23 December 2016

Final Year Project #7 Worst Case Scenario



Assalamualaikum


You know, when Final Year Project student do lab work, there are several things that can haunt them like;

1) Negative result experiment
2) Lack of time/unifinish lab work
3) Accident in lab 
4) Incident in lab 




Today, i experienced no.4....
An unidentified living organism misplace/ stole/"took" away my sample. My precious sabun. And I didn't even start my experiment yet T.T. 



I don't remember putting an invisible chemical in my sample..




I crawled, tip toed and ran like crazy throughout the lab  while searching for my missing soap. My lab mate said it is probably this "beast" who took away my soap








Like seriously. I know my soap "taste" and smell good, but if you took it...shame on you (and it is POISONOUS!). I need to make my sample again - with limited amount of ingredient.... 

I have to make a new one in lab.....today......on exam season. I feel like a zombie already. 





But the zombie must live! Ema Fighting!





15 December 2016

Final Year Project #6 First day lab work


Assalamualaikum


Tarik nafas panjang-panjang.....dan lepas....


Dah lama berlari ke hulu ke hilir nak ambik barang dalam store. Kena isi form dengan signature SV dulu baru boleh kutip segala mak nenek dalam store - chemicals, schott bottle, pipette tip, petri dish, gloves, waste bag etc. Alhamdulillah, kalau ikutkan plan, Ema nak start masuk lab bulan November untuk sample preparation. Hahaha. Poor execution.

Kalau masuk lab awal, boleh siapkan lab part awal-awal. Lepas tu fokus pada writting part. Mengadap laptop dan buku sahaja. 

Apapun, dah start masuk lab! First step is the hardest. 





Sorang-sorang dalam lab. Nasib baik ada peneman. Duk kacau dekat 1 jam. Tapi konsistensi still tak dapat. Nasib baik Sarah ada, dia bagi masuk and pakai "eletrical" stirrer. Tak la mereput sorang-sorang dalam lab ni. First time buat sabun. Mengeras jugak *Happy face*. Tapi macam tak cukup sabun, next time buat lagi. But now, focus final exam start minggu depan.

Dah pukul 6.00 petang, baru siap sambil isi log book... Malam ni Biotech ada BBQ dinner kot!!



27 November 2016

Baking Class di UIA




Assalamualaikum


Semester ni tiba-tiba nak merasa juga pengalaman masuk kelas baking di UIA. Kali ni aktiviti di organize by Mahallah Fatimah. Yang Baking 1.0 tak pergi, making bread. Suka bread tapi nak masuk kelas baking cake. Dapatla juga join baking class 2.0.

RM20 untuk student. Katanya baking cupcake and brownies dan deco sekali. Free lunch provided..








Part 1 - Vanilla Cupcake

Baking class by staff UIA yang buat part time business bakery. Credit to Mrs. Shafa  


Resepi (40 biji - small cup size)
1 cawan butter
2 cawan gula kastor
4 biji telur 
2 sk esen vanila
1 1 /4 cawan tepung gandum
1 3 /4 cawan tepung superfine
1 sb baking powder
1 cawan susu sejat

Cara-cara

1. Pukul butter dengan gula kastor sehingga kembang. 

 2. Masukkan telur satu per satu. Kemudian masukkan esen vanila.





3. Ayakkan tepung. Masukkan tepung dan susu sejat berselang-seli dalam adunan butter. 









4. Masukkan adunan dalam acuan cupcake sehingga penuh 3/4.  Lebih-lebih nanti boleh tumpah dalam oven.





 5. Masukkan dalam ketuhar suhu 165 celcius dan masak selama 20 minit. 








FINISH





PART 2 - Deco-deco


Tadi tengok-tengok kak shafa buat kek. Ingatkan kita boleh buat cupcake..
Kali ni, bolehla main-main sikit.






Kak shafa ajar hias menggunakan fondant dan buttercream. Fondant dah disiap adun termasuklah buttercream. 1 bekas already-made fondant cost about +/- RM20.

Messy betul pakai tepung merata rawa. Apron tak ada. Kita dah pakai serba hitam...gaya macam kena baling tepung.

