30 May 2010

~exam diary : 8th day~

Salam~
ohh..
ema lupa tarikh hari nie..

8th day (chemistry I anD II)

yeah~
hari nie kimia.Hari nie ema tak tahu kenaper..
xder feeling masa menjawab kimia paper II.
'.. 1 jam lagi nak habis periksa..oh,ye ker..'
'..2 jam setengah ke periksa..x teraser pulak 2 jam setengah..lain kali buat la 3 jam..'
'...oh..kekgi nak rehat..ye ker..'

dan banyak lagi perkara yang terlintas dalam fikiran ema masa ema yang penuh dengan kosong feeling..Herm.

Back to paper..
alhamdulillah..Paper kimia 2 x susah sangat..
banyak perkara mudah2..
xla susah sangat macam fizik..he3..

DAN PAPER I

ooooOOOOOO!!
aper 2 covalent compound?
aper 2 ionic compund?

electron ngan proton x sama ?y?
OOHH...
covalent lagi!!
proton lagii!!!!ohh....aper soalan nie
..

'..Ya Allah..ingatkan dah bacer lake pasal transition..ader jugak yang tertinggal..2la EMa...malas sangat nak tengok special characteristic..Hu3..'
2 la dalam fikiran ema masa menjawab paper I..
memang 'menyesal' x baca detail bab 4..
lepas siap menjawab soalan...memang KAKU ..
last2 belek kat buku rujukan ....rupenyer....
Semue yang 'covalent..proton lain la..sume 2 la..'..BAB 5
ohhhh!!!!
bukan 2-3 soalan..
kat 8-9 soalan ..ohhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bonusla cikgu2..tolong..hERM..
kelas lain 'dengki' ngan kelas Ema xd..Y?
periksa Kimia I kelas ema 1 jam 30 mnt.(yg sepatutnya 1 jam 15..)
jgn marah Ema..Cg Zul dah tulis macam 2 kat papan hitam selepas bagi kertas..
lagipun..~ema pun tak tahu berapa minit asalnya+periksa stat lambat~ ..he3~
~extra 15 minutes~
p/s:esok PQS and paper bio III

27 May 2010

~exam diary : 7th day~

7th day....(ADDITIONAL MATH I AND II)


Salam~
wipeee..today i'm happy..sebab ada,add math..
Oh,x sabar nak jawab kertas..(terutama loarithm =)..ema x suke log,rungsing..xpi ema suka jawab..mencabar..sebab banyak law yang belit2
So,nie cerita awalnya pasal hari nie..
Cg Raina masuk kelas bagi kertas add math..
OHH..nmpk kertas rasa teruja nak jawab..
sampai satu saat,orang tanyer..' Add math I ker II lu..?'
deras2 ema tengok kertas atas meja..tulis molek2..'ADDITIONAL MATH 2'
bulat mata Ema tengok..
Bukan add math I lu ker..molek2 jer dalam jadual add math II
sampaila saat cg Raina pon kelam kabut 2x dari kitorang..
ader yang jahat2 tu,die p skodeng kertas soklan Add math II..
akhirnya,4AI mengesahkan math kerts 2..fuh~boleh jawab dengan aman...
TAPI!!!!!!!!
Bahang menjawab baru bermula....
dalam masa 2 jam memang x sempaaaattttt....
ohh..1 jam nak terakhir pun dah terasa cam x sempat...ketar tangan nak menjawab + soalan banyak tinggal..
ha3,yang peliknya masa nak habis time periksa 2 la idea formula nak jawab mari..ish2
lain kali ketuk pintu masuk lalu laa..x payah tungu2 kat luar ...masuk la dalam otak terus...kan senang jawab. (aper ema belebel 2?)
..last2 ader la soklan yang tulis setakat faham...
Paper I (yang sebenar)
YAHHHH!!nie la masa dan peluang terakhir untuk claim semula markah yang hilang disebabkan cuai masa paper II xdi...
sekali lagi situasi menjadi sama macam paper I,idea datang masa 1 jam terakhir..I JAM!! 2 dah kira kesuntukkan masa bagi add math..
alhamdulillah..syukur..soalan x memutar kepala...(KECUALI LOG n INDEX..soalan cepumas n fav..mmg rungsing)..
Wal-Asr...ema ada extra time untuk cek semula soalan dan baiki kesalahan..alhamdulillah..
~doaku agar dapat keputusan lebih baik dari TOV,terutama pada Fakh..dan kawan2 yang lain~
I'M OFF..ema nak golek2 atas katil jap~cuti kan ~

