26 August 2010

i'm tryin' my best ^__^


I'm tryin my best..
to be a strong person...
Stupid me..
Everyone always say..
'We different la....'

No..
We don't ..
We all the same..
We all have the same problem....
But,it's just depend on the person to convey their feelings..
and if they do,everyone will realize and said - that person is just same as me..

But do you know what make us All different..

OUR STRENGTH

so that's why,I don't want my fate to be like others
I do believe in my fate..
i want to change it(if it's bad fate),because..Allah will help me if i help myself..
So,i want to grab to that strength..
never let go..
hold it tight and never look back..
So that one day..
my strength will Shine everyone~..

Shine like a hoshi no Hikari..
light of stars in a darkness..


♫♪Never break down.....♯ What make you a special person is something that hidden beneath your heart.You just need to know where to go and where to find it~♪♫

25 August 2010

it's over

assalamualaikum...

Heheehehehehehehe

EXAM OTI-2 DAH TAMAT!!
HOORAYY~
HOORAYYY~
*sengih macam kerang wangi...*

stress betulla pekse ni..
*pengakuan jujur*
ha3
tak pernah se stress periksa kali ni sepanjang hidup ku..
lega dapat menghabiskan re-exam paper bi tadi *waving white flag*
ditambah masa kertas 1 - 15 minit oleh cg Azyati(suka3)
siapa yang suka kena ambil semula exam BI?
sah tak ada orang suka..
kalau suka tu...
senang2 tak ada sorang,termasuk Ema..
'my happiest day in my life..'
nasib baik tak 'my saddest say in my life'
memang dah terlintas nak tulis karangan nie...jimat masa..

Blogwalking kawan2 ku fini,fatin,piqa n others..
Memang diorang stress out betul..
lebih2 lagi subjek Add Math..
Ema pon stress jugak dengan subjek add math..
masa yang tak sempat..
soalan ada yang putar belit kepala...
soalan m***..tuuupppp
minta maaf..
soalan yang membuatkan anda gembiralah~


yang penting!!
Exam sudah habis...
tamat...
nak tunggu balik kg Perlis..
family masih pot pet pot pet pasal tarikh sebenar habis cuti raya..
ada kata isnin bukak sekolah,ada kata 2 minggu cuti..yang teruk - tak ada cuti..
Nampaknya banyakla masa cuti puas Ema akan dihabiskan duduk di rmah tok ..
raya 2-3 hari sahaja..
takleh la nak pergi round kampung kat perlis...cari duit raya..poket kering

GURAU jerla~

p/s:malam nie sudah masuk malam 15 puasa..sekejap sahaja rasanya...huhuhu..KUIH RAYA!!!~ema nak masak kuih cornflake madu lusa...sipaa nak makan marilah bertandang ke rumah..1 ringgit 1 cornflake~


24 August 2010

+Math~

assalamualaikum..

Hari ini periksa........
Ha3...Ha3...

TERTEKAN SUNGGUH

hari ni ada Add Math..
good news : masuk 4 bab sahaja
bad news : soalan add math BANYAKKK..

dahla ada 2 paper..
siapa rasa sempat jawab 16 soalan dengan anak2nya yang ada sampai 3-4 pulak tu dalam setiap soalan dalam masa 2 jam.angkat Tangan!.(pelajar tg 4 smkatj sahaja...)
yang pasti bukan Ema...
ha3..
Habit Ema masa periksa add math...
Ilham nak jawab mari masa last2 minute..
T___T

Kawan Ema siap khayal sebentar jawab soalan (siapa la pulak tu..lawoknya ^_^)
Ema yang memang tak sempat nak khayal 1 saat pun x sempat jawab soalan..~4 markah terbang..bye~

lepas habis shaja periksa..Ramai orang keluh..
tak pun lepaskan perasaanya yang memang dah lama tahan masa jawab periksa Add Math...
tak kurang tengok pudin yang memang otak geliga math..apa entah lagi Ema..'__'

ha3..Ema hantar LAAASTTTTT sekali paper add math..
1st - tak jumpa stapler
2nd - susunan kertas yang berterabur~.~
3rd - mencari 1 kertas jawapan yang salah jawab dalam timbunan jawapan paper add math..tengok2..Ema dah gumpal2 dah kertas jawapan tu..bazir masa sungguhla mencari..