Kesudahannya..
Inilah cupcakes Ema



Fuh! Sakit mata..My precious cupcakes


Nak buat bola sepak, tak jadik. Kena detail, tak ada masa nak detail. Jadilah bola keranjang di padang bola.. 

Kumbang datang nak kutip bunga di atas cupcake 😏

Satu untuk Ema, satu untuk nani..
since ramai yang balik, kumbang tu Ema bagi ke Kak D yang berseorangan dalam bilik.



Antara hasil sisters bersama



 ****



Senang juga rupanya buat cupcake. Bolehla try buat kalau ada jamuan makan-makan dekat rumah. Ema suka buat dessert tapi elak buat kek. Dulu suka-suka buat kek tapi skill tak ada, adalah kek merekah atau bantat. Suka mak. 

Tapi masalah Ema, I'm not a fan of buttercream. Manis. Even our family don't like buttercream much. Whipping cream is better. 


p/s: Sedihla jugak sebab bayar RM20 tapi tak dapat belajar buat brownies semalam.


25 November 2016

Masa untuk appreciation dan ...vacation



 Assalamualaikum

                                                              


Where are there? Mereput Ema, biotech sorang-sorang dalam dewan. Dr. Mukai lagi advance, datang 10 minit lagi awal dari Ema....lepas tu hilang balik. Japanese is really punctual :D... 
....Katanya start pukul 2.00 petang. Tentatif tak dapat.. 😟



Anyway. Ini kali terakhir meraikan bersama-sama pencapaian kawan-kawan Biotech yang lain. Walaupun ada kelas English, kita nak jugak celebrate naik pentas 🙈



Happy happy faces...with love






Say....GENETICALLY MODIFIED ORGANISM 😀








Berketar-ketar Mr. President nak selfie tu



Bunga-bunga Biotech



Kak Liza: Macam mana CGPA? 3.8 berapa?
Me        : Err...tak lepas pun. Waktu 1st year kita acclimatization...



In the mean time, family spam wapp group the gambar dari Legoland....


                                     

Herm..tak apalah. Esok nak masuk kelas baking. Gembira hati dapat baking 🍰


16 November 2016

Final Year Project #5 Proposal Defense



Assalamualaikum

I'm taking  time for myself to recollect what had just happen these past 2 days while sipping on my favourite Milo ice........... Here we go.


It is probably another faithful day lepas hantar proposal kepada examiners. Nerve wrecking as it can be. Proposal Defense. Kenapa perlu?... Sebab nak lihat kefahaman pasal research proposed, bagi pendapat dan cadangan dan juga menilai research.


Dropping a pen is like a crime


This year, semua students kena ada di venue proposal defense unlike last year. Dulu tak bagi masuk sebab tak nak bagi soalan bocor..Tahun ni bagi masuk, boleh dengar dan lihat segala drama yang berlaku - thriller, komedi, little bit of action and plot twist etc. Soalan bocor tu semestinya.


It was like a cinema



My Proposal Defense
Dah lama tak rasa kecut perut gara-gara presentation. We all did mock presentation sesama classmates a night before. Berbagai soalan keluar like shooting bullets. Its good to do practice with your friend aside from your supervisors. Tapi still cannot shake it off the nervousness. Dalam hati Ema "Please la terima method ni, please la terima method ni..".

D-day
Ema orang ke-10 present depan examiners yang terror dalam bidang research FYP Ema. Ada yang dapat examiner yang bukan expert atau kurang knowledge dalam research students dia examined. So, mostly dorang tanya easy question yang students boleh jawab untuk clarification.

So, I need to prepare la dengan soalan and knowledge about my research. Awal tu cuak sebab lama sangat orang lain bentang. Rasa macam nak pergi depan and present. Bila Ema bentang dekat depan dah jadi macam syok sendiri. Sengih tak tahu malu depan Dr. *tepuk dahi* . 

Sesi Q n A, soalan yang keluar pasal general knowledge and comment on method. Dahla Ema tak faham soalan yang sangat simple walaupun tahu jawapannya. Kurang markah propsal defense. Kebetulan nampak markah Examiner 1 bagi, markah defense nak hampir separuh...


