29 July 2016

Reporting dari tempat intern



Assalamualaikum



Last day untuk minggu ke 7. Ada baki 4 minggu lagi untuk habis intern.

Setakat ini Ema sibuk tolong budak FYP prepare sample 4 minggu. Lepas siap tu (lega betullll), Ema masuk lab untuk buat protein analisis dari sumber X. Experiment untuk determine berat protein. Nampak ciput kan, tapi banyak cabarannya dari segi kesabaran, being sistematik, responsible, must have critical thinking etc. Nasib baik lab assisstant tu baik. Ada jugak yang buat Ema kecut perut.



In simplest way, kerja Ema tak senang, tak susah. 
Tak sikit, tak banyak. 
But quality is better than quantity. 


I learn a lot of things that can help me to work in the lab n in the future.

I also learnt to recycle things =). 

I learnt that this thing (picture below- alat sedut liquid) cost RM200++ something. 1 batang RM 15++. Selama ni buang masuk tong sampah lepas guna sebab dah ''tercemar. Oleh sebab Ema tak dapat desirable result experiment countless time, ulang banyak kali sampai habis guna 1 box ++.



This is called tip





Dalam lab storage ada  tinggal 1 box lagi. Akhirnya, Ema basuh alat tu macam students UMT yang lain. Ema tinggal tip tu dekat sink untuk direndam, bila datang balik, ada student lain dah ambik.....................


Tu baru alat, bahan kimia dah banyak dah Ema pakai sebab asyik repeat experiment banyak kali. Elaun kerja tak ada, entah duit geran mana dia pakai nak tambah stok >.<












Next week  start lecture visit dan UMT ada Seminar Day Postgraduate Students. Ema inshaallah jadi runner sahaja. Lecture visit contribute 40 % towards the whole marks.



p/s: Takziah buat my best friend in high school, Cik Fakhriah yang kehilangan ayahanda tersayang. Al-fatihah


p p/s: Baru tahu kena bayar yuran semester. Ingatkan free jer. Rupanya kena bayar Rm7.50 (Insurans). Tak pasal2 nanti kena 'barred' sebab tak bayar yuran ><

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum Kak Ema. Nama saya Nia Nak minta FB Kak Ema or active email ke bley? Sebab ada few questions nak tanya regarding biotech in uia. bulan 9 ni nak daftar sana in sya Allah. Kalau Kak Ema tak kberatan la..

Ema said...

Waalaikumussalam Nia
Email akak Sakura_Mel0dy@yahoo.com

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...