Dahla masa tu Teacher Math, memang kena hantar right ON ALWAKTU!
Ema kena kejar cikgu tadi sampai tangga..
nasib baik cg terima..(mula2 tak nak terima...kesian rasanya..Ha4)


okkkkkkkkk
ESOK EXAM BI PAPER 1 DAN PAPER 2 ikut format SPM...
SEDIHHH BANGAT
aiyooo
piqa kata ramai kelas akaun tak nak mari esok..
ikut pandaila..
Ema pun nak biarkan ia berlalu dengan cepat..
anggapla paper esok..Formative Excercise..- teacher Zawidatul...


23 August 2010

Kisah daku

Assalamualaikum...

Another Story from Ema toodayyy!!
POSTO POSTO!!
he3...

Apa agaknya yang menarik dalam hidup Ema hari nie
Sudah tentu hari nie ..peperiksaan..
hE3..TIADA cerita lain...

Exam hari mula dengan PQS..
Pendidikkan Al-Quran Sunnah..
=)
Suka eMa....sebab banyak Yang tak target masuk ,ada dalam soalan subjektif..
Tapi,yang pennyelamatnya...Soaln 'cepumas' Ema dalam Mid-year..nak tau apa?ADAB BERHIAS DIRI..ada BANYAKK masuk lam periksa..
Sengih sorang masa tengok soalan..
'ha3..soalan nie..beiar betull..*pale*'
Layu2..trauma teringat ker soalan KBKK berhias yang SEMUANYA ustazah potong dan tak terima...He3


BIOLOGI PAPER3

YANG NIE!
target2 dengan kawan masuk pasal experiment vitamin C dan energy value exp (sebab senang)..He3
Last2,masuk eperiment yang kitorang tak belajar lagi,experiment light intensity affect the rate of photosynthesis dan....effect of temperature on enzyme..
Tak expect betul benda nie akan masuk..
last2,design exp enzyme pakat tulis jer ayat procodure(tak tahulah ada ker tak..he)..
nak kira gas bubble release by Hydrilla..Kenyit2 mata bilang..
'nie buih oxygen ker dakwat pen hitam..?'
Apa yang di buat....dah di buat..
sekurangnya tak teruk macam kertas sejarah kelmarin..
*black memory*
-____-

Oh yer~
Penglaman menjadi MC assembly hari...MENYERONOKKAN!!!
walaupun ada kena tegur dengan ustaz khairul tadi..Ustaz khairul kata nak bagi ucapan masa kat belakang pentas..(ema tak tahu apa yang ustaz cakap -.-')..
last2,masa baca surah al-asr...bunyi suara
'kan saya dah kata saya nak bagi ucapan tadi..'
dalam nada yang tenang tapi *serunnn*..ingat sampai bila2

p/s:Esok periksa Add Math 'last'....HOORAAYy!!Paper exam bI............................

22 August 2010

Take That!

