Bake macaron... lagi (Lemon Macaron)

April 07, 2021
 
Assalamualaikum


Practice makes perfect! Kali ini Ema cuba bake lemon macaron ikut resepi Cooking Tree YT channel....Ema suka warna kuning, so, Ema choose lemon-yellow theme. Besides, the sourness of lemon can cancel out the sweetness of the macaron shell. 


Ema beli macaron silicon mat. Sebab last time buat, bermacam-macam saiz keluar. Belum mahir lagi. 




Nampak cantikkan, uniform ja saiznya. Tapi cuaca kat dapur tak panas kering, took almost 2 hours saja nak keringkan macaron. Ada nampak di YT channel cafe Korea, dia keringkan dalam oven..tak berani nak buat.





EXPECTATION




REALITY


 It looks good! Tapi, tapak dia...kekeke. Overcooked. Caramelized. So, rasa burnt sedikit.







Comment resepi
Bila guna silicon mat, Ema dapat buat 11 biji macaron. Dengan harga almond flour  RM7/100g, lepas tu dapat sikit...memang patut harga kedai jual mahal. Tapi, kalau buat sendiri, memang murah. Sini, boleh dapatkan Macaron semurah RM2.50 sebiji, saiz sama. Kalau Ema jual semua 11 ni....

Hahaha. Patut komen resepi, kenapa kira-kira pula. Anyways, the macaron taste sweet like it supposed to be, but this one didn't taste too sweet. Bila pair dengan lemon buttercream filling, it just balances out the taste. 




From this cross-section, I think my macronage skill is getting better. Tak dapat hollow shell macam yang lepas - which is good. Cuma..itulah, nampak burn kat bawah tu 😁. 

Satu lagi mistake, last time Ema buat macaron, Ema timbang almond+gula aising baru ayak. Error. Lepas ayak, kandungan bahan jadi kurang sebab ada almond yang kasar dan ketulan gula yang besar dibuang ke tepi... So, this time, Ema ayak semua and then baru timbang. 


Bon apetite!

2 comments:

  1. baca ni nmpk mcm senang ja step dia tapi nak buat confirm susah

    ReplyDelete

Saya komen

Powered by Blogger.