22 July 2012

Iftar UIA


Assalamualaikum



Alhamdulillah.Dah masuk hari ke-2 umat islam berpuasa.2 hari terbaru ema berpuasa jauh-jauh-jauh dari rumah(selain rumah tok kat perlis)..

Biasa-biasa jer,sementara tunggu azan maghrib,kitorang sebilik berpot-pet pot-pet lu.Adalah luahan rindu nak makan makanan rumahnya tu.Kita setakat nie okk lagi puasa kat sini.Al-maklum,tengah sibuk preparation untuk exam minggu last puasa.Nak kata banyak kena chapter kena cover,tak pun.Cuma ada bab kurang faham dan perlukan penerangan lagi dari friends or lecturer.Tpi,rumate ambik 1 paper jer mid sem.Ema 5 papers.So,it's a challenge ^_^

Nie jerlah juadah sahur / iftar kita kat sini<UIA>



apa yang wajib!MILO!bekalan macam dah nak habis jer.Kena g mid valley pulok doh hujung minggu nie + bayar broadband lagi.Tapi,sebelum bayar broadband...kena make sure elaun masuk dulu.HIK3.Elaun mana nie lambat masuk kat UIA.Nasib baikla belanja bulan puasa tak tinggi-tinggi.tapi...esok stat bazar ramadhan dekat padang CFS IIUM.Kena mangga la beg dompet nie..



20 July 2012

Hari-hari berlalu



Assalamualaikum

Sebelum itu,ema nak ucapkan takziah dan ingin sedekahkan Al-Fatihah buat allahyarhamah Cg Rohaya - bekas guru kaunseling SMKA Tok Jiring yang telah kembali ke rahmatullah pagi selasa lepas.Moga-moga arwah tergolong dalam kalangan orang beriman.Kehilangan arwah sangat terasa kepada warga SMKA Tok Jiring kerana arwah memilik sifat-sifat keibuan dalam memberi bimbingan dan kaunseling membuatkan pelajar tak kekok untuk berjumpa dengan arwah..Sememangnya jasa arwah akan Ema kenang selalu.


***

WIII!!Alhamdulillah.Dah lepas 3 Quiz serentak minggu nie.Boleh jugak jawab dengan tenang,tak macam Quiz 1 yang blur sekali.Tapi quiz akan datang menyusul dua minggu lagi,lepas tu.MID SEM1.lepas tu,BALIK RAYA!HOHO!ni syok  nak balik raya nie.Al-maklum,duduk jauh2 nie jadi semakin syok nak BALIK KAMPUNG nya~lagu raya pun dah download banyak(hak3,padahal puasa belum stat lagi).Cakap pasal puasa,esok stat puasa.Tak percaya pulak,sibuk dengan hal duniawi sampai tak terasa keseronokan menyambut bulan Ramadhan.Subhanallah.

Cakap pasal sambut Ramadhan.Dekat Al-Malik Faisal Hall ada jualan MEGA dengan jualan  jubahnya,baju muslimah + t-shirt,tudung lawa-lawa,gadget murah-murah,perhiasan wanita ..dan asam.Tapi lambat la elaun masuk T.T.Orang yang bermula huruf "A" dah masuk pun elaun diorang.Nama Ema juga stat huruf "S".Tak apa,nanti bulan pose ni ada lagi Bazaar Ramadhan dekat padang CFS IIUM.Bukan jual makanan jer,adalah gadget,buku,pakaian etc..

HOHO!!Bestnya duduk sini^_^.Tapi rumah takkan ku lupa.Ema dah jadi perantau.Tak nak dengar lagu "Dendang Perantau",pasang lagu "Balik Kampung" dalam bilik - sing along la dengan roomates~


p/s:Semalam Mahallah Khadijah buat Mega Taaruf.Setiap level kena buat special event untuk sambut fellow and principal di setiap level~Level Ema buat Pyjama Night.Kerja ema n orang lain - Tidur di level's lobi





