31 December 2011

Tutorial : Make it snow for blogspot



My very fist tutorial.Sebenarnya cik balqis yang berkurun lama tanya macam mana nak buat snow.Okk.Ema kasi taula untuk bloggerz yang mungkin dah tahu atau ingin tahu





TUTORIAL 



1) Go to Dahboard > design > add gadjet > html/javascript


2) copy salah satu kod yang kat bawah nie dalam ruangan html/javascript


Bagi Snow White 


<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/14104214083/snow-white.js"></script>
Bagi Snow Black


<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/03441140321/snow-black.js"></script>

3) Click Save and DONE!


*Mungkin akan ada masalah Horizontal scrollbar extra nanti-pengguna simple template


30 December 2011

Back to basic

Assalamualaikum

School days dah nak OVER!officially over.
Oleh itu,HE3..Inilah kebaikannya bila anda mempunyai blog dan tulis semua memori,peristiwa,kenangan memalukan n menyedihkan.Dari seorang budak mentah kepada budak yang mantang:P.Dari budak hingusan kepada budak universiti.Semestinya cerita Universiti mungkin tak sehebat macam cerita high school yang mana kalu ingat balik,pasti ketawa sorang2..

So,ema want to go to basic of this blog.3 years ago.and read ALL the post i had written.Lenguh?mungkin.Jadi,beransur-ansurlah kerja.
Tak ada kerja ker dari baca post blog?
Ada,nie kerja sampingan.Nak ingat apa yang dah dilupakan.Bila baca,baru sedar betapa budak hingusan betul diriku ini dulu
p/s: Bukan budak yang berhingus =__=

Let me go back to three 3 years ago 

OH.terbaca pulak essei siapa entah kalu jawab periksa sure dapat markah LOW.Undifined.





29 December 2011

Takrif Gagal : Orang Hebat VS Orang Biasa





Assalamulaikum


"Aduh, fail.." .. "Aaaah, rugi, rugi..".. "Gagal lagi.."

