27 February 2012

Tutorial : Cara nak lukis Doodle


Assalamualaikum..
Peminat doodle sekalian.Ramai kawan-kawan dan blogger lain yang suka doodle ema buat tu - bukan nak kate aper, - ,tapi,ramai tanya ;
pakai software apa?
Camna mana?
nak buat guaner? (sama jer..)

Okkla.MARI ema tunjuk step by step nak buat doodle cam Ema buat nie.tapi tak macam ini.a little bit complicated






1) First sekali - Kita download dulu PaintTool SAI

2) Lepas siap Install.Click File>New>Adjust Size.Pilih saiz dan OK






3) Kita nak buat line dia.Jadi.Kita click Line Network.Dan jangan lupa pilih colour line tu






4) Click Curve > Saiz Network






5) Dan sekarang.Kita start doodling...Jika tersalah.Erase sahaja atau UNDO.Jika rasa kekok.Apa kata korang main dulu line curve nie.Tekan sahaja titik antara titik dan terhasilah line.






6) Kita lukiskan line sahaja pada line network layer.Untuk mata,kita pakai brush di LAYER 1


7) Masa untuk warna.sama ada anda nak pakai Brush/crayon dll untuk fine artwork atau Bucket untuk hasil yang cepat..


8) Untuk penggunaan bucket.Korang kena tick dulu bahagian All image dalam kotak kecil sebelah kiri di bawah Target.Barulah anda boleh tekan bahagian yang nak dicolourkan.Jangan lupa pilih warna yer.








9) Bila dah siap,boleh SAVE.jangan lupa SAVE dalam format PNG atau JPEG







*Inilah kaedah simple dan first step nak doodling.Kalau suka doodling,berlatih jerla.Nanti akan jumpa benda baru.Ema pun still dalam proses belajar paint tool SAI jadi tak banyak la boleh share....
Paint Tool SAI lebih mudah dari photoshop..Faham ke tak tuto ema nie?


13 comments:

♥Arin Anis said...

oke thanks kak ! :)
cume yang bucket tu..bawah die kan target...tpi x nampak..sbb tersorok..:( trpakse gune brush..hehe

Ema said...

sama2 cik adik sayang.kakak pun gune brush jugak mula2.tak perasan bucket tu..
selamat berdoodling yer~

♥Arin Anis said...

hehe..oke dh jumpe dah target & bawah die tu..tapi nape jadi semua warna tu jugak?conth nak colour tudung wane purple tapi sekali dgn background die..dah tekan All Image dah..sory bnyak tanye..:)

♥Arin Anis said...

kak,nengok nie ! jadi !
http://aduduvsalienpink.blogspot.com/2012/03/freebies-doodles-muslimah.html

Ema said...

ada lubang 2 bbocor kot

Ema said...

Dah bagus tu untuk permulaannya~

Santan Manis said...

salamm..nak tanya..knpa x boleh save :( huhuhu

Ema said...

try check takut trial date dah expired ..

ain soofiyah said...

wahh... mnarik..!

Ema said...

tq tq

TiranaAduka said...

nak mintak buatkan doddle tirana aduka boleh?

Siti Nor Khaleeda said...

hmm tolg jwb ea :) free ke nak download ?

Ema said...

Free.tapi tak full version. Kalu nak full version tengok tutoria dekat You Tube

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...