5 December 2017

Master Journey #1: Interview Master UPM






Assalamualaikum




Salam sayang dari Ema. 27hb Nov baru-baru ni Ema ke Universiti Putra Malaysia (UPM) Serdang untuk menghadiri satu temuduga bagi melanjutkan Master di bawah satu projek oleh research team UPM.


1 week before that, ada iklan melayang dalam whatsapp tentang pencarian student untuk pursue Master dalam research berkaitan sains makanan, functional food. Tawaran menarik, universiti pilihan Ema untuk sambung Master...apa lagi, rembat la tawaran. 

Ema email ke Dr, and it takes 5 days for a reply walaupun Ema ada satu lagi tawaran Master untuk panggilan interview (But less interested), attached with Resume,  academic transcript and FYP thesis. Ema dapat panggilan untuk diinterview the same morning pergi hantar parents ke airport untuk tunaikan umrah. 

Sebelum interview, prepare la apa yang patut. Baca sedikit sebanyak pasal tajuk. Walaupun mengantuk tahap nak tidur waktu nak ke UPM, pergi dengan positive mind. Kata kawan, "Lecturer nak kenal-kenal, bincang pasal projek"




Fakulti Sains dan Teknologi Makanan UPM. SOURCE: Google



Sampai UPM, go on the interview. 

"Please introduce yourself"

..Dr. tanya tau dari mana pasal Master offer walhal Dr. tak buat official advertisement lagi

"Why pursue Master"

"What do you know  about..."

"What is "term"'

Tiba-tiba

"What is the mechanism for the..."

Like...REALLY?. Ha3. Tak buat lagi literature review pasal mechanism, memang sah-sahla Ema jawab "I don't know". Takkan nak bantai jawapan sekali, mana boleh. Lepas tu, Dr. tanya lagi


"Pernah publish paper? Kenapa rasanya FYP awak tak dipublish dalam journal?"

last-last, do you have any questions?

Tanyalah pasal grant apa, kenapa Dr berminat buat projek ni (Ema nak dapatKAN idea nak tulis significance of study KAH3), etc.


Walau teruk bagaimanapun korang rasa interview tu berjalan, just remember to know the basic knowledge pasal research, know the research title etc. Walaupun tak master (pun intended) lagi, just so you know the key to acceptance. Like me, Dr cakap,

'Okkla, saya nak student yang interested dengan research jer. Kiranya saya ambik awakla, tak payah dah saya nak iklan lagi.'



Seal Deal


Application due date 30 Nov 2017, untuk February 2017/2018 intake. Memang kerut mata, dahi siapkan application form lebih-lebih lagi siapkan simple proposal for application attachment. Sekarang tunggu offer letter before proceed  to the next step..





p/s: Excited pasal Master research more than FYP research >.<



No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...