Itulah antara keluhan yang sering kita dengar apabila apabila kenyataan yang diharapkan bertukar menjadi malapetaka. Pastinya ketidaksampaian harapan atau ringkasnya gagal, baik dalam apa jua pekerjaan mahupun sebagai pelajar mencetuskan pelbagai perasaan.
Kecewa. Marah. Bengang. Sedih. Putus asa. Paling memeritkan apabila segala wang, kudrat, masa dilaburkan namun keputusannya bukan memihak kepada kita. Semuanya terasa segala pelaburan itu bagaikan sia-sia sahaja.
Namun, apa sebenarnya erti gagal?
Kenapa ada mereka yang mampu bangun dengan gemilangnya walaupun sebelumnya gagal?
Kenapa ramai lagi mereka yang gagal, langsung tidak terbangun selepas kejatuhan mereka?
Kedua-dua golongan ini gagal dan dilanda keperitan yang amat sangat, namun apakah yang membezakan dua golongan ini?
Tuah? Usaha? Kebetulan? Banyak faktor menyumbang kepada kebangkitan semula orang yang hebat daripada kegagalan.
Antara faktor yang terbesar bagi mereka ialah takrifan gagal. Mereka menjadi semakin hebat selepas setiap kegagalan kerana mereka memahami dan melihat makna gagal lebih hebat daripada orang biasa.
Orang biasa mentakrifkan kegagalan sebagai ketidaksampaian hasrat dan impian yang dicitakan.
Hurm, adakah benar?
Namun, pentakrifan gagal oleh orang hebat ternyata berlainan dan lebih hebat. Orang hebat melihat kegagalan sebagai maklum balas tentang perkara yang tidak akan membawa mereka ke arah kehebatan.
Renung sejenak kata-kata Thomas Edison yang gagal 1000 kali dalam mencipta mentol pertama di dunia.
"Saya bukannya gagal 1000 kali, tetapi saya menemui 1000 cara yang tidak akan menghasilkan mentol".
Keputusannya?
Terciptalah mentol lampu pertama di dunia. Jika tidak kerana semangat beliau, mungkin mentol belum tercipta, dan mungkin kita masih menggunakan lampu minyak tanah sehingga sekarang.
Setiap kali ditimpa kegagalan, orang hebat melihatnya sebagai jalan atau tindakan yang tidak akan membawanya mengecapi impiannya. Justeru, mereka tidak akan mengulangi perkara dan tindakan yang sama di masa hadapan. Yang betul diteruskan, yang salah dihindarkan.
Lantaran itu, mereka semakin bijak mengatur langkah mengorak jalan ke arah kejayaan dengan hanya melakukan perkara yang betul dan hebat sahaja. Itulah yang dimaksudkan dengan kegagalan sebagai maklum balas atau "feedback".
Melihat kegagalan daripada sudut pandang positif menjadi nadi utama kebangkitan orang hebat. Biarpun terkesan emosinya, kuasa positif nyata lebih dominan untuk melonjak kembali semangat mereka untuk terus berusaha menggapai impian mereka.
Berbanding orang biasa yang melihat kegagalan sebagai penamat kepada segala usaha mereka selama ini. Merasakan segalanya sudah musnah, mereka seakan takut untuk bangun kembali.
Orang hebat hanya melihat diri mereka sebagai gagal jika mereka memutuskan untuk tidak merealisasikan impian mereka. Apapun terjadi, segalanya dijadikan maklum balas positif, dan tiada apa yang dapat memutuskan mereka dengan impian mereka kecuali diri mereka sendiri dan takdir Allah S.W.T.
Kegagalan di tangan anda. Jika anda putuskan sebagai kegagalan, maka anda memang gagal. Namun, ingatlah, membina impian bukannya mudah.
Rasulullah S.A.W sekalipun memerlukan tempoh bertahun-tahun untuk membuka kembali Kota Mekah biarpun dilanda pelbagai ujian dan kekalahan. Usah pernah putus asa dengan diri sendiri dan rahmat Allah S.W.T. Selamat berjaya dan sukses selalu!
Sumber



p/s:just watching cyberbu//y on TV3.Feel sorry for those who had been bully.Alhamdulillah that i'm not one of them.May u be the same~


28 December 2011

Part of life


********

Muhyiddin berkata demikian ketika melancarkan Jaringan Kerjasama Rakan Kongsi Bionexus (BNP) dan Pengumuman Penyempurnaan Pemetaan Genom Melayu di kampus Universiti Teknologi MARA Puncak Alam di sini, hari ini.
"Saya dimaklumkan bahawa projek-projek bioteknologi telah memberikan impak yang positif sebagai projek-projek Kemasukan Utama (EPP) menerusi Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA), Pertanian, Perubatan, Minyak Sawit dan produk- produk berkaitan serta Minyak dan Gas," katanya. 

Beliau berkata, jangkauan yang melewati pelbagai sektor ini merupakan salah satu sebab utama bioteknologi dikenal pasti sebagai pemacu utama dalam usaha untuk membawa negara ke arah ekonomi berasaskan pengetahuan dan ekonomi yang berpendatan tinggi. 

Katanya, menerusi BiotechCorp, agensi yang bertanggungjawab dalam pembangunan biokteknologi negara yang ditubuhkan sejak 2005, sejumlah 207 syarikat bioteknologi bertaraf Bionexus telah dibangunkan dengan jumlah pelaburan yang diluluskan kini melangkaui RM2.0 bilion. 

Syarikat berstatus Bionexus ialah syarikat-syarikat bioteknologi antarabangsa dan tempatan yang layak untuk mendapat bantuan insentif dan geran daripada BiotechCorp. 
"Jumlah pelaburan itu merangkumi tiga fokus utama bidang bioteknologi iaitu pertanian, penjagaan kesihatan dan perindustrian," katanya. 

