28 May 2013

biomedik , biotek dan farmasi



Assalamualaikum


Soo..Apa sebenarnya perbezaan antara Biomedik , Biotechnology and pharmacy??

Ema akan ambil bidang biotek.Insya-Allah,dalam  food tech.Tapi apa pulaknya biomedik??

Diringkaskan cerita kepada orang yang sok sek tanya tu,biomedik = "bio" n "medik".Main point nya,orang inilah yang bekerja keras kat makmal untuk cari penawar penyakit,buat analisis penyakit apa dll.Sesetengah kata itu tugas Medical Lab Technologist(?)

Habis tu ahli farmasi buat apa?Farmasis ni hampir sama macam doktor tapi tak  complicated macam doktor.Kawan baik ahli farmasi = ubat.Tapi kat malaysia ahli farmasi tak diutamakan berbanding doktor.Kita akan tanya doktor dulu kan kalau nak mintak nasihat kesihatan dan bla3.Tapi ada negara yang sebaliknya.

Biotek?huk3..Kita akan main GENETIK!.kita akan ubah genetic satu organism untuk dimasukkan ke dalam oraganism baru ataupun organism yang sama (macam ayat buku teks la pulak..).Using life organism cooperated with technologycontoh : ubah genetik sayur-sayuran/buah-buahan supaya lambat masak.Jadi senangla nak shipping jauh-jauh.Taklah dah mati bila sampai di destinasi.

SeSimple itu sahaja yang mampu ema beritahu.Lagipun ema bukan lagi budak biotek.Wait for me,only 3 more months



2 comments:

nanie said...

untungla ema dh bley nk wat degree... >.<
blajar molek :)

Ema said...

Terima kasih..Dah cik nanie kita bila pulaknya ?

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...