8 February 2012

Apa itu Asasi Pintar UKM?

Updated 22/1/2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ramai yang singgah kat blog ema dengan menggunakan keyword "asasi pintar UKM"
Agaknya ramai yang curious.Nak tahu pasal Asasi Pintar.

Kenapa dinamakan Asasi Pintar?
Apa istimewanya asasi Pintar dari asasi lain?
Apa modul pembelajaran asasi pintar?
Asasi Pintar untuk budak pintar ker?
Kalu dapat Asasi pintar,lepas ni nak pergi mana?
Dan seterusnya..





Apa itu asasi Pintar?
Pihak UKM telah memintaPusat PERMATA pintar negara  untuk mengendalikan program asasi Pintar yang telah dimulakan pada 20 Jun 2010 dengan pelajar permulaan seramai 250 orang tajaan JPA.

Berapa tahun belajar?
Program Asasi Pintar UKM merupakan program pra-siswazah yang mengambil masa 1 tahun sahaja

Untuk siapakah Asasi Pintar?
AsasiPINTAR  pada asalnya adalah antara program PERMATA pintar.Korang tahukan.Salah satu proGram di mana pelajar bijak pandai yang dikenal pasti melalui satu ujian yang dijalankan ONline.Pelajar yang sememangnya terpilih ini akan ditawarkan AsasiPINTAR.Namun,asasiPINTAR akhirnya dibuka kepada pelajar SPM yang bukan pelajar PERMATA pintar bermula tahun INI~.AsasiPINTAR terbuka kepada pelajar Aliran SAINS


Bidang pengajian Asasi Pintar UKM
Program ini menggunakan khidmat pakar oleh tenaga pengajar dari UKM  sendiri.Bidang pengajian adalah lebih tertumpu kepada bidang  Sains ,Teknologi dan Matematik.Pelajar sekurang-kurangnya mengambil  sejumlah 40jam kredit kursus-kursus tahun pertama UKM.Pengendalian program ini akan melibatkan semua fakulti di UKM yang berasaskan sains dan teknologi termasuk Fakulti Pendidikan; Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina;Fakulti Sains dan Teknologi; Fakulti Perubatan; Fakulti Pergigian dan Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu. Pelajar akan bersama dengan pakar untuk melakukan penyelidikan melalui pendekatan pembelajaran berasaskan masalah.



Kemana nak pergi selepas tamat Asasi Pintar?
Pelajar yang tamat program ASASIpintar dan mencapai tahap kecemerlangan yang ditetapkan oleh UKM akan diterima masuk ke pelbagai fakulti di UKM. Oleh kerana mereka telah mengambil sebanyak 20 jam kredit kursus-kursus wajib universiti yang ditawarkan di UKM, mereka akan dapat memendekkan tempoh pengajian mereka dari tempoh yang diberikan untuk sesuatu bidang pengajian. Justeru, mereka akan dapat menamatkan pengajian mereka lebih awal dari pelajar biasa.




Kelayakan Minimum AsasiPINTAR




Program asasi Pintar UKM sememangnya untuk budak-budak genius dan bijak pandai.Tengoklah kelayakan minimum bagi Asasi Pintar.
Dengar ura-ura mengatakan Asasi PINTAR dibawah tajaan JPA .But still not confirm yet.Tapi yang 1st batch memang Fully under  JPA.Apa kata korang tanya UKM sendiri sempena JOM MASUK U karnival atau di laman WEB UKM

Tapi semua asasi ada biasiswa.Semua bergantung kepada tahap pencapaian anda.Setelah masuk Ijazah Pertama.Anda perlu cari sendiri tajaan atau tanggung sendiri.

Asasi PINTAR seperti Asasi Sains yang lain tetapi untuk yang PINTAR .Sebab itulah modul pembelajaran mungkin ada yang istimewa sikit.Ema pun tak pasti sebab this year baru start dan kurang perkongsian pengalaman dari budak - budak lepasan ini.UKM web pun tiada update baru pasal Foundation ini.Jadi,ini sahajalah yang ema mampu cari..




Ujian Saringan?
Ema dah tanya pusat asasi PERMATApintar dan dia kata TIADA ujian saringan diadakan..Jika anda apply,boleh terus masuk dengan syarat kelayakan 6A dalam SPM mengikut syarat kelayakan di atas

Ujian selepas masuk?
Ada 3 Ujian yang perlu diambil.