Muhyiddin berkata, walaupun sektor itu masih dalam fasa membangun, adalah agak memberangsangkan bahawa lebih dari 50 peratus dari syarikat- syarikat ini adalah syarikat kecil dan sederhana yang menunjukkan kemampuan berkembang pesat dalam suasana ekonomi baru negara. 

"Saya juga dimaklumkan bahawa tiga peratus dari syarikat Bionexus sudah disenaraikan di bursa saham di Malaysia, Australia dan Eropah," katanya. - BERNAMA 

************

Assalamualaikum
Tak apa nak share.Cuma tersentak bermain dengan adik2 bila dengar perkataan "bioteknologi" dalam berita kelmarin.Tak pernah dengar berita pasal biotek kat mas nie,Kat internet search pun kurang2 jumpa.
Kenapa ema interest sangat ngan bioteknologi nie??
^_^.Mungkin akan jadi sebahagian besar dalam kehidupan ema nanti.~*peace*

Kawan2 ku yang dah lepas SPM tu dah fikir nak pilih apa untuk "dijadikan sebahagian dalam hidup" anda?


26 December 2011

Ema and driving


Assalamualaikum


Title tu separuh betul.Ema tak driving lagi tapi,ema akan ambil driving lesson.Bila pun ema tak tahu,Hajatnya nak buat selepas balik perlis.Lambat2 nanti,burn masa akhir cuti nanti.Nampaknya,ema la antara classmates yang lambat ambik driving test .Huk3.Yang lain dah pun separuh jalan,ada yang duduk atas jalan.Ada jugak mungkin dah ada gambar dia tersengih2-sengih atas kad lesen memandu bercop LULUS.herm,naik kereta berlabel P nanti janganlah memecut yer .Bahaya tu.Teringat pulak semasa ema ngan kakak accident 4 tahun lepas atas jalan raya jambatan Sultan Mahmud.3 buah kereta pulak tu.nasib baik famili ema tak kena bayar saman RM600.

What to do ah.Parents pun cam buat tak tahu pulak yang ema nie lambat dah nak ambik lesen mandu.Takkan na rileks jer tunggu diorang bagi green lights.Ema tak kisah kalu diorang bagi green lambat,jangan lambat sangat sudahlah,nak pergi interview pulakkan.Tak pasal2,ema tak ambik lesen memandu.OH!.Bukan apa,nak bawak kereta pun kereta siapa entah nak diguna.kereta ayah - NONONONONO.Kereta mak - estima tu LEBAR sangat!..drive la dulu kereta slow steady.Tak pun,tak drive mana sebab duduk U kan.Macam kakak ema yang duduk mesir.Lepas pergi Mesir,balik Malaysia..rasanya tak drive langsung pun.Kakak ema sorang lagi,Mimi..he3,dia nie masalah 'takut' mandu sikit.Harap2,ema tak jadi macam Mimi takpun mak saudara ema yang dah berpuluh2 tahun tak bawak kereta

Ramai terkandas semasa naik bukit.Sure bukan naik bukit,tapi 'turun' nukit ramai


Seriously,don't know what to do.Memandu bagi sesiapa yang nak,memang sure boleh punya.yang 50/50 tu,ambik jerla buat kebaikkan masa depan.Mak ema pun kalu suruh bawak kereta na suruh ambik adik2 jer kat sekolah.Tak pun...buat sampah?





