26 June 2010

'A journey to the centre of the earth'

Assalamualaikum,

satu malam yang suram kelmarin buat Ema,
Keluarga pergi ke mana?
Masih lagi dekat Dungun dan sudah balik petang tadi.
Macam mana malam Ema tadi?OK?atau scary?
Sebenarnya.......
IT'S MOVIE NIGHT!!
ha3..famili tak ada dan duduk dengan kakak Ema sorang jadi Ema dan CONTROL tv..(muhahah!!!~.~)
*Ema tak ada apa yang nak cerita tapi Ema boleh cerita movie apa yang Ema tengok ^__^*

1st movie - A 'journey to the centre of the earth'


Dah baca buku ceritanya belum?dalam English la..BM tak ada.Ema baca pakat lompat2 muka surat sebab adventure BI agak..*__*.Jadi Ema curious pasal ending cerita ni dan macam mana diorang balik ker surface bumi~

Ceritanya agak menarik(Kakak yang suruh tgk..).Ceritanya bukan 100% berdasarkan buku tetapi spin-0ff dari buku tu~
Ceritanya gini^.^..tinggal seorang proffesor dekat rumah seorang diri(bujang)..Anak saudaranya datang melawat sebab....mak die paksa duduk kat umah abang ipar dia~Bermulanya pengembaraan apabila dia mendapat sebuah buku 'a JOURNEY TO THE CENTRE OF THE EARTHH!!''~yang mengandungi catatan abangnya yang sudah hilang(ayah anak saudaranya).Prof tu percaya yang abgnya masih hidup berdasarkan nota-nota yang ditulis dalam buku tu.Klu yang diberikan membawa mereka berdua menuju ke ICccccE~LAND..
Last2 diorang sesat sebab mencari satu institusi yang tidak wujud -.-' dan akhirnya bertemu dengan Hannah yang mempunyai kaitan dengan kehilangan abangnya.Akhirnya mereka dibawa mendaki gunung oleh Hannah dan menjumpai 'sensor device' yang mempunyai 'black box'(kotak rakaman) yang akhirnya meeka terperangkap dalam GUA akibat runtuhan batu..(TARIK NAFAS) Dan situlah mereka jumpa lombong terbiar dalam gua dan akhirnya(lagi)..mereka terjunam ke THE CENTRE OF THE EARTH!!

Ia merupakan cerita,sci-fi,3-D dan fantasy film yang hebat~Ema keruh memikir macam mana diorang boleh keluar ke permukaan bumi balik..kerut dahi memikirkannya..Sekali lagi,ia cuma hanya sebuah filem untuk santapan malam Ema.Macam2 boleh berlaku..Anyway~it's a good film~

2nd movie -
MJ-This is it..

EMA TENGOK?
HA3...Ema ingatkan filem apa rupanya behind the scene diorang bikin konsert last MJ..
Good film?Ema bukan peminat MJ..

3rd movie - Bewitched~
OOHHH..Ema dah berusaha tak nak mengantuk walaupun waktu tu dah hampir pagi buta~
tetapi tidur jugak ditengah jalan..dan bangun semula diakhir cerita~
Macam mana?errmmm...errrr.....
Filem fantasy yang ..err...aa...ermm..hoooo..
Ema tak pernah tengok cerita bewitched 60-an,Tapi Ema tetap suka jalan cerita nya ..
(Ema telah tengok seorang pelakon yang melakonkan watak seorang pelakon yang perasan bagus dan 'ter'lebih bagus dan Ema tak suka tengok lakonan macam tu..Dan,dia seorang lelaki)

Alhamdulillah~
Ada juga ruang untuk Ema santai cuti nie walaupun homwerk sutir jer yang ada,Ema masih belum siap(HE3)

~Next week Gonna Be A BUMPY Ride for Me~

p/s:Ema tak tengok bola Fifa WC?Maaf..Ema tak minat tengok bola..Ema cuma suka tengok markah gol akhir perlawanan bola~

25 June 2010

Family~

Assalamualaikum,

Fuh~dah lama tak menulis post blog..Sarang laber pun dah ada(Rasanya dah lama dah ada laber..-.-')
selepas 1 minggu balik ke sekolah memang enjoy jugak la waktu di sekolah~
Banyak yang berlaku cuma rasanya tidak perlu dikongsi kat blog(HE3)
cuma,Hari nie ema nak kongsi saat moment yang paling HAPPY dan RIUHH dalam tahun ni kat umah Ema ^__^
(setakat ni)

