Milk bread (Shokupan) bun cheese | Roti ban susu Jepun

January 03, 2021

 

Assalamualaikum
Mulakan hari anda dengan membuka mata



Cuaca hujan di Terengganu. Pagi buta akan ada angin kencang, subuh hujan lebat, tengah-hari sampai malam akan panas terik.

Bila cuaca hujan, akan mula rasa lapar. Ema take break dari painting sekejap untuk baking di dapur.

Baking simple Japanese milk bread (shokupan). Resepinya masih sama dengan yang Ema pakai sebelum ni DI SINI, except kali ini Ema pakai cheese Parmesan.











310 g tepung roti
30 g gula
3 g garam
4 g yis kering
1 biji telur
170 g susu suam
20 g mentega
50 g krim keju
Cheese Parmesan dan gula halus (untuk hiasan)








1. Gaulkan tepung roti, gula, garam dan yis sehingga sebati.

2. Masukkan telur, susu dan krim keju.

3. Pukul mengguna stand mixer (hook) atau uli dengan tangan atau gunakan bread mixer sehingga doh licin. Seterusnya masukkan mentega dan uli sehingga doh tidak melekat di jari atau gunakan teknik windowpane untuk menguji doh. 

4. Letakkan doh di dalam bekas yang dilesek mentega/minyak, litupkan dengan kain basah atau plastik dan biarkan kembang selama 1 jam.

5. Bahagikan doh kepada bahagian yang sama, tekan dan keluarkan angin dalam doh. Uli balik doh menjadi bebola kecil. 

6. Litupkan dan biarkan doh mengembang selama 15 minit.

7. Tekan dan keluarkan angin balik. Uli balik doh menjadi bebola kecil dan susunkan di atas dulang pembakar. Litupkan dan biarkan kembang sekali lagi selama 40 minit.

8. Taburkan gula halus dan parutan cheese Parmesan sebelum  bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit. atau sehingga permukaan kuning keperangan (bergantung pada oven anda).




YIS MATI
Lepas Ema biarkan doh 1 jam. Saiznya tetap sama. Ema gunakan yis dari paket yis Mauri-pan yang dah dibuka, cuma belum luput lagi. Saccharomyces cerevisae dah mati. Macam mana untuk selamatkan doh?

Ema gunakan paket yis baru. Campurkan yis baru dengan 1/4 cawan tepung gandum, 2 sudu besar gula dan 1/2 cawan susu suam. Biarkan 5 minit sebelum Ema campurkan balik dalam adunan doh asal untuk diuli.

Alhamdulillah. Roti dapat diselamatkan.




Ema gunakan separuh adunan untuk milk bread loaf 



separuh adunan lagi untuk milk bread bun





🤣 Macam bukit 






Fluffy buns












Testing softness




12 comments:

  1. gebunya!! selalu beli je kt kedai ni kakmim x penah lg bake roti.. hehehe

    ReplyDelete
  2. wah. kalau cntik mcm ni. ema boleh jual ni heheh

    ReplyDelete
  3. pernah buat roti, 2 kali...dua2 pun x jadi... :-(
    ni jadi cantik je...emmm, kena try lagi ni

    ReplyDelete
  4. Allah sedapnya tgk kejadian tu ema ^_^

    ReplyDelete
  5. Geramnya tengok kegebuan roti tu!

    Hai, Emma! Kak Farrah datang sini jadi follower #476

    ReplyDelete

Saya komen

Powered by Blogger.