Rainy holiday

Assalamualaikum

Dear blog.
I had been absent for three days since I had to accompany my mom balik kg in Perlis.We returned by SP bumi bas.Really a bumpy ride,cannot sleep,the bus  accelerated like  a F1 car.I just pray that we will be safe until, we almost hit an elephant on the hill.Luckily,no accident.The bus manage to hit the brake.But the passenger were quite funny.They seemed to..enjoy?They shout ..”bangun2!ada gajah!”and snap some pictures and some said..”la,gajah seekor jer..”,Alhamdulillah,we were able to reach Kangar exactly 6 a.m.After solat subuh,I still tired.So..of course la go to sleep!the rest of the day.Quite boring.Mom need to settle the problem regarding some issues – main reason why we balik kg.And me?I just sat on the couch,reading Sherlock Holmes and KPP books – although I didn’t  register yet at the PSM.Just preparing for the undang2 berkomputer  test.Congrats to piqa and fakhy since they pass the test



My mom went to ‘work’ until evening and in the night,all of my mother siblings held a meeting until..well,3 a.m.And the meeting held in the room where I supposed to sleep.So,didn’t know what to do.Just watch mission impossible III and tried to sleep afterwards in the living room,but the mosquitoes attack  were Crazy!TQ for my aunt who give me a blanket to sleep when I pretend to sleep.I ‘pretend to sleep’ until the meeting is over – 3 a.m.I didn’t feel uncomfortable at all.


On the next day.Same day again.Mom leave in the morning,I read books,played songs in mp3,watching tv in the room where I sleep – which I taught it was broken at first.Guess what?there are Rats! behind the TV.I frequently took a glimpse on the rats looked rather ‘lost’ going to every corner of the room.The saddest part,the cat in the house just didn’t do anything at all!I guess all the cats and rats aren’t like Tom and Jerry.By night.It was  a Fun Movie night!Soo many Christmas movies ,so I watched ..almost all of them .one after another in each TV channel.Luckily no meeting that night.some are sweet romantic movies-hem3,oh,tv awards,and reality tv show and so on untill 1-2 a.m??that because my mom told me to go to sleep and the rats made loud squeaky sounds..


The last day went the same. Mom left in the morning,I read books,played songs in mp3,watching tv in the room where I sleep.I didn’t even had the time to go sightseeing or,shopping for cheap stuff in padang besar or go to town.It was almost a dull holida’vacation’.I felt like I’m a 6 years old kid left by her mother in the kindergarten when she’s go to work.Seem more realistic because I played with my cousins age 2,4,6 years old.-__-.I didn’t said it was not fun,but I miss home and felt ..alone.


I do learn new things during my stays in Perlis.Some just sad,and some aren’t so bad.But,this is the ‘balik kg’ I didn’t like actually.It just make me more…monophobic.I didn’t know what to do.I don’t have friends to say to me..’Hi,how are you doing..’ or ‘ long time no talk..’ or ..anything to chit chat- erm,because we rarely see each other anymore.But piqa actually sent a message about the hari raya card  I wrote to her and said how sad and she miss me.I’m a little happy.others give fancy writing which I don’t know if it was forward from someone else.-not really a full sincerely message-.I don’t have facebook soo I couldn’t connect with my friends easily.FB isn’t my thing to do.Sometimes,I think.when I  message to my friends a lot,and stopped a while,will they remember me..or maybe they don’t.They even care to start the message first unless I start first…………




p/s:6 a.m.Just arrived home 1 hour ago.Couldn't help myself to watch Merlin!!!last episode for season 4!!!!Need to load first.T.T




22 December 2011

Result PMR 2011



Assalamualaikum..

Sudah lama bekalan surat khabar terputus.ditambah lagi dengan connection kawan yang low dan jugak spm baru 1 minggu habis tambah lagi dengan happy enjoy time berjalan sana sini dan pak saudara n niece menginap kat umah n malam nie nak packing naik bas balik kg..
baru ema tahu dari Cik Farhah kita yang result pmr kuar HARI NIE!
WOW!!
i feel a bit ..kuno

BTW.Congrats kepada my EX school(T_T) sebab dapat pecah rekod batch ema untuk PMR sebab peroleh 
  


free glitter text and family website at FamilyLobby.com
orang 

yang dapat 9a's !!!
Tahniah SMKA tok jiring
Very proud for my junior!
but 92 mungkin tak kekal,sometimes there is an update for the number after recheck! 