~exam diary : 6th day~

6th day ( sejarah dan fizik II)..


ohhhhh~
ema nak ucap terima kasih kepada cg aziz ngan kawan ema sebab bagi peruncingan Sej..
memang masuk aper yang masuk...
cuma..ema tak baca + hafal panjang..
jadi,isinya tak ingat la-yang struktur bolehla,dekat esei goyah sikit..
ingat 3-4 isi sahaja...
markah minimun pun 6..T.T (x kira KBKK)


OHHHHHHHHH Ni satu lagi..
fizik..buah kelape..oooo buah kelapa..kenapa kau buah kelapa..
~ahhh~
Ema baru sahaj menjawab soalan buah kelapa tu kelmarin,
alhamdulillah,masuk sebijik macam lam pekse..
cume..~xder jawapan~..
rEsultance Force...Errrr...
Ema x tau aper yang ema guna formula apa..
errrrrrr.....
spring...er ape 2 force?Errr......
~camna nak lukis segi tiga :D~

25 May 2010

~exam diary :5th day~

5th day (mathematics I and II and physic I)


okk~1 lagi episode peperiksaan yang mana hari nie math ngan fizik..
bahangnya mula terasa kat fizik..
mathematic ema cume serah sahaja pada takdir,ema mungkin tak dapt markah sehebat TOV dah...tapi target ema tetap A


Math..
Paper 1 bonus 3 soalan(entah kenaper..)
sejurus selepas habis periksa fizik 1,cekgu zaimas yang jage kelas maser pekse fizik siap tande paper I(FUH3)..(1 selepas math 1)
aper lagi..hanya seorang yang markh 37/37...saper lagi bukan Pudin..
Math 2 pun..okk Jer!..kebetulan jugak masa math II cekgu fizik jager..


Fizik?
camne fizik tingkatan 4 Mid year...Nie lah gaya rata2 4AK maser fizik :




1 jam 15 minit + tak ingat nak pakai formula mana + formula yang berterabur + tak ingat konsep + hampir2 majoriti soalan x ingat + 50 soalan!

memang kene accelerate dari awal2 lagi..xder uniform acceleration ker nak rest ker..accelerate jer!
tengok soklan nie ader velocity ader time ?ha?nak pakai formula motion mana 1 nie?
elastic potential..gapo dio 2?~nasib baik formula ader depan~
impulse formula..aaa..mana 1 formula eh?
graph nie melintang ker corot ker proportional ker?
average velocity?
resultant force..anak panah nak p mana...
KALKULATOR!!!

aduh..memang x cukp masa katerkan..
xper2,esok fizik 2..nak kene skor fizik 2 nie...fuhh~
SEJARAH 2 jugak..kene score jugak...bab kater semue paper 2 kene skor sekarang nie..

p/s:ema suka periksa 2 minggu nie~

24 May 2010

~My 100th for a special person~

SELAMAT HARI JADI



buat sahabat baikkkuuuuu NURUL FAKHRIAH BINTI ZULKIFLI~

Terima kasih sebab jadi kawan sal dari f2~

fakh seorang yang sombong
fakh sukar nak bercakap
fakh memang seorang yang terlebih matang
fakh memang ... low privacy(aper 2?)
fakh memang seorang takut untuk didekati
saya x kenal fakh


2 fakh sebelum saya kenal fakh yang sebenar~
fakh yang kenal sekarang~

fakh seorang yang baik
fakh seorang yang peramah
fakh seorang yang suka membantu
fakh memang terlalu serious dan yerrrr
..fakh tetap mengkontrol kematangannya..
tapi SALMA MALIHAH telah menjadikan anda kurang matang~:D
Hati fakh sangat lembut~sangat SANGAT lembut~ HE3
fakh ader family yang semua sebijik mukanya...
fakh ingat lagu nie
~Fakh so cute,fakh so come..fakh so kurus,macam buah pear..~
muka Fakh macam bradley james aka bradliah jasmiah..he3
Fakh tahu rahsia Sal pasal hidup sal kat sekolah menengah..


moga2 fakh hidup dengan AMAN dalam keAMANAN supaya AMAN dan berIMAN di dunia dan akhirat,daptla fakh hidup dengan AMAN yer~


~fakh jangan lari!~


p/s: kadang2 ifah come biler senyum,bile marah..sal pon nak larikan diri!
MY 100th POST!!