Alhamduliilah, hari ni seluruh keluarga Ema bekumpul kat umah..
Jadi??Erm....Semua keluarga dah ada kat umah~
kakak yang balik dari cuti sems setelah hampir 1 tahun tak jumpa,Abg yang jarang2 balik terengganu(2 la 2 manusia yang jarang2 jumpa dekat rumah)
memang RIUH rumah.
Pagi..
mak dengan ayah dah pergi KL nak jemput kakak khamis pagi kelmarin.Pagi tadi dah selamat sampai Terengganu.Huk3.Dah lama tak nampak kakak sorang nie.(masih lagi rendah dari Ema.HE3)Balik2 bawa barang banyak.Shopping sakan.ha3.Ade jubah,kurma,coklat susu(?) dan macam2 lagi yang brang pelik.
Teringin sekali nak kongsi gambar.Tapi,xder gambar yang sempat diambil..T.T
Rumah dah riuh dengan 4 orang anak dara(ha3)..
Nak masak makanan tenghri pun resepi,err..macam2 kitorang masukkan.Dah jadi resepi sendiri.
Memang happy evening~

Happy evening dah jadi suram balik.Pergi pulak sorang kakak.Ke mana?
Ke UiTM Dungun..rombongan 2 kereta ke UiTM bertolak petang takdi.10-1 = 9..9 orang jer yang menghuni dalam rumah sekarang..
Ema kena duduk kat rumah,kena teman kakak kat rumah yang ada urusan...
Jadi,sekali lagi ~Ema home alone ngan kakak yg samer~



23 June 2010

Are you a good listener or a bad listener?

Assalamualaikum..

Are you a good listener?
Ema bukan nak menguji jika anda tuli atau tidak..
Cuma mengambil sedikit input dari sebuah buku motivasi...

Pendengar yang Efektif..


  • Sentiasa bertanya,’apa faedah ini bagi saya?’
  • Sentiasa mencari isi2 yg berfaedah
  • Tidak menghakimi apa-apa hinggalah rumusan menyeluruh dibuat
  • Fokus kepada konsep dan tema utama
  • Mengubahsuai isi penting kepada bentuk yang lebih tersusun dan praktikal
  • Bersungguh-sungguh dan mempamerkan perhatian
  • Sentiasa ‘melawan’ sebarang gangguan dan tau memberi tumpuan
  • Menggunakan wacana dan bahan yang lebih sukar bagi memikirkan sesuatu
  • Tidak ‘berperangkap’ dengan bahan beremosi. menterjemahkannya kepada pengertian yang bermakna.
  • Mencabar minda,menjangka isi kandungan,membuat rumusan fikiran,mengukur ketepatan hujah,memerhati nada dan suara serta mencari idea baru.

Pendengar yang TIDAK efektif (jen jeng jeng!!)

  • Tidak berfikir apa-apa
  • Riuh-rendah sekiranya pengajaran tidak memuaskan
  • Sentiasa ingin berhujah dan berdebat
  • Mendengar fakta dan jenaka
  • Sentiasa sibuk dengan bentuk catatan sehingga tertinggal isi penting
  • Tidak menunjukkan semangat,hanya buat-buat dengar sahaja
  • Mudah ‘digoda’ dengsn gangguan
  • Enggan berfikir mengenai sesuatu yang sukar sedikit.Hanya berminat dengan benda yang santai
  • Bereaksi pada sesuatu yang beremosi
  • Ada kecenderungan untuk ‘mengantuk’ sekiranya guru itu slow (pernah mengalami T.T.maafkan saya cikgu..)

'Resepi Kejayaan Pelajar'karya Ahmad Fadzli Yusof

20 June 2010

Hari ini..~

Assalamualaikum~

Hari ni first day sekolah..T.T
memang susah betul nak bangun..
Tapi,hari ini bincang kertas periksa jer..
Okk..
Result setakat ni memuaskan..
Dan Ema lega sebab PQS ema x masuk perigi C..
Sebenarnya,nyaris2 ...
Oleh itu,kena jawab semula semua soalan PQS dalam buku latihan..(>.<)
Hari ini bincang Fiz yang mana kertas 3 tak siap lagi tanda..
Ema jugak kena 'marah' dengan cikgu sebab beritahu pembetulan yang kene tolak mata..
(sepatutnya cg beritahu awal2 t..HE3)
p/s:Ema nak golek~golek~golek~golek atas katil....

