18 February 2012

Hukum memakai Contact lens berwarna



Assalamualaikum

Ema  bergolek  ke blog sana  sini dan dan sebahagiannya  menunjukkan "puppy dog eye" dan membulatkan mata kecilnya supaya orang nampak - "SAYA ADA MATA BESORR!!"


macam raksaksa pulak tengok mata-mata nie


tapi apakah boleh jika kita wahai si puteri dan si putera kita memakai contact lense berwarna ini..

Kawan Ema memakai contact lense,tapi jernih.Ema pun tanya..

Ema : Kenapa tak pakai contact lense berwarna?
kawan : Mana boleh pakai contact lense berwarna..

Tapi nampak sangat kita blurr bila kawan cakap macam itu.Apakah sebenarnya jawapannya.Adakah Ijab?Nadbun?Kirah? dll

Jadi mari kita lihat dan dengar pendapat Ustaz Azhar Idrus mengenai si pemakai contact lens berwarna bagi Puteri dan Putera




Berikut pula adalah pertanyaan kepada Ustaz sendiri melalui fanpage di FB

s : Apakah hukum memakai contact lens berwarna?
J  : Ustaz Azhar Idrus ( Original ) wsalam..harus jika kerana nak membantu kelihatan..haram kalau nak kelihatan spt org barat yg bermata hijau atau biru

S : Apakah hukum sebenar memakai contact lens bewarna o saiz besar2 bagi perempuan?Jika kita ambil hukum berdasarkan "zinatul wajhi",ustaz mengatakan ia harus kerana contact lens tidak kekal,boleh tanggal,tapi kalau kita ambil hukum berdasarkan "bertabarruj",maka ia jatuh hukum haram sebab ia menarik perhatian orang lain.Kita sedia maklum bahawa memang niat orang yang memakai contact lens warna o besar2 ini untuk tunjukkan kepada orang lain sebab ada pilihan untuk mereka memilih yang jernih dan biasa.Jadi mana satu hukum sebenar?
J  :  Ustaz Azhar Idrus ( Original ) jika terang warnanya ..masuk dalam tabarruj yg dilarang manakala jika sedikit warnanya atau tdk terang sangat masuk dlm berhias yg dimaafkan syarak

s  : ana ada tgok video ustaz hok pasal lens colour tu..hok utk perempuan..ustaz kata harus sebab dia xkekal...macam mane dgn sesetgh pendapat hok kato prempuan xleh pakai lens colour sebab dikira TABARRUJ...gano ni ustz?boleh ke pkai di khalayak ramai sedangkan lens colour tu warna warni dan bulih menarik perhatian lelaki mahram..
J    : Ustaz Azhar Idrus ( Original ) yg haram itu yg terang warnanya hingga dapat dilihat dgn jelas olih lelaki yg lalu dihadapannya..adapun warna yg tidak terang yg hanya dapat dilihat jika di amati tidak haram


الآية… لِبُعُولَتِهِنَّ إِلاَّ زِينَتَهُنَّ يُبْدِينَ وَلاَ جُيُوبِهِنَّ عَلَى بِخُمُرِهِنَّ وَلْيَضْرِبْنَ مِنْهَا ظَهَرَ مَا إِلاَّ زِينَتَهُنَّ يُبْدِينَ وَلاَ “Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung kedadanya dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka …..” [TMQ An-Nur (24) : 31]

 Jika memakai untuk si suami tidak mengapa.Yang rabun tapi pakai bewarna untuk menunjuk dilarang sama sekali.Yang tak rabun,awak nak pakai jugak tu kenapa?Terang-terang sangat salah.Pastikan kita dijauhi daripada fitnah manusia sewaktu memakainya dah tidak memudaratkan kesihatan diri.


Fahami dulu tujuan dan keadaan untuk melakukannya barulah kita mengetahui hukumnya.


5 comments:

uwmaisarah said...

Nice one, dik :D
Kak Sarah suka post ni :)

Ema said...

TQ kak sarah..Nampak dh bawak balik blog pink tu.Nak lari mana eh blog tu?

Azek zk said...

bgs info ni..

Ema said...

TQ.teruskan lagi membaca dan cari info lain2

cahaya cta said...

Sya rabun jauh so kenalah pkai contct lense spy seng bgerak ke sana sini..dlu pkai yg jrnih tp bila jatuh, x nmpk,klau masuk dlm klopak mata pun x nmpk..demi kselmtn tpksa amik lense bwarna.sjk tu x nafikn,setiap benda tu ade kbaikn sndiri.

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...