29 May 2013

lelaki



Assalamualaikum



Pagi malaysia dan pagi terengganu...


Dah lama tak mendoodle.First time doodle orang lelaki nie.nampak tak kemas..tapi tak kisahla.kaut jerla gambar lelaki yang boleh didoodle.Orang lelaki susah nak dilukis bila guna komputer.resultnya jadi macam english man.Kesian dia.pucat muka dia <banyak sangat makeup muka..> 

Esok pergi vacation jadi jumpa lagi yer terengganu..Ema nak mengembara sebentar.
Buat adik-adik yang nak masuk universiti ataupun dah masuk,selamat datang..Cuti spm dah tamat,fokuskan dan fikirkan pasal Universiti pulak yer..Banyak benda yang junior-junior kena take notes.Feel free to ask akak-akak dan abang-abang senior yurp..


28 May 2013

biomedik , biotek dan farmasi



Assalamualaikum


Soo..Apa sebenarnya perbezaan antara Biomedik , Biotechnology and pharmacy??

Ema akan ambil bidang biotek.Insya-Allah,dalam  food tech.Tapi apa pulaknya biomedik??

Diringkaskan cerita kepada orang yang sok sek tanya tu,biomedik = "bio" n "medik".Main point nya,orang inilah yang bekerja keras kat makmal untuk cari penawar penyakit,buat analisis penyakit apa dll.Sesetengah kata itu tugas Medical Lab Technologist(?)

Habis tu ahli farmasi buat apa?Farmasis ni hampir sama macam doktor tapi tak  complicated macam doktor.Kawan baik ahli farmasi = ubat.Tapi kat malaysia ahli farmasi tak diutamakan berbanding doktor.Kita akan tanya doktor dulu kan kalau nak mintak nasihat kesihatan dan bla3.Tapi ada negara yang sebaliknya.

Biotek?huk3..Kita akan main GENETIK!.kita akan ubah genetic satu organism untuk dimasukkan ke dalam oraganism baru ataupun organism yang sama (macam ayat buku teks la pulak..).Using life organism cooperated with technologycontoh : ubah genetik sayur-sayuran/buah-buahan supaya lambat masak.Jadi senangla nak shipping jauh-jauh.Taklah dah mati bila sampai di destinasi.

SeSimple itu sahaja yang mampu ema beritahu.Lagipun ema bukan lagi budak biotek.Wait for me,only 3 more months



23 May 2013

Selamat Pagi Terengganu



Assalamualaikum


Selamat jalan UIA dan selamat pagi Terengganu.Apa khabar Cik matahari apa khabar Cik bantal wangi.

1 tahun sudah tamat tempoh.Ema rasa masa tak berlalu terlalu cepat tetapi berlalu dengan agak perlahan.Life in university tak seteruk mana sebab ema sentiasa menanti-nantikan saat untuk tinggal di Uni sebelum menjejakkan kaki kat sana.Alhamdulillah,ema pergi dengan niat dan balik dengan satu kepuasan.Walaupun tak dapat result meletup tapi Ema dapat banyak pengalaman dan ilmu baru.Ema dapat berjumpa ramai orang yang belum pernah Ema jumpa.Dan dioranglah yang mengajar Ema secara tak formalnya..just by observing them is the golden opp.

Julai nanti muet.So,i'll be preparing for that for a month.Meanwhile,kawan2 ku kat lepasan UiTM ,matriks n others sedang sibuk berinterview.Selamat maju jaya.kongsi-kongsilah cerita interview banyak lagi ^_^

Untuk roomates ku sayang sekalian.Mama sayang semuanya.Baru sehari balik,kih3.Sadis. 
untuk Dik Wa > sampai hati tinggalkan mama dulu.Selamat bercuti kat perak.TQ for the palaroid pic
Sham > Si Matahari sentiasa merindukan anda.Rajin-rajinlah tengok matahari awal-awal pagi.Nanti mama rindu sham macam matahari rindukan sham.Wah~~
Mek Kema > Tidur lagi ker?he3.syok la dah sampai Ajil.Rindu-rindu mama SOKMO la weh.Mama takdok Facebook,so,rajin2la baca blog mama T.T.jangan lupa photostat..
(Nanti mama jadi Senior yang "baik" ntuk korang bila masuk degree nanti~)
For my classmatesThank you sebab sudi membantu Sal waktu belajar.TQ sebab sudi be my friends.I'm sorry because i look lonely.i'm autophobia to tell the truth..Thanks.And special one to Nin-nin.Ada mengajar saya jadi pelajar lagi smart and hardwork.





3 May 2013

last..lecturer day


Assalamualaikum




Salam sayang buat semua.
last day for lecturer week.Next week masuk study week.Jadi kene study la yer cik Salma oii baru boleh enjoy.Now or never.




Budak2 Sains 1 tahun.Ciput ini jer yang ada



Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...