  • UKM2 - Untuk menilai tahap kepintaran
  • MEQI - Untuk tujuan profiling
  • MUET - syarat kemasukan ke program prasiswazah
29/3/12 WARNING ! ujian UKM2 dan MEQI adalah untuk profile dan penaksiran awal.Tiada perkataan gagal atau lulus yer.Tahu tak MUET tu apa?

JPA scholarship.
Semua pelajar asasi dapat elaun KPT for foundation studies around RM1250.00. Some may further their studies under Bursary Program.

Luar negara.
Pelajar lepasan asasiPintar UKM akan sambung UKM. 

Nama Unik AsasiPERMATA pintar
Sebenarnya ia merangkumi SAINS HAYAT dan SAINS FIZIKAL..

Subjek yang diambil dalam AsasiPERMATA pintar

SEM 1

  • Biologi 1
  • Kimia 1
  • Fizik 1
  • penaakulan mantik
  • Statistik
  • Kemahiran Penyelidikan
  • Apresiasi Bahasa dan Kesusasteraan
  • Pembangunan Jati Diri Kebangsaan
SEM 2
  • Biologi 2
  • Fizik 2
  • Kimia 2
  • Kalkulus Vektor
  • Projek Penyelidikan
  • Analisis Kritikal dan isu Semasa
  • Kepimpinan dan Membuat Keputusan

Asasi UKM pentingkan penyelidikan. Pelajar akan forwardkan tajuk/idea research kepada lecturer dan lecturer akan  suggest mana yang sesuai untuk research. Beza dengan degree student - lecturer give out the topic of research..Apa yang kawan Ema bekas Asasi Pintar UKM kata - "Because they want to train us to be a nobel laureatte.."


Experience..Pengalaman pelajar asasi pintar UKM.

Cik Tg. Mardhiah
Cik Ira


Boleh sambung ke program mana di UKM?
  •  Kejuruteraan
  • Farmasi
  • dentist
  • perubatan dll

NO telefon PUSAT asasi untuk pertanyaan lanjut

Jangan malu-malu dan call saje.Insya-allah ada akak yang baik jawab.
03-89217501/7502


!YOU CAN TAKE THE INFORMATION I SHARE HERE CONDITIONALLY!. "LIKE FB" IS FINE. BUT PLAGIARISM IS A NO NO. ALTHOUGH THE BASIC  INFORMATION I TOOK IS FROM UKM WEBSITE , THE EXTEND OF IT IS THE INFORMATION I DIG THROUGH MANY NETWORKS.YOU CAN SHARE THEM WITH YOUR OWN WORDS..IF YOU ARE KIND ENOUGH, GIVE CREDIT TO THE REAL OWNER...*caps lock off*..Thank you.peace

135 comments:

Anonymous said...

Kalau dah diterima masuk asasi pintar ni, kena lulus 3 ujian dia kan? so, kalau tak lulus ujian tu, tak boleh masuk asasi pintar la kan?

really appreciate if you can reply.. saya risau sikit sebab nak kena isi borang UPU sekarang ni.. thanks :)

Ema said...
This comment has been removed by the author.
Ema said...

Ada 3 ujian saringan macam ema tulis kat atas.Ujian kepintaran , untuk profile dan MUET.Muet kalu ambik kena lepasi tahap Band progam sarjana muda nanti.Melepasi band 1 dah cukup bagus untuk program MUET

Anonymous said...

what happen kalu saye gagal ujian tu?

peluang saya umtuk masuk ipt laen tertutup ke?

Ema said...

Setakat nie.Ema tak sure pulak.aPa kata awak call jer pusat asasi untuk maklumat lanjut.No telefon ada kat dalam entry

baashah;D said...

tengs!really helpfull!

Ema said...

Terima kasih.Happy to help

rose said...

nk tnya,ujian ukm2 2 meliputi aspek pe?soaln akademik ke,mcm kuiz??

MiSz ChOkI2 said...

ow..tq kak ats info2 tu..n means,6 sbjek tu mmg syart wajib la ye?

Ema said...

@Rose Kemungkinan ujian tahao kepintaran sedikit sebanyak sama dengan ujian kemasukan Permatapintar tu.Tapi,setakat nie tak ada orang berpengalaman ambil ujian nie since this is the first year untuk asasi kat UKM start

Ema said...

Itu syarat wajib untuk masuk UKM seperti universiti lain.Tapi,tak kan nak A sahaja.Minggu depan result,biar kita semua dapat A+ BELAKA!!AMIN

MiSz ChOkI2 said...

hahahaha..yup...Amin...hrp2 rslt batch kte smua terbaik la...

ieyka noor rahman said...

thanks. it helps a lot.