assalamualaikum..
SO!!
My History had become a history..
Want to hear my alqisoh untuk hari ni?
KIMIA EXAM..
HA3..suka3..suka3..
Ema bersyukur sangat exam hari ni menyusahkan Ema...
(kimia sahaja)
Cg Hasnah dah kata! Masuk bab 5 -6 yer!
last2..masuk SAMPAI bab 6..
kertas 2 pulak 2..
dan yang paling 'menjatuhkan hati'..ada esei experiment..
DAN EMA LANGSUNG TAK BACA PROCEDURE EXPERIMENT!!muahahha..
*Ema ok*
masuk experiment concentration of ion ..
Ema pakat tembak jer procedure yer..tak tahu la kalau tinggal.Ingat semula amali experiment macam mana..Harap2 betulla...-.-'
SEJARAH!!!
Sejarah today is....Membingungkan!
Aiyooooo..
kenapa nie..Rasanya struktur soalan mid year senang..Hu3..
Faktor keruntuhan Turki Uthmaniyah..Ada ke lam buku teks?Bani Umaiyah..aish..nie jawapan untuk bani umaiyah ker bani abassiyah ..(ada lagi bani..x ingt la..HE3)..sistem ekonomi..reka2 dapat markah tak?..kenapa nak tentera kuat?kalu tak kuat buat apa jadi tentera..RUNTUH KERAJAAN..ishk3
eseiiiiiiiiiii...
nasib baik kene pilih..kalu tak...
TERBANG~FLY AWAY~FLY AWAYYY~
markah 20 esei..
konklusinya,Doaku agar tak jatuh gedebuk markah sej ...
Dan Ema dapat 1 berita masa tadarus dalam Surau tadi..
masa nak balik..kak2 dan kawan2 kata..
ENGLISH PAPER ambik SEMULA deh...
reason : pengetua kata tak ikut format,tak ada soalan novel
-.-
konkusi : Rabu ni ambik semula paper BI
paper BI 2 KERTASSS!!!
p/s:Esok PQS dan bio paper 3...PQS..akan ku tebus segala markah yang ku hilang..Amiin~BIO!buat yang terbaik DEH!masa nie nak baiki segala kesalahan dari mid-year~Okk

21 August 2010

My History

Assalamualaikum..
my History is......so LONGGGG TO REMEMBER...
  1. History paper is 2morrow
  2. masuk sampai bab 7
  3. Ema baru baca bab 6(he3...untuk esei dan struktur)
  4. sekarang dah pukul 5 ptg tapi belum lagi habis bab 6
  5. pertembungan antara 'tamadun' kimia dan 'tamadun' Sejarah esok
  6. nasib baik Kimia masuk 2 bab (yang senang2 pulak tu..)
  7. bab 6 eperiment banyak..kena ingat observation n aim..
  8. SEJARAH ..kenapa sejarah tamadun dulu membuatkan diri ku KUNO..
  9. Tolong jangan susah2...cg zawaiyah,mintak masuklah soalan apa yg cikgu dah bagi ke kitorang
  10. apa yang akan berlaku untuk esei ..struktur...
  11. pertembungan jugak dengan BIO paper 3 dan exam PQS LUSA!!!
HOOOOOOOEEEEEEHHHH!!!!!
P/S:Ema baru balik dari beli bahan nak buat kuih raya..HOoorayy! NOOOOOO!!! ema telah memberikan 2 jam masa Ema untuk pergi shopping bhn kuih raya *SOBS*3..

18 August 2010

Exam..

Assalamualaikum..

Today exam are English paper dan Pendidikan Syariah Islamiah,...
Paper yang mendebarkan ema PSI...
Sebab PSI banyak masuk bab2 istilah syara' dan hukum 2 syara'..dalil2 yg disepakati dan tidak disepakati..
banyaakkkk yang kena baca dan review balik..
Dan yang paling 'menggerunkan',membaca bab 'memelihara ukhuwah islamiah' yang ada hampir 5-6 lebih sebab nuzul........
Ema mengafal macam2 tu jerla...
Last2.hampir 1/4 soalan psi masuk memelihara ukhuwah islamiah...*fuh*
yang berlalu biarkan berlalu..
Yang BI ok sahaj..

* internet 'ter'close *

Assalamualaikum !
okk!
Hari ini peperiksaan memang 'mendebarkan' sebab ada bahasa Arab tinggi dan Fizik...
Ema cuma *serun* dengan fizik..
Fizik..fizik..fizik..
Last2..memang Fizik betul2 'serun'...
Cg asyik kata masuk 'latent heat!masuk specific heat!masuk pressure! kertas 2..
He3..
memang masuk betul..
dan yang tak betulnya,ema tak ingat formu,latent heat....cara nak tulis kinetic theory(yang ini ema tulis pakat berambang...)
Kertas 1 boleh tahan..
Cuma doa yang markah paper 1 boleh cover paper 2..
OK!Habis cakap pasal FIZIK!