~exam diary :4th day~

WIPEE~

4th day ( English 1 and 2..sejarah)

okk...
hari nie ade BI..So,nak buat per ngan BI?
Bacerla tajuk shortstories pasal 'QWERTYUIOP- kisah berhantu' dan 'fruit cake special - humour'
mujur fakh mari hari nie,Muiz(partner forum bi) yang baik hati, Sms pasal apa yang keluarr...kepada fakh,bukan ema..ema xder no..T.T
alhamdulillah,keluar macam aper yang die kater..character ngan articles..

OKK..bab mengarang2 nie memang sekali pegang pen,jadi macam pensel PILOT yang tak berhenti2 menulis..
karangan BI sec A pasal articles..
Sec B ader tajuk pasal
  • 'given chance to spend a day with famous person.What you do?'
  • ..sambung cerita..'..since then i never stopped thanking GOD'
  • desribe a wedding ^o^
  • benefit reality proram to teens(?)

..ema pilih 'chocolate'

he3.kak maisrah tanyer.Buat criter romantik ker?HA3.x.cerita sedih..

SEJARAH pukul 2..
HE3.ema tak ingat la istilah pastu pasal tujuan2,
archimedes?socrate?hipokrit?..
cerita pasal zaman dahulu pun ema dah luper...
1 jam - 40 soalan...HE3
suka x terhingga nampk 1 jam :D

23 May 2010

~exam diary:3rd day~

3rd day ( BM paper 1 and 2)



Okk..hari nie mungkin-low mood- sket
1st - fakhriah tak ambik periksa hari nie
2nd - AHH!!!perutku sakit dari kelamrin!


SO~today BM paper 1 ngan paper 2..no prob..
..
..
ye ker?
OKK!!

paper 2,
Sinopsis?keseluruhan atau dari permulaan sampai akhir?
soalan 1~Kepentingan amalan kitar semula~..ema translate semua ayat nie..T__T
dan bermulalah tanganku menjadi mesin photostat bile masuk kertas 1

Soalan 1...Ema tulis ringkasan dengan syoknye~sampai penutup(pasal gotong-royong)..
dannnnnnnnn berakhir dengan menulis semula karangan 2 balik..
Karangan 2..ema pilih pasal tanggungjawab anak menghargai jasa ibu bapa(mendalam tulis bab nie) tapi...isinya macam ulang...(YANG NIE X PAYAH TULIS BALIK) + battle sakit perut yang semakin kuat(?)

fuh~dah habis 1 episode..~suke2~

p/s:esok hari 'sejarah' lam hidup..kawn ema.~

20 May 2010

Exam day diary 1st and 2nd day~

ASSSALAMUALAIKUM~

xnak dipanjang lebarkan..Ema cuma 'boring' dan ingin kurangkan sikit stress perikse OTI 1 nie~
JADII!!~ema coret2 sikit luahan pasal OTI-1 nie~

exam diary OTI-1 !HAJIMEMASHTA~

1st day (BATMAN 1)
~hari 2 happy..sebab perikse 1 jer~BATman paper 2~
susah ?senang?
Baru 1st time jawab pekse format SPM~
nak tau..ramai kater suruh baca 'puasa','solat' ngan 'maulid'..
last2 yang keluar~
~solat~ ngan ~puasa~ untuk karangan... Xpi ema jawab ' fawaid riadhah badniah' sebab tajuk 2 la yang ema baca sebelum periksa =)..
Ema x ingt la nak susun ayat hikam waamsal ..last2,buat ayat sendiri..-.-'

lepas habis pekse BATman...~belajar kimia sammpaaii balik ngan Cg Hasnah kat lab~

2nd day (psi paper 1 n 2 - bio paper 1)

YAHH!!!!!!hari nie periksa PSI ngan BIO paper 1~
x ngafal mane sangat PSI,ingt nota ngan jawab modul yg cekgu bagi..
Bio..TUUUUTTTTTTTTTTT~TUT~TUT~TUTTT~

NAK TAU LAGI!!!
paper PSI 1 masuk sebijik cam ngan modul yang cg bagi~sayangnyer..x bincg pun modul 2..T.T

NAK TAU LAGII!!!
bio Ema banyak salah dan Ema menjadi x 'betul' seketika lam kelas tadi...
fius tercabut..xpi dah on dah~
mmg SENANG sangat BIo..sampai boleh 'tegelincir' ema maser menjawab T.T

sekarang nak aim 4 paper 3..errrrrr..paper 2 ader harapan ke markah untuk esei?

p/s:Sej paper 1 ngan paper 2 next week..5 bab untuk diingati terutamer esei~AHHH!!!