Wan Sarah Atmimah Wan Razali said...

salam.nk tanya,kalau physics,chemistry n biology dapat b+,boleh apply tak untuk ukm/asasi pintar?

Anonymous said...

Really helpful. tapi sedih sikit bila tahu syarat kelayakan dia. physic biolody saaya B. Chemistry A-

Ema said...

maaflah.tapi syarat minima memang A untuk Biology ATAU fizik.Tapi Kimia pun minima kena dapat A.Walaupun dapat B+,tapi masih ada ramai yang memohon mendapat A atau A+,pihak UKM mesti lebih berminat dengan orang yang lebih cemerlang.

Ema said...

Terima kasih.Jangan sedih2,masi ada banyak lagi peluang untuk masuk U.Universiti lain pun tak kurang hebatnya macam UM yang masuk TOP 200 seluruh dunia.Asasi nie memang untuk budak TOP antara TOP

Anonymous said...

salam..saya berminat untuk mengikuti program perakauanan ..

adakah ianya ditawarkan di UKM ?
bolehkan saya melaluinya melalui Asasi Pintar ini?

Salam...

Anonymous said...

salam . alhamdulillah ,saya dpt 10A+ dalam SPM .dan saya mohon asasi pintar sbg pilihan pertama UPU . tapi sekarang , rasa mcm x confident pulak sbb nnt kena bersaing dgn ramai lg student . akk ade some piece of advice tak ?

Ema said...

Salam.Tahniah!Itulah gunanya persaingan.Tanpa persaingan,macam mana kita nak jadi lebih baik.Jangan risaukan sangat,percaya pada kebolehan sendiri mahupun kebolehan tersembunyi.Mungkin mind set awak fikirkan ialah awak tak seberapa hebat.Anggapla diri anda hebat dan teruskan usaha untuk jadi lebih hebat.Kat luar sana memang ramai yang berdebar sebab rasa tak layak masuk asasiPintar.Awak pilihla nak join grup orang yang rasa tak layak/confident atau nak join group rasa diri berpeluang masuk asasipintar.Peluang sentiasa terbuka.Saya pun apply pintar dalam pilihan 4.Tapi jangan rasa terlalu selesa.Seorang usahawan nak cipta sesuatu yang bagus,tidak berasa selamat selagi wujud persaingan dari semua arah^_^.Jadi,percaya pada diri dan jangan lupa D.U.I.T

Anonymous said...

Salam kan di syarat kelayakan dia ade tulis bawah tu, "Selepas diterima masuk, calon dikehendaki menduduki ujian"
So maksudnya klu kite xlulus ujian tu kite xdpt msuk asasi pintar ke macam mne? Tp kn dye tulis situ "selepas diterima masuk"??

Anonymous said...

what if i got a- for one of the subjects stated??
and what will happen if i fail the test??
will i not be able to enter any university because upu only offer us 1 u only..??? so how??

Ema said...

Salam.
Program ijazah untuk perakaunan di UKM adalah di bawah FAKULTI EKONOMI DAN PENGURUSAN.Iaitu Sarjana Muda perakaunan dengan kepujian melalui aliran sastera.Syarat amnya lepasan asasi UM dan asasi UiTM atau matrikulasi.

jawapan pihak asasi : Semua layak utk mmohon. Aliran Sains dan kalau keputusan bagus blh memohon mana-mana program

Ema said...

Ok.Ujian UKM2 dan MEQI adalah untuk profile diri.Selepas masuk UKM,kena buat ujian untuk kenal student2 nie.Nie bukan soalan kuiz yer,tiada benar atau salah.hanya untuk profile student sahaja.MUET adalah biasa untuk masuk 1st degree.tiada tendang-tendang dari program.

Ema said...

1)That would be a problem.A is THE MINIMUM.If you're lucky, there 'maybe' a chance oppen for you.who knows.
2) Fail what test? UKM2 and MEQI are only for profiling.nothing for serious matters.MUET is for eng test to continue 1st degree..They are not going to kick you out of the program from failing those tests.But if fail to reach certain level,u must repeat 1st yeaar..easy
3)UPU offer 8 choices of universities.Did you fill the form online yet?

Anonymous said...

Salam, apa maksud ni?

JPA scholarship.
Pelajar Asasi Pintar akan dapat Full Scholarship dari JPA untuk menyambung pelajaran di pusat PERMATApintar

Apa mksudny smbg pljr di pusat permata pintar?? bukan ke lps habis asasi tu boleh msuk fakulti dia trus?