Image result for tamaki dark corner
My feeling after Proposal Defense

Rasanya, soalan mock presentation classmates semalam lagi susah daripada soalan examiner. I will do my best to improve and strengthen my knowledge on my research!



....

Generally, soalan examiners sepanjang Proposal Defense berlangsung;
1. Literature Review
2. Clarification of statements in slide
3. Methodology...mostly
4. Basic knowledge on research subject
5. Suggestion and opinion 
6. Review and comment on written and submitted Research Proposal 
7. Slides and Research Proposal contradiction
8. Definition...
9. Gantt chart (be realistic)
10. Materials used

Tengok examiner. 
Kalu buat research science-based tapi dapat examiner bidang mathematics, of coursela soalan examiner senang. 
      "In a single sentence, please tell me about your research"


Kalau examiner otai, dia tanya knowledge 
      "Give example of phenolic, what is monolaurin.."

 Ada yang suka technical part....
     "Tell me how you do sampling. Do we have FTIR here..?What the purpose of         this analysis?"

Kalau dah bidang dia, dia nak test knowledge atau bagi pendapat berdasarkan experience sendiri 
      "From what I know....so, how will you..?"



Pesanan ringkas examiner: 
"Just take what (examiners) said as constructive criticism. Don't feel down." (Dr. Tan, 2016)
Dr. Tan is such a nice person. END



Post effect Proposal Defense
Secara nyata, everyone are starting to mimic and talk like an examiner now :P.



p/s: I love Dr. Aisyah as an examiner and I dont have any favourite lecturer. oh! It used to be Dr. Phang until she flew away to Australia I heard.

p p/s: I prepared placard to cheer for Inani presentation and she didn't even notice it #SisKecewa

7 November 2016

Final Year Project #4 Proposal Presentation Preparation





Assalamualaikum


Banyak multi-tasking sekarang. Mula-mula edit slides proposal, lepas tu lompat sekejap masuk exam revision lepas tu revision n preparation untuk job interview untuk kelas English for Occupational. Then, lompat balik slides. 



Image result for powerpoint presentation preparation



Bila kena transfer ayat dari microsoft word proposal dalam powerpoint, mencari-cari juga keypoint untuk diletak. Kadang-kadang perasan juga ada ayat redundant, isi tak cukup dan sebagainya. Selain dari prepare slide presentation, knowledge pun kena cukup dan mampat dalam otak. Kena kuatkan balik ingatan dan fahaman sebelum berperang dengan soalan examiners. 


Image result for powerpoint presentation preparation



Ramai tanya  supervisor Ema style macam mana. 
Well, ada yang bertuah sebab dapat SV yang supporting dan memang membantu dalam mengarang dan mengerahkan idea untuk research, daripada sharing articles (kurang menghadap google scholar) to outline reserch method. Tapi tak semua SV macam tu. 

Jawapan Ema? My SV gives us the title and it will become our own independent study. Semuanya kita kena fikir sendiri. From A to Z. Cons nya, memang mencabar. Antara kelebihannya, kita lebih memahami research terutama bahagian method. 
 But Hei! my SV is the coolest, supportive and sempoi. Dia macam "kalau awak tak tanya saya, saya tak tanya awak". Maknanya, kenalah selalu bertanya dan update dengan SV, bukan sebaliknya. 


p/s: Throwback song..layan Beautiful Soul - Jesse McCartney. Sengih/syok sorang2 dalam bilik :P


5 November 2016

Happy Birthday My Little Wonder



Assalamualaikum



For 
my cute 
my sweet
my little devil
my naughty
my playful
my hyper
little wonder Ammar Zharif~










22 October 2016

Final Year Project #3 Submit FYP proposal



Assalamualaikum


Khamis, 20/10/2016 

Exam Food Process Engineering pukul 2.30 ptg. Tapi ada matlamat lain lagi penting. Students FYP sedang berkejar - kejar cari Supervisor masing-masing untuk dapatkan signature. Itupun untuk diorang yang dah siap edit dan finalize kan FYP proposal. Ema pun join marathon macam yang lain :P . SV pulak sibuk dengan meeting and programme. After finish exam, terus naik Mahallah, bergolek atas katil tiba-tiba dapat mesej katanya SV available pulak dekat Kuliyyah Science, KOS. Jam pukul 5.15 petang. Pecut turun dari mahallah ke KOS, nasib baik ada bas lalu depan batang hidung T.T. Alhamdulillah, dapat signature SV untuk FYP proposal.




