16 November 2016

Final Year Project #5 Proposal Defense



Assalamualaikum

I'm taking  time for myself to recollect what had just happen these past 2 days while sipping on my favourite Milo ice........... Here we go.


It is probably another faithful day lepas hantar proposal kepada examiners. Nerve wrecking as it can be. Proposal Defense. Kenapa perlu?... Sebab nak lihat kefahaman pasal research proposed, bagi pendapat dan cadangan dan juga menilai research.


Dropping a pen is like a crime


This year, semua students kena ada di venue proposal defense unlike last year. Dulu tak bagi masuk sebab tak nak bagi soalan bocor..Tahun ni bagi masuk, boleh dengar dan lihat segala drama yang berlaku - thriller, komedi, little bit of action and plot twist etc. Soalan bocor tu semestinya.


It was like a cinema



My Proposal Defense
Dah lama tak rasa kecut perut gara-gara presentation. We all did mock presentation sesama classmates a night before. Berbagai soalan keluar like shooting bullets. Its good to do practice with your friend aside from your supervisors. Tapi still cannot shake it off the nervousness. Dalam hati Ema "Please la terima method ni, please la terima method ni..".

D-day
Ema orang ke-10 present depan examiners yang terror dalam bidang research FYP Ema. Ada yang dapat examiner yang bukan expert atau kurang knowledge dalam research students dia examined. So, mostly dorang tanya easy question yang students boleh jawab untuk clarification.

So, I need to prepare la dengan soalan and knowledge about my research. Awal tu cuak sebab lama sangat orang lain bentang. Rasa macam nak pergi depan and present. Bila Ema bentang dekat depan dah jadi macam syok sendiri. Sengih tak tahu malu depan Dr. *tepuk dahi* . 

Sesi Q n A, soalan yang keluar pasal general knowledge and comment on method. Dahla Ema tak faham soalan yang sangat simple walaupun tahu jawapannya. Kurang markah propsal defense. Kebetulan nampak markah Examiner 1 bagi, markah defense nak hampir separuh...


Image result for tamaki dark corner
My feeling after Proposal Defense

Rasanya, soalan mock presentation classmates semalam lagi susah daripada soalan examiner. I will do my best to improve and strengthen my knowledge on my research!



....

Generally, soalan examiners sepanjang Proposal Defense berlangsung;
1. Literature Review
2. Clarification of statements in slide
3. Methodology...mostly
4. Basic knowledge on research subject
5. Suggestion and opinion 
6. Review and comment on written and submitted Research Proposal 
7. Slides and Research Proposal contradiction
8. Definition...
9. Gantt chart (be realistic)
10. Materials used

Tengok examiner. 
Kalu buat research science-based tapi dapat examiner bidang mathematics, of coursela soalan examiner senang. 
      "In a single sentence, please tell me about your research"


Kalau examiner otai, dia tanya knowledge 
      "Give example of phenolic, what is monolaurin.."

 Ada yang suka technical part....
     "Tell me how you do sampling. Do we have FTIR here..?What the purpose of         this analysis?"

Kalau dah bidang dia, dia nak test knowledge atau bagi pendapat berdasarkan experience sendiri 
      "From what I know....so, how will you..?"



Pesanan ringkas examiner: 
"Just take what (examiners) said as constructive criticism. Don't feel down." (Dr. Tan, 2016)
Dr. Tan is such a nice person. END



Post effect Proposal Defense
Secara nyata, everyone are starting to mimic and talk like an examiner now :P.



p/s: I love Dr. Aisyah as an examiner and I dont have any favourite lecturer. oh! It used to be Dr. Phang until she flew away to Australia I heard.

p p/s: I prepared placard to cheer for Inani presentation and she didn't even notice it #SisKecewa

2 comments:

Lyana Zainal said...

Cuba lagi ye tarik perhatian Inani hihuuu

Ema said...

Dah control tahap max.

kalau boleh nak wave, takut brothers sebelah perasan

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...