Ema said...

Wasalam..
Pelajar asasi pintar akan dapat biasiswa oleh JPA.


Lepas habis asasi dengan melepasi syarat2 CGPA dan MUET.Pelajar boleh masuk faklti di UKM mahupun membuat pilihan ntuk belajar di luar negara.Pelajar asasiUKM tak gerenti masuk fakulti terus kalau result akhir sems tak lulus.

Anonymous said...

Kebiasaannya kne dpt brpa cgpa untuk masuk fakulti dye?

Anonymous said...

Salam. Sedapnya muzik kat blog ni.. Memang menenangkan stress ni nak pilih universiti mana..! Boleh tak nak tanya, walaupun ia tak berkaitanpun dengan post ni, tapi, kekadang, tengok2 admin pun sama tua je, samada accounting dan computer science, dari segi keterbukaan, peluang pekerjaan, kepadatan dan sebagainya. Admin prefer yang mana..? Kalau nak cakap kecenderungan, +math dan ict memang saya minat giler dan semestinya A, biarpun takdapat A+ coz di block oleh LOG.. Huuhu.. Salam.

Anonymous said...

mekasehh!! =D

Ema said...

Samer2!!

Ema said...

Mengikut pamplet yang diberikan UKM,pelajar kelayakkan asasi sains dan undang2 /matrikulasi lulus dengan mendapat PNGK sekurang-kurangnya 2.00 dan mendapat sekurangnya2 band 1 dalam MUET dari 6 band(yang tertinggi)..Tapi lain fakulti,lain syarat2 dia.ada yang pgnk 3.00 dan muet band 3 dll...

Ema said...

Salam.
firstly..kita nie tak tahu sama ada jawapan nanti akan diambil kira sebab kol 12 nanti permohonan UPU ditutup..

second) kita nie budak science..jadi bab2 bidang tu kita tak experrt..

harap maaf

Jiyeon93 said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

test tu kite akan buat bila?

Ema said...

Test UKM2 dan iq tu selepas kita masuk,di peringkat awal pembelajaran..MUET sekali la dengan exam2 lain di akhir sems..

SlothfulMe said...

Salam,kiranya sesiapa sahaja yang dapat Asasi Pintar ni secara automatik dapat biasiswa JPA ke?

Anonymous said...

hello, may i know the title of the song?
sounds like adele.
hihi. okay, back to the topic.
well, first of all alhamdulillah i got straight a's for my SPM.
i got 4a+,5a.
actually i haven't decide yet what profession that i want to be.
and i heard that asasi pintar is science-based and we will be learning around all faculties.
that really caught my attention about asasi pintar because by learning around all faculties, maybe i can decide what i am going to be.
but, the problem is i'm afraid of the competition. i know there's a lot of people out there who obtain more a+ than me. so, if i got the tawaran to asasi pintar, should i take it?
btw, you've been a great help because i know asasi pintar is quite new and nobody is willing to share about it. so, Thanks A Lot!

Ema said...

Congrats!I taught the same as you did.Asasi Pintar.There is no boundary as almost half of excellence students are going to further their studies there.But competition is not going to kill you.it is going to help you.Think in positive ways.What's going to happen if there is no competition.You are the champion and the loser.Don't ever worry about it.More a+ will not guarantee yourself in universities.Believe in what you can achieve and what will you achieve.I think it is the best to accept as long as there is no other better accceptance than this.
Small things grow big.I really frustrated when there is no info on Asasi pintar too.
they are not willing,but don't know what and how to share..

applepie said...
This comment has been removed by the author.
applepie said...

salam kak..tengs..tp kan..dia nk 250 je? :( 9A+ dh ramai sgt smpai 1000++..blh ke sy dpt :(
eh, kak kata ad ujian on9...nk bkk laman web apa ni...sy xtaw menahu pon..kwn2 x mintak asasi ni so diorang x share link..
harap bleh bantu sy :)

Ema said...

Wasalam.Sama2.250 tu permulaan last year berdasasrkan laman web permata pintar.Yang tu akak tak sure apa yang dimaksudkan dengan lebih lanjut.9A+ ramai pun pasti ada yang pergi luar negara,IPTS dan IPTA lain.Takkan nak serbu UKM satu sahaja.Ujian on9 tu pelajar pelajar Sekolah yang nak masuk program permata pintar (bukan asasi)..kita tak payah on9 untuk buat ujian tu

Anonymous said...

