthday! Selamat Hari jadi, it is summer now right? And the anniversary~~ Congrats~~

.






Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...