Tahniah buat kali terakhir ema kepada semua junior2 yang mantap lagi hebat,3 bulan lagi,tunggulah kak ema dan ex-senior2 punya SPM result yurp.Apa citer,doa2 lah mendapat kejayaan yang gemilang.Amin.



p/s:Reading KPP book about road signs for future driving exam.nak bawak buku Sherlock holmes + driving book balik perlis.ema tak tahu dah nak buat apa lagi nanti kat sane =__='




20 December 2011

Proposal

Assalamualaikum

Hi bloggerz!hari ni ema nak share satu video yang memang..'romantik' dan menjadi impian seorang perempuan(huk3)..untuk dapat taman istimewa aka SUAMI
cerita dari video nie,katanya,dia tidak  pernah contact lelaki nie,tapi,lelaki nie bersungguh-sungguh nak berkhawin dengan dia
nak tahu cerita,tengoklah video nie
(REALLY true story)


p/s:Part yang paling sweet ialah saat Si Dia melamar Puteri pilihannya..~~




Haish..bertuahnya si puteri nie dapat si jejaka yang memang..impian segala wanita solehah.walaupun tak kenal,tapi,jodoh tiada siapa yang tahu.kemanisan selepas berkhawin,memang manis habis-habisan nanti.TERBAIKK!!


mesej yang ingin disampainya : bercinta seleps khawin!SANGAT MANIS!

p/s: ..hik3,ema lambat lagi,nak drive dulu,kalu jodoh ada..insya-allah ema pelawa fakhy duduk tepi ema nanti..HAHAHAH~~juz kidding.but it's our a promise kan~


    

18 December 2011

i ♥ Gambang






Assalamualaikum

SPM baru sahaja tamat ^_^ dan tak sampai 2 hari..Ema off with family TO





Memang best-best-best sangat biler tahu nak pergi.Sebenarnya,ada jugak perasaan 'malas' sket nak pergi sebab baru habis SPM,ingatkan nak duk kat umah ,bergelut seharian nak bersih bilik selepas SPM tamat takut2 tak sempat sebelum kena pergi nanti.Alhamdulillah,buku2 pun dah di'kotakkan' dan hanya ada 2-3 buku rujukan kecik jer kat lam bilik,semuanya dah dipulangkan ketempat asalnya(janganlah kita berlaku zalim)

kk.berbalik ke Gambang.Bila sebut gambang,tentulah perkara yang tak lari dari pemikiran nie ialah...MAIN AIRRRRRR!!!!!!!
hohohoho2..TERBBAIKK!!
tapi gambang nie "jahat" sikit..memang charge dia,habis semua benda nak kne charge.pelampung charge RM15(termasuk ngan charge takut2 plmpung hilang -_-),cabana,makanan banyak harganya  lbh RM10,loker n bla2.jadi,kita kenalah berjimat cermat sewaktu main.Tapi,bila dah main,tak ingat dah nak makan2 atau berehat..

Antara attractions yang sempat ema bermandi-manda..yang pertama,tentulah tempat 'pantai buatan manusia' aka Coco Beach..


Waktu ema datang masa tu,air tenang.orang tak ramai lagi sebab baru 1 jam bukak.Dibekalkan dengan pelampung khas untuk dua orang,ema ngan adik2 n kakak2 terus meredah air pergi mandi!
Sambil seronok main 'berendam' lam air..tiba2,ada TSUNAMI kecil datang melanda.bukan sekejap.tapi adalah dekat 20 minit.ombak tinggi berhempas pulas langgar pelampung..Memang paut kemas ngan pelampung sebab ombak terlebih ' mengganas' mengalahkan ombak laut biasa.Al-maklumla..ema tak pandai berenang.Kakak ema ajak main kat tengah2 'laut',dahla ombak tak berhenti2 langgar kitorang..ema takut pelampung tu terbalik.HUK3,nanti ema lemas pulakkan..T.T,tak ada nak selamatkan ema nanti.

