7 September 2012

1 tahun bukan main-main


Assalamualaikum


Suram betul bl0g nie.Sori!Tak tahu dah nak kata apa.Tapi,Insya-Allah.Tulis jerla apa yang bermain di fikiran  semenjak Cik Fakhy sangat "kecewa" dengan cik Ema yang tak update cerita di UIA nie.Hik2.Tak kecewa kan??

UIA

Alhamdulillah.Sebelum raya lagi warga CFSIIUM dah tamat menjalani ujian mid sem dengan aman dan damai(walaupun hati meronta-ronta nak balik raya).Apa pun,semuanya dah berlalu.Mari sini ema cerita dari sudut Ema iaitu, sebagai pelajar 1 tahun UIA.



Bila korang tahu korang akan dapat masuk 1 tahun program sahaja,mesti korang syok kan sebab tahu ada possibility akan habis awal.It's not a confirmation korang akan keluar dengan pointer yang ditetapkan.Since Ema juga selalu dengar orang 1 tahun nie akan fighting pagi sampai malam untuk catch up dengan lecturer dan subjek yang banyak dalam 1 sem + time constrain.
Berbeza dengan orang 2 tahun.Macam roomate Ema,semuanya 2 tahun dan max core course adalah 2 subjek.Ema ambil  5 subjek penting.Walaupun diorang ambil max 2 core course,masih ada lagi Language Subject ikut English Placement dan Arabic Placement level yang korang tak lulus masa minggu taaruf.
Sudah nasib badan ema kena take 5 test dalam 4 hari.Pendek betul kan?Memang confirm ema tak berguling atas katil dengan selesa.Ema ingat test pertama Ema ambil masa tu ialah ICT.Al-maklum,tak tahu menahu pasal format periksa ICT,jadi terpaksa memerah otak memikirkan jawapan walaupun Ema sendiri meminati ICT hampir setaraf dengan bio n kim.

Lesson #1 : Know your paper format
lesson  #2 : Jangan malas-malas!
lesson  #3 : Fikir masak-masak nak ambil ke tak program 1 tahun atau 2 tahun
lesson  #4 : Jangan tangguh study (study last minute - especially 1 tahun)

Perkembangan cerita:
Semua result dah dapat.My classmates 97% ambil critical course - medic,phrmcy,dentist,nursing.3 orang termasuk Ema sahaja yang ambil Bio Science.Pointer Ema perlu dapat 2.5.Tapi bagi classmates lain ialah 3.9..
3.9 > itulah pointer untuk mereka graduate CFSIIUM.kalau korang memang malas sangat nak study smart n hard tu,tok say la ambik asasi UIA..
Akhirnya,some of my classmates went to consult with their respective academic advisors to drop one or more subjects(credit hour must more than 12 hours)!Meaning,they will extend  for 1 more sems.Alhamdulillah,Insya-Allah markah mid sem ema cukupla untuk Ema lepas pointer 2.5 tu..Syukur syukur walaupun markah tak gempak.

lesson #5 : Don't play-play with mid sem
lesson #6 : rajin2 la jumpa Academic Advisor untuk minta pendapat


Struggle
Ema kena hentam di kepala gara-gara tak study smart dan etc.Assignment bio yang terpaksa diubah dan dihantar pada hari itu jugak.Petang tu ada kuiz bio mengejut(ema tahu sehari sebelum tu..sedih betul).Konfem markah kuiz tak mesra-mesra.Nak buat macam mana.Makan lemang banyak sangat nie.
Phone pula mati!!Tak sedar langsung.Bila baca tadi mesej,baru ku tahu - anakku Aimie is on the way to Jordan at KLIA dengan Cik Fakhy.Insya-Allah,akan melanjutka pelajaran di sana.(proud of her).Aqilah MPP pula ajak teman g mid valley to shopping supply.Serba bersalah Ema dibuatnya..Apa punya kawanlah Ema nie kan.......

Lesson keseluruhannya : Pastikan check handphone  anda untuk memastikan ia tak mati + marilah masuk UIA!!!!!(hik3)

p/s:Insya-Allah.Ema akan post pasal Ujian APT dan EPT UIA dan kisah lanjutnya mengenai program 2 tahun dan 1 tahun nanti untuk pengetahuan ramai

3 comments:

amalina said...

kak ema, kalau nak masok cfs iium amik bioscience, dkt upu tu nk pilih yg mana?
asasi sains kesihatan bersekutu ke?

Ema said...

sains hayat biosc..

Proob Azhar said...

haha. aq prog setahun gak. tp engin je. bkan critical courses tuh. haha. time memula masuk, ingatkan jpa perlukan atleasst sikit ah prog koko untuk biasiswa nnti. pahtuh join lah satu society nih. haha. cube bayangkan prog setahun, tp ade bebanan dkt society jugak. mmg pergh ah. haha. nasihat berguna, fokus time kelas, mmg susah ooee kalau nk catch up balek smua. hoho tp alhamdulillah lepas jugak requirement engin. in sya Allah masuk gombak 6 sept nih :)

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...