19 June 2010

short speech before tomorrow~

Esok adalah hari persekolahan penggal kedua..
tak sangka masa berlalu dengan pantas..
sesungguhnya masa seperti pedang,jika kamu tidak memotongnya nescaya dia akan memotong kamu
cuti 2 minggu nie bagaikan 'hampir2' cukup buat ema,,(sebenarnya nak 3 minggu..He3)
Result mid-year juga dapat esok...
Doaku buat kawan2 dan diri sendiri mendapat result yang baik..
Doaku juga agar Allah menguatkan hatiku jikalau mendapat result yang teruk..
Bagaimana yer kawanku yang dah dekat 2 minggu tak jumpa..
OKK?atau sudah berubah..

p/s: Hanya tinggal 20 m/s lagi sebelum Ema menghabiskan buku....AISYAH & ROTI CANAI..pengajaran cerita yang cukup manfaat~

make sure that tomorrow is better than today and afterwards~

16 June 2010

~sixteen...~







You take a deep breath and you walk through the doors
It's the morning of your very first day
And you say hi to your friends
you ain't seen in a while
Try and stay out of everybody's way
It's your freshman year and you're gonna be here For the next four years in this town
Hoping one of those senior boys will wink at you and say "You know, I haven't seen you around before"

'Cause when you're sixteen and somebody tells you they love you
You're gonna believe them
And when you're sixteen feeling like there's nothing to figure out
Well,
count to ten, take it in This is life before you know who you're gonna be
sixteen

You sit in class next to a redhead named Abigail
And soon enough you're best friends
Laughing at the other girls who think they're so cool
We'll be outta here as soon as we can
And then you're on your very first date and he's got a car
And you're feeling like flying
And you're momma's waiting up
and you're thinking he's the one
And you're dancing 'round your room when the night ends

'Cause when you're sixteen and somebody tells you they love you
You're gonna believe them
When you're sixteen and your first date makes your head spin 'round
But in your life you'll do things greater than dating the boy on the football team
But I didn't know it at sixteen

When all you wanted
was to be wanted
Wish you could go back and tell yourself what you know now .......

Back then I swore I was gonna marry him someday
But I realized some bigger dreams of mine
And Abigail gave everything she had to a boy who changed his mine

'Cause when you're sixteen and somebody tells you they love you
You're gonna believe them
And when you're sixteen, don't forget to look before you fall
I've found time can heal most anything
And you just might find who you're supposed to be
I didn't know who I was supposed to be
sixteen

Your very first day
Take a deep breath girl

Take a deep breath as you walk through the doors




12 June 2010

Selamat Hari Jadi......






Selamat Tarikh Lahir...


Buat siapa pula sekarang ni..
Buat Kakakku,


Safuraa Mariyyah Bt Mohammad

*Gud luck la periksa last paper isnin nie...*

oh lupa...Selamat Tarikh Lahir yang ke-19
balik Mas nanti rajin2 la kemas bilik yang dipenuhi sarang labe 2 yer..
dan peringatan : JANGAN MASUK BILIK ORANG WAKTU MALAM!




p/s:tiada ucapan panjang lebar...






9 June 2010

~coret - coret holiday~

Assalamualaikum...

okk..
nie dah masuk hari 6 cuti sekolah...
Ema ingatkan hari ni hari selasa..semangat ingat kelmarin hari isnin..
Kenapa??

sebab i'm HOME ALONE!!!!!
sebenarnya bukan home alone sendiri..kakak teman..
ingatkan dapat duduk rumah sorang T.T
Takut?...errrr........tuuuutttttt
dan..ema ingatkan diorang balik hari nie..rupanya kelmarin....

Ema 'musnahkan' dapur kelmarin..err..x sepenuhnya..
cume sebahagian...dengan tepung..
I'm making puff pastry..yum3
dan hari tu jugak i'm a 'suri rumah' for a day~...


hikayat lain...
It's picnic with family ahad lepas~
x jauh..okkkkkkkk...jauh sket..lembah bidong..
nie semua pak saudara punyer pasal la nie...
mari rumah bawa remis satu baldi.
Ayah pun syok nak tngkap + kakak lagiii syok + emak pun nak cari remis..
cume,ema tak makan remis..
Ema suka TANGKAP remis!
jadi bukan berehat saje2..mandi laut mencari remis...
terus terang..lama x mandi laut..sejak pantai tok jembal 'hanyut', dah lama x pergi laut(pasti ada jugak yang x pernah p laut)..
JADI!!enjoy la kat laut banyak2...
adla jumpa anak obor2,umang2,ketam dan yang penting remis!!!
~dan ema yang x pandai berenang akhirnya dapat menikmati saat2 hanyut di dalam laut masa nak balik..~

DAN TANGKAPAN REMIS KAMI TIDAK MEMUASKAN!!

~dan family pergi puler kelmarin dengan pak saudara nak cari remis dan akhirnya membawa 1 penuh baldi dengan remis ,MR.crabssss dan banyak umang2......~

cuti nie juga ada kerja cuti sekolah terancam...dah siap?atau anda TANGGUH!!
minggu depan masuk penggal kedua persekolahan.jadi!!!nikamtilah cuti anda baik2..~
p/s:maaf,post nie tak ada cerita yang menarik..cuma permintaan dari 'seorang anak murid' untuk mengupdate blog...

