22 December 2015

Internship



Assalamualaikum


DONE.

Alhamdulillah. Dah hantar borang intern ke admin office. 
It is probably one of the hardest thing to choose in life @_@.
After a long chat with my mom, i have come to a conclusion..

Dulu masa nak isi UPU, tak adalah macam nie.

Bila dah masuk Degree, nak kena pilih Concentration. Alhamdulillah, dipermudahkan lagi sebab memang nak pilih Food Concentration. Environment and Marine tak boleh menggugatkan hati nie.. Hehehe...

Tapi, bila dah dapat borang intern...Banyak benda nak kena consider.
Faktor pemilihan intern antaranya tempat tinggal, kos sara hidup (intern bulan puasa), bidang kita..too many to think about

Atas faktor nak sambung study, Ema pilih universiti. Yang dekat dengan rumah mestilah UMT. 

Lepas tu?

itu je yang ada kat kawasan rumah. Kampus Unisza dekat Besut. Jauh. 
Agak memeningkan bila tak ada pilihan, kawan yang ada pilihan lebih pun bermasalah..
Mak Ema macam ada telepati dengan ema. Baru nak tekan call button, mak dah call 
^~^.Jimat kredit.. Long conversation. Adalah nampak sinar harapannya. 


Intern can have a long life effect

Latihan industri dekat Universiti lain dari latihan dekat company. Mungkin sebab kita tolong orang buat research. My senior  intern at UPM, and she's taking food conenctration but work in Environment area. It's okay. Ada budak food yang dapat kerja dekat zoo, hospital, makmal veterinar, which is a whole new experience for them. Boleh lagi apply ilmu biotek. Tapi ramai yang apply kat company macam MARDI, FELDA, biotech companies etc.





Having fun while doing my intern


I love laboratory, research, experimenting work.. If i like it, inshaallah, i will enjoy it. Right =D. It has been more than 1 year tak pegang microscope...Bila lagi boleh nak pegang microscope tengok cell cell yang cantik serba indah niiiiii....

mengancam bila tengok microscope kat institut biosains UPM hari tu, ' one of a kind' in Malaysia katanya..






Cantikkan walaupun nampk geli...



No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...