~moga-moga dapat menjalani OTI-1 ni dengan aman damai..dan pass dengan cemerlang..Ya Allah,kuatkanlah ingatkanku ini .amiin~

17 May 2010

~my first award-arigatou~

Jeng Jeng!!!

Hooraayy~my first award as a blogger..

HUK3..


mula2..terima kasih saya ucapkan kepada kak sarah beri awward nie..
Terima kasih kepada kak sarah sebab masukkan saya dalam list kak sarah..
terima kasih kak sarah sebab ader blog yang serba pink indahnya..
terima kasih kak sarah sebab dapat jugak award nie,kalu x ..saya x boleh ..he3
Apa pun..syukran jazilan jiddan jiddan sebab berikan award nie...

**************************
NEXT AGENDA

1.Ema kena pilih kawan saya yang 'cantik' blognya..pendek kata berkenannn di hati~
2.sesiapa yang terpilih perlulah melakukan seperti dibawah
  • buat entri pasal award nie
  • copy badge ' beatiful blog award'
  • ucap terima kasih dan letak link pemberi
  • senaraikan blogger penerima award yang baru

yang ema kenang kat hati dan selalu view DITOLAK pula yang sudah menerima award nie..


  1. piqa ~macam2 la anak muridku tulis..setiap hari ader pnyer citer~
  2. elia ~orang baru SHAMS
  3. kak ain maisarah -_-'
  4. **antara bloggerz yang telah 'dicop' oleh kak sarah T.T**
  5. Fatin~
  6. KAK B2!!
  7. ~KAK sarah~

2 la nama2 bloggerz yang terpilih..kalu rasa dirinya terpilih dan memang layak dapat award nie..ambikla..janganlah luper..kongsi2 la ke orang,jangan syok sendiri pulak tak nak pilih bloggerz yang lain..OKK!


p/s: Pekse luser dan ema masih bermain dengan internet..herm..

10 May 2010

~coret coret Happy~

Huk3..

salam pertemuan kembali..
EMA HAPPY!
sebab kelmarin ema menerima sebuah buku dari PTS (setelah berminggu-minggu menunggu)..
Hadiah PTS diberikan kepada semua bloggerz yang menyiarkan iklan 'Saya Mahu HadIAH PTS'..
saya ulang SEMUE!!,semua akan mendapat buku FREE keluaran PTS FREE!!(boleh memilih)..bez kan..X kisah la,PTS millenia,PTS islamik,PTS teen..bla2..
Ema cemburu ngan Fatin yang terima buku PTS lebih awal dari ema T.T..
Ema punyer penghantaraan kali ke-2 sebab pnghantaran yg pertama x sampai...
'Meloncat' ema bila nmpk bungkusan pos laju,intai2 ku sangka Dear Yayah 4 seperti yang dipinta..Ruper2nyer..


resepi roti canai.. (-.-')



Aish..jadi tauke roti canai la Ema nie..
Walaupun buku roti canai,tosai atau kopitiam(?)..tetap Ema baca..happy2 :)
syukran jazilan PTS
So,siapa yang ade menyiarkan iklan PTS dan mendaftar secara rasmi dan belum dapat,cek2 la email 2,klu x nak buku bagi Ema..huk3

p/s:syuk,tikah ngan kimah g khemah....suram raser kelas 2-3 hari nie..Org laki plak tibe2 jer smgt + senyap maser lam kelas...

7 May 2010

~memory picture n video~

jgn tnyer ema aper diorang bina aper..


































