Simple Panna Cotta dengan Strawberry Coulis
Assalamualaikum
Panna cotta maksudnya "cooked cream" in Italian. Cara sediakan Panna cotta semudah nama diberi. Just, masak whipping cream bersama dengan gelatin dan campuran gula. Beza dengan puding karamel, Panna cotta tak perlu telur.
Resepi yang Ema cuba bukan pure Panna Cotta😆, sebab ada susu. Tapi, rasanya sedap so Ema share di sini. Resepi ini diubah dari Preppy Kitchen
PANNA COTTA
400 mL susu penuh krim
100 g gula kastor
8 g serbuk gelatin
200 mL whipping cream
1 sudu besar esen vanilla
STRAWBERRY COULIS (SAUCE)
200 g strawberry
20 g gula kastor
2 sb air
Panna Cotta
1. Campurkan gelatin bersama dengan 30 mL air. Biarkan kembang selama 10-15 minit.
2. Panaskan susu bersama dengan gula. Kacau sehingga gula cair.
3. Masukkan gelatin, kacau sehingga adunan mula mendidih. Tutup api.
4. Campurkan adunan susu dengan whipping cream dan esen vanila.
5. Tuangkan ke dalam acuan kecil.
6. Biarkan adunan mengeras dalam peti sejuk selama 3-5 jam.
Strawberry Coulis
1. Campurkan strawberi, gula dengan air. Masak di atas api sederhana.
2. Kacau sehingga adunan mendidih.
3. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dituangkan ke atas panna cotta.
*Boleh blend selepas masak untuk dapatkan lebih banyak sos. Kemudian, masukkan fresh strawberry untuk dapat warna...dan aesthatic.
🍓--🍓--🍓--🍓--🍓--🍓
Tekstur dia lembut, macam dadih. Kalau all whipping cream, tesktur dia lagi dense. Rasa strawbery masam manis, well balance dengan susu.
Nampak sedap lah!
ReplyDeleteBoleh cuba!
Deleteyums!
ReplyDeleteYum indeed!
Deleteserbuk gelatin tu macam serbuk agar2 ke ?
ReplyDeleteTak sama
DeleteSerbuk gelatin - Berasal dari haiwan. Perlu larutkan dalam adunan yang panas.
Serbuk agar - Berasal dari tumbuhan. Dicampurkan dalam adunan, masak sehingga didih.
panas-panas ni sedap minumkan, done follow
ReplyDeletePanna Cotta is a cold Italian dessert pudding.
Delete