2 July 2013

Pengalaman Speaking Muet 2013


Assalamualaikum


Setelah melihat pelajar lepasan Muet yang baik hati kerana sudi kongsi cerita diorang mengenai MUET speaking masing-masing.Maka,..(kih3,skema sungguh ayat).
Ema pun nak  share jugakla,boleh jugak bantu yang lain dari segi Emosi dan Mentaliti =)


Ema daftar sebagai calon persendirian.Jadi,ema nak beritahu  bahawa;
  • Ema tak ambil kelas Muet mahupun pergi seminar
  • Ema dikelilingi oleh calon persendirian jugak
  • Conclusionnya,inilah catatan muet speaking dari segi private Candidates perspective.

Walhal kisahnya bermula apabila ema punya Muet speaking start pukul 11.00 bertarikh 2/7/2013.Session ke-2.Alhamdulillah,ema mengalami simptom biasa seperti terbangun tengah malam,rasa berdebar dan lain-lain.

What to Expect in quarantine room;

  1. Quarantine start pukul 11.00.According to the  time given.After half hour,baru boleh start.
  2. Malay people have this uncomfortable feeling with chinese and indian students because they expect them to be better.Short meaning - "U make me feel soo small".Tapi all malays and the examiners are women~And very nice~.p/s:Don't be afraid.
  3.  While in Quarantine room,your handphone will be sealed inside a box according to your group.
  4. Buat pilihan siapa yang nak start discussion and siapa yang nak buat conclusion dalam task B.Don't wait until inside the exam venue to determine.
  5. Sama ada anda menjadi peramah atau jadi loner dalam bilik kuarantin.Untuk rasa selesa,try to know your partners. 
  6. Waiting for 2 hour isn't long.Ema dapat last group and jugak my name is the last.In addition,there is only 3 person in a group.Terima kasihla kepada student with index ****/3570 sebab kerana andalah ema tak jadi candidate D .
  7.  When the invigilator give you the chance to go to the toilet.JUST GO.
  8. Dapat tahu jadi candidate A,B,C or D kat sini. 

Go Go Go!!

What to expect Expect inside the Exam venue ;


  1. You can bring in your stuff and put them at the provided area for safety reason.
  2. Sit according to your place..Start to read question as soon as you sit down.
  3. Make mental note while they are asking you to read the question.IF POSSIBLE.kih3
  4. The Examiners will ask each candidates if they have problems.Starting with A until D.
  5.  Nak tahu masa 2 minit untuk buat notes sangat singkat.I see the other two candidates  jot down their main points and that's it.Try to read other blogs,ask other,read books on how to write simple notes in 2 minutes.
  6. Tapi buat simple notes pun macam jeling-jeling jer.Sebab kepala dah kaku nak tengok nota,akhir sekali,cakap ikut sedap mulut jer.But,that is better.First,you still have the ability to speak.Second,you can speak comfortably tanpa tengok notes.Try to make eye contact.Ema nasib baik sebab depan Ema tu seorang kakak.Kepala dah kaku nak pusing 90 darjah tengok examiners.T.T.Frankly,ema boleh dengar suara ema bunyi gemuruh.
  7. Ema rasa untuk task A ema cakap lebih 2 minit.Try to be confident.Bila diorang angguk > they give response > full eye contact > Confident embraces you.Fullstop.
  8. Ema ada 3 orang.Disadvantages,korang tak akan ada banyak nak cakap dan bangkang.Walaupun masa sikit,bila suatu ketika akan ada saat dimana anda bercakap dan habis,semuanya senyap.Silence moments.
  9. Crack some jokes.Muka dah berkerut-kerut.Have courage to say something silly(but make sense).Barulah yang lain pun gembira bersama~Kah3.Apalah ema nie,but don't make absurd remarks.
  10. Masa berlalu dengan sangat cepat dan rasa tak percaya - " berjam-jam prepare akhirnya dah habis jugak!!".Dan masa inilah students start to give themselves reward.Etc.tengok wayang,bowling,karaoke dan shopping.Kat Terengganu ni melepak kat rumah jer. 
  11. Someone like me make a silly mistake - i take the question paper with me.He3.The examiner make a polite reminder. " Please Don't take the question with you..".Then,you come to your sense - "She's talking to me"
  12. Task B is much better than Task A sebab korang just rileks dan cakap biasa - like discussion.Tapi part intro dan conclusion jangan lupa pilih siapa.If you partners looks "unwillingly" or "i have no idea" on how to handle the situation,try to help them by guiding them, not overtake them.Help them so the examiners can help you who help them.Get it?Simple.
  13. Mungkin ada sedikit kekeliruan nak pilih choice yang terbaik.Atau anda rasa choice A pun bagus jugak atau anda rasa yang itu tak kena.Nasihat Ema.Let it all OUT.Jangan simpan dalam kepala sebab semua tu yang akan anda hidangkan kepada examiners.Mereka tak kisah pilihan anda as long as you give them something to judge.Be generous ^_^. 
  14. All of this happen soo fast that I could not believe how much efforts i put in,and it just pass like the wind. 

