14 October 2010

Putrajaya..

asalamualaikum
Huuu...rasanya macam lama dah tak pegang laptop nie..~rindu pulak rasanya~
Insya-Allah,malam ni..tangan ema yang sememangnya lembut sangat x3 nak tulis pasal cerita terbaru Diari Ema..
Pada 11 - 14 Oktober.Seramai 6 orang pelajar SMKA Tok Jiring mewakili terengganu untuk ke Pameran Open Souce Software (OSS) di Dewan Auditorium E,pejabat KPM dekat Presint 1 Putrajaya.Alhamdulillah~Ema antara pelajar yang terpilih.Antara yang lainnya - Fakhriah,Siti Aisyah md bati,nurakmal syuhada,n Nurul Shafiqa.
Cikgu memang pandai sungguh pilih :D,kitorang suka,sebab ada best friends masing2 ikut sama.~
OH!tinggal seorang lagi...Anuaruddin...........................
12 oktober 2010
Kalau diikutkan jadual,kitorang kena berkumpul dekat JPNT sebelum bas bertolak pukul 8.30.Oh yer,nak dijadikan cerita...lawatan kami berlima orang(sahaja) nie ke putrajaya ni nyaris2 dibatalkan atas masalah tertentu.Tapi,dah takdir kitorang untuk pergi ke Putrajaya..Kitorang nervous pada awalnya..
'camna ni..pukul 7.30 pergi...tak ke jem bandar.sempat tak sampai nie.'
' pok cik van syuhada kata sempat sampai..'
' ye ker...camna kalu pok cik van syuhada saje jer kata gitu..'
' oH.yer gop eh..'
Alhamdulillah..dengan berkongsi kereta Ibu piqa n abang siti..kitorang la yang sampai paling awal sekali kat JPNT.Tup tup..tepat2 pukul 9.30 pagi baru bas bertolak.Alhamdulillah,bas kami sampai ke Putrajaya pada pukul 7.00 malam.Kami menginap di dalam apartment yang disewa JPNT.Malamnya...kami free untuk tidur awal atau pergi makan malam di restoran mamak yang jual nasi goreng yang pedas memang pedas kuasa 100 .



12 Oktober 2010
OSS DAY!
hari ni OSS day aaupun Open Source Software ataupun dikenali sebagai Hari perisian terbuka.Wakil2 terengganu yang membuat pameran mahupun menyertai pertandingan dah bersedia untuk ke Dewan Auditorium.Pelajar SMKA tok jiring pula segak(?) memakai blazer (0_0)
1st...acara yang paling meletihkan buat ema...mendengar pembentangan..bukan 1 bukan 2..tapi 5 pembentangan aka ceramah untuk memenuhi aturcara hari OSS.Dan yang paling menguji keteguhan ema..Dewannya yang memang SEJUK~Ya Allah,siapa yang ada dalam dewan tu,memang syok tidur.Ema tertidur dalam separuh pembentangan yang ke-2,tapi,kawan ema kata pembentangan tu best -.-'
Perasmian pula dirasmikan oleh Muhyiddin selaku TPM dan menteri pelajaran.Kitorang masuk lambat sekali dalam dewan untuk perasmian..yang sukanya..seat semuanya dah penuh kecuali,seat yang depan sekaliiii.Betul2 sebaris dengan TPM n VIP2 yang lain.Suka betul kawan ema yang lain.Yang paling gelaknya..muhyidin senyum ke kawan ema sorang ni..yang lain pun ter'perasan'.
Pameran Learning Management System SMKA Tok Jiring berjalan lancar walaupun ada sistem laptop yang rosak,ada yang gemuruh..nervous..tapi semuanya berjalan lancar~
Malamnya..............Oh Alamanda...













Store favourite Ema di Alamanda
13oktober 2010
3rd day in Putrajaya.Everything going smoothly.Tak ada lagi yang sakit jiwa..walaupun ema 'sakit jiwa' sedikit sebab nak balikk. T.T.dahla 4 hari tak pergi sekolah.1 hari tak belajar p&p sekolah dah macam tak betul,apatah lagi 4 hari...Hari ni LMS tak buat dah pameran,Anuaruddin pula yang ambil alih booth kitorang kelmarin.Jadi kitorang berlime punya aktiviti - nothing.
ISH!tak kan nak duduk sahaja kat dalam bangunan KPM.HE3.berjalan2 la sekitar pameran.Rasanya antara pameran yang kitorang paling suka.....dekat booth JPNT.HEHE3.Bagi mengisi kekosongan masa , kitorang masuk ke dalam dewan yang tak ramai orang sebab 5 pembentangan dah tamat =).Kerja Ema.......Apa lagi,dah terkena hentaman air-cond dengan suasana senyap senyap riuh,terlentokla jawabnya ema n kawan2 lain~
OH lupa..
Antara pembentangan yang mencuri tumpuan Ema adalah pembentangan dari salah seorang penceramah jemputan oleh Ms Belinda Lopez from Houston,Texas she speaks soo fluently in English until she makes me so sleepyy again.Ms Lopez cakap pasal U buntu.Satu software percuma untuk belajar yang dikenali sebagai Ubuntu ataupun KuBuntu..
petangnya,kitorang balik ke apartment masing2.Malamnya....Kitorang tak tahu orang JPN nak bawak kitorang p mana.Cg Ardisa kata,mereka nak bawa kitorang p Icity,Shah Alam
'Oh!P shopping Mall lagi!...'
'oh..duit ada lagi ni,g Alamanda kejap ngat maring ..'
'ye ah,bazir pulok rase duit kalau tinggal gitu..'
'nok kena beli barang ke family,tak sempat maring kat Alamanda..'
'Beli doh ke adik,mok dok beli lagi nie..'
'classmates?'
'ho..kawan kita2 lain lagi ok..'
'shopping sakan la malam nie'
Niela booth JPNT~sebenarnya - permainan tu untuk kanak2 prasekolah -.-'

Waa...memang tak sabar nak pergi ICity.Mesti bez.shah Alam.Mengambil masa 1 jam dari Putrajaya.Sampai kat satu tempat..

'CANTIKNYER!!'
'pokok lampu tu cantik ah fakh!'

Oh!memang terpegun sebentar dengan lampu pokok yang besar dan banyak!Tengok betul2 sign bangunan ...'ICity'...Terkejut betul kitorang.Sangkaan kitorang memang meleset.Icity yang disangkakan Shopping Mall rupanya hanyalah sebuah 'Taman Lampu'.Suasana malam dekat Icity memang terang bederang dengan LAMPU yang memang BANYAK!siap dengan ada lampu nak panggil Batman.kadang2 terfikir jugak,banyak juga eletrik yang diorang guna.Kawan Ema kata pulak - bazir jugak eh diorang buat camni...
Bas balik ke Putrajaya sampai pukul 12.30 tgh malam dan kitorang tidur lebih kurang pukul 2.00 pagi dan bangun pula pukul 5.00 pagi untuk siap balik..











LAST DAY!
balik!
Tak Percaya..4 hari berlalu begitu sahaja.
Rasa macam sekejap sahaja.Betul2 singkat..
Ema betul2 berpuas hati tinggal di Putrajaya
  1. friendly neighbourhood..Ema boleh bagi 4 1/2 bintang from 5 star
  2. Bersih la putrajaya
  3. bus/bus stand - suka

OH YER!Ema baru dapat tahu masa kat putrajaya..

FINAL EXAM SELASA HADAPAN!

No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...