Kek Strawberry Crepe
Assalamualaikum
Kek Crepe. Ema baked untuk Hari Raya. Resepi ambil dari Cooking Tree YT Channel. Ada ubah suai sedikit bahan-bahannya.
Crepe
4 biji telur
3g Esen vanilla
50g Gula kastor
1g Garam
200g Tepung halus
500g susu UHT
70g mentega (dicairkan)
Filling
350g Whipping cream
150g Strawberry jam
Topping
25g Coklat masakan (strawberi) (dicairkan)
25g Whipping cream
80g Whipping cream
- Pukul telur, esen vanilla, gula dan garam sehingga larut.
- Masukkan tepung halus dan 100g susu. Gaul sebati. Masukkan lebihan 400g susu dan gaul.
- Campurkan mentega.
- Tapiskan adunan bater dan sejukkan dalam peti selama 30 minit.
- Panaskan kuali (8") pada suhu rendah, ratakan. Pastikan adunan nipis.
- Potong crepe kepada bulatan bersaiz 7". Sejukkan crepe.
FILLING
- Pukul jem strawberi + whipping cream sehingga kembang.
- Susun lapisan crepe dan filling berselang-seli. Lapisan crepe di bawah. (Rujuk video)
- Sejukkan kek dalam peti sekurang-kurangnya 3 jam
TOPPING
- Campurkan coklat masakan strawberi dengan 25g whipping cream. Putar sehingga sebati.
- Pukul 80g whipping cream sehingga kembang. Masukkan campuran coklat masakan dan teruskan pukul sehingga kental.
Keluarkan kek crepe dari acuan dan hiaskan dengan topping.
Crepe batter |
Sejukkan lepas siap. Nanti cair pula whipping cream nanti bila sapu |
Whipping cream + strawberry jam |
Potong ikut acuan kek. Ema punya saiz 7" |
Make sure crepe dah sejuk sebelum sapukan filling |
Plan asal memang nak hias sebiji macam resepi asal. Entah kenapa tak menjadi. Langsung. Plan B, buat whipping cream meleleh, lepas tu hias dengan buah strawberry. Tapi, Terengganu susah nak dapatkan buah strawberry.
Akhirnya, just pipe ja whipping cream atas tu dan spread the strawberry filling. Siap.
Nampak tempting sangat! 😘
ReplyDeleteDah habis dah 1 kek
Deletecantiknya kek!
ReplyDeleteTerima kasih
Delete