Ema , awak sendiri dapat universiti mane ? :D

Abdul Hafiz Zakaria said...

Assalamualaikum. nak bagitahu, sya terpilih untuk asasi ni. sape lagi yng dapat? and kat ukn xde MBBs ke?

Ema said...

Alhamdulillah.Sains Hayat UIA

keenah, said...

akak, saya dpt asasi pintar nih, and katakanlah saya amik asasi pintar nih, boleh tak sy nak continue utk degree accounting?
*harap akk dpt jwb segera :(

Ema said...

Akak?he3...kita sama jr umur.Tahniah!

Insya-allah,result bagus boleh sahaja continue degree accounting.

Asasi sains pintar boleh masuk fakulti ekonomi dan pengurusan : Sarjanamuda perakaunan

Ema said...

Waalaikumussalam..Tahniah!Kawan saya dapat!ha3
tak da plak pogram MBBs kat UKM.

Mencari Nur Ilahi said...

Salam kak ema. Alhamdulillah saya diterima sebagai pelajar asasi pintar ini. Tapi nak tanya pasal yang jpa scholarhip tu. kurang faham lah. apa maksudnya 'akan dapat full scholarship untuk menyambung pelajaran di pusat permata pintar tu? maksudnya masa asasi atau degree?

and then akak, dia tak ada perjanjian apa2 ke? sebab kawan saya yang u lain, yg dapat asasi ada perjanjian for elaun2 tu. yang asasi pintar ni macam mana ye?

sorry lah saya tanya panjang lebar ye.
thanks sangat2 banyak membantu :)

Ema said...

wasalam.Saya dah try tanya pusat asasi mengenai hal JA scholarshi tu,tapi..dia tak beritahu secara detail .Katanya,tunggulah terima surat tawaran.Adik kena tunggu la nampaknya surat tawran dengan detail.

Dah try masuk ic kat lmn web bantuan kewangan tu?Akak pun dah konfius semenjak JPA announce program bursary tu.Tapi bantuan kewangan ini sampai kita habis asasi.Full scholarshp macam semua benda tak payah fikir,dia tolong berikn bantuan kewangan.

Try call pusat asasi untuk maklumat lanjut neh~jangan takut2 nak tanya.Dapat asasi intar pun dah bertuah

Mencari Nur Ilahi said...

Hmm, dah print surat tawaran. Tapi amaun yang kena bayar mcm lagi banyak daripada student asasi u lain. tu yang risau tu.

oh okay okay. thanks a lot for the help. :)

Ema said...

nak buat macam mana..asasi pintar nie dia special sket..Ada banyak perkara perlu dilakukan..
okk..buat yang terbaik nanti di asasi pintar!

Ore Kelate said...

Assalamulaikum
Saya adalah bekas pelajar ASASI pintar ni.
Saya keluar lepas dapat offer MARA ke oversea.
Anyway saya ada tulis sikit sal asasi pintar ni kat blog saya

kelantaner.blogspot.com

FYI, pengambilan asasi pintar hanya 100 orang dan yang register time first day 52 orang sahaja.

dan takde JPA scholarship.

The worst thing is that saya dapat tahu yang kitorang adalah first batch utk asasi pintar(AP) in masa first day.

Sebelum tu saya ingat kitorang adalah third batch untuk asasi ni.

Yuran dia: fuh mahal gila!!

More info on my blog:

kelantaner.blogspot.com

Anonymous said...

Salam. Bleh saya tahu brape yuran asasi per semester?

Anonymous said...

RM1500 for 2 semester

Aliya Amir said...

website untuk kelayakan minimum tu ape he?

dhia said...

sye ex- student permata pintar 1st batch. time kteorg 2 tahun lpas, ujian ukm 2 ialah ujian yg berteraskan iq test. contohnya mcm cari perbezaan antara 2 gmbr. 10-15% je soalan akademik :)

nur lyanna said...

kena guna result spm jgk eh? kalau trial x boleh?

Ema said...

Ye ker...Tanya orang asasi UKM,diorang kata bagi...tak kan kene tipu pulak.Tapi 99% pelajar UKM dapat bursary kan.?

Ema said...

kena ambik result spm jugak.persaingan sengit.diorang mgkn pndg result spm shj

nur lyanna said...

okay thank you :) means kena tnggu result keluar march ni dlu then bru boleh apply

Ema said...

yes2..apply melalui upu

Luqman Amri said...

