20 February 2011

Sherlock Holmes

Assalamualaikum~

Alhamdulillaahh~Dah tamat jugak TOV SPM
Cakap dengan kawan,tak percaya masa berlalu begitu  cepat sekali.Kitorang stat pekse 6/2 sekarang ni pun dah 20/2.Di penghujung bulan 2.Percayalah...Ini adalah peperiksaan TOV terakhir Ema...Hu4

Okk~Periksa dah tamat..Result SPM khamis ni,Esok Sukan TARA,lusa ada MTQ,khamis ada sambutan Maulidur Rasul..=.=..Padat jadual minggu..Oh,kelas tambahan pun stat minggu ni..

Nak betulkan urat2 yang dah 'terseliuh' dan Ema mencatat sejarah pertama kali tidur masa periksa (Terukkan..)tidur lambat punya pasal,Aimie kata :Kalau ngantuk,tok soh nebeng ngat takmboh tido... 0.0

Setelah 'merampas' remote dari adik,Ema tertarik nak tengok cerita HBO 411 3.40 p.m 

Sherlock Holmes


Kali pertama dengar nama Sherlock Holmes ni dari Cerita Detective Conan punya pasal ..Buat ni buat tu,semua asalnya dari  Holmes.Fanatik sangat Conan ni,sampai mendapat gelaran Sherlock Holmes Apprentice..Jangan risau,Conan dan Holmes hanyalah satu karakter fiksyen,Holmes adalah karakter Fiksyen yang direka oleh Sir Arthur Conan Doyle,seorang novelis misteri.

Sherlock Holmes Film adalah adaptasi dari novel Sir Arthur Doyle..Holmes sangat terkenal sebagai seorang detektif yang dikatakan mempunyai sixth-sense,gemar bermain biola,tinggal di Kota London Lama mempunyai pejabat di Baker Street(?..ema tak sure)..Kalau korang pergi ke satu jalan dekat London,adalah patung Sherlock Holmes yang tidak lengkap kalau tak pakai baju detektif labuhnya berwarna coklat muda dan paip dimulutnya.

Kebolehan Sherlock Holmes membuat deduksi panjang dan tepat melalui  pandangan mata ataupun memberi deduksi yang cukup terperinci dari bahan bukti yang tak sebeberapa banyak.Kadang2,Ema memikirkan Conan/Shinichi,cara dia membuat deduksi yang tersendiri sehingga membuat Ema pun termengung.Memang,tu cerita anime jer,tapi kenapa korang tak cuba uji diri sendiri Menyelesaikan kes jenayah sebelum conan selesaikan..Rewind,foward,rewind,foward~Insya-Allah,anda mungkin akan buntu - macam Ema~Tapi,mendapat kepuasan kalau dapat mengasah otak kita yang lusuh  n karat tak nak fikir ni di waktu lapang.

Berbalik kepada Sherlock Holmes,Ema bukan peminat fanatik Holmes,apa yang Ema boleh katakan tentang hidup Holmes ialah Holmes seorang detektif yang mengagumkan - bagi seorang karakter fiksyen.Holmes mempunyai seorang pembantu yang sentiasa membantu Holmes menyelesaikan kes-kes,sahabat baik Holmes.Dr.John Watson.Orang panggil dia Dr.Watson.
Setiap protagonis pasti ada antagonis.Antagonis yang Ema tahu hanyalah,Professor Moriarty - seorang yang licik dan boleh dikatakan dia ialah  'Holmes yang jahat'.Dan seorang lagi watak antagonis,lebih berbahaya dari Prof.Moriarty - Jack The Ripper..Seorang pembunuh gila yang memang gila membunuh sungguh..Ema tak boleh nak describe banyak2 pasal orang gila membunuh ni sebab watak dia Ema banyak dengar dari Film D.Conan : The Phantom of Baker Street > Cerita mengenai conan dan kawan-kawan dia  mengembara di dalam permainan simulasi yang membawa diorang pergi ke Kota London Lama bertemu S.Holmes,mengejar J.Ripper,Moriaty...Watson tak der


Conclusion mengenai cerita Sherlock Holmes lakonan Robert Downey Jr...
OKK.lakonan Robert mendedahkan lebih banyak lagi kepada Ema tentang sifat Sherlock Holmes yang Ema sendiri tak tahu...S.Holmes digambarkan sebagai seorang yang - pelik,akward,tak betul sikit - , tapi,cara deduksi S.Holmes memang buat Ema flawless..Sekali mebuat deduksi. Ema - 'HA?..',laju betul dia buat deduksi.Ema rasa,Ema pilih deduksi Conan/Shinichi lagi,mudah faham..~Irene Adler..Asalnya,di dalam novel S.Holmes,watak ni umpama watak pipih..tak berkembang mana cuma watak ini adalah watak yang banyak memberi pengaruh kepada jalan cerita,pengaruh kepada Holmes..love interest kepada Holmes..Tak banyak yang diceritakan,tapi dalam movie ni,Irene banyak memberi peranan.

Apa yang buat Ema tak percaya : Betul ke S.Holmes orangnya tak betul macam ni?
Nasib baik cerita holmes tak seperti sebahagian movie live-action yang di  adaptasi dari novel atau cerita anime yang memang -.-

p/s:Dah tengok Hantu Kak Limah.Entah kenapa boleh tengok kat astro padahal tak langgan pun..Tapi,cerita dia memang lawak betul,suspen,mengejutkan..
yang pasti lawak..Siapa setuju dengan pendapat saya,sila angkat tangan macam saya ni ^_^..



9 comments:

Dereon said...

eh ema!!!!!!! result spm khmis ni?????????????????????????

Ema said...

Dengar kata khamis ni..
Minggu sama ngan STPM esok kan..
Posibility nyer 0.75

Dereon said...

eh ema,bkn ke 28 ni????? sminggu lps result stpm??

Ema said...

ha3..tu la.ramai gok kata macam tu.
28 kot....rajin2 la belek surat khabar tu ye

Ema said...

Doh syahir,wakper letak gambor beyonce kat profil 0.-

Maryam 'Afeefah Sazali said...

ema!!! tau ne spm result kamis ni???

Ema said...

ni adik chad(ank cg raina) la ni yang kabo,tapi dia pun tak konfem g..mungkin 28/2 sebab kalau khamis ni,takder pulak lagi dia beriahu lam berita stkt ni...

Kak Yam ngan Syahir jangan gemuruh ngat..rileks2 la...hak2,Ema sendiri pun gemuruh nak SPM thn ni T.T

Dereon said...

haha..bkn slh pown ltk gnbr beyonce..:-p..ema,jgn pggl kak yam! nme 2 kak maryam xgne dh

Ema said...

ha3...mesti ada pe2 disebalik gambar nie..hak2..

Dah,kalu bukan kak yam..kene panggil kak Maryam pulak ker oh abang syahir (=.=)

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...