12 May 2015

Prospek Kerjaya Bioteknologi?



Assalamualaikum


Minta maaf banyak sangat sebab tak sempat nak baca semua komen bakal-bakal junior CFS, Kak Ema sibuk dalam minggu terakhir lecture dengan kuiz before study week start minggu depan. Siapa yang ada email akak, akak dah reply, yang tinggal komen kat Shoutbox, akak pergi golek masuk tinggal komen dekat SB blog korang. Yang tinggalkan mesej dekat post, akak dah reply. Kalau ada terlupa nak reply, bolehla alert akak yer~ Nak tanya lagi pun boleh..

30 haribulan nie masuk CFS? Ramai tengah dalam dilemma nak pergi ke tak Taaruf Week, nak kena bawak apa, pantang larang CFS. Ada juga yang dah pandang jauh kehadapan. Look at beyond~

*************************************************************

Afiqah asked me..Apa prospek kerjaya pelajar lepasan Biotech?
"A lot" is too general... 


Last sem, seniors ada buat pameran untuk memberi penjelasan pasal semua degree yang terdapat di kuliyyah of Sciences. One of it is Degree of Biotechnology. Ada  bahagian career for biotech;









In case tak nampak. Lepasan biotek ada peluang kerjaya sebagai;

  • Biotech Green House Specialist
  • Clinical Researcher
  • Botanist
  • Laboratory technicians
  • Scientist
  • Cytogenetic Technologist
  • Genetic counselor
  • Bioprocess Technologist
Tak faham boleh tanya Prof Google. Kedengaran seperti satu profession yang agak janggal. Wujudkah manusia ini di atas muka bumi? 

Prospek Kerjaya Bioteknologi sangat luas. Which path do you prefer? Research? Academic? Entrepreneur? In my case, Ema prefer Akademik. So i'm aiming toward becoming a Lecturer. Insha-Allah.Amin..

Other prospect of careers, you can click these links (i don't want to plagiarize or do citation):

Boleh baca BLOG INI. Seorang pelajar lepasan Bioteknologi Edinburgh and sedang ambil PhD.

Basically it is too many, but people are not aware of it. It is not well-known career like doctor, lawyer etc. Well, scientist is famous i agree >.<. At least they contribute something to the biotech industry -behind the scene- and people are unaware of such career. Do they know they even exist??
Let just broad up our mind and think bigger. The main thing is, lepasan Biotek tak boleh lari dari penyelidikan dan pembangunan (R&D). So, love Science, love Biology and its children...


p/s: Tengokla kerjaya apa, kebanyakkannya 'terperangkap' dalam bilik. Scientist=lab=confinement



1 comment:

A.Afiqah said...

thank you akak ;)

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...