Jumaat 21/10/2016

Finally, submitted my FYP proposal to the FYP coordinator. 
Marathon kejar SV still go on. Yang tengah meng-edit pun ada lagi. Pukul 5 pm, nampak lagi kelibat sister dengan brother berkejar dengan fyp masing-masing ke bangunan admin. Tabahlah semua.

 Sekarang nak prepare untuk proposal defense next 2-3 weeks pulak.



RM 1.60 untuk binding, plastic cover pages for 13 pages of proposal. 



Happily 'threw' my proposal in the box




Moral Story
Reminder for myself and anyone else, buat FYP proposal awal-awal dan submit draf untuk SV check 1-2 weeks earlierAl-maklum, minggu nak kena submit proposal pack dengan assignment, kuiz dan exam mid semester. Bila hantar last minit untuk check, memang tak cukup masa nak edit. Lepas tu skip class - This is actually happen among my peers-. Lepas tu SV delay check and susah nak dapatkan signature. Please don't jeopardize yourself



P/S: Pukul 12.40 am. Mengantuk tapi gigih menulis post sebab dapat abalik rumah untuk cuti mid sem. Parents tinggalkan anak-anak berman di rumah sementara bercuti di Indon :D





13 October 2016

IIUM Kuantan Open (IKOD) 2016


Assalamualaikum


Siapa yang datang UIA Kuantan waktu kitorang buat open day angkat tangan!! he3. Siapa tak datang rugi. Tahun ni memang havoc dari tahun lepas. Banyak acara diadakan. Antaranya ialah.....Tengok jerla promotional poster 




Dengar kata sponsor grand tahun ni. Rezeki.


Last year keluar dengan kak shy sebab geng Pembina sibuk. Tahun ni alhamdulillah dapat meluangkan masa beramai-ramai melawat IKOD. There's happy moment and bad moment.

Happy moment.

I used to be like that porcupine


sentuhan magis ...ribbit



My Cat from Hell













Remind me of my mother flower garden



Try try semua aktiviti. Dapat pokok bendi kalau betul. Kak Shy, how is Obi?





Lunch sambil baca gempak starz. Dapat free sebab dapat jawab kuiz




Ema tak pernah masuk rumah rumah hantu. Tapi, tahun ni nak try masuk rumah hantu versi UIA yang dinamakan  '5 Alam'. Kenapa 5 alam? Alam barzakh, alam roh etc.


Nak masuk pagi, tapi dia kata ramai. So, masuk malam. Tapi yang available hanyalah  kak liza and kak shy sahaja. Malam pun ramai =_=' sampai 2 jam beratur. 


Let's GO!


makan ais krim goyang lepas masuk 5 Alam.


Review 5 Alam
Visual hantu, nenek kebayan, dead body dalam gelap  etc. 4 1/2 star . Technical prop pun thumbs up. Lighting bagi Ema masalah sikit sebab gelap sangat lepas tu asyik berkelip-kelip. Ema tak boleh nak jalan betul, hantu-pakai-telekung-solat yang lead pulak jalan laju. Ema ketinggalan sorang-sorang kat belakang. Applause to sister hantu yang scream high pitch 3 octave. Kata 5 Alam, tapi rasa macam redah jer masuk semua alam.. Apapun, kena try 5 alam bagi siapa yang berkesempatan next year.

Ema nak minta maaf sebab terlanggar, tersepak meja, hantu, kerusi semua dan asyik gelak jer dalam 5 Alam. Exit bilik terus tergelak dengan kak liza, terhibur hati masuk malam tu.



Bad moment

Food poisoning. Sekian, BEWARE


Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...