29 July 2016

Reporting dari tempat intern



Assalamualaikum



Last day untuk minggu ke 7. Ada baki 4 minggu lagi untuk habis intern.

Setakat ini Ema sibuk tolong budak FYP prepare sample 4 minggu. Lepas siap tu (lega betullll), Ema masuk lab untuk buat protein analisis dari sumber X. Experiment untuk determine berat protein. Nampak ciput kan, tapi banyak cabarannya dari segi kesabaran, being sistematik, responsible, must have critical thinking etc. Nasib baik lab assisstant tu baik. Ada jugak yang buat Ema kecut perut.



In simplest way, kerja Ema tak senang, tak susah. 
Tak sikit, tak banyak. 
But quality is better than quantity. 


I learn a lot of things that can help me to work in the lab n in the future.

I also learnt to recycle things =). 

I learnt that this thing (picture below- alat sedut liquid) cost RM200++ something. 1 batang RM 15++. Selama ni buang masuk tong sampah lepas guna sebab dah ''tercemar. Oleh sebab Ema tak dapat desirable result experiment countless time, ulang banyak kali sampai habis guna 1 box ++.



This is called tip





Dalam lab storage ada  tinggal 1 box lagi. Akhirnya, Ema basuh alat tu macam students UMT yang lain. Ema tinggal tip tu dekat sink untuk direndam, bila datang balik, ada student lain dah ambik.....................


Tu baru alat, bahan kimia dah banyak dah Ema pakai sebab asyik repeat experiment banyak kali. Elaun kerja tak ada, entah duit geran mana dia pakai nak tambah stok >.<












Next week  start lecture visit dan UMT ada Seminar Day Postgraduate Students. Ema inshaallah jadi runner sahaja. Lecture visit contribute 40 % towards the whole marks.



p/s: Takziah buat my best friend in high school, Cik Fakhriah yang kehilangan ayahanda tersayang. Al-fatihah


p p/s: Baru tahu kena bayar yuran semester. Ingatkan free jer. Rupanya kena bayar Rm7.50 (Insurans). Tak pasal2 nanti kena 'barred' sebab tak bayar yuran ><

17 July 2016

Ward & Wedding


Assalamualaikum

Jumaat lepas ada dua events yang berlaku serentak. 


******

Adik Ema terkena acute appendicitis. Sakit dekat appendix sebelah kanan perut tu.. Parents bawak pergi hospital pagi tu. Akhirnya kena surgery untuk buang appendix. Surgery yang dipanggil Laparoscopic something.





Surgeon tebuk tiga lubang, kiri dan kanan perut dan dekat pusat. Nasib baik tak belah perut. 2 jam operation tanpa sebarang komplikasi. Bila dah buang tu, agak besar jugak appendix tu bengkak. Katanya tunggu masa untuk burst sahaja. 

 Lepas sedar, adik Ema kata sepatah ni ..

"bosann..."

lepas tu dia silentkan doktor2 yang bising.

"shhhhhhhh"


Budak-budak. ha3. Dapat leave 9 hari.





*******




Jumaat malam pulak. Pasangan kedua Biotek 131 menamatkan zaman bujang. Tahniah!

                                                            Alahai gembiranya Kak tirah :D



Keesokannya diorang buat kenduri dekat Temerloh, Ema of coursela tak dapat datang..Sedihnya. Wedding day pasangan pertama 131 pun Ema tak datang, apatah lagi yang kedua. Tapi kalau diorang buat kenduri sambut menantu, Insha-Allah Ema datang sebab dekat jer rumah suami dia dengan Ema.




Batch Biotech 131 yang hadir




persoalan Ema seterusnya,







Sekarang dah dengar macam ada dua pasangan biotek 131 tunggu giliran ....
Ni macam nak set record jer




p/s: Finally! Setelah 5 minggu LI, Ema dapat masuk lab T.T. 



1 July 2016

Biskut Red Pearl aka Mutiara Merah



Assalamualaikum










Selamat berpuasa Ramadhan yang ke 26. Hujung minggu ni Ema buat biskut last untuk menyambut hari raya tahun ni. Walaupun dah banyak biskut dalam balang kat dapur, Ema tetap nak buat sebab bahan dah beli awal-awal. Dan sebab it's delicious.~






Butter and icing sugar

And put in everything nice with flour

it become a lump

not nicely shape and put on a red crown

and finished


Resepi dia Ema ambil dari buku masakan. Online pun ada sahaja. Yang hampir sama macam yang Cik Azlita buat ni.


***

Yesterday Ema rasa lega teramat sangat sebab 3 minggu Ema mencuci sarang burung dekat tempat kerja. Dia nak 2 kilo.

Minggu pertama rileks je. Sabar lagi. Hujung minggu ke-2 fius hampir tercabut sebab banyak lagi nak kena bersih dan fikirkan "masa depan". Dr. tambah lagi 2 plastik beg besar untuk dicuci. Memang stress waktu tu. Tapi Ahamdulillah, student dr dah siap exam, dia tolong bawak balik rumah sarang burung tu untuk dicuci. Rasa gembira hati ni~~



Semalam Dr. baik hati bagikan almond london satu balang. Terima Kasih~. Ingat nak tanya Dr kerja apa yang perlu dibuat minggu depan. S/U dr. kata dr dah start cuti raya.Tapi Ema plan nak datang Ahad n Isnin n take leave on tuesday. Herm.. 



Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...