16 July 2011

Motivasi Perdana Di IPG

Assalamualaikummmm


Hari ni sekolah ema buat ceramah motivasi untuk semua pelajar Tok Jiring.Tingkatan 3 ngan 5 jerla.Bertempat di IPG Kampus Dato Razali..
Tak ema sangka,jejak jugakla kaki ema nie kat kampus Dato Razali.Angan2 pun tak pernah,teringin tu adalah,sebab ni kan Institut Perguruan.Rasa macam selangkah dekat dengan cita-cita ema pulak deh.Semakin nak plak jadi seorang....


OK!hari nie ema bangun lambat.Set kul 6.25 bangun la :).Sedar2,dah terlambat dah.Mak tanya nak g kol waper.Ema jawabla la lam 15 minit,pergi la..He2.Mandi tak lagi nak pergi awal.Haish.Akhirnya,pergi jugakla lambat dari biasa..


8.30 a.m

Dengar ucapan ayah Din,pastu pengetua..dan akhirnya pengarah IPG yang berpandangan 20 tahun jauh ke hadapan.Futuristic orangnya tuh.

9.40 a.m.

Slot pagi oleh Pensyarah Che Mansur.WAH.Rasa macam duduk lam kelas.Macam pelajar IPT..kui3..Khoyal pulak ema.Ema takleh khoyal masa lam dewan serba indah dengan aircond berderet dan kipas bertimbun2.

Gaya penyampaian memang "roller coster"..Nada,tone,ekspresi muka dan segalanya ( komunikasi ) memang lengkap.Muka dia tak straight forward,tapi bersahaja dan steady.

Banyak ilmu yang diperolehi dan yang palinggg penting ialah mengenai hal temu duga.Betapa pentingnya kita mempunyai communicating skill yang tinggi dan yang paling ema suka ialah kita tengok balik kakak2 dan abang2 yang lepas2...Betapa cemerlangnya diorang dalam SPM dan hidup mereka.Someone to look out for as a role model..Ex-student yang palingg ema tengok as a role model untuk penampilan diri,gaya dan self appearance tentulah Ahmad Muzammil.Siapa yang tak Ter"pegun" dengan ...dengan...dengan..appearance Muzammil kan..Tentulah untuk budak2 yang kenal dia.Kalu tak kenal guaner nak jadi role model nyer,nak dijadikan contoh.Tengok gaya,penyampaian dan communication skill..wah,hebat sekali..
DAN untuk akademik role model tentulah ema tengok kakak2 Tahun lepas punya.Ex princess punya...Kan Ema dah tunjuk keputusan markah diorang yang gempak lam trial tahun lepas.Sampai add math 99.*tepuk dahi*..tercabar betulla.Menjadi Penyunting semangat.


11.25 a.m.

Sekarang sesi bersama pelajar atau guru2 pelatih IPG.Dibahagikan mengikut kumpulan yang disediakan..
Ema ngan Fakhriah dapat kumpulan Fasilitator En.DJ (single lagi..),MC pihak IPG.
Kalau kawan nak tahu,asal2nya En.DJ (aka En.Wan Akmal) begitu meminati dunia penyiaraan.Dah tetap ak jadi DJ,pengacara dan wartawan sejak ekcil algi.Tapi,semuanya telah ditetapkan bahawasanya En.DJ kene jadi guru BM(subjek dia yang tak suka),PJ ngan ...apa eh satu lagi..

First2,kitorang cakap pasal citer2 masing nak jadi apa.Ada yang kata tak pilih lagi,ada yang kata tengok result lu..ada yang kata..macam2 la.tak ada lagi citer2 pelik.Nasib baik ema tak kata ema nak jadi guru,tak pasal2 celoteh panjang ngan En.DJ.cakap jer nak terlibat lam dunia pendidikan bidang sains,math suka gak..Fakhy suh ema jadi guru seni =.='.Majoriti suruh jadi pensyarah.

Lepas tu,cakap pasal result.Result SPM masing2 termasukla En.DJ.Macam2 la kami bercerita,kebanyakkannya En.DJ yang bercerita,pasal kisah En.DJ masa sekolah menengah dulu.Suke saje kene kejar ngan cikgu.Nakal sangat dulu.Dan jugak kisah duka disebalik peristiwa menjadi seorang guru.T.T..Tak apa,sekarang ni pun dah ok jadi guru.Sambil tu jadi DJ kampus.Tak disangka,En.DJ tengah jadi guru pelatih kat SK Tok Jiring..Kenapalah tak ambil SMKA Tok Jiring.aIsH..

Kitorang jugak cakap seidkit sebanyak pasal kelemahan dan kekuatan diri.List yang tak tahu apa kejadahnya bagi Ema..
tulis jer apa yang mari..walaupun blurrr...

En.DJ juga turut berpesan banyak kali yang spm candidates kene siap bersedia 90% dari sekarang..

TRIAL dah nak dekat Salma oii..Molekla tengah blogging nie.Esok nak kene oral Lisan BA..Selasa nak kene oral BI ngan siapa entah..Teks pun tak pilih jer..Buat apa plak nak oral bI nie...T.T




No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...