lepas tu,ema,mimi,kakngah n syafiq naik bukit.Nak pergi mana ema tak tahu.kakngah semangat ajak kitorang nak pergi naik slide aper enth.Rupa-rupanya,nak naik pelampung slide yang nie



Ya ampun.Ema benornya 'takut' la sikit nak naik.Takut2 ema,adik ema-syafiq lagila takut.Bergeleng2 kepala takut nak naik pelampung besar tu.tapi kami kakak2 nie 'jahat' sikit.nak buat macam mana,budak laki baru 1 bulan sunat..OPSS.SHHH..
Saat pelampung jatuh slide adalah SERONOOKKKK

kakngah : AHHHHH!!!!!! - jerit-
Mimi : HAHAHAHHA - ketawa-
Ema : ????????? - don't know what to say-
syafiq : *gulp* - terlalu..cemas..-

takkan ku lupa saat pelampung berpusing2 macam nak terbalik..tak percaya pulak ema naik benda tu.Ingatkan nak naik kali-2 (tanpa syafiq) ,tapi orang beratur panjang...

Yang kedua attraction ema pergi -agak perlahan sket- naik pelampung ngan kakngah keliling Gambang Water Park.Seumpamanya macam river cruise,part yang bestnya bila masuk gua~ema dahla rabun n spek is not allowed.Kegelapan di dalam gua + air memancut dari kiri dan kanan + diakhiri dengan waterfall dihujungnya.Sapa kata tak basah kuyup.Oh yer,tak masuk lagi hujan dari pagi sampai petang..




Part yang buat ema STUN ialah waktu 'pirahna' jatuhkan air.semangat ema nak kena curah dengan air..saat2 yang dinantikan,AIR PUN JATUH DENGAN LAJUNYA!!HOREYYY!!


nak tahu part yang paling tak best...
air tu tak jatuh pun atas kepala ema.air tu jatuh betul2 depan ema,ema hanya rasa percikannya saja.Orang yang kena dihempas air bergelak suka ,ema pula berasa hampa..

Tapi,kebanyakkan masa main ombak pantai!pelampung untuk 2 orang tu,nak tahu berapa orang duduk..erm..6 orang.Mama,ema,kakngah,mimi,syafiq n syahir..HOHOHO!!TERBAIKK!!

*****
hE3,Syok sorang pulak dah ema tulis post nie.sorryla kalu panjang berjeler2.Erm..lepas nie,kalu post panjang berjeler2 in d future mungkin citer pasal MEMANDU!YES!i'm driving,temporarily.tapi selepas ema balik perlis ngan mak naik bas  jumaat nier.Lepas hari krismas baru boleh konfem.Anakku piqa dah daftar hari,bagus2.Cik Fakhy pulak tak tahu citer,pakat nak g sama.mungkin dia pergi sendiri kalu dia tak 'sanggup' menunggu ema balik.



p/s:Merlin season 4 episode akhir this week!!!MUST WATCH IT..

14 December 2011

Mystery Geek





10.54 p.m.
Good night everybody..
Love a mystery doesn't make u a mystery geek..
But if u really really obsess with mystery story..-takla obses maner-
tak lagi digelar mystery geek,
kenapa disebut 'mystery geek' kalu tak bukan kerana Detective conan tu senditi..
Manga/anime/live action yang dah 17 tahun berjalan..-same umurlah ngan ema..baru perasan-
17 tahun nie jugaklah tak pernah bosan baca manga Detective Conan atau tengok anime/movie..
baru baca latest chapter online ,chapter 800 ^_^.ending yang betul2 misteri,sampaikan ema rasa nak menyiasat pulakl.Uji otak nie agar tak karat cuti nie

Tapi,yang ema nak tahunya..mestilah ENDING kan.Dah hampir 2 dekad,masih tak nampak lagi endingnya..ramai fan tanya
"nak tunggu berpuluh tahun lagi ker?"
hak2,kesian2..
tapi,gosho aoyama(penulis,pelukis conan) dah ada bagi hint sikit pasal apa yang berlaku akan datang.
Interview sepenuhnya kat bawah nie.It was a very long interview,not particularly long..but,if you have nothing to do+finish SPM+mystery geek+ conan fan..u might like it..


