9 June 2012

Welcome to CFS IIUM


Assalamualaikum
 dan Ahlan Wasahlan 


AHLAN WASAHLAN WAMARHABABIKUM LI STUDENT-STUDENT CENTER OF FOUNDATION STUDIES Universiti Islam Antarabangsa..

Since we need to speak in English at CFS IIUM,i had to speak in english.but this one is exceptional for blogging..
Alhamdulillah.Setelah lama Ema menantikan kedatangan hari-hari yang lepas.Akhirnya,dapat juga ema mendaftar di CFS IIUM campus PJ.
Sejujurnya,EMA SUKA!!i don't have any trouble during my stay so far except for the first day macam biasa.Natural surrounding yang panas memang tak boleh dielakkan.Kalau boleh setiap jam pagi buta ema terkejut dek mandi peluh.Tapi,alhamdulillah,hari kedua dan seterusnya dah boleh tidur macam sleeping beauty.

Minggu taaruf @ minggu orientasi berlangsung selama 3 hari bermula 5 Jun hingga 7 Jun.ALHAMDULILLAH.minggu taaruf kitorang tak seperti minggu orientasi Universiti lain yang padat dengan aktiviti sehingga pagi buta..he2,perli nampak.Al-sebabnya program dijalankan mengikut courses.Jika courses tu tak ada program,korang boleh main lepak-lepak sekeliling campus yang mengelirukan.tak pun korang tidur sampai orang kejutkan.Ternyata program taaruf memang bermakna + santai+ relax,tambahan lagi sisters and brothers semuanya baik - baik belaka.SERIUS!tak ada sorang nak memekik + menjerit + marah tak tentu hala + meluahkan kekecewaan berulang kali.sisters semuanya peramah.Jangan takut kalau nak tanya,sebab disini kitorang mengamalkan 5S.Menepati masa is important.tapi sis tak marah anda semua jika tak menepati waktu,dia bagi teguran dan nasihat sahaja.Kiranya,kita perlulah pandai membawa diri masing-masing.Contoh kalau korang nak solat subuh berjemaah atau tak it's up to you.Tak ada orang nak check setiap bilik kalau ada orang tak turun subuh,melainkan untuk mengikuti program-program yang disediakan..

Sehappynya diri ini dapat masuk UIA.Nak kata homesick.SERIOUS,tak terfikir pun nak balik rumah.nak lompat atas katil nak jugak,tapi tak lagi mencapai tahap nak balik rumah sebab rindu atau tak tahan duduk kat sini.Ini semua atas keprihatinan ahli komiti yang mesra dan melayan kami seperti di rumah sendiri.Tapi,itu atas pandangan ema.Ada juga Kawan-kawan nak balik rumah-terrible homesick-.Al-maklum,orang terengganu peluang balik 100% adalah untuk mid sem break iaitu untuk hari raya  nanti.Ema ingatkan,ema sorang jer ex-tj kat mahallah khadijah(hostel),rupanya ada lagi 2 -3 orang.Roomate pun peramah juga.Mula-mula jumpa kitorang cakap banyak.Gara-gara persediaan APT dan EPT,kitorang jadi kacip terus.Nasib baik ada roomate orang ganu(Ajil).

Ema suka duduk kat sini sebab boleh berdikari.Antara sebab ema nak masuk Uni.U tak la strict macam asrama sekolah.Kalau duk asrama sekolah,SERIES,kalau boleh nak balik lalu malam tu...Oleh sebab sis and bros (yang hensem),HA3..taklah,semua sis n bros comel + hensem laker(tak tipu eh...).ada sorang bro nie umur 25 tahun ambik asasi.2nd year dah.

Insya-Allah.Ema akan ceritakan semua perihal pengalaman seminggu di Center Of Foundation Studies IIUM untuk pengetahuan blogger-blogger dan bakal junior2 ku next year.Insya-Allah juga ema nak jadi ahli komiti.Nie gara-gara sis and bros yang spoting belaka sampai dah terpengaruh ema nak jadi macam diorang...