14 July 2012

Dah dapat anak baru


Assalamualaikum


Alhamdulillah.Minggu nie dapat keluar ambik angin setelah angin ribut dalam kelas melanda.he3.tak la ribut taufan pun.KL pun dah hujan 2 - 3 hari nie.Tapi today is fine bright day.So,me and my roomies go outing to -PC Fair.PC fair at KL convention centre.Betapa susahnya nak cari venue sampai policeman pun suka bila kita tanya mana PC fair tu.KLCC tu besar,bukan nye sebesar TTC.


roomies- L-Kema(Ajil),R-Syam(Melaka)




Alhamdulillah.Jumpa jugak kamu cik PC Fair.Memang havoc betul masuk PC Fair kat KL,tak seperti kat terengganu.Harga pun murah tapi tahulah original ke tak kan.Tapi tujuan kitorang p sana cuma satu.Tapi tak jumpa-jumpa pun booth yang dicari-cari sehinggalah nak masuk pintu exit,barulah kami jumpa.Bukan 1,tapi 4 sekaligus pengeluar broadband terbaik di Malaysia."terbaik ker??".Hajat yang satu iaitu nak pilih Celcom jer sebab famili lain pakai celcom,roomate pakai celcom pun nampak okk tapi ada masa juga line selow betul.

Tapi sempat kami ditarik oleh Salesmen dari mana  entah.Baru first time ema dengar nama pengeluar broadband tu.Dia bukan main semangat cerita dan yakinkan kitorang.Tapi surelah nak survey yang lain2 dulu.


Dah siap semuanya.Perlu balik sebelum solat Asar.Tapi kitorang sesat lam Suria.Hak2.Tersalah masuk jalan nak p Aquaria.Memang jalan macam belangkas nak kejar Rapid KL takut tak sempat nanti lambat pulak balik =_=.


nie jugak yang dipilih.Laju jugak.

Selamat jugak sampai lam bilik.Insya-Allah,lepas nie bolehla update awak En. Blog dengan anak baru kita nie.Syukur2~


p/s:Wireless IIUM kat 1 bulan tunggu for register,bila dah register,tak boleh pula connect.HUK3.Tak apa,anak mama yang baru akan mengubat kekecewaan.Lepas nie nak buat money planner pulak



1 July 2012

Befday - study -



Assalamualaikum


Esok dah masuk minggu ke-3 masuk keluar kelas UIA.Alhamdulillah,semua berjalan lancar walaupun airnya tak selancar mana.2 hari dah rasanya tak ada air,terpaksalah bergolek dari blok D ke block A.Tahan jerla.Pagi esok kena bangun awal,kelas stat kol 9.This semester insya-allah ema ambil subjek BIO I,KIM I,MATH I,Basic Theme of Al-Quran dan Computer class.Nampak sikit tapi  tak boleh pandang ringan.Tak macam SPM dulu.bio dah pecut masuk bab 4.First Quizz next week - bio,math,kim n ICT insya-Allah.Doa yang terbaik biar pointer 4,dapatlah pergi UIA Kuantan cepat kan~dapat jugak graduate uia pj dengan kakak senior lain...

Thanks jugakla ke kak2 Senior sebab bantu ema lam study.Math la nyer.konfius kita nak jawab walaupun simple..

***

Sebelum terlambat,ema nak wish la befday budak-budak nie yang sambut befday last month.

Kaklang - sabtu nie balik Malaysia.Nanti kita pergi la KLIA ambil die tu,lepas tu kita balik terengganu sama2 neh ^_^.ho3.befday ..err..21 TAHUN!

Abang - Untuk pok cik jugak.dah wish jugak befday baru-baru nie.TQ la sebab belanja makan waktu sambut befday pok cik hari itu..jimat duit kita

Qilah - Untuk Aqilah Amin yang duk kat Zainab Al-Jahsy UIA,jauh jugak tu dari Khadijah.Tapi apa pun,selamat hari jagi yang ke 18 tahun!Tak dapat pun kita outing sama-sama walaupun satu Uni.T.T


my roomates except kat kanan sekali - friends' roomate from UM

macam nak tunggu b*rs*h jer ..ha3







Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...