Oh.Here is my question date 2/7/2013

What is the most(tak ada nie) important donation? 
  1. organ donation
  2. Cash donation
  3. free food to poor
  4. Equipment for disabled



p/s:Ema is not making a motivational post,but sharing with you guys my opinions and thoughts how We - the private candidates, try to undergo this whole process without a formal lesson..But,when i read these again..I change my mind.I need to gain weight.


15 comments:

NJihe.am said...

Salam. Saya akan ambil muet hujung sem ni, di uia juga, insyaAllah. Tapi masih keliru dengan beberapa prosedurnya. Minta share sikit. Thanks. :)

Ema said...

Procedure speaking?
1 - kena kuarantin ikut masa yang ditetapkan dalam slip
2 - dipanggil pergi bilik exam ikut giliran
3 - 1 minit baca soalan.dibenarkan untuk bertanya kalau tak faham
4 - 2 minit untuk buat idea presentation
5 - 2 minit untuk presentation individual
6 - 2 minit untuk prepare idea group discussion
7 - 10 minit group discussion

intan raudhah said...

Salam ziarah..akak baru nk amik muet bcoz nk further degree..Nak Tanya ema, kalau calon persendirian maknanya hanya seat for exam jer ke..that means x de la klas la yer?

Ema said...

Tak ada kelas disediakan

Naurah_Iftinan said...

akak nak tnya untuk student uia wajib ea amik muet ? sy pelajar cfsiium :)

Ema said...

wah..baru cfs ker~

Setakat nie ada banyak kekonfiusan tentang MUET.Apa yang akak dengar setakat nie ;
critical course : kena band 4
selain dari critical course tak perlu MUET.
tapi tak ada pula hitam putih dari syarat nak graduate UIA - akak tak baca lagi
seterusnya, sebab UTAMA yang lain kenapa perlu MUET adalah kerana syarat nak dapat kerja perlukan sijil MUET
Jadi ramai jer ambil MUET, dan jugak yang tak ambil lagi.

Shikin putih mohd said...

saya nk kena muet speaking test senin ni... haduh..dh lama kot xamik exam cam ni... bukan MUET speaking nie mcm kita spm dulu ker?

Ema said...

SPM ?
Standard soalan lagi susah dari English SPM.
Ema doakan yang terbaik untuk shikin~

Anonymous said...

Peace be upon you ema. Just want to ask, the speaking test, are we going to hv it a room with other 3 candidates and can we read what we hv written down? Will the mark be deducted?

#did i wrote it well? Correct me if there are any mistakes

#noor

Ema said...

@Anonymous

Please be upon you too.

Yes. The 3 other candidates will be seated with us since it is a group discussion. The Examiners will be seated at each end of the table. You can read the notes you wrote on the paper but don't forget to make eye contact with the others, if not, you will get lower score..

Laki Terok said...

Pengalaman MUET memang menyeronokkan!
Visit my blog : http://lakiterok.blogspot.com .

Anonymous said...

Assalam..ema..nak tanya boleh..prosedur pakaian utk calon prsendirian mcmana ye?sebab saya ambil kat sekolah?sekolah yg saya tak pernah pegi pulak tu..huhu

Ema said...

@Anonymous

Wasalam.
Kalau tak salah Ema waktu Ema ambik dulu, lelaki pakai baju kemeja lengan panjang and seluar panjang lengkap..

Wanita pakai baju kurung.

Anonymous said...

Salam akak. Nk tnya, apa prosedur untuk ambil muet di UIA/ CFS ? Terima kasih.

Ema said...

@Anonymous
Wasalam
Tunggu announcement daripada CFS. Usually CFS akan bukak iklan pendaftaran MUET di CFS.

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...