24 June 2013

The problem is speaking



Assalamualaikum

almost 8 days left before speaking test MUET.sebenarnya lucky jugak ema ni sebab antara yang awal untuk speaking test muet.2nd day kalau tak silap.Hehe.tak payahlah cuak tunggu lama-lama.20 hb julai ni nak habiskan semuanya.
Tapi,oleh sebab ema mendaftar as a private candidate..ema mana pergi kelas muet apa lagi pergi seminar MUET.First tengok buku MUET,
"OH,THIS IS IT.."
Buku MUET abang ema punya yang sampai 2002.Cuba bayangkan,dah masuk 11 tahun buku tu.Jadi,kenalah ema terjah internet untuk latest update.Nak beli buku baru?Lepas tu nak bagikan adik ema?10 tahun selepas tu baru adik ema boleh baca.

Oleh sebab itu,kenalah belajar sendiri.kerja-kerja ema sewaktu membuka internet ;

  1. Baca experience orang yang dah ambik MUET.ada yang salah tarikh,sakit perut,datang lambat.Suka dan duka.
  2.  Cari soalan sebanyak yang mungkin........diorang repeat ke soalan?tolongla jangan berkaitan fakta.
  3. practice keluar idea dalam 2 minutes.(kenapalah singkat)
  4. Tengok Drama on9.KIH3. 

soalan speaking yang sempat di copy.betapa tak produktifnya untuk salin jer


Main problem ;
2 minit sahaja.idea tak selalunya bermurah hati nak menyerah diri.Campur dengan mungkin perasaan gugup dan sbg..apa terjadi kalau dah tak idea?Reka idea yang tak munasabah?Lagipun english ema dah tak fluent.nak buat ayat jadi karut lagi mengarut.Mungkin depan orang okk kot.insya-allah.Oleh sebab tu,setiap kali ema bangun tidur...ema akan beritahu idea kepada soalan TASK A yang ema ingat..isk3.


p/s:Kawan-kawanku yang mengaku kawan,bagilah tips2 dan kata semangat...

3 comments:

norhafizahalias said...

eh, speaking muet?

allthebest ema.. :)

Ema said...

Fizah dah buat kerr?

Sarah Sylph said...

Keep calm, enjoy practising babe. Hihi. You'll be great ;)

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...