28 November 2014

Lab Diary



Assalamualaikum


First sekali, Congratulations to my little sister for her excellent performance in UPSR. 

Cuci bersih sarang blong ni, Ema nak cerita banyak perkara. But, tak sempat rasanya nak dicelotehkan semuanya. Assignment, presentations, Lab reports mak ai bertimbun minggu nie. Alhamdulillah, ada yang sempat disiapkan awal. Ema suka experiment, tapi gedebuk 5 experiments report untuk disiapkan this week. All of it is fun! Interesting and exhaustive. From Genetics to Fermentation to Tissue Culture. Budak Medic layan patients, kitorang biotech banyak layan bacteria jer.

In Genetics lab





Drosphilla, or fruit flies. Kitorang kahwinkan Drosophilla yang berbeza jenis dan mutasi dan adalah dekat +2000 lebih anak-anak Drosophila dilahirkan dalam Lab dalam masa 1 minggu. It was hectic, lebih-lebih lagi bila Drosophila tu bangun dari tidur lena choloroform dan terlepas dari genggaman. Berterbangan melepaskan diri dalam lab..Nak tengok characteristic Drosophila satu persatu bawah microscope, count and separate them all according to their characteristics.. 


This one is really interesting. Bacteria transformation. Masukkan plasmid yang diubah suai secara genetik ke dalam bacteria E.coli
Asalnya E.coli tak glow, tapi bila suluhkan lampu UV, nampaklah Fluoroscent Green. Cantikkan. Gene fluoroscene is taken from Jelly Fish.

Tissue Culture Lab



Growing Tobacco from leaf. Satu kepuasan bila dapat tengok daun ni membesar. Daripada daun  sahaja kita dapat menghasilkan  a complete plant of Tobacco. But, it is tricky. Perlukan teknik yang betul untuk elakkan daun mati before it can grow well. If not, akan jadi macam bawah T.T




This is the culture growth for plant Jatropha carcus sp. Setelah 3 minggu, macam inilah hasilnya. Hitam tandanya daun tu dah mati and look at the white fungus grow on the agar plate. isk3..


Fermentation Lab


Source of bacteria. Kitorang "Menternak" bacteria which is taken from anywhere we want. Tak adalah kitorang pakai alat macam iklan TV yang pancarkan sinaran apa entah untuk tengok bacteria . Manual sahaja dalam lab~ 



Nampak putih-putih itu? Itulah bacteria-bacteria degil yang membiak atas agar plate and it is taken from my handphone's keychain. Tandanya, my keychain is contaminated. T.T. Lepas dapat tau betapa tercemarnya keychain, terus Ema basuh. Contamination can be anywhere, So rajin-rajinlah basuh tangan before makan.



Another source is taken from the water cooler. Look at  how many bacteria colonies have formed. @_@. I think the water cooler is rusting and favor growth of many bacteria. Do you dare to drink water from this water cooler? Surprisingly, there is another source taken from the dustbin and it shows almost no bacteria colonies....herm.. 




This experiment tells you how dangerous UV light can be. The upper side is exposed to UV ray. You can observed no lawn of bacteria at all, not even a single colony. All of the bacteria has been killed by the UV ray. Sayonara. Imagine if it is exposed to our skin...Eye cataract, skin cancer and much more.. 


1 comment:

A.Afiqah said...

interestingnya buat research. kalau akak ta keberatan, boleh akak bagi pencerahan tentang career opportunities bagi pelajar biotech?

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...