BATMAN!!
Alhamdulillah...
semuanya baik..
ingat masuk yang susah2..x...
cuma 1-2 soalan keliru..
yang semuanya..OKK!

p/s:Minggu depan ada ..PQS,KIMIA,BIO,ADD MATH.....

17 August 2010

Today it is!


Assalamualaikum..


Today is...

EXAM DAY!!
TRIAL SPM and OTI-1 ...

AND 1 WEEK OF RAMADHAN AL-MUBAROK..


Trial SPM aliran Sains start hari ni..

Ema cuma dapat mengucapkan selamat menjawab peperiksaan SPM dengan baik..

lakukan dengan tenang dan lakukan yang terbaik yang boleh senior2 buat..

11 A+!!!

(Next Year Ema pulak..saper pulak nak beri ucapan macam nie ke Ema...*menengung*)


OTI-2 start hari ni..

BM n MATH MODE..
BM ema ...He3..sOAalan kertas 1 bahagian A..
Ema Tak tahu Ema dapat ilham mana nak tulis ayat-ayat kononnya macam nak tulis ayat2 bermakna pasal membaca..

Last2,10 minit terakhir..Ema termenung sesorang (dengan cikgu yang termenung betul2 belakang Ema kat desk..)...'ayat apalah ema buat nie..kalau Ema bagi markah karangan nie....aish2..susah2 ..'
nie Ema kata,kalau cikgu kata..herm..
dan 1 lagi..JANGAN KETAWA,..
kepala Ema tak tahu kenapa tapi,Ema tulis satu peribahasa ada ayat 'periuk nasi...'
kawan Ema gelak dengar peribahasa Ema..
Apalah yang ku fikirkan sebenarnya...


math mode..
Alhamdulillah..
Ema cuma doa yang Ema dapat membuat yang lebih baik dari mid-year
Perkara yang lepas dah berlalu...

14 August 2010

My Sweet 16~


Happy Sweet 16th Birthday Graphics from dolliecrave.com

Huk3..
Ema ingin ucapkan..
~ SELAMAT HARI LAHIR ~
kepada kawan baik Ema..
namanya..
SALMA MALIHAH~
HA3~
Selamat Tarikh Lahir ~
You are not old!But getting old~
So HAPPY!
Her Birthday on Bulan Ramadhan~
4 Ramadhan~
Akan ku ingat selalu!
my sis pakat nak bagi kain buruk dengan apa entah..
Dan syahir kata hari ni hari jadi dia,padahal 17 Ogos hari jadinya..(kenapalah tak sama tarikh -__-)
Kakakku sorang lagi kata makanan buka puasa kelmarin tu hadiahn
ya..-.-'

apa2 pun...
SALMA! CHAIYOOKKK!!!
VERY SWEET 16!!


Happy Sweet 16th Birthday Graphics from dolliecrave.com

Harapan Ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua
_______________________________________________

13 August 2010

For me!

Ema dapat dua benda kelmarin..
Suatu yang menggembirakan hati Ema~
suka-suka -suka




See that?Hadiah daripada anak muridku yang tersayang (special tu,yang first dapat)
Terima Kasih..Ema tak nak bukak lagi,belum sampai masanya..
p/s:'model ' tu kakak punya..Err..yang ni pula..Satu keping kertas dari pos laju...
errr..tiada apa yang special tentang sekeping kertas..
Yang specialnya isinya..


Ema mendapat parcel..andaian Ema ....ia merupakan sebuah buku..
Sebuah buku yang memg Ema menanti-nanti hampir ..9 bulan..
Yang kesiannya...Ema kena ambil diri dekat pos laju seberang Takir(jauhh nungg)..

