10 April 2012

Biasiswa percuma untuk saya?


Assalamualaikum..

Berita hangat buat mereka yang cemerlang SPM 2011.Jika tahun lepas kerajaan mensyaratkan minima 8A+ untuk dapat biasiswa percuma (dermasiswa),tapi tahun nie dia..ketatkan lagi jadi 9..Ingatkan 7.Kui3,nampaknya rakyat malaysia nie dah pandai jawab kertas periksa..KUALA LUMPUR: Kerajaan hari ini memutuskan untuk menawarkan Bursary (dermasiswa) automatik kepada 1,609 lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang cemerlang memperoleh sekurang-kurangnya 9A+ dan ke atas.Statistik pencapaian 1,609 pelajar itu adalah 9A+ (1,020 orang), 10A+ (492 orang), 11A+ (90 orang) dan 12 A+ seramai tujuh orang.
Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam kenyataan akhbar sebentar tadi berkata, Bursary adalah bantuan kewangan yang disediakan oleh Kementerian Pelajaran untuk mengikuti pengajian di peringkat persediaan (pra-universiti) sebelum pelajar melanjutkan pengajian peringkat Ijazah Pertama di universiti dalam atau luar negara.

Beliau berkata, pada tahun ini, bagi mengiktiraf kecemerlangan pelajar lepasan SPM pada 2011, semua pelajar cemerlang yang mendapat keputusan sekurang-kurangnya 9A+ dan ke atas akan ditawarkan Bursary secara automatik oleh Kementerian Pelajaran tanpa mengira etnik, kaum, keturunan dan latarbelakang.

“Kerajaan sentiasa prihatin dengan keluhan ibu bapa pelajar yang menunjukkan keputusan peperiksaan yang cemerlang tetapi tidak berjaya untuk mendapat penajaan untuk melanjutkan pelajaran setiap kali keputusan penajaan diumumkan kerana persaingan yang amat sengit dan bilangan yang ramai  mendapat keputusan yang cemerlang. 

“Pada masa yang sama, kerajaan juga mempunyai kekangan dari segi peruntukan kewangan berikutan kos pendidikan yang semakin meningkat. 
“Bagaimamanapun, pada tahun ini, kerajaan mengambil keputusan untuk menawarkan Bursary kepada semua 1,609 pelajar yang mendapat keputusan cemerlang iaitu sekurang-kurangnya 9A+ dan ke atas,” katanya.
Sementara itu, Muhyiddin berkata, kerajaan juga meluluskan penajaan di bawah Program Biasiswa Nasional (PBN) kepada 50 orang pelajar paling cemerlang lepasan SPM 2011 di kalangan yang terbaik mengikut senarai Kementerian Pelajaran untuk melanjutkan pelajaran ke universiti terkemuka dunia berasaskan kepada merit akademik. 
Katanya, calon-calon yang terpilih akan ditawarkan biasiswa dari peringkat persediaan sehingga ke peringkat Ijazah Pertama tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan dan pengiktirafan bidang pilihan yang menjadi minat pelajar di universiti dalam dan luar negara seperti disenaraikan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).
Bagi kesemua program pra-universiti yang sudah tersenarai, pemberian Bursary tertakluk kepada pelajar sudah ditawarkan/ditempatkan di pusat persediaan yang ditetapkan oleh kerajaan. 
Sila layari laman web Kementerian Pelajaran di www.moe.gov.my untuk membuat semakan dan pengemaskinian profil pelajar program Busary mulai 16 April, 2012.


Sayangnya ema tak boleh nak cari nama ema ada ke tak..konfem tak ada.Tapi 2 kawanku yang lain insya-allah ada.Itulah terbaiknya bila dapat A+ banyak.Diringankan sedikit masalah mencari biasiswa,hebat lagi jika menjadi antara yang terbaik,bukan letih mencari tetapi letih menerima...


2 comments:

norhafizahalias said...

bukan letih mencari, tetapi letih menerima.. haha !!

alhamdullilah.. rezeki mereka laa tu.. insyaAllah.. rezeki kita semua pon akan menyusul selepas ini.. selagi kita berusaha, takkan ada yang mustahil.. :)

Ema said...

Insya-allah..apa yang terbaik untuk kita kelak,kita terima la apa yang ditetapkan.Selagi usaha kudrat ni masih ada kan

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...