~sedap....YUMYUM~



~AAHHH!!~jembalang taekwando..Gurau jerla..Hai tok guru Farah~


ema beli RM2(Lamer dh x mkn T.T~sedap~)..nie jer yg sempat beli











~Colourful n yummy~





























~jagelah anak anda..HUK3~



~salam adik haziq :D~














~x sempat jugak tgk adikku yg come2 nie T.T~







~hai adikku..boleh akak masuk line samer?~






















*****************************





video








p/s:mintak maaf..nie jerla yang ader setelah ditapis dan ditapis untuk tontonan umum >: T.T


2 May 2010

~me,step to the future!!~

~Salam pembuka bicara Ema....
.....
.....
.....
Sebenarnyer..Ema sendiri tak tahu nak tulis apa kat dalam blog nie..
walaupun dalam hati Ema banyak gusar,kekeliruan,dugaan dan macam2 yang dah berlaku di sekililing Ema..luaran dan dalaman..


#1
Let's see..
Last week,sekolah adakan minggu koko..yang mana Ema telah catat sikit diari pasal 2 dalam blog lepas..Hari Selasa hari kemuncak koko..He3..kemuncak jugakla bagi Ema sebab Ema x boleh merasai hari koko dengan 'selesa' tahun sebab tahun nie Ema kene jaga gerai for 1 st time..
Saper punyer idea la nak buat gerai 2..
Mari sini nak beritahu...
Gerai 4 AL KAUTHAR mmg HAVOC setiap saat katekan..He3..
Ya Allah..pengalaman pertama kitorang.Mmg huru hara setiap saat,minit..memang banyak masalah timbul.Tapi 4 al-kauthar tetap berdiri teguh dan menimba pengalaman manis untuk dijadikan pengajaran di masa hadapan..
Insya-Allah,Ema akan upload gambar hari koko nanti eh!
dengan pasukan nasyid :D , adek haziq *_*.Kawad *0* ...sumue ader..~amin~


#2

Pengakuan Ema seikhlas hati..
Ema nak mintak maaf kepada kak F5 ..
kenapa?
Entah..buat sebahagian kak f5...
Ema nak ucapkan mintak maaf banyak2 sebab hati Ema kate suruh mintak maaf...
Hati Ema merasakan ketidakpuashatian kak F5 kepada Ema..Ema nak mintak maaf..
Ema cuma harap kak F5 boleh maafkan Ema seadanya...

#3
Kawan2 perasan?
bloggerz yang membaca Blog Ema sejak dari post pertama iaitu maser dari tingkatan 2 perasan?
Ema pun baru perasan..
Betapa bezanya cara Ema menulis blog..
Dari seorang yang x matang...meningkat remaja..
T.T
Tapi sejauh mana Ema menjadi menuju kematangan! EMA TETAP CHAIYOKK!!!
Ema dulu = Ema sekarang = Ema masa hadapan..

p/s:Syukran buat keluarga 2 AI o8' sebab tunjukkan Ema dunia blog..Masih lagi ingat maser 2 ader orang tulis adress link blog kelas 2AI kat papan hitam(banyak kali)..(saper eh?)..1 bulan 2 bulan tu baru bukak dan start dari 2 ia menghubungkan Ema dengan dunia Blog..Terima Kasih :D buat siapa yang bertanggungjawab 2..

#3
Tahniah buat kak2 abg2 yang berjaya masuk IPTA /UPU dan seterusnyer...
Buatku kakakku juger yang bakal melanjut pelajaran Ke UiTM Dungun bersama dengan kakakku yg sorang lagi..


#4
  • Mid-Year lam 2 minggu lagi
  • Bio blum masuk lagi bab 5
  • Fizik masih lagi x faham konsep
  • Add math asyik lupe formula
  • kimia ,ion,cation..atom.....
  • Sej..peristiwa Tamadun yang banyak kene ingat(saper la yang buat silibus panjang sangat niee)
  • PSI haji...oo..haji..bile la Ema boleh g haji..T.T
  • BAT...i'rab..OHH..baru perasan..kalu masa SMR selalu kene hafal perkataan...Tapi,sekarang..
HOOOOOOOOOOOOOOOOOOEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!


p/s:mintak maaf..blog Ema 'Emo' sket..lepas 2 mendalami hati Ema yang x sepatutnya dikongsi ngan orang lain...sebenarnya..Ema pon x tau nak tulis apa kat lam blog..HAHAHAH..hahahaa.ha..a.....-___-'
(aper la nak jadi ngan Ema nie...kate nak matang..T.T)

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...