2 May 2017

Final Year Project #12 Kata-kata tidak perlu berbunga




Assalamualaikum


Next week nak kena hantar thesis, malam nanti nak hantar final draft to my SV. Hampir 1 bulan tulis Result and Discussion. 1 bulan tak cukup sebab nak kena baca banyak scientific papers untuk back-up results yang hampir ke laut. Scan paper macam scan makanan dekat supermaket, kutip mana yang nak..


Sebelum ni ada hantar part introduction, banyak grammtical error. Hantar result and discussion, pun banyak grammatical error..






Malam nanti nak hantar remaining part of thesis. Tak nak pisang berbuah 3 kali, check grammar betul-betul. Tapi Microsoft Word 2013 Ema tak betul, tak check in detail..Oleh sebab tu, Ema download 'Grammarly' - sebab tertengok ad dekat youtube-





Efficient. Dia akan bagi explanation kenapa salah dan perlukan correction.Bukan untuk microsoft word sahaja, mesej social network, comment youtube and even post blog ni pun dia check grammar! Tapi kalau nak check plagiarism, kena bayar lebih.







**********

Enough promoting Grammarly app. Situation FYP students UIA sekarang ialah..

Ada yang masih berada di makmal. Ada yang sedang mengemas kini thesis. Ada yang...melancong...

Pesanan Ema untuk yang berada dalam 'kekalutan' atau nervous takut tak siap, fokuskan pada menulis tesis. Keep writting simple, conscise and clear (penangan EOP class), ayat tidak perlu berbunga sakura, bunga kertas pun dah cantik. Don't be too wordy. Cite banyak papers, dan baca banyak papers. Check Format! 


Nak pulak hujung ni ada banyak program dan outing . Lepas submit thesis, pergi outing 2D 1N di Kempeville Resort. Sister ni tak sabar nak jalan-jalan sebelum graduate~



p/s: Shopping hadiah untuk exchange gifts Biotech Sister Night dekat Daiso macam cari barang sendiri. 

2 comments:

Lyana Zainal said...

it is me who went for vacation in d middle of submission kah3

Ema said...

BINGO

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...