28 December 2015

Final Exam + Beethoven


Assalamualaikum

Final Exam Today!! Fighting. Paper today is the hardest subject we face since the first semester, besides organic chemistry..

Natural Product Paper. All these weird name we need to remember, pathway, reaction etc.

Image result for natural product doodle

Image result for natural product chemistry

But thank you its earlier than other paper. More time to study and focus. Start with the hardest one.


I don't hear much of classical songs. Not interested. But, my classmates favor them and listen them during studying. 
I tried to listen once, but I think i'll fall asleep first @_@

it almost 1.00am now. Tiba2 nak dengar lagu Beethoven. Like this one..





Tengok symphony lagi best ...*angguk2*

Tapi, the most amusing part bila....baca comment youtube. Tergelak Ema pagi buta sorang2









Teringatla pulak Nodame Cantabile...



22 December 2015

Internship



Assalamualaikum


DONE.

Alhamdulillah. Dah hantar borang intern ke admin office. 
It is probably one of the hardest thing to choose in life @_@.
After a long chat with my mom, i have come to a conclusion..

Dulu masa nak isi UPU, tak adalah macam nie.

Bila dah masuk Degree, nak kena pilih Concentration. Alhamdulillah, dipermudahkan lagi sebab memang nak pilih Food Concentration. Environment and Marine tak boleh menggugatkan hati nie.. Hehehe...

Tapi, bila dah dapat borang intern...Banyak benda nak kena consider.
Faktor pemilihan intern antaranya tempat tinggal, kos sara hidup (intern bulan puasa), bidang kita..too many to think about

Atas faktor nak sambung study, Ema pilih universiti. Yang dekat dengan rumah mestilah UMT. 

Lepas tu?

itu je yang ada kat kawasan rumah. Kampus Unisza dekat Besut. Jauh. 
Agak memeningkan bila tak ada pilihan, kawan yang ada pilihan lebih pun bermasalah..
Mak Ema macam ada telepati dengan ema. Baru nak tekan call button, mak dah call 
^~^.Jimat kredit.. Long conversation. Adalah nampak sinar harapannya. 


Intern can have a long life effect

Latihan industri dekat Universiti lain dari latihan dekat company. Mungkin sebab kita tolong orang buat research. My senior  intern at UPM, and she's taking food conenctration but work in Environment area. It's okay. Ada budak food yang dapat kerja dekat zoo, hospital, makmal veterinar, which is a whole new experience for them. Boleh lagi apply ilmu biotek. Tapi ramai yang apply kat company macam MARDI, FELDA, biotech companies etc.





Having fun while doing my intern


I love laboratory, research, experimenting work.. If i like it, inshaallah, i will enjoy it. Right =D. It has been more than 1 year tak pegang microscope...Bila lagi boleh nak pegang microscope tengok cell cell yang cantik serba indah niiiiii....

mengancam bila tengok microscope kat institut biosains UPM hari tu, ' one of a kind' in Malaysia katanya..






Cantikkan walaupun nampk geli...



Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...