Yang paling special,tarikh Ema mendapat parcel 2....
Jadi!Ema anggap parcel tu adalah hadiah untuk Ema dari Ema~



Assalamualaikum..
Udah 3 Ramadhan ya..
Sekejap sahaja masa berlalu..
Ema tengah buat apa?Erm..ema baru sahaja menyiapkan summary BI yang baru dihantar kepada Teacher sebentar tadi..UUUU..macam mana tu?
Tiada apa yang mengujakan..Ema pun sudah stress ...Stress dengan seorang manusia yang buat
Ema selalu stress sebab mulut dia yang memang sukar dikawal...
Rileks rileks..................

Okk!Apa cerita Ramadhan setakat nie?
Cerita apa yang ada?Erm..
Cerita 'sensasi' yang Ema ada setakat ni pun hanyalah cerita..'Adikkku Hilang'
Ema tidak mahu cerita panjang..
Konklusinya - Adikku Shafiq hilang di masjid.Mencari-cari tidak jumpa..Alhamdulillah,sempat dijumpai sebelum pulang..

Dan tidak lupa juga,Selasa depan TRIAL SPM dan PMR!
Wah..pantas sungguh masa berlalu..
Teringat Ema Trial PMR 2009..
Complicated - terutama BI..
Yang paling tidak lupa,masa tu H1N1.Trial kena tunda 2 minggu seterusnya..
Suka - suka -suka..
Buat candidate SPM dan PMR buat yang terbaik untuk exam ni.
Jangan main-main...AIM FOR THE BEST!
Cabarlah Diri anda untuk mencapai keputusan yang 'meletup' yang anda boleh buat!!

dan pelajar F4 sekalian...dah ada songeh dah,ramai kata nak main sahaja jawab periksa nie..
Ohh...ye la tu..main-main,cara paling mudah anda main-main - Meniru....Bukan?
Masa Exam Mid-Year meniru,masa Exam OTI meniru...
Semuanya anda main-main = markah anda pun main-main

kata orang tak FRESH dan BERSIH markah anda dari segala 'kekotoran'
Rasanya ramai yang 'main-main'(pada pendpat Ema) - maksudnya tak nak study untuk exam,jawab aka hentam sahaja.itu kot yang kawan Ema maksudkan?.tapi meniru tu memang tak boleh dielakkan...-__-



P/S: =)....Tomorrow is A BIG DAY for Ema..~



11 August 2010

Puasa Yer!


Alhamdulillahi Rabbilalamin...

Akhirnya,dapat jugak Ema menjadi antara salah seorang daripada muslim yang dapat berpuasa pada bulan Ramadhan Al-Mubarok..(Suka3)
Sekejap sahaja,rasanya macam kelmarin saja baru puasa Tahun lepas...
Time Fly~
Sekarang,dapat juga Ema dan rakan-rakan menikmati bulan puasa yang penuh barakah ini.Alhamdulillah~...Dan takziah kepada sesiapa yang tidak sempat menikmati puasa tahun ini..
Bersyukurlah kamu wahai pembaca sekalian,kerana anda adalah salah seorang yang terpilih untuk mengerjakan ibadah yang mulia,iaitu puasa.

Insya-Allah,sempena bulan puasa ini,Ema akan sentiasa menulis(walaupun sibuk dengan kerja,kalau pandai mengurus masa,nescaya semuanya boleh buat.Insya-Allah) blog - mencatat Diari Ramadhan Ema sepanjang bulan Ramadhan ini. - dan ilmu2 yang boleh dikongsi .
Ema sungguh teruja menyambut ramadhan kali ini kerana Ema mempunyai semangat untuk melakukan 'penghijrahan' kepada yang lebih baik..Insya-Allah.
Harap rakan-rakan lain pun begitu.
Oh,tak lupa juga..Mungkin Ema boleh kongsi cerita puasa Ema tahun2 lepas..Ada yang manis dan tidak terlepas juga yang pahit..Untuk 'juadah' katakan..huk3

