27 February 2016

Field trip mencari getah transgenik



Assalamualaikum

Last Wednesday, food student buat lawatan pergi Lembaga Koko Malaysia dekat Jengka untuk tengok getah. Lebih tepat lagi, nak cari pokok getah transgenik.





Tujuan utama ke LKM sebab nak dapatkan pokok transgenik getah. Siapa sangka dalam lautan pokok koko ada pokok getah. Tapi pokok getah yang kitorang perlukan yang transgenik punya, maknanya genetik pokok tu dah diubah. Ada yang transgenik, ada yang bukan transgenik. Jadi, kenalah buat simple testing untuk identify pokok tu.














Dah dapat latex, kita tengok reaction latex bila campur dengan  reagent yang lab assistant dah sediakan. 






At the end of the day.....Happy time. Sebab the first and last sampling for food biotechnology..





p/s: Stay strong biotech students, envi, marine and food!

24 February 2016

Wordless Wednesday ~ 3rd slice of mouldy bread ~


Assalamualaikum


Jangan pakat sumbat je roti dalam mulut


19 February 2016

Jawapan untuk intern


Assalamualaikum


Alhamdulillah, department dapat balik surat respons untuk latihan industri (LI)/ praktikal/intern untuk Ema dari UMT.
 Untuk 1st choice and 2nd choice Ema dapat. 
Terima kasih Allah. 



Choice 1 : Pusat Pengajian Sains Asas



Choice 2: Pusat Pengajian Sains dan Teknologi Makanan



Both involve on research works. Kerja Ema nanti ada disebutkan dalam borang jawapan tu. Ema tak tahu student Master/PhD or lecturer UMT. But, I'm actually excited and looking forward on helping them with their research.

 Apa yang perlu buat hanyalah pilih which faculty i will going to serve and give my effort on. Insya-Allah i will give my best.


So, which one do you think i chose?


*****

I feel like i want to say sorry to everyone today

I feel like my behavior was bad today

I don't know to who but I want to say sorry for no reason

*****

p/s: I also looking forward for UPM response. Regardless of the answer, I will still go to UMT afterall..



14 February 2016

Ohana Getaway Biotech 131


Assalamualaikum







Annual Grand Dinner and Family Day for 131otech










 There are some family members who are lucky to be seated in front of the stage

But then they realized how close they are, and they felt shy....






 In family, there is a mother, a big sister, the youngest and an aunt



'




Family will make sure to take Family Photo together







Within the family, there are 3 factions. Meet the 'Food Faction'.
Somehow, some were lost and I was saved







Big family need to have a big castle.
 But they still felt lonely, so they have crabs as their pets and build a pool for them. But the crabs ran away.








Sometimes, family get their hands dirty and fight for sweets






Then, family take detour and make their own KFC getaway





Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...