23 October 2014

Mahallah Baru


Assalamualaikum

Alhamdulilllah!!
Semalam akhirnya! dapat juga masuk asrama baru kampus UIA kuantan. 1 tahun 2 bulan menunggu nak duduk atas bukit tu. But the process to enter our new Mahallah, from obtaining the keys and transferring our stuffs from Indera Makhota 6 were really challenging. Some have to wait until 4 hours just to get the keys!
Luckily, Ema tunggu 1 jam sahaja. But..



Ema dan roomate sebilik ada masalah kunci sebab kunci tu tak match dengan tombol pintu. Terpaksa meredah lautan sisters dekat Mahallah Office to make the report..but still, walau dah tukar tombol baru, ada masalah lagi..and someone has to lock from inside and exit through the window...kihkihkih..



Alhamdulillah, our new is at the end of level 7 near the toilets and bathrooms. The toilets and bathrooms are soo neatly design but the space is narrow. Some said that the Mahallah is poorly design because certain compartment's windows are facing the corridor. ha3.  terrifying thing to discover when someone is peeking inside your room from the corridor. 


But the best part? Mahallah Ema dekat depan Kuliyyah Of Science.! Tak adalah nak tunggu bas nak g kelas lepas ni, unless hujan lebat.. Just turun bukit and sampai terus kelas~



Some of the new facilities are the pantry rooms, and ironing spaces. There are also usrah spaceat each Mahallah. Oh, The three new Mahallah are Umi Kalsom (sisters block system), Fatimah Az-Zahra (sisters semester system)  and Kahlid Al-Walid for brother



4 October 2014

Malam Hari Raya Aidil Adha



Assalamualaikum

Alhamdulillah, selamat pulang ke rumah untuk semester break 1 week. Insha-Allah, ada banyaklah assignments, presentations, baca notes, and lab reports untuk di siapkan. Mata Ema pun dah jadi cam @_@ bila baca paper articles, and journals' researchers.  Tu pun tak sampai 10, kalau ambik Phd nanti, boleh dedikasi 2 tahun untuk baca semua ni sahaja.




Malam ni mak dah masak rendang. Sedap oii.. Rendang mak memang no.1. Series. Tak tipu, kalau buat bisnes boleh dapat untung kata orang. Kebetulan lama dah tak jenguk blog Puan Azlita Masam Manis tu, terjah la jugak untuk makanan yang Hemp lazat .. Tu baru tengok gambar. Ternampak la satu menu yang nampak lazat nie, Potato Fritters. Atau, cengkodok Ubi kentang.
 Lari la sikit dari resepi yang asal sebab tambah tepung dalam + 2-3 sudu besar tepung untuk biar lekat... Rasanya?
 Ema cicah dengan kuah murtabak sebab nak kasi manis sikit. Makan dengan sos sedap la tu..





Daripada Abi Umamah r.a, daripada Nabu Muhammad SAW bersabda: Sesiapa mengerjakan amal ibadat pada malam hari raya ( Aidil Fitri dan Aidil Adha) dengan mengharapkan keredhaan Allah semata-mata, hatinya tidak akan mati (pada hari kiamat) sebagaimana matinya hati ( orang-orang yang kufur engkar) pada hari itu.
(Riwayat Ibnu Majah)



 Malam raya ini, macam biasalah kita meriahkannya dengan suara Takbir dan Tahmid. Dari masjid, radio atau TV, biar satu rumah dengar >.<. You tube pun you tube la. Nak hidupkan malam raya ini bukan sekadar itu sahaja, solat tahajjud tak pun bezikir dan baca Al-Quran pun dah Ok~

Maksud hati mati sesetengah para Ulama' mentafsirkannya sebagai Hati yang terbelengu dengan hal dunia, orang yang kafir dan orang yang takut pada Hari Kiamat.


Berkata Imam Syafie: Terdapat riwayat yang mengatakan Abu Darda' berkata: Sesungguhnya doa mustajab pada 5 malam; malam jumaat , malam hari raya aidil adha, malam raya fitri, malam pertama rejab dan malam nisfu syaaban.

Buat Abang sulung yang berada di Tanah Suci Mekah, semoga mendapat Haji yang Mabrur. Amin.

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...