Alhamdulillah,Sekolah Menengah Kebangsan Agama Tok Jiring telah mengadakan satu program sempena menyambut bulan Ramadhan,program Ihya' Ramadhan,ala..macam tahun2 lepas..Cuma ada perubahan sikit.jadual -.-' - yang membelitkan kepala(Siapa sokong!!!)
Ha3..rasanya,yang sokong tu pun yang tak baca jadual baru jugak.Ha3.
  • Masa P&P dikurangkan 5 minit..
  • rehat stay jer 20 mnt..
  • Lower form ada tazkirah pada pukul 12.55 di musolla,upper form pada hari khamis sahaja sebab upper form masih belajar pukul 12.55
  • Tadarus Al-Quran macam biasa selepas solat..
  • BALIK PUKUL 2.30 (hooray)
  • dan tidak lupa juga- pelancaran tabung sayang di sayang
itulah antara program yang diadakan sepanjang bulan Ramadhan tadi..
Tiada apa yang lagi boleh Ema katakan,cuma ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA dan SELAMAT BERPUASA ..




p/s:Ema kesian tengok adik Ema yang 6 tahun tu - putera muizuddin syahir~..Balik jer dari tadika,Mak beritahu syahir tak makan dekat tadika..AIYOO..kenapa tak mahu makan..Katanya nak puasa..Aish..Kelmarin kata tak nak puasa..ish budak nanti..Dahla tak sahur pagi tadi + muntah petang tadi..SEDIH T.T..syahir syahir..Tak apa,nanti kak masak makanan buka puasa yang sedap untuk syahir yer~sob3
*gambar di atas tidak ditujukan buat adik Ema..*

10 August 2010

Ramadhan Al-Mubarok




Bagi memastikan sempurnanya puasa serta mampu memaksimakan pahala dan keuntungan dari Ramadhan, amalan yang berdasarkan nas yang kuat berikut perlu dilakukan:-

1)
Berniat dalam hati untuk berpuasa di malam hari.

2) Bersahur di akhir malam (yang terbaik adalah jaraknya dengan azan subuh selama bacaan 50 ayat al-Quran secara sederhana).

Nabi SAW bersabda :

"Perbezaan di antara puasa kami (umat Islam) dan puasa ahli kitab adalah makan sahur." (Riwayat Muslim)

"Bersahurlah kamu, kerana pada sahur itu ada barakahnya." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Baginda SAW juga menyebutkan bahawa malaikat sentiasa meminta ampun bagi orang yang bersahur. (Riwayat Ahmad)

Selain makan tatkala itu adalah amat digalakkan kita untuk mendirikan Solat Sunat Tahajjud, Solat Sunat Witir dan beristifghar dan lain-lain amalan sebelum menunaikan Solat Subuh berjemaah (bagi lelaki). Adalah amat tidak digalakkan bagi seseorang yang bersahur dengan hanya makan di sekitar jam 12 malam sebelum tidur. Kebanyakan individu yang melakukan amalan ini sebenarnya amat merasa berat dan malas untuk bangun di tengah malam. Ia pada hakikatnya adalah tidak menepati sunnah yang diajarkan oleh baginda SAW.

3)
Memperbanyakkan bacaan Al-Quran dengan tenang dan tidak tergesa-gesa.

Terdapat ramai ulama silam menyebut tentang kepentingan mendahulukan membaca Al-Quran di atas amalan sunat seperti menelaah kitab, membaca hadis dan lain-lain. Ia adalah salah satu amalan yang paling diambil berat oleh Nabi SAW ketika baginda membacanya bersama Malaikat Jibrail a.s. Hal ini disebut di dalam hadis al-Bukhari.

4)
Memperbanyakkan doa semasa berpuasa.