-----> ore kelate

xsure la brpe percent y dpt bursary tp kesian la y x dpt bursary. Yuran mahal giler kot.

n bukan semua dpt bursary.

Nasib baik dasar pengembalian balik yuran UKM 90% dikembalikan yuran oengajian klu kluar time minggu pertama dan kedua...hehe

saya bayar rm1500 n dpt balik rm800+.

kira dah belanja rm600+ utk yuran.

Faten Hasbulah said...

salam, nak tanye, kalau sains fizikal, die bawah bidang ape ek? sains gunaan ke ke teknologi?

Anonymous said...

Salam..nak mohon asasi pintar ni macam mana ya???

Ema said...

Apply kat UPU ..pilihan pertama yurp~~

Anonymous said...

untuk sambung ke degree...minimum pointer untuk asasi ini brp?

Ema said...

ikut atas bidang apa nak sambung ke1st degree nanti..
http://www.ukm.my/portal/images/stories/syarat/MATRIK2013-2014.pdf

Anonymous said...

Salam....Kalau sy tpilih dlm asasi pintar UKM,adakah sy akn dtendng kluar dr u klu sy x mncapai level yg dtetpkn?

N adakh sy blh msk ke u lain?

I'm blnk..Sorry 4 asking too many questions..

Ema said...

Wasalam..
kalau tak capai level yang ditetapkan,kena repeat balik..

dengan asasi UKM nak masuk u lain?Biasanya peluang sangat tipis

Anonymous said...

Salam,sy nie sbnrnya nak target jd doctor tp bla nak fill brng upu sy jd confuse sma ada nak ambl asasi sains hayat atau sains ksihatan..last2 sy plh both n then sy tjumpa plak dngn asasi sains prubatan..blh akak tlng tak,sy spatutny ambl yg mane ekk?

Thnx bnyk2 klu akak dpt bntu..

Eyra95 said...

Klu nk ambk bdang medic nie nak ambk ape ye kat asasi/matrik?nak sngt jd dok lah ktakn...tq..

Ema said...

setengah Uni ada sediakan asasi sains hayat > asasi nie general sikit.Nanti bila masuk Degree,boleh pilih nak masuk cabang sains sama ada medic,phrmcy or dentist etc

Setengah universiti pulak ada sediakan asasi yang memang khusus untuk masuk degree nanti.macam asasi perubatan > Degree of medical,asasi pergigian > 4 dentistry, asasi farmasi > degree in pharmacy...

sains kesihatan untuk bidg sains yang lebih specialized sikit macam pakar radiology,optometris,forensik,bioperubatan etc

Ema said...

asasi sains hayat/ asasi perubatan

Shida said...

Sy pernah dngr bhwa krja kursus yg djlnkn d asasi/matrix adlh d luar bdang yg kta plajari..cthnya bdg mdic>>patriotsme dlm klngn pljr..Blh tlng jlskn tk sbb sy x brapa fhm..adkh brta ini bnr?

farah nabilah said...
This comment has been removed by the author.
amy shortcake said...

syarat minimum A mksudnya A- x dikira? sedihnye.. bm dpt A-. yg lain ok..

Anonymous said...

salam....nk tye sikit...yang mane satu betul ni...?kate 1st batch ade dapat jpa scholarship...then ade pulak yg kate tak dpt ni...acano tu....?

Anonymous said...

Hello...
I would like to ask that after i finish this asasi program can i still further my degree programme in other universities (IPTA/IPTS)?

Anonymous said...

cannot la.only asasi in uitm and um,,,,if u wanna further ur degree in other uni.

Jeff said...

Saya dapat 10A+ tapi A- dalam BI &CHEMISTRY,bolehkah saya masuk asasi pintar? Sedihnya jika tak cukup pintar~

exAP ~firstbatch~ said...

thats right!!! only further in UKM :)

Anonymous said...

no scholarship la...cuma biasiswa KPT... RM 1200 per sem...sape dpt bursary ja xpayah bayar yuran...yuran rm 1500.. :)

Anonymous said...

boleh dapat...don worry :)

Jiε чıйg ♥ said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

sama sy pun terima sms...ujian saringan??? ramai ke yg akan kena eliminate? btul ke syllabus dlm bm?

Anonymous said...

Me too. Just wondering, what will happen i am not chosen for asasi pintar after the the ujian saringan? Will i be able to pursue my study in other ipt? We only get one out of eight choices we put in upu application right?

hanhantheu said...

program asasi pintar diajarkan dalam bahasa melayu atau bahasa inggeris? terima kasih!

camayose sh said...