After Yaiba, it's finally Detective Conan. What kind of image did you have in mind when you created the series?
It was Mikeneko Holmes/Calico Cat Holmes. A cat can't possibly understand the cases, yet it solves them by touching (and thus pointing out) the key pieces of evidence. That's just like Conan. A kid can't possibly understand anything, yet he goes “Ah-re-re~?” Conan was created based on an image of a speaking Mikeneko Holmes.

13 December 2011

I'm flying~~♫♪

Assalamualaikum

Alhamdulillah.Tamat sudahla riwayat hidupku sebagai seorang pelajar dan juga calon SPM di Sekolah Menengah..

PQS paper turn out to be Gr8 <not very good in using short form>

Alhamdulillah jugak dengan 6 hari preparation for PQS walaupun reluctant nak ngafal non-stop,kena jugakla paksa sikit2.Al-maklumla,berakit-rakit kehulu..dan sampailah ke tepian..Cuma ada yang memang2 susah cam kaedah metodologi sunan at-tarmizi.Ema dah campur aduk termasuk tafsir kitab ngan sunan2 lain.:p.Kata cg Zul 
"baru salah satu....."
Tadi jugaklah tergopoh-gapah dari musolla selepas solat zohor terus ke dewan.memang lawat betulla awok2 tok jiring nie masuk sebab habis baca yasiin lambat.Bila gopoh-gapahnyer,macamla2 perkara berserabut lam kepala.Tertinggal pembaris,berlari keluar dewan ambik,masuk semula,duduk..Sedar2,pen hitam pulak dakwat cair =__=.lambat dah nak kuar dewan + berlaku vasodillation n sakit perut .gunalah pen biru walaupun nampak tulisan kertas nanti serabut.

HO!esok budak2 LK periksa for the final day of SPM.Good Luck for them and don't bangun lewat2 tu

****
Currently is rammaging through out the paper2 and moduls2.Soo many papers.Don;t want to throw out yet.
But,ema is kindly asking my dear junior who going to be senior..

Ada SAPO2 NOK KERTAS EXAM TRG 2008-2011 dan jugak THE LASTED AND ULTIMATE EDITION OF SPM PAPERS 2011 dan jugak modul2 berharga yang memang rugi kalu tak dapat.
Please leave ur message..if there is actually any junior who  is reading this =__='


p/s:Terlepas tengok Citer Jewel in the palace.HUK3.dahla scene klimaks.Nak tengok perempuan2 jahat masuk jail tu.HUK3.tak apa fakhriah.Nie <link> nak g complete scene tu.kalu nak eng sub,tekan butang CC kat bawah video neh~


12 December 2011

Saigo no shiken-shi

Assalamualaikum

KECUT PERUT!!~
esok last paper untuk SPM
Pendidikan Al-Quran dan As-sunnah
2.00 - 4.30 p.m.
Berdebar2 la plak.harap2 tak la macam exam PSI ...T.T
lepas exam nie..
I will FLYY~yyyyyY~~~~~