21/1/2013
Ema dah siapkan satu post pasal CFSIIUM.feel free to look <link:>

P/S: wayarless conection tak leh guna lagi.Hari nie tido kat umah mak saudara di bangi,next kena balik untuk medical check up dan post program lusa nie.Boleh register wayarless bila start semester nanti T.T


11 comments:

Izz Izzati said...

salam. kak ema. sy pljar lepasan spm 2013. skrg tgh cari kos yg sesuai utk sy smbung study nnt. niatnye nk smbung dentistry. cek2 ade program asasi pergigian kat uia klau x silap. tp kemusykilan sy kt sini msok uia or u u islamic ni kne ade bhase arab ke? coz sy dari skola smk harian normal je yg x amik bhase arab. hope kak ema blh rply asap. tQ. ^^

Ema said...

wasalam.bahasa arab?
Jangan risau.Majoriti pelajar yang masuk UIA tak ada basic arab.
ada 2 level BA sebelum exit daripada ambil kourse BA..
Ramai yang tak ada asas BA exit BA dalam selepas semester 1 sahaja.Itu pun kalau dik izzati rajin belajar.
Tak susah sebab belajar perkara basic dalam BA sahaja.

orang :) said...

salam. kak, klu kat u lain kn klu asasi sains dia ada fizik, bio n chem tp kita kena score antara 2 subjek tu je subjek satu lagi tk msk pointer. kat uia pun sama ke? sbb rasa berat la klu nk amek tiga2 subjek tu.tq:)

Ema said...

Iyer ker?U mana tu.setakat nie semua subjek yang ambik kena skor...
Kalau rasa berat,ambikla 2 tahun..

orang :) said...

ouh, ok. tp kak ada tk asasi sains yg ada bio n chem je, tkde fizik.

Ema said...

tak ada setakat nie..asasi sains semua ada fizik...
jangan risau sangat,akak dah ambik fiz I .Ok sangat.Fizik II sedang dalam proses pembelajaran,boleh tahan jugak

Anonymous said...

assalamualaikum :) foundation studies iium semua dekat iium petaling jaya ke akak?

Ema said...

Waalaikumussalam. Asasi Economics dekat Gombak. Yang lain dekat PJ.
InsyaAllah, nanti PJ akan tutup, and semua asasi akan pindah ke Gambang,Kuantan

Amaryllis Marigold said...

Assalamualaikum Kak Ema. Saya akan register CFS this 30th May in BIOSC (>_<). Nak tanya, about EPT and APT, nak dapat berapa for both tests agar tempoh asasi setahun je macam akak?? Saya kalaj boleh memang nak ambil setahun je.
Minta maaf kalau dah ada orang tanya soalan ni sebelum ni. ^^

Ema said...

@Amaryllis Marigold

Waalaikumussalam. Tahniah!!
Itu ikut atas soalan. Kalau soalan senang, tinggila sikit kot markah untuk lepas, kalau susah, markah untuk lepas tu kurang la.
Nanti kertas BA, JAWAB je mana yang tahu, walaupun sikit. Ada esei, tulis sahaja utk menunjukkan kita ada basic BA. Kalau tak, confirm dapat BAND 1 (student with no Basic Arabic at all)

BI pulak, soklan dia style MUET.
Comprehension kena alert, Waktu tulis esei BI nanti, dia suruh mintak cadangan or pendapat, give your mature idea and bukan setakat karangan mcam dalam buku teks. Make it realistic w no grammatical error (if possible). Nanti ada suruh interpret diagram (pie/bar etc).Interpretation gambar stimulus, jangan repeat2 ayat....nak terang pun susah jugak eh. Kalau ada buku teks MUET, boleh je rujuk. Tak taulah kalau format EPT sekarang still sama dengan apa yang akak jawab dulu. If still the same, format EPT tu sama sahaja dengan format MUET..

Panjang berjeler la pulak Kak Ema berleter...=__="

Siti Nur Fatihah Idris said...

Assalamualaikum.. blh sy tanya bila sec intake iium 2015 utk lepasan spm dibuka? 😊

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...