23 December 2014

IIUM balik kampung



Assalamualaikum

Hujan tak berhenti sejak 2-3 hari lepas. Bertambah lagi risau kitorang batch 131 UIA sebab dah plan 3 bulan nak masuk kampung as a part of program under kursus leadership and management. Angin kencang menumbangkan pokok depan library UIA, tasik UIA pun dah 'melebihi paras bahaya'...tenggelam macam tahun lepas. 


Berbalik pada program yang dirancang. Pagi sabtu hari tu hujan renyai turun pagi subuh. Duk fikirlah camna nak jalankan aktiviti kat kampung nanti...

Batch 131 IIUM kuantan yang ambil kurusus leadership ni mengadakan program yang dinamakan "IIUM balik kampung". Kampung mana kitorang masuk??
Kampung Pantai Berserah.. Antara aktiviti yang dijalankan seperi health check-up, arts exhibition, program motivasi, free car wash,gotong-royong telematch and Rewang.

Alhamdulillah! satu hari tu huJan tak turun dari pagi sampai malam. Panas terik lagi. ^_^. Berkat doa korang semua akhirnya dapat jugaklah kitorang menjalankan aktiviti masing-masing ikut section(kelas). Next day lepas tu hujan + angin kencang balik 




Adakah ini dinamakan jodoh?? Ha3. Kelas Ema in charge of Arts Exhibiton. Aktiviti yang dijalankan seperti origami, face painting, hand painting and drawing. Awal tu susah nak tarik budak-budak sebab semuanya sibuk main telematch T.T. Diorang pulak pergi duduk kat pantai... 1 jam selepasnya satu demi satu datang..Lama-lama booth kitorang melimpah dengan kanak-kanak. Alhamdulillah..















Rindu nak balik kampung bila duduk kat Beserah nie.. Ada feel kampung yang lebih. Satu benda yan dibawa balik ialah rasa syukur..

Berbeza dengan kampung Ema mungkin lebih baik dari sini, lagilah membuat kita bersyukur sebab dikurniakan oleh Allah kemudahan yang baik walaupun tak lengkap but still mampu memenuhi keperluan harian. 

Ada masa kita complaint makanan kat luar tak cukup, tak sedap, tak banyak pilihan compare dekat rumah. Lebih-lebih lagi mahal pulak tu. Lama-lama kita fikir jugak yang sebenarnya Allah dah berikan rezeki yang sebaik-baiknya untuk kita kat rumah. 
Dulu kat rumah tak pernah makan sayur (walaupun ada lauk sayur), duk kat luar, lauk sayur yang awalnya tak nak ambil, terpaksa ambik, lama-lama jadi tabiat. Lagi bagus bila tabiat ini dibawa ke rumah. Dan jangan bazir!..

Orang yang hidup senang, bila hidup dalam environment lain dari kebiasaanya akan terasa nikmat yang Allah berikan selama ini dekat dia. Dulu tak pernah mengerti, sekarang baru bersyukur. Analogi cell tissue culture ( culture cell badan dalam petri dish yang tak cukup nutrient..hik3)

Bukan ke sekarang kita patut bersyukur sebab Allah bagi korang peluang untuk hirup Oksigen dan lepaskan Karbon Dioksida bila baca entry nie. kalau tak..inalillah..


Tanamlah sifat qanaah dalam diri. Terima sahajalah rezeki yang diberi Allah dan jangan merungut nak lebih. Silap haribulan, kecik hati orang lain yang mungkin rezekinya lain daripada yang kita terima. 




p/s: My dear lovely classmates

p p/s: Yang pakai sunglassess tu bukan Ema! he3



Majoriti Universiti dalam tempoh Study Week sekarang kan. Sambil korang terjah markah carry marks on9 or kat bilik lecturer. Harap jadi pembakar semangat untuk do better in final exam.  Doakan Ema berjaya untuk final Exam nanti and...dapat balik rumah jumpa Ammarku sayang!!~~~~~


2 December 2014

Pencarian



Assalamualaikum




Good luck in finding me.
 Your fingers might be hurt, your head might be spinning right now. 
It's okay, it is not the end of the world yet.
 If you are searching for your desire, it might not appear yet.
 If your searching for another, it will suddenly pop out of no where. 
And that is when you'll find me. 
Take your time. But don't be upset, nor sad.
 Don't be disappointed nor too eager. 
Until the time lure you to me, until the address is written correctly.
 I'm still here.
  


28 November 2014

Lab Diary



Assalamualaikum


First sekali, Congratulations to my little sister for her excellent performance in UPSR. 