7 December 2011

My journey is about to end

Assalamualaikum

Alhamdulillah.Dah habis satu subjek peperiksaan hari ni.Bahasa Arab Tinggi kertas 1 dan kertas 2.
Berdebar nak jawab kertas 2 semestinya,bab-bab mengarang karangan ..takut2 tak tahu tajuk..hik3.Nak tulis apa entah nanti..Kertas 2 menyengat jugak dekat menjawab pemahaman berdasarkan karangan bertajuk "Si Tanggang"..Ada soalan tak tahu nak ambik dekat mana sampai kat mana.Kalu terlebih,dia potong markah pulak T_T..
Kertas 1..BANYAK kotak jawapan..Boleh dikatakan setiap soalan ada KOTAK kecuali - soalan antonim,sinonim dan i'rab.Biasanya dia bagi garisan "____"macam biasa.Mungkin sebab tahun nie last year dia pakai format nie,diorang nie nak buat lain sket.Lagipun,soalan yer taklah susah,cuma kotak2 yang dibuat tu nak kena letak jawapan berdasarkan kotak yang betul..kalu silap,terbang lah markah..

OK.
1 lagi paper minggu depan.Pendidikan Al-Quran As-sunnah.pukul 2:00 sampai 4:30 petang.Lepas tu barulah bebas.Bebas sekolah menengah tapi sebenarnya Merupakan permulaan untuk pengembaraan yang lebih hebat dari sekolah menengah ^_^
Borang UPU untuk masuk IPTA dah isi untuk Fasa 1,tak sabar + berdebar nak isi borang kemasukan IPTA Fasa 2.Kalu boleh,nak lihat result dulu.....
Insya-Allah,next year nak pergi Karnival Jom Masuk U kat TTC dekat Terengganu Trade Center..Nak pergi dengan "family" ku tercinta
Dan untuk jadual JOM KARNIVAL MASUK U sepintas lalu untuk negeri lain

click for a better view


****

OH!he3..kesian pulak ema dengar citer tadi,sorang budak laki sekolah ema bangun lambat.Mari sekolah pulakla lambat 30 minit.Burn masa menjawab 30 minit.Kasihan dia.Mesti letih study sampai tak sedar masa.Apa pun,harap2 result dia tak terjejas disebabkan hal ini.DAN dijadikan satu peringatan untuk dia dan orang lain (terutamanya pelajar lelaki) supaya ingat masa tu..Minggu depan ada 2 lagi paper ..PQS dan TK.jadi,janganlah buat2 lupa deh..



4 December 2011

Soalan TRIAL Bahasa Arab Tinggi SPM 2011





Soalan dan skema trial bahasa arab tinggi spm 2011

Download soalan2 ini terdiri daripada soalan2 berikut..
  • soalan trial perak
  • soalan + skema trial Perlis
  • soalan + skema negeri sembilan
  • soalan trial selangor K1
  • soalan + skema trial penang
  • soalan + skema trial kelantan
  • soalan + skema trial johor
  • soalan trial terengganu
CLICK <LINK> Untuk download soalan2 BAT di atas secara sekaligus..



  • Soalan + skema trial Melaka <linK>
p/s:Kalu nak open file.Please right click the file..go to open with and click WinRAR archieve




2 December 2011

Tutorial : Cara Nak Block Website

Assalamualaikum

we are living in dangerous live right now..What i meant is..INTERNET
there's so many option to try to save ourselves and our love ones from abusing this technology we are using now..
In fact,i think that all of us..THE USERS!US!
MY DEAREST BLOGGERZ Should use this methode to block 18++ website and other website which are not suitable for users
someone like you,someone like me..someone like us

And i shall remind you that we should not take this issues lightly..
so,after months of finding the resolutions..
I finally found it..
YUP..And it work..*wipeeyy*

here is the tutorial





 YOU MUST DO IT NOW for future safety...
Oh..and the number the guy type is ..208:67:222:123 and the second row 208:67:220:123


Oh yeP.Untuk you tube..Just scroll down the you tube page and find the safety link,it says safety:off right?Soo..just turn it ON
P.S: You tube ada new home page look ^_^.modern.really pack..but cool


Harap rakan2 dapat lakukannya setelah melihat tutorial..TQ
Now..back to reading arabic for arabic SPM test next week.




Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...