5 June 2010

~6 teen...~

Ema dengar muzik video nie kat TV..
Bukan Rock..hip hop..jaz..atau per2 pon yang pelik..
ini lagu Taylor Swift...
BUKAN LOVE STORY!!

Ema nak tujukan buat kawan Ema...


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

3 June 2010

~exam diary : last day~

SIVIK and PJK....

TAKE YOUR WEAPON!!
READYYY!!!
AIMM!!!!!
FIIIREEEE!!!
Dushh Dushhh Dushh!!!!!

FUH~

~today is last day of exam..and last day for this semester...~

Today...
dapat math mode..herm..
markah Ema..jatuh gedebok dari TOV dulu...
kecuaian ema dalam paper 2....(xper xper)

Today....
ema tengok add math paper I dan paper II..
paper I,alhamdulillah...
paper II..errrr..he3..kurang sikit dari paper I(at least Ema pass.~=)

Today..
fakh periksa BM I and BM II di bilik rawatan..
dan ema mengacau fakh~he3~ + dan farah ain yang periksa add math(setelah dipaksa..) + kacau cg Azlina yang buat 'projek' dalam bilik rawatan...

Today....
IS HOLIDAY!!!


p/s:2 minggu..16 hari..what to do what to do..?

2 June 2010

~exam diary : 11th day~

C C C C C C C C....
today is last paper for our ..err...
dalam sejarah paper exam..( tak dikira sivik or PJ)..

11th day (Kimia III and BAT I)

alhamdulillah..
hari ini hari last day memerah keringat ' tahap maksimum'..
oleh sebab orang LK perikser pagi..kekosongon mengisi(?) keruangan pada waktu pagi..
paper Kimia II dijadualkan pada waktu 11.00a.m
jadii....kitorang mengisikan kekosongan dengan study KIMIA dan Batman bersama2..

Apa yang diramallan masuk bagi kimia III...
Cumer,kurang tetap sedikit...
alhamdulillah..dengan memahami konsep,dapat jugaklah jawab soalan no 2 (empirical formula copper II oxide...)
design experiment masuk 'reaction of group 1 metal with water..'
suke suke suke soalan 2..simple..


BATMAN...
paper terakhir lam penggal pertama..huk3..
oleh sebab periksa kol 1.50...kita pergi solat dahulu...

Alhamdulilllah..soalan x berbelit2..sebab....~ade seorang ustzh yang beri 'taklimat' jawab soalan semueeee soalan..he3...
advantange?err..sikit kot..
memang ader putar belit sikit xdi...tapi,keyakinan harus tinggi yang ema dah menjawab yang terbaik...erm..

OKK..
nak.... ~BEREHAT SEBENTAR~

P/S:kebenaran yang telah terbongkar ...patutla asyik keluar masuk keluar masuk kelas...ishk3..apa nak jadilah...

1 June 2010

~exam diary : 9th and 10th day~

~salam~
~wahhh,dah 10 hari dah perikser..uuu...~

9th day (bio III and PQS)

PQSSSS!!!!

ohhhh..x terkata nak menjawabnya..
kenapa PQS x boleh nak jawab nie..
kenapa nie..
(patutla kak2 komplen Pqs susah..)
okkla,tak nak cakap panjang2..

BIO III
err...
kluar aper eh..
x ingat dah...
errr.......
OHHHH!!!!
yang pasal experiment osmosis...
Design experiment masuk experiment PH effect on enyme...

~smooth writting..walaupun ader cuai..-_-' ~

10th day ( Bio II and Physic III)

SEEE~
TODAY is bio and fizik..
banyak jugak yang nak kene review balik..
terutama Bio..
hu3...ema kene lakukan yang terbaik untuk BIO nie..(sebab bio I ema rendah T.T)
soalan?...OKK!!
ema suke soalan esei..yang pasal hyper,hypo ngan isotonic...suke suke suke..
Lagi....ader soalan meiosis ngan mitosis (differences) for esei...suke suke suke..

structure?herm....okk kot.
cume sekat kat bahagian KBKK.
tak suke tak suke tak suker..Ohhhhhhh

okk..go to physic..
Ohh..ya Allah..
memang x suke x suke x suke..
Design experiment (mass and acceleration / extension of spring.)
Ader soalan formula yang agak sukar 'sedikit'..mmg blur kuasa 2..
he3..tulisjer apa yang tau..
Ya Allah..design experiment target masuk mass inertia..last2 ema jawab extesnsion ..
(walau x mengafal mana experiment 2..harap2 dapat markah..amiin~)

okkkll.Guest What...
ESOK HABIS PERIKSA!!!

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...