Cuci bersih sarang blong ni, Ema nak cerita banyak perkara. But, tak sempat rasanya nak dicelotehkan semuanya. Assignment, presentations, Lab reports mak ai bertimbun minggu nie. Alhamdulillah, ada yang sempat disiapkan awal. Ema suka experiment, tapi gedebuk 5 experiments report untuk disiapkan this week. All of it is fun! Interesting and exhaustive. From Genetics to Fermentation to Tissue Culture. Budak Medic layan patients, kitorang biotech banyak layan bacteria jer.

In Genetics lab





Drosphilla, or fruit flies. Kitorang kahwinkan Drosophilla yang berbeza jenis dan mutasi dan adalah dekat +2000 lebih anak-anak Drosophila dilahirkan dalam Lab dalam masa 1 minggu. It was hectic, lebih-lebih lagi bila Drosophila tu bangun dari tidur lena choloroform dan terlepas dari genggaman. Berterbangan melepaskan diri dalam lab..Nak tengok characteristic Drosophila satu persatu bawah microscope, count and separate them all according to their characteristics.. 


This one is really interesting. Bacteria transformation. Masukkan plasmid yang diubah suai secara genetik ke dalam bacteria E.coli
Asalnya E.coli tak glow, tapi bila suluhkan lampu UV, nampaklah Fluoroscent Green. Cantikkan. Gene fluoroscene is taken from Jelly Fish.

Tissue Culture Lab



Growing Tobacco from leaf. Satu kepuasan bila dapat tengok daun ni membesar. Daripada daun  sahaja kita dapat menghasilkan  a complete plant of Tobacco. But, it is tricky. Perlukan teknik yang betul untuk elakkan daun mati before it can grow well. If not, akan jadi macam bawah T.T




This is the culture growth for plant Jatropha carcus sp. Setelah 3 minggu, macam inilah hasilnya. Hitam tandanya daun tu dah mati and look at the white fungus grow on the agar plate. isk3..


Fermentation Lab


Source of bacteria. Kitorang "Menternak" bacteria which is taken from anywhere we want. Tak adalah kitorang pakai alat macam iklan TV yang pancarkan sinaran apa entah untuk tengok bacteria . Manual sahaja dalam lab~ 



Nampak putih-putih itu? Itulah bacteria-bacteria degil yang membiak atas agar plate and it is taken from my handphone's keychain. Tandanya, my keychain is contaminated. T.T. Lepas dapat tau betapa tercemarnya keychain, terus Ema basuh. Contamination can be anywhere, So rajin-rajinlah basuh tangan before makan.



Another source is taken from the water cooler. Look at  how many bacteria colonies have formed. @_@. I think the water cooler is rusting and favor growth of many bacteria. Do you dare to drink water from this water cooler? Surprisingly, there is another source taken from the dustbin and it shows almost no bacteria colonies....herm.. 




This experiment tells you how dangerous UV light can be. The upper side is exposed to UV ray. You can observed no lawn of bacteria at all, not even a single colony. All of the bacteria has been killed by the UV ray. Sayonara. Imagine if it is exposed to our skin...Eye cataract, skin cancer and much more.. 


5 November 2014

Wordless Wednesday~ I'm officially an aunt~




Alhamdulillah. A healthy baby boy . May Allah bless you~~

23 October 2014

Mahallah Baru


Assalamualaikum

Alhamdulilllah!!
Semalam akhirnya! dapat juga masuk asrama baru kampus UIA kuantan. 1 tahun 2 bulan menunggu nak duduk atas bukit tu. But the process to enter our new Mahallah, from obtaining the keys and transferring our stuffs from Indera Makhota 6 were really challenging. Some have to wait until 4 hours just to get the keys!
Luckily, Ema tunggu 1 jam sahaja. But..



Ema dan roomate sebilik ada masalah kunci sebab kunci tu tak match dengan tombol pintu. Terpaksa meredah lautan sisters dekat Mahallah Office to make the report..but still, walau dah tukar tombol baru, ada masalah lagi..and someone has to lock from inside and exit through the window...kihkihkih..



Alhamdulillah, our new is at the end of level 7 near the toilets and bathrooms. The toilets and bathrooms are soo neatly design but the space is narrow. Some said that the Mahallah is poorly design because certain compartment's windows are facing the corridor. ha3.  terrifying thing to discover when someone is peeking inside your room from the corridor. 


But the best part? Mahallah Ema dekat depan Kuliyyah Of Science.! Tak adalah nak tunggu bas nak g kelas lepas ni, unless hujan lebat.. Just turun bukit and sampai terus kelas~



Some of the new facilities are the pantry rooms, and ironing spaces. There are also usrah spaceat each Mahallah. Oh, The three new Mahallah are Umi Kalsom (sisters block system), Fatimah Az-Zahra (sisters semester system)  and Kahlid Al-Walid for brother



Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...