Brownies berkedut 2020

November 24, 2020

 

Assalamualaikum

I'm not a chocolate enthusiast. 


But, I will make an exception for brownies. This is my first brownies since 2017.







Ema follow resepi dari sini 👉🏻 Brownies berkedut 




Step by step Brownies 2.0

 




















Hari ni Ema pakai oven lain dari kebiasaannya. Walaupun dah set suhu 160c, rasa macam oven ni tak cukup panas. Jadi, Ema underbaked sedikit di tengah-tengahnya. Toothpick test brownies can be tricky sebab proper baked brownies tak keluar bersih bila dicucuk batang lidi. 



Ini terjadi bila potong tengah suam panas. Potong bila sejuk ya.



Brownies muda sebab kedutan tak berapa muncul berbanding yang Ema buat dulu, tapi ada shiny crust top! This what people also called as "Brownies with Crackled Top". Tak ada kedutan bukan bermakna kek tak boleh dimakan, kedutan hanya sekadar untuk menambah daya tarikan brownies. BON APETITE


11 comments:

  1. this is your first since 2017? OMG !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah. 2018-and on, mmg busy dengan research Universiti

      Delete
  2. elok je dia jadi, pandai ema buat :)

    ReplyDelete
  3. brownies tak pernah tak sedap. Kadang walau kedutan kurang tapi rasa dia tetap sedap.

    ReplyDelete
  4. my feveret, ema.
    tapi dok beli aje.
    lom pernah buat sendiri :) hi hi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli pun ok!
      Sambil support local entrepreneur, sambil tu juga dapat makan brownies yang enak.

      Delete

Saya komen

Powered by Blogger.