27 February 2018

Master Journey #3: Kutip madu dan bee bread kelulut



Assalamualaikum

and Good evening


It has been two months since I arrived at UPM, and almost 1 month after registered. Officially doing my works as a Master student, but experiencing series of delays for my laboratory works because of papers and document.


Sampling is one of the main activities in starting a research lab work. (Malay mode). Unless, research berkaitan engineering, mathematics atau physics etc.. Sampling can be exhausting -  travelling around, masuk hutan, menyelam dalam laut dan sebagainya. In my case, Ema kena bertarung dengan lebah. Alhamdulillah, spesies lebah ni yang berprofil garang, tiba-tiba baik tadi.


Hari ni pergi sampling dekat ladang kelulut Batang Benar, Nilai. Trigofarm. Last time pergi Segamat, pulang dengan hampa sebab ladang tutup. Hari ni gembira sebab dapat bawak balik hasil ^_^.




Stingless Bee (Kelulut) colonies in a box.



Aina, Dr and En. Owner collecting stingless bee honey together

This is what it looks like up close These are pots, not comb. Different from my early imagination, beautiful hexagonal comb. My dream was shattered.

 Selepas Ema crushed open the pots
It looks like this



While they were collecting honey, I collected stingless bee bread.. It looked, crushed.
Were you expecting another kind of bee bread?



Bila Ema cakap nak kutip bee bread, mesti korang semua ingat roti sarang lebah yang gebu panas  bersama pistachio, badam dan diselaputi sos butterscotch. Orang lain pun ingat macam tu.


IT'S NOT PEOPLE!




Rather than STUDY this Bee Bread, I rather EAT it


Bee bread  ialah makanan baby-baby lebah. 

Bahan-bahan untuk hasilkan bee bread as demonstrated by Professor -I-forgot-his-name



Rasa madu kelulut masam. Masam. Masam. Emphasizing masam sebab bila nak masak ayam madu, rasa tak sedap. Ha3. Ema beli juga madu dekat Tesco sebab mengidam nak masak dan makan ayam madu. 

Ternak lebah kelulut boleh bawa hasil lumayan, tapi bergantung pada banyak faktor seperti cuaca, musim, lebah tu sendiri etc . Ayah Ema pun tengah mencari kotak kelulut nak letak dekat dusun. Hari tu survey kedai di Rantau Abang, RM 450 satu kotak. 




Beautiful flower vine. Pokok bunga "Air Mata Pengantin". Source of nektar untuk kelulut.


Ingat nak tengok live action movie "Fullmetal Alchemist' walaupun tak pernah follow up cerita tu, tapi esok ada 2 briefing pagi dan petang. Must have a nice rest. 




p/s: Kelas yang available untuk assist Lab ialah kelas "Product Developement" dan "Restaurant Service". 
Basically, satu kelas masak-masak dan satu kelas.....hidang makanan. Ema yang bukan asal degree niche-food sangat rela masak-masak dari service makanan.



No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...