11 August 2014

Minggu Taaruf UIA Kuantan




Assalamualaikum

This post is for my "Daughters", Mek Kema, Azwa and Sham yang akan masuk Kuantan bersama dan seangkatan dengannya..


Click for Post Pasal <UIA Kuantan>. Ema cerita betul2 detail dalam post UIA Kuantan ni

Firstly, welcome to International Islamic University Malaysia(IIUM) Kuantan for all those new sciences student. For Gombak's student, Ema nak mohon maaf sebab target pembaca adalah untuk budak new intake Kuantan. Jangan panggil Kak yer sebab majoriti kita sama umur 94-ers. This is my 2013/2014 intake experience..



Registration

Daftar kat OCD hall.. 



bangunan depan main gate jer




 Ema daftar untuk 2nd day kalau tak silap. Diingatkan untuk pakai ikut dresscode, ema pakai kasut yang tak berlitup, terus komiti tu tak bagi Ema naik ke bahagian pendaftaran T.T.. Secondly, bawak pen sekali yer sebab nanti serba serbi mak nenek borang nak kena isi. Nak pinjam orang pun nanti malu-malu pulak + takut menyusahkan. And follow the same procedure macam kat CFSIIUM. OH! Except untuk bilik. Diorang dah tampal siap-siap nama pelajar n bilik ikut COURSE. Ikut abjad yerp. Hafal nombor bilik masing-masing sebab takut terlupa waktu nak ambil kunci.



Cara diorang susun roomate



Bila dah dapat kunci tu dan selesai daftar, bolehla angkut beg masing-masing ke Mahallah yang ditetapkan. Sama ada Mahallah luar or dalam. Siapa dapat Mahallah luar, no worry, ada peta disediakan. Ema bertuah sebab dapat Mahallah Maimunah (dalam) tapi alamak, roomate tak kenal + tak ada dalam bilik. Maka tak dapatlah nak kenal, lagi kecut perutnya sebab takut tak boleh masuk. Almaklum, ramai pelajar  bergaul dalam group masing-masing. Loner always be lonely......
Anda tak akan lonely sebab ada monyet yang suka bergayut masuk bilik, so tutup tingkap yer.




 Dengan masa yang ada, sempat lagi  nak shopping beli barang kat luar. Malang tak berbau, katak panggil hujan. Terperangkap juga kat dalam Kuantan Parade. Pukul 2 kena balik ke Office of Campus Director (OCD Hall), the same one as tempat untuk daftar. 15 minute before 2 o'clock, sampailah jugak. Berlari macam lipas kudung pergi gosok tudung putih, kain putih + solat lagi. Nak dijadikan ujian, arah kiblat tak tahu, berlari pulak ke masjid 300m jer dari bilik Ema. (dekat kan~)... Sebenarnya, kat OCD ada jer Musolla...


Taaruf's Programme

Alkisah bermula lah program Taaruf yang konfem panjang lebar yang penuh dengan briefing and taklimat. Ini UIA yer, tak ada main ice breaking sejak CFS lagi, buatlah apa yang nak kat bawah air cond OCD hall. Soo many briefing about Mahallah, UIA services etc. Lagu UIA?.. Of course la ada. Lagik lain dari yang CFSIIUM punya..lagi best kot.


Ada jugak tour for clubs. Pelbagai kelab akan buat setup untuk attract new students to sign up, and later you will get the invitation message to attend the 1st meeting after the Taaruf Week end. Peers ada lagi, Pembina, taekwando, silat , phyto (green club) dan bermacam lagi!





Alhamdulillah, sepatutnya kitorang kena tidur dekat masjid UIA beramai-ramai, tapi dibenarkan untuk tidur di bilik masing-masing. Dapat jugak kemas barang-barang yang langsung tak disentuh. Oh yer, baju batik tu jangan basuh yer sebab kena pakai untuk 3 hari berturut-turut........Mahallah dalam UIA tepi bukit and hujung tahun nie sejuk sikit, soo bawaklah selimut yang tebal-tebal sikit.


Cultural Night

Korang dipecahkan kepada zon masing-masing - Utara,timur,barat ,selatan n sabah + sarawak+ brunei. So, pertunjukkan nanti ikut zon masing-masing. Hai bersyukurnya dapat  Pantai Timur sebab studentnya yang melimpah, konfemla tak payah involve semuanya. Ema teruk dalam membuat persembahan....terrible.





Malam persembahan tu..memang gempak!!!  Persembahan nyanyian, pantun, lakonan, sajak, dikir barat semua benda dikeluarkan.. Paling diingati bila tiba-tiba jer sister sebelah Ema melompat bangun terus berdialog dengan kuat, ku ingatkan apa, rupanya pelakon =__=. Tapi enjoyla walaupun waktu tak mengizinkan..

Tilawah, FKT Test 

Ema pun pening sebenarnya. "Kena ambil balik ke test nie?"..

Jangan risau, nanti ada nama tampal kat OCD untuk inform siapa yang kena ambil. 
Untuk mereka yang sudah ambil Study Circle I di PJ, boleh proceed untuk registration Study Circle II.
Siapa yang tak ambil Study Circle I, kenalah ambik Study Circle I dulu yer

Siapa yang tak ambil Tilawah II, waktu ni la kena daftar except untuk mereka yang dah exempted.


Post Taaruf Week

Lepas Taaruf nanti akan ada masa berbaki 4-5 hari. Tapi, akan ada event yang wajib untuk 1st year join. Example, Program keusahawanan kat OCD (dapat merit tuu). Afterwards, ada first Meeting for welcoming new students in each respective Kuliyyah. And then kena pergi meeting clubs kalau join. or meeting Usrah etc. And these meetings usually conducted at night. Akan ada meetings yang clash, soo pick the best one okk!

Oh. Kalau nak keluar pergi bandar.. don't wait too long for the Rapid Kuantan. Kalau nak naik, tunggulah dari pukul 7.00 - 8.00 pagi. Sini bas rapid tak punctual and smooth macam PJ. Tak boleh nak agak bila datang. Sini ramai pakai "Delivery"  by seniors, so kenal-kenallah dengan mereka. Sewa pun boleh tapi tak  gerenti tak sesat sebab Ema pun tak arif dengan bandar Kuantan ..too many One Ways, jalan p ECM or Cowboy ingatla ^_^.



OH! Ada jugak bas Kuning aka Bas sekolah..Tapi sekarang dah tukar service so tak tahulah warna apa pulak selepas nie tapi bas tu menyediakan perkhidmatan as shuttle bas dalam and luar kampus UIA. From Mahallah luar to Kuliyyah Medicine/pharm/allhs to Kuliyyah Science to Sport Complex. Yang ni lagi rajin dari rapid and ada Sokmo, memang on time sokmo. Jangan segan-segan naik yer terutama budak Science macam Ema, budak science jer yang monopoli bas tu... Tak apa, nanti Mahallah baru tu siap, golek turun bukit terus sampai depan pintu Science Building~~





to be continue....

2 comments:

Anonymous said...

sis,sy nk tnya..for registrtion day tu,kne pki tdung putih ke?or x kisah pki tdung apepun? :)

Ema said...

@Anonymous
Tak apa pun pakai tudung colour apa untuk pendaftaran

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...