Kak i dpt sms dari ukm. nk tanye skit program asasi pintar ini kena buat bayaran utk pendaftaran ke? Bayaran itu refundable x?

Anonymous said...

saya rasa ujian saringan itu adlh saringan untuk masuk, saya dah emel Tanya pengawai ukm , dan dapat reply macam ini:mengikut kelulusan ujian

Anonymous said...

anyone yg dh ada pnglmn jwb ukm2 ari ni.mintak share2 la penglmn tu.

Anonymous said...

goodluck budak2 asasi pintar,have a fun life there

Anonymous said...

Salam,

Saya merupakan seorang pelajar lepasan ASASIpintar UKM yg first batch ni. Rasenye ada correction sikit. Tak semua pelajar dpt tajaan biasiswa JPA. Certain org je yg dpt

Ema said...

Wasalam.Terima kasih sebab sudi kongsi maklumat ni

Anonymous said...

yg kene lulus ujian smpai tiga kali ni nak masuk program pendidikan menengah permata pintar bukan asasi pintar.. program pendidikan menengah ni form 4 ngan form 5.. asasi pintar unruk lepasan spm

Anonymous said...

sy ni lepasan asasi pintar tahun 2013/2013... kawan sy ada pilih perakaunan untuk degree nanti.. so lepasan asasi pintar ni boleh pilih je mana2 yg kitorang nak untuk degree nanti

Anonymous said...

wasalam..
hurmm.. mcm ni sebenarnya..
ade dua program kat pusat permata pintar tu..
program pendidikan dengan asasi pintar..
program pendidikan tu melibatkan pelajar form 4 ngan form 5...
yg asasi tu pulak untuk lepasan spm lah..
yg pasal tajaan jp tu sebenarnya merujuk kepada pelajar program pendidikan..
sy ni merupakan lepasan pelajar asasi pintar 2012/2013..
kami merupakan batch yg pertama sekali..
so most of us dpt bantuan kewangan kpt and ada yg dpt bursary dengan maybank..
kalau nak jpa kene mintak sendiri..
x kompem dpt jpa tp peluang untuk dpt agak tinggi sbb pihak permata pintar akan membantu untuk dptkan jpa tu..

Anonymous said...

wasalam.. bukan automatik.. kene apply gak..

Anonymous said...

wasalam...
sy ni lepasan asasi pintar first batch tahun 2012/2013..
yg 250 org tu mungkin merujuk kepada budak2 form 4 ngan form 5 kat situ..
masa kami mula2 daftar dulu.. diorang kata diorang ada amik 100 org jer tp yg dtg daftar hanya 52 org..
so as time goes by, akhirnya hanya tinggal 29 org je batch kami..
ramai yg dpt tajaan mara etc... ye lah kan.. kan budak2 pandai je yg masuk situ.. haha

Anonymous said...

Kak,saya nak tanya sedikit... asasi pintar ini ditawarkan untuk pelajar bukan beragama islam tak??? kalau ya, apakah syarat kemasukannya?? i mean like must we have the same qualifications as you said or higher than tnat....sebab ade orang cakap yang 5as and 2bs itu untuk orang beragama islam...so how??

Hanif :) said...

Assalamualaikum, I am a non-PPMT student. Ex-PPCS student to be straight.
Just nak tanya, jika kita mendapat walaupun 1 A- among those 6 subjects, there are no chances at all to enter this ASASIpintar?
And one more question, kalau saya sudah melepasi program ASASI ini, ada peluang tak untuk saya memohon untuk masuk U lain seperti UIA?

Hanif :) said...

And one more question, kalau not ex-PPCS boleh mohon untuk program ni tak?
*sorry kalau saya punya soalan agak merapu. Still blur about these.

Ema said...

Walaikumussalam..
Allahualam, peluang ada tapi tipis sebab ramai lagi pelajar yang memohon Asasi Pintar.Kalau letak dekat pilihan pertama, adalah harapan..
PPCS tu apa?

norlidah atan said...

Anak saya terpilih untuk masuk ke sekolah permata pintar selepas dia lulus ujian semasa kem ppcs baru2 ni....tapi saya nak tau bila di sana pembelajarannya macamana...cikgu2 yg mengajar disana adakah dikalangan guru dari kpm ataupun macamana....boleh berkongsi idea atau pengalaman dgn saya...

Ema said...

