Resepi Choux au Craquelin (Crispy Cream puff)
Resepi diambil dan digubah dari Nino's home YT Channel.
Anggaran
5cm diameter | Kuantiti: 25-30 biji
3cm diameter | Kuantiti 35 biji
KRIM VANILA
- 2 biji telur kuning
- 60 g gula
- 25 g tepung jagung
- 240 ml susu UHT
- 180 g whipping cream
CRAQUELIN (COOKIE CRUST)
- 60 g butter
- 50 g gula kastor
- 60 g tepung gandum
PASTRY CHOUX
- 130 ml air
- 50 g butter
- 70 g tepung gandum
- 3 biji telur
KRIM VANILA
- Campurkan telur kuning dengan gula.
- Gaulkan dengan tepung jagung sehingga sebati.
- Panaskan susu di atas api sederhana.
- Tuangkan susu panas ke dalam adunan telur.
- Masak adunan di atas api kecil sehingga pekat.
- Simpan di dalam peti sejuk.
- Pukul whipping cream sehingga kental.
- Campurkan bersama kastard dan simpan balik di dalam peti sekurangnya 1 jam.
CRAQUELIN (COOKIE CRUST)
- Campurkan butter dengan gula. Masukkan tepung gandum dan gaul sehingga sebati menggunakan spatula.
- Canai doh setebal 2 mm - 3 mm. (senipisnya)
- Simpan di dalam freezer sekurangnya 15 minit.
PASTRY CHOUX
- Cairkan butter bersama dengan air sehingga mendidih (pakai periuk stainless steel). Alihkan dari atas dapur.
- Masukkan tepung gandum. Gaul sehingga sebati.
- Masak doh balik di atas api sederhana sehingga terbentuk lapisan kerak di bahagian base periuk.
- Matikan api dan sejukkan doh (75-80c). Boleh sejukkan cepatkan dengan putarkan doh menggunakan mixer.
- Masukan telur yang dipukul manja, sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh seperti di bawah*.
- Sediakan dulang beralaskan parchment paper.
- Keluarkan craquelin dari freezer dan tekap dengan acuan bulat (4 cm diameter).
- Masukkan doh di dalam piping bag dengan nozzle bulat. Pipe acuan doh lebih kecil dari saiz biskut craquelin.
- Letakkan craquelin di atas adunan pastry.
- Bakar dalam oven bersuhu 190 celsius selama 20-25 minit.
- Sejukkan cream puff sebelum isikan dengan krim menggunakan piping bag.
NOTA
Resepi asal 2 biji telur. Tapi doh kering. Kena tambah lagi telur sehingga doh pastry mendapat konsistensi seperti di bawah (16). When the padle is lifted out, the dough should create a V shape.
No comments:
Saya komen