Sepanjang waktu kita sedang menjalani ibadah puasa, ia adalah sentiasa merupakan waktu yang sesuai dan maqbul untuk kita berdoa, sebagaimana di tegaskan oleh Nabi SAW :-
Ertinya : "Tiga yang menjadi hak Allah untuk tidak menolak doa mereka, orang berpuasa sehingga berbuka, orang yang dizalimi sehingga dibantu, dan orang bermusafir sehinggalah ia pulang" (Riwayat Al-Bazaar)

Sebuah hadis lain yang hampir sama maksudnya menyebutkan :-
Ertinya : “Tiga yang tidak ditolak doa mereka, orang berpuasa sehingga berbuka, pemerintah yang adil dan doa orang yang dizalimi" (Riwayat At-Tirmizi)

5)
Memperbanyakan doa ketika hampir berbuka.

Ini kerana tahap maqbul tatkala itu semakin hebat berdasarkan hadis Nabi SAW :-
Ertinya : "Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa itu tatkala waktu berbukanya,adalah waktu doa yang tidak ditolak." (Riwayat Ibn Majah)

6)
Menyegerakan berbuka puasa selepas pasti masuk waktu maghrib.

Berdasarkan hadis Nabi SAW :-
Ertinya : "Sentiasalah umatku berada dalam kebaikan sepanjang kamu menyegerakan berbuka" (Riwayat Al-Bukhari)

Berbuka juga perlu didahulukan sebelum menunaikan Solat Maghrib, malah jika pada hari tersebut tahap kelaparan kita agak luar biasa, lebih baik kita berbuka dan makan sekadar perlu agar kelaparan tidak mengganggu Solat Magrhib kita. Disebutkan bahawa tidaklah Nabi SAW menunaikan Solat Maghrib kecuali setelah berbuka walaupun hanya dengan segelas air.
(Abu Ya'la dan al-Bazzar)

7) Adalah digalakkan pula untuk berbuka dengan beberapa biji rutab (kurma basah) atau tamar (kurma kering) sebagai mengikuti sunnah, dan jika tiada keduanya mulakan dengan meneguk air. Ertinya : “Rasulullah SAW berbuka dengan kurma basah (rutab) sebelum solat dan sekiranya tiada rutab, maka tamar dan jika tiada, baginda meminum beberapa teguk air".

8) Amat disunatkan untuk sedekah harta bagi mempersiapkan juadah berbuka untuk orang ramai terutamanya orang miskin.

Nabi SAW bersabda :-
Ertinya : “Barangsiapa yang memberikan juadah berbuka buat orang yang berpuasa maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa itu tanpa kurang sedikit pun" (Riwayat At-Tirmidzi) Disebut dalam sebuah hadis lain, Ertinya : “Barangsiapa yang mengenyangkan seorang yang berpuasa (berbuka), Allah akan memberinya minum dari telagaku ini dengan satu minuman yang tidak akan haus sehinggalah ia memasuki syurga" (Riwayat Al-Baihaqi)

9) Menunaikan Solat Sunat Terawih pada malam hari secara berjemaah buat lelaki dan wanita atau boleh juga dilakukan secara bersendirian.

Ia berdasarkan hadis riwayat An-Nasaie yang sohih. Boleh juga untuk menunaikannya separuh di masjid dan separuh lagi di rumah, terutamanya bagi sesiapa yang ingin melengkapkan kepada 20 rakaat.

10) Memperbanyakkan bersiwak (iaitu menggunakan kayu sugi tanpa air dan ubat gigi). Ia juga sohih dari Nabi SAW dari Riwayat al-Bukhari.

11)
Amaran bagi berbuka di siang Ramadhan tanpa uzur.

Selain itu, Nabi juga menyebut bahawa : "Barangsiapa yang berbuka tanpa uzur pada Bulan Ramadhan, maka ia tidak mampu menggantikan kerugian dari puasa yang ditinggalkan itu, walaupun ia berpuasa selama-lamanya" (Riwayat Abu Daud, Ibn Majah)



Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...