Maafla mak cik.Saya tiada pengalaman atau maklumat terperinci pasal sekolah permata pintar.Mak cik boleh rujuk blog ini untuk tahu lebih lanjut dari pengalaman pelajar permata pintar sendiri;

http://arifanwarlokmanohakim.blogspot.com/2012/02/pengalaman-saya-di-permata-pintar.html

http://www.ukm.my/permatapintar/images/docs/PendidikanPERMATApintar.pdf

Mak Cik boleh cari lagi info dari blogger ain yang memang pelajar permata pintar

Ema said...

Boleh sahaja.
Tapi kena isi as first choice in UPU

Nabila othman said...

lepas asasi pintar,kita bole pilih sndiri nk amek fakulti mane ke?atau UKM yg tentukan??

Anonymous said...

Kalau saya nak ambek ekonomi,boleh x saya mohon asasi pintar ni?

Ema said...

Boleh

Ema said...

Kita boleh choose

Anonymous said...

hello..
how about dentistry??

Anonymous said...

Thanks..btw,nice anime instrumental :D

Ema said...

Yes..

Ema said...

You welcomee

Noorazemah Mohamad Fuzi said...

ore kelate. knp tak boleh tgok blog? nak kena ade permission :(

are sriey said...

assalamualaikum. .kak, .akak tgok syarat kelayakn asasi 2 kat mane? .i mean, .semua asasi. .bley bgi link dye x?

Ema said...

Waalaikumussalam..
Semua asasi yang ada kat Malaysia ker?
Akak tak ada..

Anonymous said...

Aliran sains je?

Ema said...

Syarat masuk antaranya kena dapat minima A dalam Biologi

Anonymous said...

Thank you so much. This post helped me a lot! :)

Anonymous said...

saya dapat 7A+ (math addmath bio fizik kimia sej pend.islam) dan 2A- (bm and bi) rasenye dapat tak asasi pintar? T.T

Ema said...

Wah. Tahniah!
Saingan sangat sengit untuk masuk. Ramai yang prefer straight A+, result adik pun ada peluang sebenarnya.. Apa yang akak boleh cakap, ini semua bergantung kepada pihak asasi UKM nak pilih siapa dan cara lebih detail akak tak tahu..
Ramai sangat yang dapat result cemerlang macam adik nie, boleh pening kepala diorang >.<

Ema said...

U welcome.~~
I'm glad that my post can help others as much as i could share..

Anonymous said...

lepas habis asasi pintar ni, memang confirm boleh sambung degree di UKM kan??

Ema said...

Result asasi OK, memang masuk UKM degree..

Anonymous said...

apa maksud ok tu??? pointer kna brapa??

Ema said...

CGPA 3.00 kalau tak silap. Correct me if i'm wrong.

melissa bidah sim mei hua said...

Hi.29 je?mereka ada tambahkan pelajar sampai 100 orang ke untuk orang yang buat rayuan upu?or biar 29 orang jer?please answer me :)))

melissa bidah sim mei hua said...

Hi Ema! Saya lepasan Spm.kalau saya membuat UKM sebagai 2nd choice dalam UPU.adakah pihak UKM akan pilih saya?or perlu 1st choice jugak?pihak UKM tidak menerima permohonan rayuan untuk asasi pintar ke?please reply ;)

Ema said...

Hii!
Kawan saya lepasan asasi pintar kata better letak first choice and result cemerlang.
2nd choice tu tak sure..

Anonymous said...

ok thanks for evrything ..

Anonymous said...

AsSalam..erm nak tnya sikit... ujian saringan ni macam mana yer?? Dan hanya kalau lulus ujian ni baru diterima masuk ke program asasi ke???

Anonymous said...

Woah...bagus2...blog ngan lagu die pun style....tenang skit...and umm thx for sharing the info...assalamualaikum.

Pei San Lau said...

helo, i nak tanya kalau ambil asasi pintar ni, asasi pintar ni dalam english ataupun dalam bm, after asasi pintar, boleh saya transfer ke universiti lain, seperti um atau usm, kerana course ukm dalam bm,,, please reply as soon as possible, thank you :D

Belinda Lee said...

Hi ema saya sedang menunggu keputusan asasipintar ukm ini, masalah saya ialah saya telah ditawarkan untuk masuk ke kolej matrikulasi pulau pinang ..sekarang saya tak tahu yang mana lebih baik(kmpp atau asasi ukm) dan informasi yang terdapat untuk asasi pintar ukm ini tidak banyak...bolehkah saya dapatkan facebook atau emel kak untuk tanya tentang asasi ukm ini dengan lebih jelas. terima kasih byk byk

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...